Yuyu Zulaikha

Lifestyle | Beauty | Parenting Blogger

My Celebrity

Assalamualaikum


Pernah dulu dua tahun lepas tak salah yuyu, yuyu pernah share pasal RISQ Islamic School (RIS). Benda ni jadi viral sangat sebab 1st sekolah tahfiz modern yang menekankan konsep "Play" dalam pembelajaran. Konsep yang macam Finland dan Jepun buat tu

Konsep pembelajaran secara "bermain" ni sekarang dah makin menjadi pilihan parent, termasuklah yuyu sendiri. Sebab apa? Sebab secara fitrahnya, kanak-kanak lebih cenderung untuk bermain dan bila kita terapkan bermain dalam pembelajaran, ianya lebih efektif bagi mereka

Selain daripada "play", RIS juga tekankan adab. Memang ini lah yang kita nak sangat kan. Di sini, pelajar akan belajar modul Kementerian Pelajaran Malaysia macam biasa, tapi belajar juga hafazan, disambil buat aktiviti yang menyeronokkan!

Korang boleh faham tak bestnya sekolah korang kalau ada:

  1. gym
  2. bilik recording
  3. gelanggang futsal
  4. playground yang super besar
  5. fasiliti yang berwarna-warni
  6. bilik musik
  7. belajar coding
eh banyak lagi lah. Yes, semua tu ada di RIS. 

Nasib lah RIS ada di Kajang saja, makan hati ok. Berkali-kali tanya dorang, taknak ke buat dekat sikit cawangan di Puchong ke (desperate sangat ni. lulz), tapi tak apa lah, semuanya jadi ok, bila dapat tahu pasal:


My Celebrity 
Weekend Enrichment Program


Dengan program My Celebrity ni, anak-anak kita yang tak masuk RIS pun boleh join. Apa yang ada dengan program hujung minggu ni? Jom tengok:
  1. Music (2jam)
  2. Animation (2jam)
  3. Mandarin (2jam)
  4. Coding (2jam)
  5. Video Filming (2jam)
semua program di atas disediakan untuk umur enam (6) hingga 12 tahun. Ok. Tahun depan baru Habib boleh join. Sanggup tunggu ni

My Celebrity Program ni akan diadakan setiap Sabtu & Ahad dari June hingga August 2019

Untungnyaa lahai budak-budak ni :)

Hari tu, kami beberapa blogger dijemput ke RIS untuk difahamkan pasal My Celebrity Program ni. Bukan setakat tu je, kami juga diberi pendedahan serba sedikit mengenai courses yang akan diajar dalam My Celebrity tu.

Aku excited!

Coding
ni teacher yang akan ajar mengenai coding! Bayangkan kecik-kecik lagi dah didedahkan dengan coding. Masa teacher ni tanya, what coding is? Sumpah yuyu tak reti nak bagitau apa

tapi, budak-budak tu yang jawab, coding is we tell computer or something to move.

fine. I tak reti jawab --'

contohnya, ini apa yang dorang akan belajar. Simple, secara bermain, tapi sangat membantu untuk anak-anak kita fahamkan mengenai coding. Hello, kita sekarang di zaman ni dah ok


Music
Selain coding, My Celebrity Program juga ada course untuk Music di mana, anak-anak akan diajar mengenai basic music. Kenal code dalam music, belajar music instrument juga.

benda ni yuyu suka sangat, sebab dengan music, anak-anak kita akan lebih senang untuk belajar dan bagus untuk otak.


Program ni tak menjanjikan anak-anak terus pandai hebat, tapi, dorang akan belajar mengenai basic dalam setiap courses yang disediakan. Paling best bila ada course Bahasa Mandarin, sebab Mandarin sekarang mendapat sambutan dalam dunia pekerjaan kan, sikit sebanyak bila kita tahu Mandarin ni, kita menjadi demand dalam banyak syarikat.

Kalau tak salah yuyu, fees untuk My Celebrity Program ni cuma RM520 sahaja. Berbaloi untuk 10jam yang disediakan. Bukan kita dapat dedahkan anak-anak kita untuk satu course penting tapi lima.

 Harap tahun depan, program ni akan diadakan lagi oleh RIS. Nak sangat Habib join. Amin


 Kalau korang berminat untuk masukkan adik atau anak, please contact sini ok:


mycelebrity.rizq.edu.my
facebook.com/mycelebrity
instagram.com/mycelebritymalaysia
email : mycelebrity@rizq.edu.my
contact : +60183517357





Terima kasih sudi baca


Love,

Comments

Post a Comment

terima kasih sudi komen :)

back to top