KAO's Secret of Happiness | My Modern Parenthood

Thursday, June 7, 2018

Assalamualaikum

Bila dah kahwin, masa kita kena dibahagikan untuk diri sendiri dan rumahtangga. Lagi lah kalau ada anak, bahagi pula lagi dengan masa untuk anak-anak. Macam yuyu sendiri, bila dah ada anak dua ni, kadang tu, masa untuk diri sendiri pun tak banyak.

Rumah (read: pinggan mangkuk, baju, semua isi rumah lah) nak kena bersih. Anak nak kena selesa. Suami kena gembira. Diri sendiri pulak kena lah bahagia. Nampak macam mustahil. Yuyu ni lagi lah, mana pakai maid pun.

Tapi..

Semuanya tak mustahil, bila...

Kita saling bekerjasama dan menggunakan product yang sangat membantu 

Persiapan Memasak Dengan Tawaran Hebat, Jom Ke AEON BiG!

Saturday, June 2, 2018

Assalamualaikum

Semenjak puasa ni, rasa terlebih rajin pulak nak masak. Sahur buat nasi lemak, nak berbuka puasa ayam masak merah la, nak buat roti jala lagi. Halahh. Apa yang terlebih rajin ni? Nak kata banyak masa, tak juga, draft nak submit kat client bertimbun, Habib Affan nangis bagai tiada hari esok --'

Mungkin sebab cookware baru kot *tersimpul malu lah*

Ha! Sebelum Yuyu cerita pasal cookware yang idaman yuyu ni, ada benda penting yuyu nak share dengan korang. AEON BiG akan bagi diskaun! Iya diskaun 5% untuk semua barangan! Ini pastilah berita gembira lagi-lagi buat para mak:

Majlis Berbuka Puasa McDonald's Malaysia Bersama Anak-anak Yatim

Saturday, May 26, 2018

Assalamualaikum

Bersama anak-anak yatim dari Rumah Siraman Kasih, Rawang.

Alhamdulillah. Minggu lepas, yuyu berpeluang sekali lagi untuk berbuka puasa bersama-sama anak-anak yatim yang dianjurkan oleh McDonald's Malaysia. McDonald's Malaysia memang terkenal dengan suka buat event charity macam ni, malah kalau nak tahu, dorang antara pemberi zakat terbanyak tau :)

Majlis Berbuka Puasa bersama McDonald's ni diadakan di  Masjid Kampung Raja Uda, Klang. Kalau dari rumah yuyu, tak lah jauh sangat. Sebelum pergi majlis tu, ingatkan sikit saja orang, rupanya kauu, anak yatim saja dah 500++. Ya Allah,  terharu sangat tengok bila ada yang sanggup menceriakan anak-anak yatim lagi-lagi di bulan Ramadhan ni.

Lego Star Wars Days

Thursday, May 10, 2018

Assalamualaikum

Dah habis ke kecut perut semalam? Hehe. Yuyu tengah kecut perut tunggu pukul lima pulak, tapi, jom lah kita hilangkan stress sikit. Yuyu nak share pasal pengalaman yuyu masa join Lego Star Wars Days hari tu. Syoq baq hang! Tolong baca sampai habis, sebabnya, korang berpeluang untuk menang,

LEGO STAR WARS BB8
Bernilai RM500 ++



Reward Apa di Terengganu?

Tuesday, May 8, 2018

Assalamualaikum

Ini adalah kali ke tiga yuyu ke Terengganu. Masa pertama kali ke sana, yuyu baru form 2, duduk rumah emak saudara di Kemaman. 2nd time ke Terengganu, paksu yuyu kahwin dengan orang Kemaman tahun lepas. Itu pun pergi tengah hari, baliknya petang, tak sempat nak jalan-jalan mana pun. Sedih betul rasa.

Kali ni, tak habis dengan reward diri untuk Hari Ibu di Alamanda, terus pulak ke Mesra Mall, Terengganu. Rezeki. Yuyu ikut ja, memang teringin pun jalan-jalan Terengganu ni. Teringin betul nak makan keropok lekor tepi pantai Terengganu.

