Diari Ibu : Ibu ke Mommy ke?

Friday, October 31, 2014

Assalamualaikum

cerita pasal nak Ibu ke Mommy ke, memang dari yuyu buat diari masa mengandung dulu, yuyu bahasakan diri yuyu kat anak yuyu sebagai 'mommy'. Allah. rasa macam matsalleh sangat tauu. 

"hari ni, mommy rasa baby tendang kuat sangat, ishh, baby dah tak sabar nak keluar jumpa mommy ye sayanggg?"

"tadi check up, doctor marah mommy sebab berat naik sekilo je bulan ni. mommy sedih la baby :'( "


fefeling Victoria Beckham pun ada juga masa tu.

dari zaman kat kampus lagi dah menanam lalu memupuk azam di hati ni untuk anak panggil "mommy". kantoi la Yuyu Zulaikha engkorang gedik sikit kann, tak kawen lagi dah pikiaq anak panggil apa. -.-' tak mau laa anak panggil "mak". tak rare weh.

first time nurse letak baby kat sebelah yuyu masa kat dewan bedah pun, siap yuyu bisik kat telinga anak "anak mommy, i love you". gila bergelinang ayaq mata masa tuu, dah bahasakan "mommy" dah kat anak sendiri. termakbul hasrat murni dari zaman kampus tadi.


Pinjaman Allah yang paling beharga.. penyuluh kami suami isteri ke syurga. Amin



tapi satu hari, bila masing-masing yuyu & anak kat rumah, bertilamkan tilam empuk yang dulu hanya yuyu dan suami, sekarang ditambah pula dengan cahaya mata kami, sambil sebak-sebak dada menikmati moment indah tuu, yuyu macam hmmm..hmm.. 

"anak ibuuu, ibu sayangg anak ibu ni.. ibu sayang sangat anak ibu"

Allahh. terpancar sifat keibuan. hormon keibuan mengalir deras. ada juga kang orang sidai baju tengah malam, macam nak je sengseng lengan baju seraya masak kari ayam buat suami dan anak anak (walaupun, anak baru sorang, pantang pun tak habeh lagi), lepas tu lipat kain sambil tengok citer tamil ke. ibu kann. 

bila survey kat fesbuk, tanya mana lagi sesuai dengan yuyu, Ibu ke Mommy ke, banyak yang memberi pendapat bernas yang yuyu lebih sesuai dengan panggilan Ibu. hmm. start dari tu, biasakan diri bahasakan IBU dengan anak. suami pulak, dari Daddy jadi Ayah je. takpe laa. turun la sikit pangkat, tak yah fefeling David Beckham sangat laa,

anak baru 22hari, tapi macam tak sabar pulak nak dengar anak panggil :

Ibu, Habib sayang Ibu. 

hoi. apa ni! takpe la Habib sayang, sakit macam nak gila ibu masa pantang ni, takde hal laa, ibu rasa bahagia sampai tutup mata... 


terima kasih sudi baca :)

Diari Seorang Ibu : Proses Bersalin

Saturday, October 25, 2014

Assalamualaikum

okay. okay. ni personal entry. bukan lagi advertorial atau nak promote-promote. kesian korang asyik kena baca advertorial je dari yuyu. tapi nak buat macam mana, rezeki yuyu kebanyakkan dari ads. nak tak nak, kena la buat juga. harap korang faham ye. :')

sebelum nak taip apa-apa, Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah yang amat banyak sangat..

sekarang yuyu dah tukar status jadi 'IBU'. IBU okay. yuyu pun tak hadam lagi dengan status baru ni. rasa macam baru je lap-lap air mata terharu dengar suami sekali lafaz je masa nikah. macam baru je kami sama-sama cari rumah sewa. macam baruuuuu sangat je lari-lari kat rumah mertua jerit kat suami cakap result pregnancy test ada dua line! tup tupp, baru tadi je tukar lampin anak.

ceritanyaaa.. due yuyu 17/10/2014. tapi preparation kami laki bini buat awal-awal, takut la tetiba baby keluar hujung September. jadi, semuanya sangat smooth laa. 

