Assalamualaikum

Mommies, cuti sekolah ni buat apa? Selalu tengok plan cuti sekolah, mesti nak balik kampung. Yuyu pun sebenarnya plan nak balik kampung, Langkawi, serius weh dah dekat setahun tak balik, last masa mengundi tahun lepas, nak balik sekarang pun, perut dah 7bulan, mengah makkk :p

Muka stress, sang ibu asyik nak bergambar. Potong betul, orang nak main --'

Jadi, yuyu sediakan aktiviti sendiri sekitar KL/Selangor ni. Kalau boleh, taknak anak banyak masa dengan tv atau phone, nak sangat HabibAffan sibuk dengan real activities, antaranya:
  • ajak buat pizza
  • lukis & warna dinding bilik air
  • berbasikal di taman
  • join The Mighty Mighty Squad
  • bawa ke pantai (ini tak sure lah jadi ke tak, tengok cuaca)
  • print & colour
Eh, mommies tahu tak pasal The Mighty Mighty Squad? Ruginya kalau terlepas. Jumaat lepas, ambik je Habib dari sekolah dia, terus Yuyu bawa ke IPC Shopping Centre, Mutiara Damansara. Alaa, yang IKEA punya tuu.

Serius ok, dorang enjoy dari awal sampai habis. Habib sampai meragam taknak balik, nak teruskan main semua obstacle yang ada tu. The Mighty Mighty Squad ni, hanya ada sepanjang cuti sekolah ni saja, di IPC Shopping Centre, sebab tu lah rugi sangat kalau tak bawa sekarang

Nak join dia senang saja:
  • Spend minimum RM50 di IPC Shopping Centre dalam masa satu hari untuk dapat satu pass
ATAU
  • Register sebagai Små Club Member, untuk redeem satu pass, dan YES, FREE!

Jom tengok betapa enjoynya Habib & Affan habiskan challenges yang ada dengan The Mighty Mighty Squad:

welcome to happiness

ada banyak sangat obstacles yang anak-anak kita boleh try.

Kalau boleh, habiskan cuti sekolah anak-anak dengan aktiviti macam ni, supaya setiap masa anak-anak dengan kita akan jadi lebih bermanfaat. Aktiviti fizikal macam ni sangat bagus untuk:
  1. build keyakinan diri
  2. uji ketahanan fizikal
  3. ajar anak-anak untuk cari solusi
  4. didik anak jadi lebih berani
Bukti dia...

Affan, 2tahun 1minggu. Awal tu tak reti imbang badan lagi untuk obstacle ni. Takut-takut, siap nak peluk dengan ibu je

Sekali dah try, terus dia dapat rentak atas tu. Taknak ibu pegang okeh! Kemahen. Dia pandai imbang badan sendiri, dia berani berjalan dari 1st step sampai 6th step tu. Lepas pandang je, tau tau naik sini sendiri lagi. 

Nampak macam simple untuk kita yang dewasa ni, tapi, untuk anak-anak kita, semua ni sangat challenging. Time ni lah motor skill dorang akan develop. Keyakinan anak-anak untuk cuba benda baru pun akan meningkat. InsyaAllah

Antara obstacles yang ada di The Mighty Mighty Squad



Untuk join challenge The Mighty Mighty Squad ni sesuai dari untuk 1 tahun hingga 12 tahun, environment dia pun kids-friendly. Jatuh pun, rilek je lagi. Hehe. Jadi, parent tak lah gelabah lebih sangat. 

Parent boleh tengok anak-anak main, atau boleh juga rilek di kerusi yang disediakan, sebab nanti ada beberapa staff yang sangat friendly akan tengok anak-anak kita, tapi, kalau yuyu, yuyu prefer yuyu tengok sendiri lah Habib Affan main. Seronok okay tengok dorang enjoy habiskan semua obstacles yang ada di sana. 

 walaupun time ni ibu dah mengah perut, tapi, aduh, seronok pulak join anak-anak happy

Susah nak dapat shopping centre yang sediakan aktiviti fizikal lain daripada lain macam IPC Shopping Centre ni. Bila tahu ada The Mighty Mighty Squad ni, terus registerkan membership untuk Affan & Habib. Yang penting FREE kan. Mihmihmih

Habis saja semua challenges tu, terus ajak suami bawa kitorang shopping pula. Hilang mengah perut 7bulan tu. :p

Obstacle ni agak susah untuk Habib awal tu, susah sebenarnya untuk budak-budak, tapi yaiy! anak ibu berjaya!

plan aktiviti cuti sekolah untuk yang pertama ni, berjaya! kalau boleh, nak datang lagi lah sementara masih ada di IPC Shopping Centre

Mommies better plan cepat, sebab The Mighty Mighty Squad ni bukan ada terus sampai kiamat. Benda ni dari 22 hingga 31 March saja, khas untuk cuti sekolah kali ni. Lepas tu dah habis. Sayangnyaaa...