Best rupanya Terengganu ni. Orang-orangnya macam alahai lemah lembutnyaaa.. Sampai saja Terengganu, benda pertama yuyu cari adalah Mesra Mall. Orang kata, Mesra Mall adalah mall terbesar di Terengganu, banyak attraction sekitar dia. Jadi, jom yuyu share sikit

Reward Di Hari Ibu

Monday, May 7, 2018

Assalamualaikum

Rentetan entry lepas pasal reward husband untuk yuyu sempena Mother's Day tahun ni, yuyu rasa terpanggil pulak (alahai) untuk kongsi sikit tips hadiah buat para ibu. Ini adalah dari pandangan yuyu seorang ibu anak dua, dan seorang yang jarang sangat reward diri sendiri dengan beli beg baru, baju baru apa segala lah persiapan diri yang baru

*selalunya time raya saja. cough*

Ibu-ibu ni, bukan nak sangat yang beribu-riban ringgit. Hadiah dari hati pun dah cukup (tapi kalau nak bagi yang ribu-riban apa salahnya. Tehee :p ). Ibu-ibu ni faham, ayah-ayah ada banyak sangat tanggungan kan. Nahh, untuk Mother's Day kali ni, kan sebulan, jadi, sempat lagi lah pergi Alamanda shopping sikit untuk ibu-ibu. 

Haa tengok tu dia terus happy lantak lah baju sebakul tak lipat lagi kat rumah nuh.

Cara Simple Sambut Hari Ibu

Saturday, May 5, 2018

Assalamualaikum

Setiap tahun, bila sampai saja Hari Ibu, memang akan celebrate. Memang lah orang kata setiap hari pun boleh jadi Hari Ibu, tapi tak salah pun kalau kita celebrate satu hari special tu sebagai Hari Ibu dengan seluruh dunia. Serious rasa terharu dia lain machiam sikit.

Tahun lepas suami bagi bunga. Siap ada kad dia buat sendiri pulak tu. Tahun ni, awal-awal lagi husband dah plan untuk bagi hadiah Hari Ibu. Tak ada dah surprise. Dia suruh pilih apa-apa saja untuk diri sendiri, shopping lah apa pun, di mana pun. Haa. Bila tau dapat reward macam ni, ish, hilang rasa gatal parut czer bersalinkan si Affan hari tu. Ihik

Ada yang macam okay-tak-perlu-lah. Eh, terpulang lah kat individu. Ada yang happy bila celebrate, ada yang tak kisah pun. Yuyu sendiri pun suka celebrate Mother's Day dengan emak yuyu. Paling biasa pun, bawa dia jalan-jalan. Lagipun, benda positif kan. Let's spread positivity!

There is no way to be a perfect mother, but millions ways to be a wonderful one.

Arts & Lights Fairytale | Tempat Percuma Yang Menarik

Friday, March 16, 2018

Assalamualaikum

Pada suatu hari, ada seorang ratu dan raja bersiar bersama-sama putera-puteranya di Arts & Lights, M Aruna, Rawang, siap selfie penuh storage. 😯

Free tak dari 17/03/2018 sampai 08/04/2018 ni? Eh. Esok lah. Kalau free, lebih baik pertimbangkan idea yuyu ni. Ada tempat & aktiviti best dan FREE yang sesuai untuk seisi keluarga, cantik ya Rabbi (ok, bab ni serius), dan tema FAIRYTALE  

Di:

Arts & Lights - The FairyTale
M Aruna, Rawang


Tengah berangan jadi Cinderella anak dua, tapi Cinderella versi hijrahsista, pakej anak dua, laki Cinderella hensem, hidung kembang sikit. :p 

Cara Hilangkan Selsema Bayi Dengan Urutan

Thursday, March 15, 2018

Assalamualaikum

Sapa stress kalau anak selsema? Angkat tangan 😔

Lagi-lagi kalau tetiba selsema tu sampai berminggu. Naik sedih ibu hadap anak nangis setiap kali nak lap atau sedut hingus dia. Tolong lah jangan selsema lagi. Mana ada anak tak selsema kan. Selalunya cara yuyu, slowkan kipas & jangan pakai aircond langsung time anak-anak selsema. Lepas tu anak meragam panas. Apa ni, serba tak kena.