+- 5pagi 10/10/2014, bermula dengan air ketuban pecah, memang huru-hara la kejut suami. dua-dua kami bersiap bagai nak rak. suami siap sikat rambut, sembur perfume, pilih baju favorite dia. yuyu tengah pecah ketuban pun, siap lukis kening & pakai lipstick. Allah. dah kenapaa..

sampai je di hospital, doktor terus buat CTG. memang dah kerap dah contraction katanya. tapi masalahnya sekarang, yuyu pulak heran, contraction tu rasa macam mana? tak pernah rasa pun. rasa lenguh ke rasa nak terkencing?

memang sepanjang pagi tu, langsung tak rasa contraction, bila check bukaan dah 2cm. check pulak air ketuban, dari kaler putih, tetiba ada sikit kaler hijau. Allah. tu yang tak nak tuuu, baby dah ter uk'uk pulakkk...

chances untuk normal tu memang tipis la kalau baby dah uk'uk ni. tunggu punya tunggu, sampai pukul 8, tetap juga 2cm. doktor terus decide untuk induce. haaa, masa tu baru rasa contraction diaa, asal keras je perut, mesti rasa nak terkencing yang amat-amat..

tapi bukaan tetap tak banyak, dah induce pun, baru 3cm sampai ke tengah hari. dah tengah hari, induce sekali lagi. sampai ke 6 petang, bukaan tetap tak buka banyak, 3cm nak masuk 4cm baru. bila check, tengok kepala baby dah sikit lonjong sebab dia dari tadi push nak keluar. alooo, syiannn anak Ibu ni :'(

nak tak nak, doktor cakap, memang kena pilih option lain, yakni C-Section. tak boleh dah normal, sebab dah lama sangat ketuban pecah. Allahhh.. masa tu, rasa panas sejuk panas sejuk sebab takut sangat. 

tepat 8:10malam, yuyu ke dewan bedah. dalam otak masa tu tak fikir apa dah, macam nak paksa doktor bedah laju-laju ja, sebab nak tengok anak. sampai dewan bedah, sejuk-dia-macam-nak-mampos-sel-otak-aku...

dari awal sampai dewan bedah, yuyu punya ketar tahap Parkinson level 8 wehh. nurse sampai letak dua benda apa tak macam hairdryer tu bagi panas sikit, tu pun turun la sikit jadi Parkinson level 7.5. motif sejuk macam tu masih lagi tak dikenalpasti

walaupun sejuk, cramp habis neuron otak tak sempat nak berhubung, tapi yuyu sempat menikmati setiap saat sebelum bersalin, dari nurse sapu apa entah kat perut, sampai inject epidural, sampai la ke stage semua berkumpul di bahagian abdomen yuyu. yuyu tahu, lepas ni, semuanya akan berubah. perubahan ni bukan kecil, tapi major perubahan dalam kehidupan, dan kehidupan sebelum ni, takkan yuyu dapat balik. 

Alhamdulillahh, tepat 8:41pm jam di dewan bedah tu, yuyu dengar bunyi anak yuyu nangis. Allahuakbar. masa tu nak nangis ke, nak senyum telinga-ke-telinga ke pun dah tak tau. memang tak sabar nak tengok muka anak yuyu yang sedang nangis tu. 

comel ya Rabbi suara kecil dia nangis. bagi yuyu, tu suara paling perfect yuyu pernah dengar. suara yang buatkan sakit yuyu hilang, panas sejuk yuyu hilang, suara yang buat yuyu rasa yuyu lah paling bertuah dalam dunia. 

once nurse dah bersihkan dia, nurse letak dia tepi yuyu. sempat yuyu kiss pipi, hidung, mata & mulut anak, sambil anak tengah terkebil-kebil mata dia, sempat tengok dia main-main lidah dia, terus nurse bawa anak ke ayahnya untuk azan & iqamat.

Alhamdulillah ya Allahh. nikmat ni terlalu besar dalam hidup kami, suami isteri. 

start dari tu, dengan terketar-ketar tak habis sebab kuasa air-condnya yang maha dahsat, nak ambil HB rate pun kena ulang beratus kali akibat level terketar umpama Parkinson tadi tu makin meningkat, yuyu tetap rasa bahagiaa. 

please nurse bawa saya ke ward terus, saya tak sabar nak jumpa kekasihhati saya. saya tak sabar bau wangi syurga.

dari luar dewan bedah, tengok suami jenguk yuyu dari luar pintu. dari tu juga, rasa cinta pada suami makin membuak-buak. makin buatkan yuyu rasa nak usaha lebih kuat lagi untuk jadi isteri yang menyejukkan hati suami.

kali ke dua tengok anak selepas di dewan bedah


lepas 30minit di luar bilik bedah, nurse masukkan yuyu ke ward, anak takde lagi, cuma yuyu dan suami semata-mata. tapi kami berdua dah tak nyabar sangat nak tengok anak. adoi. lambat la pulak dahhhh. asal dengar bunyi macam troli bergerak, laju je mata kami tengok. bila sampai satu tu, nurse tolak satu cot baby, menuju straight ke kami, terus rasa macam batu tengah hempap dada, paksa supaya cepat keluar airmata....


anak yuyu masa umur 1hari. 1hari pun mata dah terkebil-kebil dah :')


anak kami. anak lelaki kami. Alhamdulillah, semuanya sempurna macam apa yang yuyu impikan. anak yang dilahirkan dengan berat 2.73kg tu, bila tengok balik, macam mustahil je selama di dalam perut yuyu..

        
semoga jadi anak soleh ye anak. bawa ibu & ayah ke syurga. 


***

insyaALLAH, next entry, yuyu cerita pasal pemilihan nama pulak ye. tunggu tauu. sambil tu, doakan anak yuyu membesar dengan menjadi anak soleh yang berjaya dunia akhirat ya.

terima kasih sudi baca. :)

GRANDEUR!

Friday, October 24, 2014

Assalamualaikum

Allah. pantang-pantang macam ni, banyak pulak ada benda best. terlepas. lalu rasa sebak jauh dalam sudut hati ni. fine. takpe. nanti lepas pantang, nak join dengan baby puas-puas. 1November2014 ni lagi satu. hmm. 

korang dah tahu belum?

hamai! hamai!


GRANDEUR - Celebrity Fashion Online Store punya Grand Opening? salah satu butik yang menggabungkan Celebrities Labels online store! maksudnya banyak la label artis terkenal nanti kita boleh dapatkan di Grandeur.

dah tak berapa hari lagi dah nak 1 November! okay lah, kalau ada yang tak tahu lagi, alang-alang, biar yuyu share dengan enkorang, lepas tu, biar enkorang pulak baca sampai histeria. 

lagi-lagi warga Johor Bharu, lepas tu Singapore, kite tahu ni good news paling korang enkorang suka tahun ni. rakyat Malaysia yang cintakan fesyen, boleh la sama-sama join 1/11/2014 ni di UDA Business Center.


amboi. tengok ni pun dah tahu mesti butik ni bakal menggemparkan Malaysia! gittew.


tak sabar nak tengok korang selfie masa shopping nanti. :')


selain daripada dapat membeli-belah, nanti juga ada sesi meet & greet dengan Liyana Jasmay, salah satu artis terkenal Malaysia juga seorang Celebrity Vendor di GRANDEUR. Allah, dah terbayang dah lemah lembut Liyana Jasmay nanti. ruginyaa tak dapat jumpaa... :'(

dah la terlepas nak jumpa Liyana Jasmay, terlepas juga nak meet & greet juga dengan Famous Blogger, kak Shea Rasol, kak Rnadiasabrina & kak Aida Sue. sedu sedan yuyu kat rumah ni. takpe laa, asalkan korang je yang tolong join untuk yuyu, yuyu dah happy.

jangan lepas peluang ni tau!


selain meet & greet dengan selebriti dan blogger, ada juga fashion show yang kita semua tak patut lepaskan. okay, nanti tolong amik gambar banyak-banyak untuk yuyu okay? :)


jangan lupa tauu korang, simpan details ni dalam iPhone, dalam kalender, dalam smartphone, dalam iPad, dalam organizer, depan pintu, tepek notes banyak banyak kat pintu fridge juga, ingatkan juga kat jiran supaya remind awal-awal kat korang :


GRANDEUR- Celebrity Fashion Online Store Grand Opening
1 November 2014
32, Jalan Padi Emas 1/4, Bandar Baru Uda, Johor Bharu (belakang Jakel)
2:00pm
Meet & Greet Session : Liyana Jasmay ( Celebrity Vendor) Aida Sue & Shea Rasol ( Blogger)



jangan lupa juga share dengan semua orang okay, lepas tu datang ramai-ramai. Kalau nak tahu lebih lanjut, try check dorang:
Instagram: @grandeur_my
Facebook: Grandeur


terima kasih sudi baca :)

Gadget & Mengandung 3.