Untuk obstacle ni, masing-masing Habib Affan gagal. Hello, bak ibu je la buat, ibu juara kampung ok main benda ni dulu!

Ketaq kaki Habib. Sepatutnya dia pegang je tiang tu sendiri, tapi takpa, kita boleh cuba lagi kan sayang :)

Obstacle ni nama Power-Hiker. Memang power lah kalau anak-anak kita boleh panjat ni & turun dengan elok. :)

Di The Mighty Mighty Squad ada 11 obstacle yang anak-anak kita kena lalui. Semua obstacle tu berbeza challenge dia dan memerlukan kekuatan fizikal yang berbeza. Once dah complete semua. Antara obstaclesnya adalah:

Anak-anak akan dapat satu kad untuk staff di sana cop tau. Too bad, Habib Affan punya tertinggal di sana. Hmm. Sedih sangat sebab rasa benda tu berharga sangat. Hello, anak-anak ai buat teruk-teruk dah tau 




Bagi yuyu, sebagai ibu, yuyu suka sangat dedahkan aktiviti macam ni untuk anak-anak. Awal tu takut juga, ish, Habib dah la baru balik sekolah, kang dia letih pulak, tapi, sampai saja sana, tengok Habib & Affan enjoy betul, sampai taknak balik. Ibu lagi lah suka.

Ambik kauu, balik rumah saja, tidur keletihan dengan certificate :p

Ok lah, dah cerita panjang-panjang ni, mommies please bawa anak-anak ke IPC Shopping Centre dari 22 hingga 31 March ni saja okay, untuk join The Mighty Mighty Squad. Boleh register membership dengan Små Club secara FREE atau boleh je beli apa-apa di IPC Shopping Centre minimum RM50 untuk dapat satu pass The Mighty Mighty Squad ni

InsyaAllah, nanti balik mesti anak-anak happy sangat & keyakinan diri dorang lain macam. Kalau dorang panjat kabinet, yuyu tak tangguh eh. Hihihi

Apa-apa, mommies boleh check di website ni:



Terima kasih sudi baca,



Love,
Assalamualaikum


Habib & Affan kalau bab membaca, suka betul. Setiap bulan (kadang tak sampai sebulan pun) memang yuyu allocate duit siap-siap untuk beli buku dorang. Kadang tak beli pun takpa, bawa je pergi kedai buku. Sampai susah nak ajak balik.

At least, yuyu tahu lah apa yang dorang minat. Masing-masing tak pandai baca pun lagi. Habib tu harap kenal huruf je, suruh baca ke eja ke, langsung tak reti lagi. Affan lagi-lagi lah. Jadi, buat apa buku cerita?

Haa. Ni ibu & pak depa yang jadi mangsa kena bacakan setiap hari. Hahahahahaha. --' berbuih mulut, tapi selalunya dorang enjoy tengok gambar dalam buku & buat cerita sendiri berdasarkan gambar.

Oh! Bercerita pasal buku, korang tahu dah ke program McDonald's untuk mendekatkan kanak-kanak dengan membaca melalui Happy Meals percuma buku? Alah! Sayangnya kalau tak tahu lagi, tapi takpa, tak terlambat, boleh mula dari sekarang.


TREETOP TWINS ADVENTURES
by Cressida Cowell
Kalau boleh nak pastikan semua siri (12bulan) buku ni, ada dalam mini library HabibAffan. Amin!

