October 9, 2018

Hari McD Turun Padang | Pengalaman Yuyu Kerja di McDonald's

15 comments
Assalamualaikum

Pernah tak kita pergi McDonald's, kita order, lepas tu, okay, makan malas nak buang kertas burger, time nak order kita macam nak taknak cakap kejap nak McChicken kejap nak Double Cheese Burger, kalau lambat terus cakap kuat-kuat kat husband padahal perli staff McDonald's tapi takut pulak kalau cakap depan-depan. Tehee :p

Hai. Selamat datang ke McDonald's. Boleh saya bantu? Nak order apa ya? 


Yuyu pernah --'

Lepas ni, promise taknak buat lagi! Itupun lepas join event:

Hari McD Turun Padang

September 25, 2018

Ronald McDonald's House Charities (RMHC)

8 comments
Assalamualaikum 

Empat tahun lepas, masa tu yuyu bersalin di Hospital Ampang, rumah pula di Selayang (panjang cerita dia. Sobs). Walaupun dalam Selangor juga, jarak rumah lebih kurang 30km, dengan jem lagi, dengan susah nak cari parking lagi, ya Allah, time tu suami rasa azab sangat. Sejam lebih baru sampai hospital. Setiap pagi dan petang kena datang melawat kan. 

Itu pun nasib lah 3 hari 2 malam saja kena warded. Lepas balik rumah, tiga hari lepas tu, Habib demam pulak, kena warded seminggu, sebab on antibiotik.


 Yang akan paling susah hati bila anak sakit, semestinya keluarga terdekat, lagi-lagi, ibu :'(


Cuba bayangkan...

August 27, 2018

Nivea Baby | Rutin Ibu Untuk Si Manja

10 comments
Assalamualaikum

Kadang tu nampak macam mustahil untuk uruskan anak, dalam masa yang sama, kita mommies ni sibuk yang gila-gila di office, dah nak malam baru dapat tengok anak. Yuyu sendiri pun walaupun yuyu kerja dari rumah, blogging lah, bisnes lah, nak baking lagi, kadang tu bila ada event invitation, malam tu dah siap plan, anak-anak kena uruskan cara ni, favourite time dorang jangan skip, makan minum kena urus juga.

Oh, favourite time anak yuyu?


August 24, 2018

Anxiety/Panic Disorder Journey | Part 1

10 comments
Assalamualaikum

Alhamdulillah, sekarang ni dah hampir setahun yuyu bebas dai anxiety/panic disorder, selepas yuyu diuji selama lebih kurang empat tahun. Ya Allah, syukur macam lepas beanak. Tak ramai yang faham pasal benda ni, sebab Anxiety/Panic Disorder ni, selalunya akan bertarung sendiri & tak bagitau pada orang ramai, takut orang salah anggap. 

Time tu, yuyu rasa yuyu di line paling bawah dalam hidup tapi pengakhiran hidup yuyu juga. 

Untuk entry ni, yuyu nak share secara ringkas saja lah, insyaAllah, yuyu akan sambung dengan beberapa entry lagi journey yuyu sepanjang bertarung dengan anxiety/panic disorder. Bertarung? Alaa. Tak tau nak guna ayat apa yang sesuai, sebab benda ni sungguh tak best dan effect hidup yuyu sangat. 

August 13, 2018

Movie Selamat Untuk Anak Dengan Astro-On-Demand

9 comments
Assalamualaikum

Tak sure korang macam mana. Kalau yuyu, ada waktu kita macam nak "me time" sikit. Ala. Boleh dapat setengah jam sehari pun, dah cukup kan. Selebihnya nak "me time" tu, kena lah tunggu anak-anak tidur dulu. Itu pun kalau dua-dua budak tu tidur serentak.

Me time yang dimaksudkan tu, ibu nak masak ke, buat kerja ke, takpun online sikit. Ihik :p

ni reward untuk anak-anak. selalu dah. 

August 10, 2018

Plan Takaful & Simpanan Untuk Anak-Anak.

1 comment
Assalamualaikum

Memang mak-mak perangai dia sama je ke? Bila dah kawen, ada anak, semua benda mesti pasal family dulu? Kan kan? Dulu semuanya fikir pasal diri sendiri, nak beli handbag, nak beli makeup banyak, sekarang bila ada anak-anak, eh, kena buat simpanan ni, nak bagi anak masuk kelas piano, eh, ni untuk anak tahun depan.

 Sekarang dah siap ada takaful dari sejak kita hamil lagi :)

Baru ni, yuyu survey pasal takaful pulak untuk Habib & Affan. Bagi yuyu, takaful sangat penting untuk memberi perlindungan kesihatan buat kita sekeluarga, lagi-lagi untuk anak kita lah kan. Dah lama yuyu cari, macam-macam yang yuyu pertimbangkan, cuma ada satu takaful ni memang memenuhi kriteria yang yuyu nak. Memperkenalkan...... (drum roll please) PruBSN Impian

July 24, 2018

Dah Boleh Beli Online Dengan MR.DIY Lah!

