April 30, 2014

Waktu Lapang Kami Suami Isteri. ♥

48 comments
Assalamualaikum

sebelum kahwin dulu, yuyu selalu rasa yang kahwin ni menyemakkan kepala. paling yuyu tak suka nak buat adalah 'share' life yuyu dengan orang lain. tak rasa ke benda tu macam boring? ke yuyu je yang rasa? tapi, bila dah kahwin, lain pulak rasanya.

sekarang baru tau, bestnya kehidupan selepas kahwin ni. rugi pulak tak kahwin masa sejam lepas baligh -.-' lepas dah kahwin ni, makin seronok pulak nak cari apa yang suami suka, apa yang suami tak suka, bila dapat tahu satu satu benda tu, Allah, macam lengkap pulak hari-hari yuyu.

kami ni berkahwin, bukan bercinta sebelum kahwin nak rak macam orang lain. sebelum kahwin, suami yang beriya provekan kasih sayang dia kat yuyu, yuyu pulak macam errr.. okay lah, boleh la. tapi atas usaha suami, atas redha Allah dan keluarga, Alhamdulillah, sekarang adoi, sayangnya kat suami. macam nak je bagitau dia setiap masa kite ni sayang dia.

aktiviti kegemaran kami berdua ni, kalau sebelum yuyu pregnant dulu, asal ada masa berdua je, mesti memasak menjadi pilihan kami. bila dapat hasil masakan tu, hoi, nangis nangis tepi tangga rumah sebab dua dua happy sangat. lepas tu, masakan akan dihias bagai nak rak. acah-acah makan kat hotel gittew.

simple tapi presentation tu yang penting, suami tambah siap puji melambung lambung :')


sekarang dah pregnant, tak dapek la den masak. tengok minyak pun nak termuntah. nasib dapat suami memahami, yuyu masak nasi, dia makan je dengan apa yang ada, habis sangat dia masak sendiri. aloo. syian dia. hilang dah kejap nikmat happy happy masak dengan suami.  tskk :'(

tapi kami tak putus asa, untuk mencari waktu ideal bersama-sama. kami cari apa lagi benda simple boleh buat yang akan buat sama-sama happy..

yeah! masing-masing suka mencari masa untuk menikmati minuman panas. adoi, skema ayat. asal ada  masa je, satu green tea suam untuk yuyu, satu  lagi OLDTOWN White Coffee 3in1 Classic kegemaran suami, tapi kegemaran yuyu juga, suami minum, yuyu curi-curi hidu bau wangi dia. ihik ^^


bukan sekadar minuman kegemaran, malah, kebahagiaan. ewah.


kalau buat OLDTOWN White Coffee Classic 3in1 pun dah buat suami happy, satu sachet masa suami rehat, satu sachet masa masing-masing tengok TV. kegemaran yuyu pulak, teh hijau tawar celup biskut Merry, aloo, bergelinang air mata macam baru salam mak masa hari raya tauu.

dua-dua kami seronok, dua-dua kami suka repeat benda ni setiap kali ada masa terluang. sape kata nak seronok kena keluar duit banyak? hello. kami tak pun. berapa hengget la sangat benda ni.

well, bagi yuyu, benda-benda simple macam ni, kalau kita buat ikhlas untuk orang yang kita sayang, nampak je dia senyum, alaa, cair hati ni macam nak buat selalu. sebab tu yuyu tak jemu masakkan yang best-best untuk suami, tak jemu bancuhkan OLDTOWN White Coffee 3in1 untuk suami lepas kerja, walaupun benda tu benda simple. yang penting, semua tu boleh buat suami happy. kan :)

please, cari apa yang orang yang kita sayang suka atau tak, nanti, kita mesti rasa lagi dihargai sebab kita menghargai apa yang ada depan mata.

terima kasih sudi baca :)

April 28, 2014

Khas Buat Pembaca Wanita Yang Disayangi ♥

48 comments
Assalamualaikum

entry ni khas untuk wanita-wanita. sebab, kita-kita saja yang akan memahami keadaan entry ini sekarang, dan yuyu yakin, kita wanita-wanita haruslah pernah mencari keselesaan disaat-saat itu yang tiada tokok bandingannya. gitu kau.

waktu datang bulan. period. ABC. bendera Jepun. cuti sakit. apa lagi istilah korang pernah panggil?

