Yuyu Zulaikha

Lifestyle | Beauty | Parenting Blogger

Inspi-Raya 2019 Warna Raya Workshop

Assalamualaikum

Time single dulu, selalu lah cat rumah kat kampung tu, bila seminggu dua lagi nak raya. Rutin tahunan ok. Tahun ni rumah warna purple, tahun ni pulak warna pink, lepas tu tahun depannya warna hijau.

Sejak abah ajar yuyu mengecat, jadi, yuyu lah officially tukang cat rumah --' Dari pilih warna apa, sampailah tukang cat ruang tamu & depan rumah. Abah akan touch-up ja mana yang tak ok. Memang nampak lah sana sini tak sekata. Tak ada ilmu kan bab cat ni.

InsyaAllah, ruang tamu yuyu nanti warna macam masterpiece yuyu tu

Nak jadi rezeki, baru ni Nippon Paint Malaysia jemput yuyu untuk join:


Inspi Raya Warna Raya Workshop 
bersama Nippon Paint dengan Ben Firdaus


Best tak? Ya Tohan! Best betul! 

Walaupun bab mengecat ni sinonim dengan kerja orang lelaki, tapi, hey, mana ada, perempuan, anak-anak pun boleh mengecat juga lah, tapi lagi bagi bila menggunakan cat Nippon Paint. Sebabnya, cat Nippon Paint :


Untuk workshop baru ni, yuyu menggunakan Nippon Paint EasyWash, Nippon Paint Momento Special Effect Paint & Nippon Paint Enhancer Textured Series in Sparkle Gold & Nippon Paint Momento Enhancer Series (Cloud Pearl)

  • Cat tak berbau
  • Sapuan lebih smooth
  • Ada special effect yang menarik
Kalau sebelum ni pengalaman yuyu cat rumah ni, halahh, apa lah sangat kalau nak dibandingkan dengan apa yang yuyu belajar dari workshop hari tu. Banyak benda yang yuyu nak sangat share dengan korang, lagi-lagi bab special effect tu...

Tapi, takpa lah, benda tu nanti yuyu share di second blogpost ok? Sekarang ni, yuyu nak cerita pengalaman yuyu dengan workshop hari tu. Please baca sampai habis tauu, sedih ni taip panjang-panjang dah 😛

Ni la Ben Firdaus tu. Sangat humble walaupun dia professional bab mengecat & segala bab interior design ni. Tak kedekut share pelbagai idea. 

Untuk workshop hari tu, yuyu ingat semua KOL bawa family masing-masing konon macam workshop biasa, cuma dengar apa yang team Nippon Paint nak sampaikan tentang cat-cat dorang, sekali hands-on workshop kau! Aku bawa suami & HabibAffan ok.

Nasib lah Habib sangat excited untuk main cat. Happy betul dia.

Awal tu, kami diperkenalkan dengan jenis-jenis cat dari Nippon Paint. Huyyo, memang banyak siri kita boleh pilih. Lepas tu, kami diajar dengan asas mengecat, walaupun nama dia asas, rupanya banyak benda yang yuyu tak tahu sebelum ni, contohnya:

BASECOAT & TOPCOAT

Serius weh, sebelum ni, yuyu main cat rumah macam tu je --'

Pemilihan cat ni, bukan setakat, ok, cat ni murah, bedal ni ja la, hey, korang taknak ke invest sikit, tapi dinding rumah nampak lebih fresh, dan tahan lebih lama? Sebab tu lah jangan fikir bajet saja, lepas cat, tetap sendu. Like the saying goes "Invest Today, Save Tomorrow"

Jom, yuyu share apa yang kami kena buat masa workshop hari tu:


Design
Start dengan tampal Nippon Paint Washi-Tape untuk special effect nanti kan :)

Setiap KOL diberikan board yang telah dicat dengan basecoat tertentu, dan disediakan juga keperluan mengecat masing-masing, seperti:
  1. Nippon Paint Washi-Tape (untuk buat pattern tersendiri)
  2. Cat Momento Primer
  3. Cat dengan special effect - Nippon Paint Momento Textured Series (Golden Fleece) 
  4. Nippon Paint Momento Enhancer Series (Cloud Pearl)
  5. Berus cat Nippon Paint dengan pelbagai saiz
  6. Roller Nippon Paint

Cat Primer

Bila primer dah kering, Nippon Paint Washi Tape pun dah tampal, jom kita cat dengan warna solid daipada Nippon Paint Easy Wash.  


Special Effect
Ini part yuyu paling enjoy dalam workshop

Kita mesti tau yang cat kena sekata, selari, dari atas ke bawah kan? Untuk special effect ni, abang Ben Firdaus ajarkan kami untuk buatkan wall rumah kita nampak lebih menarik lagi-lagi dengan Nippon Paint Momento Special Effect Paint MG 157 Golden Fleece

Ada banyak teknik kita perlu explore lagi untuk rumah. Ada teknik zig-zag, ada teknik swirl, eh banyak lagi lah, texture untuk special effect pun banyak yang kita boleh pilih, antaranya:


Please pergi kedai cari Nippon Paint Momento Special Effect Paint MG  157 Golden Fleece ok

Untuk masterpiece yuyu ni, yuyu gunakan:

First Topcoat:
Nippon Paint EasyWash – Sunday Morning
Glazed over with:
1) Nippon Paint Momento Special Effect Paint - Enhancer Series (Cloud Pearl)
dan juga
Topcoat:1) Nippon Paint Momento Special Effect Paint Textured series (Sparkle Gold)



Apa beza Nippon Paint Momento Textured Series & Nippon Paint Momento Enhancer Series?
Nippon Paint Momento Textured Series wajib apply selepas primer untuk kesan yang lebih lama dan serap terus ke dinding rumah kita. 

Nippon Paint Momento Enhancer Series berupaya untuk membuatkan warna dinding kita yang sedia ada atau warna cat solid dinding kita lebih menyerlah. Untuk cat ni, kita cuma perlu guna normal sealer, apply saja di solid colour topcoat, lepas tu cuma apply saja momento enhancer untuk buat dinding lebih menyerlah. Simple kan :)

Sekarang dah lebih yakin nak mengecat rumah. Lepas ni, tunggu tau next post yuyu dengan wall rumah baru. Mihmihmih

Masterpiece tu nak frame gantung kat ruang tamu lah :p

Sekarang dah start cari idea untuk cat ruang tamu dengan Nippon Paint. Jadi, ruang tamu yuyu akan ada baju baru sempena Aidilfitri & baby baru ni. Ish. Tak sabar lah pulak. Kononnya nak macam ni lah kot:

Cuma tukar colour sikit. Cantik kan :)

Eh banyak lagi lah idea dalam kepala ni, Nanti yuyu share ok. Mana tau, korang pun ter Inspi-Raya untuk wall rumah korang.

Ok lah. Dah baca panjang-panjang ni, lepas ni survey cat baru Nippon Paint ok. Doakan yuyu juga ada tenaga lebih nak sengseng lengan baju cat dinding ruang tamu ni.


Terim kasih sudi baca



Love,

Comments

  1. I seriously love your site.. Excellent colors & theme.
    Did you build this web site yourself? Please reply back as I'm hoping to create my own personal site and want to find out
    where you got this from or just what the theme is called. Kudos!

    ReplyDelete
  2. Thanks to my father who told me regarding this web site, this webpage is really remarkable.

    ReplyDelete
  3. Greetings, There's no doubt that your blog may be having internet browser compatibility problems.
    Whenever I look at your blog in Safari, it looks fine however,
    when opening in IE, it has some overlapping issues.
    I just wanted to give you a quick heads up!
    Other than that, fantastic blog!

    ReplyDelete

Post a Comment

terima kasih sudi komen :)

back to top