15 comments
Assalamualaikum

Nyawhhhh

Korang ingat lagi tak zaman dulu yang kalau kau nak beli apa pun, semuanya kena start enjin, pergi supermarket, baru boleh. Itu pun kalau ada kat supermarket tempat korang, kalau tak, jenuh pesan kat bapa sedara, tolong beli jap eh, balik raya nanti, jangan lupa bawa k. Setibanya time raya tu, barang kau pesan dah tak 'in' dengan trend semasa. Menyesal lalu sedih kurung diri dalam bilik air sebelas hari. Ok over tau.

Sekarang ni punyalah mudah, semua benda kita boleh dapat SEAWAL HARI INI, kita tak perlu keluar rumah langsung, dan tau-tau barang dah sampai depan rumah. Online jurr!

Benda ni memang amatlah memudahkan hidup kita, terutama mak-mak. Mana ada masa nak keluar shopping sangat kalau bukan kena tunggu weekend. Lepas tu anak pulak makan kek dalam kereta, habis berterabur serdak kek SELURUH kereta! Sepuk juga dua-dua ketul tu. Vacuum kereta pula tak ada, nak keluar basuh kereta, adoi, bau tadi kan keluar

Terus nekad beli vacuum kereta, secara online di:



June 7, 2018

KAO's Secret of Happiness | My Modern Parenthood

8 comments
Assalamualaikum

Bila dah kahwin, masa kita kena dibahagikan untuk diri sendiri dan rumahtangga. Lagi lah kalau ada anak, bahagi pula lagi dengan masa untuk anak-anak. Macam yuyu sendiri, bila dah ada anak dua ni, kadang tu, masa untuk diri sendiri pun tak banyak.

Rumah (read: pinggan mangkuk, baju, semua isi rumah lah) nak kena bersih. Anak nak kena selesa. Suami kena gembira. Diri sendiri pulak kena lah bahagia. Nampak macam mustahil. Yuyu ni lagi lah, mana pakai maid pun.

Tapi..

Semuanya tak mustahil, bila...

Kita saling bekerjasama dan menggunakan product yang sangat membantu 

June 2, 2018

Persiapan Memasak Dengan Tawaran Hebat, Jom Ke AEON BiG!

5 comments
Assalamualaikum

Semenjak puasa ni, rasa terlebih rajin pulak nak masak. Sahur buat nasi lemak, nak berbuka puasa ayam masak merah la, nak buat roti jala lagi. Halahh. Apa yang terlebih rajin ni? Nak kata banyak masa, tak juga, draft nak submit kat client bertimbun, Habib Affan nangis bagai tiada hari esok --'

Mungkin sebab cookware baru kot *tersimpul malu lah*

Ha! Sebelum Yuyu cerita pasal cookware yang idaman yuyu ni, ada benda penting yuyu nak share dengan korang. AEON BiG akan bagi diskaun! Iya diskaun 5% untuk semua barangan! Ini pastilah berita gembira lagi-lagi buat para mak:

May 26, 2018

Majlis Berbuka Puasa McDonald's Malaysia Bersama Anak-anak Yatim

3 comments
Assalamualaikum

Bersama anak-anak yatim dari Rumah Siraman Kasih, Rawang.

Alhamdulillah. Minggu lepas, yuyu berpeluang sekali lagi untuk berbuka puasa bersama-sama anak-anak yatim yang dianjurkan oleh McDonald's Malaysia. McDonald's Malaysia memang terkenal dengan suka buat event charity macam ni, malah kalau nak tahu, dorang antara pemberi zakat terbanyak tau :)

Majlis Berbuka Puasa bersama McDonald's ni diadakan di  Masjid Kampung Raja Uda, Klang. Kalau dari rumah yuyu, tak lah jauh sangat. Sebelum pergi majlis tu, ingatkan sikit saja orang, rupanya kauu, anak yatim saja dah 500++. Ya Allah,  terharu sangat tengok bila ada yang sanggup menceriakan anak-anak yatim lagi-lagi di bulan Ramadhan ni.

May 10, 2018

Lego Star Wars Days

6 comments
Assalamualaikum

Dah habis ke kecut perut semalam? Hehe. Yuyu tengah kecut perut tunggu pukul lima pulak, tapi, jom lah kita hilangkan stress sikit. Yuyu nak share pasal pengalaman yuyu masa join Lego Star Wars Days hari tu. Syoq baq hang! Tolong baca sampai habis, sebabnya, korang berpeluang untuk menang,

LEGO STAR WARS BB8
Bernilai RM500 ++



May 8, 2018

Reward Apa di Terengganu?

3 comments
Assalamualaikum

Ini adalah kali ke tiga yuyu ke Terengganu. Masa pertama kali ke sana, yuyu baru form 2, duduk rumah emak saudara di Kemaman. 2nd time ke Terengganu, paksu yuyu kahwin dengan orang Kemaman tahun lepas. Itu pun pergi tengah hari, baliknya petang, tak sempat nak jalan-jalan mana pun. Sedih betul rasa.

Kali ni, tak habis dengan reward diri untuk Hari Ibu di Alamanda, terus pulak ke Mesra Mall, Terengganu. Rezeki. Yuyu ikut ja, memang teringin pun jalan-jalan Terengganu ni. Teringin betul nak makan keropok lekor tepi pantai Terengganu.

Best rupanya Terengganu ni. Orang-orangnya macam alahai lemah lembutnyaaa.. Sampai saja Terengganu, benda pertama yuyu cari adalah Mesra Mall. Orang kata, Mesra Mall adalah mall terbesar di Terengganu, banyak attraction sekitar dia. Jadi, jom yuyu share sikit

May 7, 2018

Reward Di Hari Ibu

2 comments
Assalamualaikum

Rentetan entry lepas pasal reward husband untuk yuyu sempena Mother's Day tahun ni, yuyu rasa terpanggil pulak (alahai) untuk kongsi sikit tips hadiah buat para ibu. Ini adalah dari pandangan yuyu seorang ibu anak dua, dan seorang yang jarang sangat reward diri sendiri dengan beli beg baru, baju baru apa segala lah persiapan diri yang baru

*selalunya time raya saja. cough*

Ibu-ibu ni, bukan nak sangat yang beribu-riban ringgit. Hadiah dari hati pun dah cukup (tapi kalau nak bagi yang ribu-riban apa salahnya. Tehee :p ). Ibu-ibu ni faham, ayah-ayah ada banyak sangat tanggungan kan. Nahh, untuk Mother's Day kali ni, kan sebulan, jadi, sempat lagi lah pergi Alamanda shopping sikit untuk ibu-ibu. 

Haa tengok tu dia terus happy lantak lah baju sebakul tak lipat lagi kat rumah nuh.

May 5, 2018

Cara Simple Sambut Hari Ibu

6 comments
Assalamualaikum

Setiap tahun, bila sampai saja Hari Ibu, memang akan celebrate. Memang lah orang kata setiap hari pun boleh jadi Hari Ibu, tapi tak salah pun kalau kita celebrate satu hari special tu sebagai Hari Ibu dengan seluruh dunia. Serious rasa terharu dia lain machiam sikit.

Tahun lepas suami bagi bunga. Siap ada kad dia buat sendiri pulak tu. Tahun ni, awal-awal lagi husband dah plan untuk bagi hadiah Hari Ibu. Tak ada dah surprise. Dia suruh pilih apa-apa saja untuk diri sendiri, shopping lah apa pun, di mana pun. Haa. Bila tau dapat reward macam ni, ish, hilang rasa gatal parut czer bersalinkan si Affan hari tu. Ihik

Ada yang macam okay-tak-perlu-lah. Eh, terpulang lah kat individu. Ada yang happy bila celebrate, ada yang tak kisah pun. Yuyu sendiri pun suka celebrate Mother's Day dengan emak yuyu. Paling biasa pun, bawa dia jalan-jalan. Lagipun, benda positif kan. Let's spread positivity!

There is no way to be a perfect mother, but millions ways to be a wonderful one.

March 16, 2018

Arts & Lights Fairytale | Tempat Percuma Yang Menarik

20 comments
Assalamualaikum

Pada suatu hari, ada seorang ratu dan raja bersiar bersama-sama putera-puteranya di Arts & Lights, M Aruna, Rawang, siap selfie penuh storage. 😯

Free tak dari 17/03/2018 sampai 08/04/2018 ni? Eh. Esok lah. Kalau free, lebih baik pertimbangkan idea yuyu ni. Ada tempat & aktiviti best dan FREE yang sesuai untuk seisi keluarga, cantik ya Rabbi (ok, bab ni serius), dan tema FAIRYTALE  

Di:

Arts & Lights - The FairyTale
M Aruna, Rawang


Tengah berangan jadi Cinderella anak dua, tapi Cinderella versi hijrahsista, pakej anak dua, laki Cinderella hensem, hidung kembang sikit. :p 

March 15, 2018

Cara Hilangkan Selsema Bayi Dengan Urutan

6 comments
Assalamualaikum

Sapa stress kalau anak selsema? Angkat tangan 😔

Lagi-lagi kalau tetiba selsema tu sampai berminggu. Naik sedih ibu hadap anak nangis setiap kali nak lap atau sedut hingus dia. Tolong lah jangan selsema lagi. Mana ada anak tak selsema kan. Selalunya cara yuyu, slowkan kipas & jangan pakai aircond langsung time anak-anak selsema. Lepas tu anak meragam panas. Apa ni, serba tak kena.