Wednesday, October 8, 2014

Assalamualaikum

sekarang ni kan, walaupun busy dengan diri sendiri, tapi kadang-kadang rindu yang amat juga nak berbelog, nak menulis balik macam sebelum pregnant. teringin oi share macam-macam cerita dengan korang. cuma, tu laa...

sekarang bila dah 3rd trimester ni, tenaga ada balik, mood pun tak teruk macam dulu, semangat nak berbelog balik tu berkobar-kobar. Allah. boleh tengok la sekarang kan, dah selalu update belog. :')

cuma sekarang, yuyu lebih suka share dengan korang hal mengandung yuyu. maka, terhasillah Diari Mengandung yang mendapat belasan ribuan view sekali hapdet. kauu. nampak sangat kena terus tulis bab mak mak ni.

Samsung Galaxy Tab 4 ni, banyak membantu yuyu cari info untuk share dengan korang. boleh download macam-macam e-book. paperless, save the earth habis. 


PlayStore. syurga hiburan hujung jari masa kini



guna je Tab 4 untuk download macam-macam e-book & application khas untuk pregnancy. berjuta lemon ready boleh di download. paling yuyu suka Baby Center sebab info sangat detail. Baby Bump boleh tahan juga, ada daily & monthly tips.  I'm Expecting adalah application simple sikit, tapi boleh monitor berat kita, ideal ke tak.

yuyu selalu tak cukup berat. daim betul -.-'

ready nak keluar. tapi Tab 4 wajib bawa tauu, sebab berguna sangat dalam kerja seharian. 


best juga bila download banyak pregnancy apps dengan Tab 4 ni, at least bila kat luar, ada freetime je sikit, terus baca tips, macam macam budak nerd versi buncit. muhaha. best oi, kalau tradisional siap lenguh bahu sendeng buku berat, sekarang moden guna Tab 4 je. ringan yang amat lah pulak tu. sejuk hati kami persatuan mak mak mengandung ni.

hmm, tak rugi la pulak ada Samsung Galaxy Tab 4 ni. murah tapi berbaloi-baloi khenn.

update shopping list pun senang. buka Tab 4, cari barang, bayar. 

tu baru cerita pasal shopping list, tak tengok lagi yuyu download macam-macam game & application guna Tab 4. sebab tu la bagi yuyu berbaloi sangat. murah tapi dapat keringan berganda-ganda. hatta nak selfie pun guna Camera 360 tauu untuk kesan bidadari sangat. ihiks.

ada lebih 2000 free application kan, kau download lah setamak mungkin, untuk keringan hati. hehehe.

lepas tu, dapat tahu pulak application Kids Mode. ohoi, lagi la tak sabar nak menghiburkan hati baby yuyu nanti guna function dia. siap dah setting dah bagi sesuai untuk kanak-kanak, boleh la sama-sama guna Tab 4 tu nanti khennn :')

Kids Mode i love you!


thumbs up untuk Samsung Galaxy Tab 4 baru yuyu. selain beri keriangan, selalu juga bagi kemudahan yuyu bekerja. Allah. cium namblas kali la macam ni.



walaupun nampak macam sungguh-sungguhnyaaa dia review Samsung Galaxy Tab 4 dia, tapi once korang dah ada sebijik, korang tahu la macam mana seronoknya perasaan dia. siap korang tayang lagi kat seluruh penduduk kampung. kalau nak survey, try check sini : [ http://samsung.com/my/tab4_7 ]


terima kasih sudi baca :)

Sponsored by SAMSUNG

Gadget & Mengandung 2

Saturday, October 4, 2014

Assalamualaikum

yuyu pernah kan cerita pasal pengalaman guna Samsung Galaxy Tab 4. memang betul-betul bermakna la kan, banyak juga yang review pasal Tab 4 ni, dan banyak sangat dapat positive feedback kan. well, benda tu buat yuyu happy sangat ada seketol Tab 4 juga.


dulu dulu masa takde Tab 4 ni, punya lah susah nak buat kerja. nak buat reference, jenuh bertapa sat kat MPH takpun godek balik buku lama-lama. ingat senang ke nak cari buku kalau semua dah simpan kotak (baru pindah khennn). jadi, dah ada Tab 4 ni, buka je e-book.senang cite dia. baca je e-book kat mana mana.

memory sepanjang pregnant ni, yuyu compile cecantik dalam Tab 4, ada masa lapang, tengok balik, ohoi, terus hilang loya tekak sakit belakang tauu, nikmattt. maklumlahhhh, memory mircoSD dia saja dah 16GB. takde hal laa.