 Yes. Treetop Twins Adventures adalah bersiri ya, tuan puan. Setiap bulan akan keluar Treetop Twins Adventures dengan siri berbeza. Contohnya:
  1. Januari : Treetop Twins Adventures (The Twins Take the T.Rex)
  2. Februari : Treetop Twins Adventures (The Twins Discover a Diplodocus)
  3. Mac : Treetop Twins Adventures (The Twins Found Massospondylus)
dan bulan seterusnya... atau dalam siri Bahasa Melayu pula
  1. Januari : Pengembaraan Kembar Treetop (Si Kembar Mengambil T.Rex)
  2. Februari : Pengembaraan Kembar Treetop (Si Kembar Menemui Diplodocus)
  3. Mac : Pengembaraan Kembar Treetop (Si Kembar Terjumpa Massospondylus)
Iyaa! Memang ada dua bahasa. Kita boleh pilih untuk kumpul dalam Bahasa atau English. Best kan? Kalau yuyu, kumpul terus dua bahasa. Terus boleh buat 2 koleksi dalam mini-library HabibAffan tu.


Ok, yuyu nak cerita pasal Cressida Cowell penulis buku Treetop Twins Adventures ni. Macam pernah tahu kan nama ni, tapi ingat ingat lupa. Pernah tengok tak cerita How to Train Your Dragon? Ha! Ni lah penulis cerita tu. Kalau tengok movie How to Train Your Dragon tu sangat best, serius yuyu suka macam mana dia cerita pasal karakter setiap dragon, macam tu lah juga bestnya cerita buku Treetop Twins Adventures ni


Tambah koleksi buku anak-anak :)

 Ibu yang amat berpuas hati

Macam mana nak dapatkan semua ke 12 siri ni?

Berapa harga dia?

Eh. Tak tak tak! Cuma perlu beli HappyMeal di McDonald's saja yang berharga lebih kurang RM7.90. Lepas tu boleh request samada nak siri dalam Bahasa atau English. Bagus kan? Kenyang dapat, ilmu pun dapat. Kalau nak dua-dua bahasa, boleh lah beli dua HappyMeal.

Ini merupakan usaha McDonald's Malaysia menyahut misi kerajaan untuk memupuk lebih banyak minat kanak-kanak membaca, dan melahirkan generasi suka baca. Yaiy! Yuyu lagi lah suka, pernah dengar tak quote ni:
“You don’t have to burn books to destroy a culture. Just get people to stop reading them.” – Ray Bradbury

Suami suka bacakan buku untuk Habib & Affan. Paling best siap ada sound effect. Ibu memang tak lah nak buat sekali sound effect :p

Pentingnya budaya membaca untuk membentuk sebuah budaya yang sihat. Malah, Albert Einstein pun sarankan membaca buku untuk anak-anak lagi-lagi fairytales untuk membentuk imaginasi. Malah, Islam sendiri sangat tegaskan bab "IQRA!"


Lepas tu, rasa menyesal tak kalau terlepas yang Januari & Februari? Eh, jangan risau, boleh download saja application Happy Studio di AppStore atau PlayStore. Di sana, akan ada siri sama macam buku, setiap bulan akan unlock satu siri.


Bukan setakat boleh baca buku, tapi ada banyak aktiviti dengan HappyStudio. Banyak lah. Boleh lah sediakan sikit waktu, 15minit sehari ke untuk kita buat aktiviti dengan anak di HappyStudio. Kalau yuyu, yuyu suka main selfie dengan anak, boleh tukar spek, boleh buat misai. Enjoy!

Ok, berbalik kepada buku Treetop Twins Adventures ni, personally, yuyu sangat suka dan suggest sangat mommies di luar sana, please dapatkan untuk anak-anak. Hello, free ok, rugi lah tak grab peluang ni. 

Ini antara siri setiap bulan yang yuyu berjaya kumpul

Illustration dia sangat menarik. Warna warni, menarik minat anak untuk membaca :)

Untuk March ni, siri ke tiga akan keluar esok, 7Mac, jadi, sempat lah mommies dapatkan yang Februari punya di McDonald's. Jangan lupa beli HappyMeal ok!

Setiap page ada gambar menarik. Sambil baca, sambil anak-anak berimaginasi

Setiap siri, di last page akan ada fun fact pasal dinosaur. 


Best kan?

Tunggu apa lagi, kumpulkan 12 siri sepanjang tahun ni. Setiap siri, anak-anak akan belajar tentang lain-lain jenis dinosaur. Eh, ibu yang tua bangka ni pun belajar juga, baru tahu kewujudan Massospondylus. Mihmihmih :p

Ok lah, hari ni last day untuk dapatkan siri Februari (atau sampai habis stock), esok dah siri ketiga, jangan lepas peluang. Time ni lah nak pupuk minat anak membaca, yang penting, free, cuma beli set HappyMeal yang sedap tu saja




Terima kasih sudi baca

Love,
Assalamualaikum


Agak-agak, lebih kurang setahun dah kot kitorang satu family tak travel. Busy dengan kerja yuyu, kerja suami lagi, tup-tup dah nak dekat setahun. Tau-tau yuyu pregnant, lagi lah. Nak pergi IOI City Mall pun tak larat.

Tapi nak bercuti, nak tenangkan diri yang dah lama tak berehat ni. Tapi penat alah first trimester tak habis lagi. Faham tak perasaan ni :p

Lepas tu, dapat invitation staycation daripada Traveloka untuk "Peace Out With Traveloka : The Escape You Never Know You Needed". Amboi, tajuk staycation dia. Staycation ni bukan yuyu sorang, tapi ada lagi beberapa blogger dan vlogger lain. 

Best tak? Ya Allah! Nak bagi lapanblas bintang lah untuk staycation dengan Traveloka kali ni! Ok lah, yuyu cerita pengalaman kali ni:

The Stripes KL

Staycation kali ni di The Stripes KL. Hotel ni hotel baru lagi, betul-betul tengah KL. 2.8km je kalau nak ke Pavilion. Jimat minyak boleh jalan kaki, tapi, point paling best, hotel ni hispturrr. Kalau korang yang kaki upload gambar di IG, please lah datang ni, setiap sudut dia sangat Instagramable. Dari concierge sampai ke restoren sampailah ke swimming pool dia.  

Makan sikit je, tapi ambik gambar banyak :p

Dalam restoren The Stripes KL. Kitorang OOTD lebih, breakfast alah gitu-gitu je pun takpa :p


Sampai saja di sana, pagi-pagi lagi team Traveloka sediakan kami dengan macam-macam aktiviti, tapi surprise activities. Kitorang tak tahu pun, bila sampai sana, baru tahu. Eh, ada workshop lah untuk blogger vlogger semua. 

Sebab kena stay di hotel tu, yuyu bawa family yuyu juga. Time ni lah rupanya time rehat yuyu daripada jadi ibu & isteri. Halah! First time rasa ok. Kalau tak 24/7 memang dengan suami & anak-anak. Mana pernah berjauhan pun. 

Sementara yuyu tengah berkenalan dengan semua blogger & vlogger, suami check-in untuk bawa anak-anak rehat dalam bilik hotel. Anak-anak & suami siap sempat mandi di swimming pool ok. Dorang enjoy betul tanpa ibu dorang ni :p


Kemahen dorang tanpa ibu di sisi :p

Ok. Aktiviti pertama adalah ice breaking. Macam biasalah, berkenalan dengan setiap blogger & vlogger yang ada. Time tu lah, eh, ni selalu tengok video makeup tutorial dia, ehh, yang ni selalu tengok di OOTD, eh, ni blogger yang dulu selalu sama-sama dapat campaign pergi event sekali. 

Yang bestnya, bila depan-depan, dorang sangat friendly, siap tak kedekut share pengalaman & tips jadi influencer ni. 

Sekarang, yuyu share pasal workshop yang team Traveloka sediakan pula sepanjangan staycation tu. Baca sampai habis tau!


Craft Workshop

Time ni happynya bukan kepalang! First time nak try buat craft sendiri. Untuk workshop ni, disediakan oleh team D.I.Y KL. Kitorang kena buat name tag sendiri. Yaiy! Bayangkanlah mak buyung 4bulan (time tu lah), kena bertukang pegang hammer maha berat, tapi serius enjoy sangat.

Gigih weh! Nasib tak terberanak kat situ :p

 Demi sekeping ini. Alahai. Sweetnya diri sendiri siap tak lupa nama suami. Kah! -_-


 Sugar Craft Workshop
Sugar Icing Cookies Workshop kali ni dibawakan khas oleh Ainlee Cookies Project 

Korang tahu tak, dah bertahun nak try belajar buat sugar icing cookies ni, tapi tak kesampaian sebab tak tahu mana nak belajar. Try di Youtube, hampeh, tak faham pun macam mana. Lastnya masa staycation hari tu, Traveloka sediakan workshop ni untuk kami

Nak nangis ok. Tak baik tau buat yuyu terharu seharian :')


 Ambik peluang ni sepenuhnya. Balik terus semangat nak buat untuk birthday party anak nanti. Gitu!

Ingatkan senang, susah juga rupanya. Terkehel lengan, tapi sangat puas hati

Walaupun rupanya buruk (Alip Lam Lam Ha sapa gelak berdosa!), tapi happy sangat, tak sabar bawa balik tunjuk kat anak & suami :p


D.I.Y Lipbalm & Lipscrub
Workshop ni dibawakan khas Wunderbath! 

Siapa suka organic, home-made product, cute pula tu, yes, mesti suka Wunderbath punya workshop. Weh, dorang ajar kitorang buat homemade & organic lipbalm & lipscrub! Teruja seriusss! Kitorang buat dua bendalah tu sendiri dari awal sampai habis jadi seketul product sedia dipakai. Halahhh...

Kami siap boleh pilih sendiri nak flavour & scent apa. Terbaru dorang ada bau Teh Tarik, tapi yuyu tetap memilih Vanilla my all time favourite :)

Lepas ni dah boleh buat sendiri rumah. Ish. Nanti kalau yuyu rajin, yuyu try sendiri di rumah, & share dengan korang. Kalau yuyu rajin la :p


Super Clay Workshop

Selalu tengok di IG, orang Jepun Korea suka sungguh projek Super Clay ni, rupa macam plastisin masa kita main di tadika dulu, tapi tak takk, ni super lembut, lepas tu nanti beberapa jam dia kering, terus lembut sangat, boleh ramas, buat keychain!

Aktiviti ni pun sangat enjoy. Kami ada banyak pilih warna super clay, dan boleh pilih sendiri, untuk buat miniature luggage & passport. Mesti lah dua benda tu, workshop Traveloka kann. Takkan nak buat pensil je kot. :p 

Yuyu buat sendiri ok. Tak sangka ada bakat hebat dalam seni super clay :p

Gigih ni. Suami whatsapp tanya habis pukul berapa pun, buat tak tahu, baca dalam bilik je :p

Balik tu, sepatutnya kena biar superclay ni kering lebih kurang beberapa jam, tapi sampai je bilik, anak terus tekan-tekan main. Hmm. Tak jadi nak tunjuk kat korang hasilnya di sini. Takut korang nightmare. --'

Workshop ni dibawakan khas oleh : ClayTime.My

Jadi, itulah antara workshop untuk staycation yang disediakan oleh Traveloka tu. Personally, yuyu sangat enjoy, dan yuyu rasa rehat sangat walaupun workshop tu dari petang sampai ke malam. Mungkin ni macam me-time yuyu lah kan. Kadang-kadang, bila kita buat sesuatu simple me-time, baru kita rasa recharge balik mind & soul kita.

Kita tak tahu pun kita perlukan semua me-time tu, tapi, once kita ada me-time, rupanya kita perlukan masa untuk sendiri tu, untuk buatkan kita happy & enjoy dengan masa depan. Ok, baru faham maksud "The Escape You Never Know You Needed" tu. Thanks team Traveloka :)

Ada satu benda penting juga nak share ni :

Selain me-time tu penting, staycation walaupun sebelah rumah je pun boleh buat happy, eh, korang dah install application Traveloka ke di phone? Ni application wajib install tau, lagi-lagi yang kuat travel.

Sekarang semua benda ada dalam satu app Traveloka dah

In case korang nak pergi travel, boleh terus check lowest price di app Traveloka (Price Alerts), terus boleh booking, alang-alang booking juga hotel untuk mudahkan perjalanan korang. Lepas tu, plan siap-siap aktiviti korang masa travel nanti di Attraction & Activities dalam app Traveloka tu. Senang kerja kita.

Contohnya kalau pergi Jepun lah, nak ke Disneyland, daripada korang beratur lama nak beli tiket, lebih baik beli melalui app Traveloka je. Siap boleh check mana yang jual murah :)

Senang kan kerja kita lepas ni. Download je Traveloka di phone

Habis je workshop, tengok anak-anak dah happy sangat main dalam bilik. Ayah dorang tidur je memanjang, itu pun me-time dia juga :p


Apapun, terima kasih untuk team Traveloka sudi invite yuyu, dan sediakan aktiviti semua tu. Sampai je rumah, rindu pulak nak datang The Stripes KL lagi. Kalau boleh, nak juga korang enjoy juga hand-on activities yang yuyu join tu. Memang best dan hilang habis stress.

Next time nak plan staycation dengan suami & anak-anak lagi. Walaupun sehari, tapi, habis terus masalah



Terima kasih sudi baca


Love,
© Yuyu Zulaikha · THEME BY WATDESIGNEXPRESS