Yuyu syukur sangat yang Habib & Affan susah sikit selsema, cuma Affan tu kalau sekali selsema, alahai, bukan sehari dua lah selsema dia. Sudah lah budak besar Affan tak boleh makan ubat pulak tu.

Tapi kann...

Lepas ni jangan risau dah, ok. Boleh hilangkan selsema anak tanpa ubat cuma guna therapy oil NARINAR FT sahaja! Urut-urut kaki anak dengan NARINAR FT, insyaAllah, tak sampai sehari dah boleh nampak kesan dia

NARINAR FT ni femes ok. Masuk tivi, magazine lah paper lah. Sekarang, siap ada TT & ST. Nanti yuyu cerita, k.


Rockstar Gym | Kelas Untuk Habib & Affan

Wednesday, January 31, 2018

Assalamualaikum

Habib dah 3 tahun 3 bulan. Tahun ni insyaAllah dia akan 4 tahun. Kebanyakan kawan-kawan yuyu dah hantar anak-anak dorang ke playschool dah. Habib ja masih duduk rumah, belajar & main dengan yuyu. Alahai. Sorry Habib, ibu tak ready lagi nak hantar Habib jauh dari ibu. Hihi. Tahun depan je lah kot. Kot. Hmm

tapi.. 

Dah start lah hantar dia ke Rockstar Gym.

Kalau datang sini, dia over sikit excited 

Morphy Richards Rose Gold Accents Collection

Monday, January 22, 2018

Assalamualaikum

Dah breakfast belum? Breakfast apa pagi ni? Jangan lah cakap tibai Mee Goreng tak habis semalam pulak. Korang ni... Yuyu semalam busy sangat, sepatutnya join charity trip Melinda Looi, tiba-tiba kereta rosak pulekkk. Trip cancel, kami balik rumah membawa kepenatan dan hati yang hiba saja. Bangun pagi pun, badan letih tak nak cooperate dengan schedule mak anak dua lagi.

Tapi, breakfast satu family, tetap kena sediakan. Penat tak? Semestinya tak untuk family, lagi rasa seronok, adalah.


Lepas tu, rasa teruja nak share dengan korang. Alah. Bagi lah chance :p


Tak lah siss, kite nak tunjuk toaster & kettle Morphy Richards Rose Gold Accents Collection baru je. Hikhik *gelak sambil tutup muka dengan penutup cerek baru bau kedai lagi*

Sweet Look MakeUp Dengan SimplySiti

Monday, January 15, 2018

Assalamualaikum

Sapa kata kalau nak make up cantik-cantik, kena beli yang mahal-mahal, tak boleh kalau bukan yang international. Lepas tu, ikat perut namblas bulan. Eh, tak lah. Sebab yuyu sendiri makeup dengan brand local kualiti international, yang satu set cuma RM99.00 sahaja, dari SimplySiti pulak tuuu!

Bawah RM100. Simpan RM1 dalam tabung sekarang...

Yuyu suka look macam ni, nampak lebih muda dan fresh. Ish. Malu pulak 😝


Untuk RM99.00 tu, yuyu dapat set B - Elegent dari SimplySiti. Lengkap dengan:

Fenomena Baru Bayi Yu, Do Do Do Do

Thursday, January 11, 2018

Assalamualaikum

Yuyu rasa, demam Baby Shark tak habis-habis lagi kan? Hari tu masa PinkFong datang One Utama, ya Allah, dia punya ramai orang datang nak tengok PinkFong tu lain machiam. Aunty yuyu tengok pun, aunty tak tahu nak selit Habib & Affan kat mana --'

Secoet je pak depa & Affan kat situ, Habib entah mana ditenggelami lautan manusia nak tengok PinkFong :p 

Zaman sekarang dah best, parent senang sangat nak ajar anak-anak dengan lagu-lagu pendidikan. Anak-anak kita jadi semangat sangat nak berhibur sambil belajar. Latest kid song "Baby Shark Do Do Do" tu, sampai ke satu dunia suka. 1.5billion views kau kat Youtube! Nangis Zayn Malik, lagu dia pun takdak views macam ni.

Satu sebab lagu dia catchy, dua sebab menari dia tuuuuu.. terikut dah ibu pun --'

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan