Yuyu Zulaikha

Lifestyle | Beauty | Parenting Blogger

Aktiviti Simple Tapi Menarik Dengan Anak | HP DeskJet

Assalamualaikum



Children don’t need more things. The best toys a child can have is a parent who gets down on the floor and plays with them

Belajar sepatutnya buatkan anak-anak enjoy sangat. Kalau boleh, dorang sendiri yang excited nak belajar. Bukan macam cara yang dorang belajar sampai stress, kalau tak dapat something daripada belajar tu, stress. Kalau nak rehat pun rasa stress. Kesian, kecik-kecik dah penuh dengan stress.

Yuyu nak anak-anak enjoy dengan belajar, dan pembelajaran yang terbaik untuk 7 tahun ke bawah adalah dengan bermain. Sebab daripada bermain lah macam-macam pembelajaran direct & indirect yang dorang akan dapat. Belajar bukan setakat pergi kelas tunggu cikgu tulis di blackboard, atau ambil kelas tambahan saja ya, belajar juga boleh melalui "PLAY".

dan, semestinya "PLAY" yang dimaksudkan tu adalah yang menggembirakan anak-anak. Lagi-lagi untuk bawah 7 tahun.

Yuyu selalu berpegang, mainan yang paling best di dunia ni adalah bila ibubapa main sekali dengan anak-anak. Tak perlu pun mainan yang mahal beratus ringgit untuk buat anak-anak happy, jet kertas dari surat khabar pun dah ok.

Apa aktiviti favourite yuyu dengan anak-anak?

Print & play!

Lain parent, lain minat kan?

Yuyu suka sungguh cari idea best di google, dan print. Print dan warna dengan anak-anak. Warna dengan anak-anak bermaksud, yuyu pun mewarna ya, mommies :) Kadang yuyu print craft di website, lepastu D.I.Y buat cincin ke, paper cat ke, eh macam-macam lah boleh buat dengan print.

Lagi-lagi bila ada HP Deskjet Ink Advantage 3777. Sebab apa? Sebab dia sangat mudah untuk yuyu guna, plus, dia mini

Boleh download HP Smart di AppStore atau PlayStore, dan terus boleh print dari phone. Senangnya ya Tohannnnn!

Aktiviti dengan anak-anak sangat enjoyable bagi yuyu. Boleh tengok idea dorang yang spontaneous, kadang yuyu boleh cakap yang anak-anak yuyu lagi kreatif dari yuyu. Dorang siap ada imaginasi yang jet kertas yang yuyu buat, boleh transform jadi butterfly.

Kita ada ke fikir macam tu? :p

Yuyu start ajar Habib Affan dengan melukis + mewarna dari dia bawah setahun lagi. Tak lawa pun, tapi dorang happy :D

Warna bot & jet kertas

HP Deskjet ni yuyu suka betul. Dia sangat ringan, sampaikan senang yuyu nak angkat dari bilik ke ruang tamu, pergi ke bilik tidur ke, boleh buat sendiri. Size dia yang mini, memang tak makan ruang banyak lah di meja,

tapi... tu saja ke dia punya point?

Tak lah, lagi, HP Deskjet ni adalah wireless printer + scanner. Ye, dia WIRELESS! Kita boleh scan atau print melalui satu tekan dari phone saja. Printer di bilik, kita print saja dari ruang tamu. No hal lah.  Tu yang yuyu tak menyesal ada HP Deskjet.

Nak scan & print pun, imej dia clear elok lah, mommies.

Dengan HP, terjadilah #ReinventLearning melalui HP Little Makers. Apa program HP Little Makers ni? Mommies pernah tau tak pasal ni?

Ok, HP Little Makers adalah program untuk anak-anak kita untuk create creativity dengan HP. Ada banyak challenge dorang boleh buat, bermula dengan:

  1. Paper Plane Physics
  2. Behind The Shadow
  3. Time Will Tell
  4. Around The World
  5. Unboxing Imagination
  6. dan terbaru, Animal Kingdom
Boleh lah try ajak anak join, boleh lagi tu. Yuyu pun buat challenge tu di rumah dengan anak-anak. Jangan lupa tau mommies, nanti upload di social media dengan hashtag #HPLittleMakers

Mommies boleh check lebih lanjut di sini:



Latest project dengan anak-anak sempena hujung minggu :)


Hasil Habib mewarna. Dia enjoy betul dengan lion ni, macam-macam imaginasi dia. Lion makan fish, lion menguap, lion makan car lah :p

Nahh, sedikit video yuyu & anak-anak untuk #HPLittleMakers :




Jangan lupa tau mommies, join #HPLittleMakers, masih ada masa tu. Jom!


Terima kasih sudi baca


Love,

Comments

  1. Wahhh bestnyaaa! Berapa harga dia kak yuyu?

    Jemput blogwalking ke blog saya :)

    ReplyDelete

Post a Comment

terima kasih sudi komen :)

back to top