Yuyu syukur sangat yang Habib & Affan susah sikit selsema, cuma Affan tu kalau sekali selsema, alahai, bukan sehari dua lah selsema dia. Sudah lah budak besar Affan tak boleh makan ubat pulak tu.

Tapi kann...

Lepas ni jangan risau dah, ok. Boleh hilangkan selsema anak tanpa ubat cuma guna therapy oil NARINAR FT sahaja! Urut-urut kaki anak dengan NARINAR FT, insyaAllah, tak sampai sehari dah boleh nampak kesan dia

NARINAR FT ni femes ok. Masuk tivi, magazine lah paper lah. Sekarang, siap ada TT & ST. Nanti yuyu cerita, k.


January 31, 2018

Rockstar Gym | Kelas Untuk Habib & Affan

13 comments
Assalamualaikum

Habib dah 3 tahun 3 bulan. Tahun ni insyaAllah dia akan 4 tahun. Kebanyakan kawan-kawan yuyu dah hantar anak-anak dorang ke playschool dah. Habib ja masih duduk rumah, belajar & main dengan yuyu. Alahai. Sorry Habib, ibu tak ready lagi nak hantar Habib jauh dari ibu. Hihi. Tahun depan je lah kot. Kot. Hmm

tapi.. 

Dah start lah hantar dia ke Rockstar Gym.

Kalau datang sini, dia over sikit excited 

January 22, 2018

Morphy Richards Rose Gold Accents Collection

14 comments
Assalamualaikum

Dah breakfast belum? Breakfast apa pagi ni? Jangan lah cakap tibai Mee Goreng tak habis semalam pulak. Korang ni... Yuyu semalam busy sangat, sepatutnya join charity trip Melinda Looi, tiba-tiba kereta rosak pulekkk. Trip cancel, kami balik rumah membawa kepenatan dan hati yang hiba saja. Bangun pagi pun, badan letih tak nak cooperate dengan schedule mak anak dua lagi.

Tapi, breakfast satu family, tetap kena sediakan. Penat tak? Semestinya tak untuk family, lagi rasa seronok, adalah.


Lepas tu, rasa teruja nak share dengan korang. Alah. Bagi lah chance :p


Tak lah siss, kite nak tunjuk toaster & kettle Morphy Richards Rose Gold Accents Collection baru je. Hikhik *gelak sambil tutup muka dengan penutup cerek baru bau kedai lagi*

January 15, 2018

Sweet Look MakeUp Dengan SimplySiti

7 comments
Assalamualaikum

Sapa kata kalau nak make up cantik-cantik, kena beli yang mahal-mahal, tak boleh kalau bukan yang international. Lepas tu, ikat perut namblas bulan. Eh, tak lah. Sebab yuyu sendiri makeup dengan brand local kualiti international, yang satu set cuma RM99.00 sahaja, dari SimplySiti pulak tuuu!

Bawah RM100. Simpan RM1 dalam tabung sekarang...

Yuyu suka look macam ni, nampak lebih muda dan fresh. Ish. Malu pulak 😝


Untuk RM99.00 tu, yuyu dapat set B - Elegent dari SimplySiti. Lengkap dengan:

January 11, 2018

Fenomena Baru Bayi Yu, Do Do Do Do

11 comments
Assalamualaikum

Yuyu rasa, demam Baby Shark tak habis-habis lagi kan? Hari tu masa PinkFong datang One Utama, ya Allah, dia punya ramai orang datang nak tengok PinkFong tu lain machiam. Aunty yuyu tengok pun, aunty tak tahu nak selit Habib & Affan kat mana --'

Secoet je pak depa & Affan kat situ, Habib entah mana ditenggelami lautan manusia nak tengok PinkFong :p 

Zaman sekarang dah best, parent senang sangat nak ajar anak-anak dengan lagu-lagu pendidikan. Anak-anak kita jadi semangat sangat nak berhibur sambil belajar. Latest kid song "Baby Shark Do Do Do" tu, sampai ke satu dunia suka. 1.5billion views kau kat Youtube! Nangis Zayn Malik, lagu dia pun takdak views macam ni.

Satu sebab lagu dia catchy, dua sebab menari dia tuuuuu.. terikut dah ibu pun --'

© Yuyu Zulaikha . Design by FCD.