ada yang siap dengan pakej period pain, senggugut, Allah, yang dulu-dulu ratu campus pun muka dah macam Markonah jual tempe tepi jalan kalau kena period pain. sedih gila. yuyu tak pernah rasa, tapi tengok kawan-kawan jadi, doa mintak simpang tujuh keturunan. seram weh.

kadang-kadang teringin nak sejukkan dan tenangkan kawan-kawan yang jadi. tapi tak tahu macam mana, sekadar koyak buku latihan Maths, lepas tu tulis note cute-cute "semoga sabar, kejap lagi okay lah tu" saja. itu pun entah kawan baca ke idak le.


sekarang, cara lebih sweet nak bagi kawan-kawan senasib macam ni lebih tenang dan bahagia, hadiah la sebungkus dua Whisper Mesh & Cotton, jangan lupa note kecik yang sweet macam tadi tau. ihik. kawan sakit pun, rasa tenang sikit dah nanti. Allah. berapa hengget saja la kalau nak dibandingkan nilai persahabatan kan.

kalau yuyu, yuyu prefer Cottony Clean. terima kasih kepada blue-lock core berjasa untuk beri kami wanita-wanita lebih protection dari terbocor lah apa bagai lagi. jadi, dia lebih beri keselesaan dan kelembutan. kata cotton kann.

jadi, kalau 'salah parking' pun, insyaALLAH lah tak teruk sangat bocor dia macam yang sebelum ni pernah jadi. malu tauu, lagi-lagi pernah jadi kat restoran banyak banyak bintang, baru nak tambah buffet, aku sorang yang bertapa lama kat kerusi tu. -.-' korang pernah juga ek?

 tapi, boleh juga pilih Whisper Ultra. lembut je pada kulit, tapi senang yang amat nak basuh. ikut korang la. lepa ni boleh pilih salah satu, lepas tu ingat la, bagi satu lagi untuk kawan karib. boleh?

seiringan dengan kebahagian wanita apabila mendapat pad yang betul, akan jadi lebih tenang dan dihargai. apa pulak kalau reward simple quiz, untuk dua orang dapat sama-sama dengan yuyu join yoga class dari Whisper Sabtu ni di Hartamas. nak ke idak?

kalau nak, jawab simple slogan ni :

"Assalamualaikum, saya berminat untuk sertai kelas yoga bersama-sama Yuyu Zulaikha kerana...."


kalau nak dipilih sebagai antara 2 yang akan join yoga class Sabtu nanti, please, cepat cepat jawab slogan tu bersama nama url Facebook ya. senang nanti yang PM terus. jumpa nanti di kelas Yoga Sabtu nanti. bukan senang tahu nak join benda best best macam ni free.

Good Luck!

terima kasih sudi baca :)

April 25, 2014

Dulu vs. Sekarang

38 comments
Assalamualaikum

masa sekolah rendah dulu, yuyu selalu teringin jadi kakak-kakak sekolah menengah, pakai kain biru, bawa buku sikit pergi sekolah. rasa macam, tak sabar nak jadi macam kakak-kakak. siap balik sekolah, boleh jalan-jalan dengan kawan pergi sana sini. 

korang pernah rasa macam tu tak? ke, yuyu je?

lepas tu, masa dah sekolah menengah, tak sabar pulak nak jadi lagi kakak-kakak. tapi kakak-kakak versi pegang buku masuk kuliah. hoish. masa tu siap belajar sungguh-sungguh sebab nak masuk Universiti. selalu rasa macam, azabnya bersekolah, bila la nak habis sekolah, tak sukanya perhimpunan setiap Ahad (Langkawi okeh!), malasnya buat kerja sekolah -.-' 

korang pernah rasa macam tu tak? ke yuyu sorang je?

bila dah sampai kat Cenfos UIA dulu, Allah, tak sabar pulak aku nak sambung degree kat universiti. macam azab je pergi kelas dari pagi sampai petang. lagi teruk dari sekolah dah ni. tapi okay la sikit, weekend, ajak roomate pi MidValley. fefelling hakak-hakak sangat tau, siap goyang handbag kat lengan.

korang pernah rasa macam tu tak? ke yuyu je?

masuk pulak KUIS, hmm, Allah, rindu pulak nak sekolah menengah balik, macam riang je zaman sekolah, tapi teringin juga nak kawen. ihik. dah degree, amik kau, assignment bertimbun-timbun, cari duit poket lebih lagi, dengan hal yuran lagi. Allah. 

hakak-hakak bergembira di Jakarta, zaman study tak habis lagi, tapi happy dia....


seronok pulak jadi kalau jadi kakak-kakak bekerja, duit masyukkkk. tak sabar la pulak nak cari laki, ada anak. zaman tu, hormon menggatal yuyu makin membiak. asal tengok baby je, nak je culik bela. korang pernah rasa macam tu tak? ke yuyu je?

bila dah habis study, degree dah settle, hoish, pening la pulak fikir pasal duit, dah kawen ni, dah mengandung lagi ni, lagi la bertimbun-timbun duit kena fikir, bil itu ini, bayar sewa, beli makan. duit je keje. dah berlaki, rindu pulak zaman huha-huha dengan kawan-kawan sampai bermalam kat highway sebab minyak habis, duit tak dak. apak ar memory.

tapi bukan dulu dulu, nak sangat ke jadi macam sekarang? apa yang yuyu nak dah dapat. nak apa lagi? jadi hakak-hakak masuk universiti dah, settle study dah, berlaki dah, tunggu lepas raya Haji pulak nak ada anak sendiri pulak, tapi tetap rindu nak jadi macam dulu balik. 

rindu nak jadi masa zaman sekolah. paling tension pun, lupa iron baju sekolah, masuk kelas, baju kedut macam kulit leher tok nek, tak pun, azab sikit kalau lupa buat kerja sekolah, siap-siap dah nak kena denda. tu la paling bermasalah pun.

sekarang punya cerita, dah merasa semua, bila dah merasa semua, mengharap sangat boleh rasa macam zaman dulu-dulu. best dia, tak payah nak fikir bab duit, tak payah fikir masalah menimbun macam la ni, teringin nak rasa riang ria macam dulu.

korang rasa macam tu tak? ke yuyu sorang je?

hakak-hakak pakai handbag, pi melancong Hong Kong.


tapi, apapun, yuyu syukur sangat, macam-macam nikmat pernah yuyu rasa. kalau nak list kat sini, habis lah lembab wifi enkorang yang amat laju itu. syukur, syukur, memang syukur, tapi rasa rindu pulak nak jadi dulu-dulu. huhu.

terima kasih sudi baca :)

April 24, 2014

Demam Bola, Yes to Rio!

6 comments
Assalamualaikum

rumah atok yuyu, dari zaman yuyu pakai lampin, sampai la zaman sekarang nak bagi anak pulak pakai lampin, kalau time demam bola je, hambek kauuu, pukul 6pagi pun penuh sanak sedara, kawan-kawan bapak sedara yuyu layan game. 

tu baru tengah pagi buta, boleh bayang la kalau game ada dari lepas Magrib, riuhhhh. yuyu yang sebelah rumah tu, kadang-kadang terkapa-kapa terkejut dek kerana sorak dorang. dah macam Stadium Negara. time ni la nak tengok rumah tok penuh dengan sanak sedara selain kenduri dan hari raya. raya pun tak happening macam ni. kiranya, bola ni banyak mengeratkan silaturrahim la kan. 

macam tu la juga dengan wujudnya internet, kita akan rasa lebih dekat dengan sanak sedara. lagi-lagi kalau dengan YES4G. lagi meluas, lagi syokkk. bayangkan senang nak videochat ke, senang nak Facebook apa bagai. kalau sedara sebelah longkang rumah takpe, kalau yang jauh nunn kat England?

sebab tu, team YES sedar akan persamaan dorang dengan kehangatan bola ni. dan sebab tu juga lah sekarang, ada game online untuk kita lawan supaya boleh bawa kita ke RIO DE JANEIRO! Brazil okay! silap silap boleh berlaga bahu dengan Ronaldo!

bersama ikon YEStoRio. cik Bob The Referee. 
Yuyu: apakah perasaan cik Bob apabila menjadi icon YES kali ini ya? 
Bob: ha? apa?? awak tanya lah cik Bob satu lagi nih!


menjadi salah seorang Media semasa Official Launch YesToRio adalah perkara daebak. bayangkanlah semuanya pasal gameplay ni, kita boleh rasmi awal-awal. baru tau, betapa bestnya gameplay yang dorang buat sekarang ni. baru semangat nak cerita kat engkorang.

bayangkahlah kalau jadi pemenang mingguan pun dah dapat jersey dengan autograph pemain bolasepak dunia pun boleh buat kita pengsan tiga malam, kalau dapat antaraGrand Prize tengok secara live  football final di Rio De Jeneiro, tak ke benda ni boleh membuat kita Parkinson serta merta. hoi. 


secara simplenya, game ni memerlukan seorang yang pantas menklik-klik mouse. ala, rajin online, takde hal lah. semakin banyak kita klik bola dan tak kena bom dan basketball, semakin banyaklah point kita kumpul. nampak senang kan? try la, semput jugak arr.

 
wajib LIKE page YES4G kalau korang berniat untuk lawan. 

kau teringin dapat point beratus riban? jadi la YES subscriber. siap dapat bonus kemahen banyak. siap dapat extra 10% point setiap klik okay. setiap kali korang reload credit (prepaid) atau SuperBooster (postpaid) korang akan dapat lagi bonus point pada setiap gamescore. apa lagi korang nak?


sekarang pulak, 2nd game yang coming soon sangat tu, dah ada. kita tunggu pulak 3rd game macam mana. hoi, 2nd game best gila. yang ni sesuai untuk melambatkan proses penuaan otak. try dulu la, baru korang macam mana tahap menguji otak dia. 

ulang-ulang la main ni, syoq!

game ini mengajak seluruh jiwa peminat bolasepak untuk bertungkus lumus. tolong lah korang, selalu tengok kat TV je sampai tepuk anak tidur. korang tak nak ke tengok LIVE kat Rio? kalau korang bukan peminat bolasepak macam I’olls ni, pun rasa best gila nak main, sebab game ni memang happening habis.


kuasa kepantas mengklik mouse yuyu memang failed. jadi, balik rumah paksa suami klik lelaju. kalau sayang, klik laju-laju. bhahaha. bapak jahat.


Official world cup ball sedia untuk diberikan kepada pemenang number 3 hadiah mingguan. cepat main gameplay YEStoRio sekarang. paksa ni.


aloo. comelnya perasmian YesToRio.  sekarang dah rasmi untuk korang berentap. siap-siap beli mouse baru tau kot kot terhangus laju kemain sangat. -.-'


ingat bola, ingat World Cup, ingat internet YES4G laju, ingat juga gameplay YEStoRio yang boleh bawa korang ke Rio takpun dapat Jersey dengan autograph football star kemegamaran korang. bertindak sekarang tau sebab tak lama dah, 31May2014 dah habis dah.

sekarang la kena buat tindakan klik sini untuk join : www.yes.my/yestorio . kalau nak main di PC boleh, smartphone canggih korang, pun boleh, touchscreen  pc pun boleh, tablet lagi la bolehh, try okay.

terima kasih sudi baca, good luck :)

April 10, 2014

Dah Sarapan ke Belum?

38 comments
Assalamualaikum

dulu masa kat sekolah, sebab dah dekat nak UPSR, cikgu kelas gelabah habis dah. prestasi ujian bulanan dengan trial UPSR, jauh bagai nak rak. secara negetif la maksudnya sampai cikgu gelabah tu. antara yang jatuh prestasi adalah penulis entry ini sendiri. kita dari dapat number 2, lepas tu dapat number 9 (kot).

apa cerita?

lepas tu cikgu buat survey. yang mengulangkaji pelajaran lepas waktu sekolah, dok sebelah ni, yang balik sekolah lepas tu main masak-masak, dok sebelah tu. atas dasar nak nampak pelajar contoh, kita ni dok la sebelah yang bagus tu, walhal hakikatnya, adalah tidak sama sekali, jadi, survey ini tidak telus lagi.

cikgu kelas buat lagi. sapa yang sarapan sebelum datang sekolah, dok sebelah ni, yang tunggu waktu rehat je, dok sebelah tu. yang ni lebih telus, sebab masing-masing tak tahu apa motif cikgu tanya bab sarapan. kita ni, duduk la bahagian tunggu rehat je.

padahalllll...

setiap pagi tok sedia nasi goreng dengan MILO panas. tapi takkan makan, sebab kita ni pengawas Rancangan Makanan Tambahan (RMT), nanti pi sekolah boleh makan free. tapi tetap takkan makan, sebab bila dah orang beratur panjang, kita ni pun malas la nak makan. sepanjang-panjang orang beratur, panjang lagi alasan dia.

gelabah cikgu kelas makin tak dapat dibendung. yuyu ingat, ilek lah cikgu, UPSR je punn. kelas number satu, dapat punyalah 5A. tapi kalau Math pun dapat 60% je, Penulisan dapat 50%, kau ingat boleh? cikgu kelas kata, penumpuan kami di kelas amat lemah.

cikgu suruh check latihan, ada antara kami yang "haa? ada ke latihan cikgu suruh buat?" *yuyu lah tu T_T *

jadi, cikgu buat konklusi, UPSR dah nak dekat, tolong tolong tolong:
*selalu buat ulangkaji
*jangan tinggal tusyen setiap hari
*minta doa emak abah
*jangan lupa sarapan!
*bagi tumpuan penuh dalam kelas.




secawan kecik MILO panas untuk breakfast event kali ni. muka kami berdua nampak happy je, kenyang lettew. 

tapi kali ni, ada sebab yuyu highlight besar-besar bab sarapan tu, sikit je antara kita tahu tentang kepentingan sarapan. bukan untuk sekolah saja, tapi dalam kehidupan kerja dan harian kita. peranan besar sarapan orang ingat setakat alas perut. tidak sama sekali.

sekarang bila selalu terdedah dengan campaign dan event, banyak yang ketengahkan bab how important breakfast is, jadi kita ni nekad untuk bagi yang terbaik untuk bakal anak nanti. breakfast di pagi hari walau apa jua sekalipun rintangan dan halangan.

sekarang dah aplikasikan di rumah, suami sebelum kerja, bawak bekal sarapan ke office. yuyu kat rumah, nak tak nak, akan makan juga. enkorang tahu tak? kita akan merasai positive energy sebaik saja kita sarapan setiap hari. positif energy lah punca kita memulakan aktiviti harian menuju kejayaan. ecewah.

pagi yang lebih energetic dengan MILO. takkah begitu, korang? 


banyak dah kajian dibuat, student yang ambil sarapan sebelum ke kelas, akan mendapat lebih positive energy, mereka akan beri lebih tumpuan dan mendapat lebih tenaga berbanding yang tidak. jadi, boleh faham kan, macam mana kita nak berjaya sebagai pelajar mahupun sebagai seorang manager yang disegani, kalau kita mulakan hari kita dengan lemah dan kurang tumpuan. simple :')

kalau hari-hari kita dimulakan dengan mendapat positive energy, pagi pun baru tapi dah rasa segar dan bersemangat nak buat itu ini, tak kah itu akan memberikan kita postive impact dalam setiap apa yang kita ceburi?


tak payah susah-susah buat Pavlova, letih-letih buat ayam golek untuk bagi seisi keluarga sarapan yang enak. Sandwich Pisang dengan Milo panas kan dah sedap sangat dah tu. 


thanks MILO sebab selalu ingatkan rakyat Malaysia akan kepentingan sarapan dalam kehidupan.



tahun lepas MILO punya usaha, buat marathon di UPM, setiap peserta dan tetamu akan diberikan sarapan sedap. tahun ni jangan lupa pula MILO Breakfast Day 20April2014 7pagi ada marathon lagi sekali, tapi kali ni di Perbadanan Putrajaya.

kalau nak mencabar jom la try 7km run, kalau nak rilek santai dengan family, boleh pilih 3km punya. yes! satu family boleh join tahu. macam mana? yuyu pregnant, try jalan-jalan je la kot 3km dengan suami. korang join juga tauu.

ingat lagi, dulu sekolah, kalau nampak je lori ni kat padang sekolah, ALLAH, syurganyaa. mula ambik satu gelas MILO, lepas tu turunkan sikit tudung sampai muka, malu la beratur lagi sekali. -.-' 

kalau nak tahu lebih, boleh kelik sini untuk keterangan lanjut : MILO Breakfast Day 

p/s : ingat tauuu, 20April ni di Perbadanan Putrajaya! yuyu dan suami dah tenyeh kalender dah.

terima kasih sudi baca :)
© Yuyu Zulaikha . Design by FCD.