dia punya jasa, bukan setakat gambaq berjuta lemon ja, banyak game & application yuyu download untuk buatkan yuyu senantiasa terhibur, di dalam malah di luar rumah, sementara tunggu event, masa tengah shopping, tengah tunggu untuk antenatal check up lagi. i love you, my Tab 4



multiwindow yaww

dengan multiwindow nya lagi la. senang sangat nak buat kerja, takde la stress sangat nak fikir bab kerja. memang dapat sesi pengfokusan paling maksima la. bayangkan la boleh search pasal ciri-ciri stroller terbaik dikala kau tengah kusyuk nak beli stroller anak kau secara online. tak ke itu best namanya?

dah la ringan, leather-like pulak tu, memang seronok sangat nak bawa merata-rata, tak kira la kat mana pun, bayangkan la kalau wajib bawak setiap kali keluar. jadi peneman setia dah sekarang Tab 4 yuyu ni. 

diap ada application Kids Mode, memang tak sabar la tunggu baby keluar, lepas tu ajak dengar lagu nursery sesama. ihik. ^^


nahh, selfie sikit dengan Samsung Galaxy Tab 4 i'olls :')


dengan pelbagai kemudahan dan kebaikan yang yuyu dapat dari Samsung Galaxy Tab 4 ni, yuyu syorkan sangat sangat, para bakal ibu untuk ada juga sebijik. dah bersalin nanti, tengok balik Tab 4 kita, teringat pulak saat-saat indah kita selama ni kan. murah je punn, kalau mahal takde la nak gitau korang. hehe

terima kasih sudi baca :)


[Sponsored by SAMSUNG]

Gadget & Mengandung

Thursday, October 2, 2014

Assalamualaikum

dah tak berapa hari dah kan yuyu nak bersalin. hmm. macam baru semalam je dapat tau yuyu pregnant, tup tup sekarang dah lenguh dah satu belakang sebab baby dah besar dalam perut ni. walaupun lenguh, tu semua nikmat tau, sakit je satu badan, tapi kat hati tu bahagia. aloo. :')

kalau cakap pasal pregnancy dan gadget, memang dua dua ni sangat berkait rapat antara satu sama lain. gadget amat penting sepanjang pregnancy yuyu ni. terima kasih sangat la untuk Samsung Galaxy Tab 4 baru yuyu, berjasa banyak dah ni. siap buat entry penghargaan la citer dia. 

hello my precious Samsung Galaxy Tab 4. kalau keluar dating dengan suami, wajib bawa, nasib la 7inci je screen dia kan, size just right dengan yuyu, senang nak simpan macam-macam kenangan


walaupun yuyu ada DSLR, tapi Tab 4 ni lagi mudah, ringan sangat sangat dah kan, takde la mengah-mengah nak bawa keluar pun, lepas tu zappp share terus kat Instagram i'olls. hehehe. itu la pentingnya ada tablet yang ringan, lagi-lagi masa pregnant. 

ada moment best je, terus snap gambar, ada benda-benda cute je, terus snap lagi. mana tauu, nanti boleh share moment indah ni dengan baby ke, tak ke itu kite panggil Bonding Time. :')

16GB microSD card kann, jenuh tauu selfie selalu. 


dia punya ringan sampai masuk handbag pun tak rasa jejas mana pun berat. puas hati sangat dengan size & ringan dia, just ringan dengan yuyu yang amatlah petite ini.


Alhamdulillah, tak rasa bazir langsung ada sebijik Tab 4 ni. mak selalu pesan, kalau nak beli sesuatu, beli yang boleh dapat balik pulangan dia. yakni, tak rasa membazir, dan bermanfaat buat kita la. yang ni memang betul bermanfaat, bermanfaat untuk sepanjang pregnancy yuyu, bermanfaat juga untuk kerja. 

derr, multiwindow derr. wa browse website sambil blogging derr. ni yang best, sebab boleh tengok reference masa buat kerja lain kan. senang sangat nak update blog ke, pape je la untuk korang pembaca setia yuyu. ecehh :')

lagi satu benda yang baru, application Kids Mode, itu pun kawan bagitau. ihiks ^^. tak sabaq la pulak baby dah besaq nanti, menghiburkan hati baby dengan application ni. aloo. 


apapun, kalau korang terfikir nak juga ada satu, boleh try tengok sini dulu : (product link). insyaAllah, memang tak menghampakan enkorang semua. 

terima kasih sudi baca. :)




[ Sponsored by SAMSUNG]
CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan