Assalamualaikum



Children don’t need more things. The best toys a child can have is a parent who gets down on the floor and plays with them

Belajar sepatutnya buatkan anak-anak enjoy sangat. Kalau boleh, dorang sendiri yang excited nak belajar. Bukan macam cara yang dorang belajar sampai stress, kalau tak dapat something daripada belajar tu, stress. Kalau nak rehat pun rasa stress. Kesian, kecik-kecik dah penuh dengan stress.

Yuyu nak anak-anak enjoy dengan belajar, dan pembelajaran yang terbaik untuk 7 tahun ke bawah adalah dengan bermain. Sebab daripada bermain lah macam-macam pembelajaran direct & indirect yang dorang akan dapat. Belajar bukan setakat pergi kelas tunggu cikgu tulis di blackboard, atau ambil kelas tambahan saja ya, belajar juga boleh melalui "PLAY".

dan, semestinya "PLAY" yang dimaksudkan tu adalah yang menggembirakan anak-anak. Lagi-lagi untuk bawah 7 tahun.

Yuyu selalu berpegang, mainan yang paling best di dunia ni adalah bila ibubapa main sekali dengan anak-anak. Tak perlu pun mainan yang mahal beratus ringgit untuk buat anak-anak happy, jet kertas dari surat khabar pun dah ok.

Apa aktiviti favourite yuyu dengan anak-anak?

Print & play!

Lain parent, lain minat kan?

Yuyu suka sungguh cari idea best di google, dan print. Print dan warna dengan anak-anak. Warna dengan anak-anak bermaksud, yuyu pun mewarna ya, mommies :) Kadang yuyu print craft di website, lepastu D.I.Y buat cincin ke, paper cat ke, eh macam-macam lah boleh buat dengan print.

Lagi-lagi bila ada HP Deskjet Ink Advantage 3777. Sebab apa? Sebab dia sangat mudah untuk yuyu guna, plus, dia mini

Boleh download HP Smart di AppStore atau PlayStore, dan terus boleh print dari phone. Senangnya ya Tohannnnn!

Aktiviti dengan anak-anak sangat enjoyable bagi yuyu. Boleh tengok idea dorang yang spontaneous, kadang yuyu boleh cakap yang anak-anak yuyu lagi kreatif dari yuyu. Dorang siap ada imaginasi yang jet kertas yang yuyu buat, boleh transform jadi butterfly.

Kita ada ke fikir macam tu? :p

Yuyu start ajar Habib Affan dengan melukis + mewarna dari dia bawah setahun lagi. Tak lawa pun, tapi dorang happy :D

Warna bot & jet kertas

HP Deskjet ni yuyu suka betul. Dia sangat ringan, sampaikan senang yuyu nak angkat dari bilik ke ruang tamu, pergi ke bilik tidur ke, boleh buat sendiri. Size dia yang mini, memang tak makan ruang banyak lah di meja,

tapi... tu saja ke dia punya point?

Tak lah, lagi, HP Deskjet ni adalah wireless printer + scanner. Ye, dia WIRELESS! Kita boleh scan atau print melalui satu tekan dari phone saja. Printer di bilik, kita print saja dari ruang tamu. No hal lah.  Tu yang yuyu tak menyesal ada HP Deskjet.

Nak scan & print pun, imej dia clear elok lah, mommies.

Dengan HP, terjadilah #ReinventLearning melalui HP Little Makers. Apa program HP Little Makers ni? Mommies pernah tau tak pasal ni?

Ok, HP Little Makers adalah program untuk anak-anak kita untuk create creativity dengan HP. Ada banyak challenge dorang boleh buat, bermula dengan:

  1. Paper Plane Physics
  2. Behind The Shadow
  3. Time Will Tell
  4. Around The World
  5. Unboxing Imagination
  6. dan terbaru, Animal Kingdom
Boleh lah try ajak anak join, boleh lagi tu. Yuyu pun buat challenge tu di rumah dengan anak-anak. Jangan lupa tau mommies, nanti upload di social media dengan hashtag #HPLittleMakers

Mommies boleh check lebih lanjut di sini:



Latest project dengan anak-anak sempena hujung minggu :)


Hasil Habib mewarna. Dia enjoy betul dengan lion ni, macam-macam imaginasi dia. Lion makan fish, lion menguap, lion makan car lah :p

Nahh, sedikit video yuyu & anak-anak untuk #HPLittleMakers :




Jangan lupa tau mommies, join #HPLittleMakers, masih ada masa tu. Jom!


Terima kasih sudi baca


Love,
Assalamualaikum


Setiap anak, dia ada minat masing-masing. Kita sebagai parent, kena kenal pasti apa minat anak-anak. Ada anak yang suka membaca, ada yang suka aktiviti lasak, ada anak yang suka betul dengan memasak. Anak kawan yuyu suka craft, buat gelang, buat sepit rambut, alahai, teringin lah anak perempuan :p

Kalau si Habib & Affan, apa yang yuyu perasan, dorang suka:
  1. melukis
  2. mewarna
  3. kereta
Boys kann :p

Apa lagi yang dorang suka. Habib dari awal dia tunjuk minat melukis, dari belum setahun, bila nampak pensil, dia ambik & conteng paper. Affan pula banyak masa dengan abang dia, dia pun terikut dengan minat Habib yang suka melukis.

Sekarang selalu tengok dorang habiskan masa dengan coloring pula. Selalunya yuyu sediakan crayon, pensil warna atau warna air untuk dorang. Paper beli siap-siap yang panjang bermeter-meter tu kat IKEA. Hehe. Tak ada lah comot dinding rumah ibu.

Baru ni, ada Pelikan Colouring Contest di GetSpace sempena school holiday. Pelikan Colouring Contest ni adalah acara tahunan dari Pelikan, tahun ni adalah tahun kedua dianjurkan. Yang bestnya, hadiah dia tuu.. bukan biashe-biashe

Walaupun anak-anak yuyu tak join, tapi yuyu bawa juga dorang ke sana, supaya dapat bagi pendedahan awal dengan minat dorang. Masing-masing baru 4 & 2 tahun, kan.

 Kategori B, untuk 8 hingga 12 tahun. Yuyu yang dah tua bangka pun tak ada bakat macam adik ni.

Bagi yuyu, benda ni sangat bermanfaat untuk meraikan kemahiran dan imaginasi dari usia muda. Yuyu sendiri pun dulu emak yuyu pernah hantar untuk colouring contest, walaupun tak dapat apa-apa tempat, tapi, banyak benda yang yuyu belajar. Antaranya:

1) tiada had dalam kreativiti
Yuyu diberi pendedahan join contest ni agak lambat lah, time tu darjah empat. Masa hari pertandingan, kawan-kawan lain siap bawa warna air, dan macam-macam lagi set warna mengikut kreativiti masing-masing, yuyu pula bawa pensil warna biasa saja. Jadi, hasil kertas pertandingan yuyu tu, alahai, hambar :p

2) imaginasi
Dengan colouring, kita dapat mengekspresikan imaginasi kita dengan sebaik mungkin. Contohnya, macam Pelikan Colouring Contest 2019 ni, tema dia adalah "Nature". Team Pelikan cuma lukis "sungai", jadi, semuanya bergantung kepada peserta untuk luaskan imaginasi di kertas warna tu.

tengok, dari sungai saja, boleh transform kertas menjadi hidupan laut macam ni

3) bersosial
Apa yang yuyu tengok, dengan pertandingan macam ni, bukan saja dapat tunjuk bakat, tapi dapat juga kenalan baru. Dulu masa yuyu join pun, yuyu dapat ramai kawan baru dari berlainan sekolah & negeri.

dan, banyak lagi...

 Fokusnya dorang!  :p

Untuk Pelikan Colouring Contest 2019 ni, masa first saringan tu, dibuat secara online. Di mana, peserta perlu menghantar hasil bakat ke pihak Pelikan, dan team Pelikan buat lagi saringan untuk kategori A (5 hingga 8tahun) & kategori B (9 hingga 12 tahun)

Semangat tau, walaupun final contest berlangsung di GetSpace, KL, tapi finalist yang dari utara, selatan, Sabah dan Sarawak sanggup datang. Parent dorang memang supportive habis lah!

Please lah selalu follow semua link di bawah untuk stationery, dan info contest tahun depan:



Semua peserta akan disediakan dengan kelengkapan mewarna daripada jenama Pelikan, dan peserta dibenarkan untuk bawa kelengkapan extra jenama Pelikan lain ikut kreativiti. 

wow 😍

Jenama Pelikan ni memang diketahui semua dia punya kualiti & hasil. Warna-warna dari Pelikan kalau kita guna, pekat betul hasil dia. Puas hati!

Nampak kan hasil dari Pelikan :)

Selain daripada aktiviti tahun macam ni, Pelikan juga buat aktiviti hujung minggu untuk anak-anak kita dengan Pelikan Craft & Art Class di Pelikan Store, The Garden Mall. Fee yang rendah, tapi boleh asah kreativiti & tingkatkan fine & gross motor skill anak-anak kita.

Yuyu berminat! tengah cari masa sesuai untuk bawa Habib & Affan pi sana


Ok, berbalik kepada Pelikan Colouring Contest 2019 ni, yuyu suka sangat tengok parent sanggup bagi semangat untuk anak-anak. Bayangkanlah parent sanggup bawa dari negeri yang jauh, datang satu family, bawa anak kecik, demi bagi semangat untuk anak-anak dalam minat dorang.


InsyaAllah, yuyu pun teringin nak jadi macam parent yang sangat supportive tu :)

Hasil adik-adik Kategori A (5 hingga 8tahun). Amazing!

Bila kita menjadi ibubapa yang selalu menyokong minat anak-anak, selalu jadi tulang belakang dalam aktiviti positif anak kita, insyaAllah, kita akan membina anak-anak yang tinggi dengan IQ & EQ. 

Semua peserta tak balik dengan tangan kosong. Siap dapat set dari Pelikan & RM100 untuk saguhati. Wow kan!  

Hadiah utama dia RM2,000 kau! Tahniah adik-adik semua!


Tak sabar nak tengok Pelikan Colouring Contest yang tahun depan pulak. Harap pihak Pelikan jemput lah yuyu lagi. Mihmihmih :p

Ok lah, panjang-panjang dah taip, jangan lupa follow semua link yuyu bagi tadi & jom bawa anak-anak untuk Pelikan Craft & Arts Class di Pelikan Store, The Garden Mall k

Terima kasih sudi baca



Love,

Pati Ikan Haruan Harwany dengan Aloe Vera

by Yuyu Zulaikha, 12:00:00 AM
Assalamualaikum


Masa yuyu bersalin Habib dulu, ramai sungguh yang suggest yuyu ambik Pati Ikan Haruan Harwany, cuma sebab yuyu czer, doktor tak galakkan yuyu untuk ambil sebarang pati ikan haruan atau gamat. Sayang sangat, sebab dah diketahui umum pati ikan haruan sangat baik untuk kesihatan lagi-lagi ibu berpantang untuk kesembuhan dalaman dengan baik

Selalu dengar kan, kalau orang sakit, excident ke, mesti orang akan suggest ambik juga pati ikan haruan? 

Sebab apa ya? Sebenarnya, pati ikan haruan ni sangat bagus untuk:
  1. Membaiki tisu badan
  2. Meningkatkan sistem imunisasi badan
  3. Mencantikkan kulit
dan, banyak lagi kebaikan yang dipercayai oleh orang-orang dulu, sebab tu kalau kita tengok orang dulu, nak sihat, suka betul amalkan apa-apa yang berkaitan dengan ikan haruan.

Kita sekarang ni, susah lah nak cari ikan haruan kann. Pergi pasar Selayang, kadang ada, kadang tak, lagipun, dia punya bau, boleh tahan juga la :p

Cara paling praktikal lagi efektif sekarang yang tersedia adalah dengan:

Pati Ikan Haruan Harwany


Apa yang bestnya dengan Pati Ikan Haruan Harwany ni, langsung tak berbau hanyir. Bab ni lah paling ramai yang fail dengan pati ikan haruan. Ada baca komen, siap muntah, tapi yang Harwany ni, langsung tak berbau hanyir bila consume

Suami pun terkejut dengan bau dia :) 

Kedua, bukan saja dapat menikmati kebaikan ikan haruan, malah, Pati Ikan Haruan Harwany kini diperkaya dengan Aloe Vera + Kurma. Rasa dia pun not bad, serius boleh telan. Kita sendiri pun dah tahu akan kebaikan Aloe Vera yang sangat bermanfaat untuk kulit, dan kurma pula adalah antara superfood yang bagus untuk tenaga.

Selain daripada baunya yang tak hanyir, dan diperkaya dengan Aloe Vera + Kurma, Pati Ikan Haruan Harwany juga:
  1. Tanpa kolesterol
  2. Tanpa pengawet
  3. Tanpa perasa tiruan
Bagus kann?

Korang boleh dapatkan Pati Ikan Haruan Harwany satu box dengan 75 x 6+1 botol yang sangat praktikal. Cuma buka penutup dan boleh terus minum


Untuk bahan-bahan yang terkandung dalam setiap botol Pati Ikan Haruan Harwany mengandungi:
  • Pati Ikan Haruan
  • Kurma
  • Ekstrak lidah buaya
  • Karamel
No wonder lah rasa dia boleh ditelan, dan tak bau hanyir ikan haruan kan :)

Ok lah, sempena dengan puasa ni, yuyu nak belanja korang sikit. Boleh sihat, cantik dengan Pati Ikan Haruan Harwany tapi dengan harga lebih murah kalau guna code:


PUASA19YUY
30% off LAZADA
16 hingga 22 May sahaja


Jangan lupa grab promo ni ok. Nak raya dengan sihat dan cantik kann

Terima kasih sudi baca


Love,
© Yuyu Zulaikha · THEME BY WATDESIGNEXPRESS