HP Pavilion saya :)

Friday, December 26, 2014

Assalamualaikum

entah la pasai apa. hari tu dah share dah dengan korang pasal laptop baru yuyu tu. Aqua Blue sayangku. ewah. tapi kali ni, macam nak share lagi. kalau boleh, nak share selalu. hehehe. sapa yang dah beli HP Pavilion Notebook 15, mesti jadi macam yuyu. jakun pun takpa laa. 




dulu ingat lagi, masa dulu kat kampus, selalu berangan nak ada laptop/notebook power tak ngalah. fungsinya boleh menjatuhkan rasa riak. paling nak, rasa enjoy nak buat kerja. lepas tu, kan best kalau sambil tu, kalau tengok movie untuk release tension, nak laa macam acah-acah tengok wayang. HD lagi mendebarkan setiap sangat bersama. Allah. itu punnn..

pakej, kalau dapat sound best. sebab hari tu pernah tengok movie, lepas tu, jenuh pakai headset yang harga beratus, sebab nak bagi dengar macam kat wayang.

la ni. alhamdulillahhh. tak payah berangan dah kann.

HP Pavilion Notebook 15 yang yuyu ada tu, lengkap dengan apa yang yuyu nak. dah nak dekat 3bulan yuyu guna dia, tapi, rasa best dia makin hari, makinnnnn banyak. dengan display dia yang besar, full HD okay, dan dengan audio Beats nya, bukan setakat syoq nak berbelog, syoq juga nak buat kerja, nak tengok movie & dengaq lagu.

banyak sangat membantu yuyu & suami dalam bisnes yang kami buat. save macam macam document, gambar & file, rilekkk je. 1TB kot storage dia. gambar-gambar yuyu masa mengandung, sampai masa bersalin, sampai la sekarang baby Habib dah nak dua bulan, save je dengan HP Pavilion Notebook 15.

itu laa penangan kalau dah ada sebijik HP Pavilion Notebook 15. kalau korang beli juga, entah-entah lagi banyak entry korang share. hehehe.

terima kasih sudi baca :)

FOODMANIA FESTIVAL

Monday, December 15, 2014

Assalamualaikum

yuyu ni ada banyak benda nak share dengan korang, tapi paling tak sabar sangat, sampai cari juga masa update entry baru ni, yang ni la; please korang, kita sama-sama menggembirakan hati dan tekak juga perut masing-masing. kira hari tu tu, kita cheat day sakan la okay:


FOODMANIA FESTIVAL



kalau hari tu, majoriti rakyat Malaysia happy dengan FOODGASM FEST, kali ni organiser Rock + Tulips yang sama kembali dengan konsep baru yang lagi best, "Picnic In The City'. ihiks! bab piknik ni, best sikit nak cerita kat korang.

please la korang, kita sama-sama set siap siap kat organiser, 21/12/2014 ni di Evolve Boulevard, Ara Damansara, pada pukul 10pagi hingga 8pm. jangan la 8pm korang baru nak siap bertolak, memang nangis la korang nanti.

event ni bukan setakat untuk tekak okay, untuk jiwa juga. eceh. nanti ada lebih 80 foodtruck, ada juga live band, busking session, inflatable playground, ada giant bubble, dan macam macam lagi. pendek kata, kita patut pergi. tak patut dok kat rumah je hari tu. 

ingat tauuu, please, kita pergi jumpa sana nanti. yuyu dah ingatkan suami dahh, freekan hal 21hb ni, tak nak laaa pergi mana selain join FOODMANIA FESTIVAL ni. :)

apa-apa info lebih, korang patut tengok sini saja : FOODMANIAFESTIVAL

 tulis note cepat. tampal kat pintu petisejuk:



FOODMANIA FESTIVAL
Tarikh : 21/12/2014

Tempat : Evolve Boulevard, Ara Damansara
Waktu : 10am - 8pm



jumpa di sana tau, terima kasih sudi baca :)

BeautyOAT : untuk kecantikan luar dalam & milkbooster.

Tuesday, November 25, 2014

Assalamualaikum

alaa. malu la nak share dengan korang. tapi nak juga share, supaya sama-sama nampak macam adik-adik lepas SPM. amat remaja okay. 14hari penggunaan, dah boleh nampak kesan keremajaan. lepas tu, upload gambar kat Instagram, ramai tanya pakai product apa. kembang hidung tauu.

       

alaaaaaaa. kite minum BeautyOAT je. dah nak masuk 4kotak dah yuyu minum. tu nampak kesan tu. bukan dari luaq saja, tapi dari dalam juga. ishh. malu la.. lalalala..

kalau yang tak kenal lagi BeautyOAT, ia bukan sahaja minuman oat macam kat kedai yang selalu akak-akak beli sebulan sebelum nak kahwin. alaa. nak kurus letteww. tapi BeautyOAT ni juga, minuman oat yang berkolagen, dan juga mengandungi bahan-bahan magis seperti Delima, Sakura dan Kolagen Mari Ikan. 

sebut pasal empat bahan tu, semua dah tau pasal kebaikan dia kan.




yuyu start ambil dari masa mengandung lagi. maknanya, dia terbukti tak bahaya okay. orang pregnant rilek je minum, apakan lagi orang tak pregnant kan. sampai sekarang, yuyu minum lagi BeautyOAT. kali ni bukan setakat untuk kecantikan luar dalam, malah, dijadikan milkbooster



dulu masa stop kejap lepas bersalin ambil BeautyOAT ni, tu pun sebab takdan nak order, susu dapat dalam 4oz je sekali pam. sekarang bila consume BeautyOAT balik, asal pump je, kauuuu, boleh cecah 6oz sekali pam. kalau sehari banyak kali pump? tengok baby Habib dah laa. baru 45hari je, dah nampak dah gaya nak Michelin. -.-'

Alhamdulillah. 


okay laa. dua kali sehari je minum BeautyOAT ni. sekotak ada 18sachet. dengan penggunaan minima 2kotak, insyaALLAH, kita akan dapat kesan :

1) memperbaiki ketegasan, keanjalan dan tona kulit
2) mengurangkan kolestrol, garis halus, pigmentasi dan liang roma
3) meningkatkan imunisasi, tekstur kulit, tisu kulit dan tenaga
4) mencegah sakit jantung dan obesiti


takmau ka cantik luaq dalam? hehehe. kalau mauu, jom la sama-sama minum BeautyOAT dua kali sehari. lekaih order sini:

facebook: BeautyOAT 
instagram: BeautyOAT 
website: www.beautyoat.com 
email: babeskin365@gmail.com

jangan lupa tauuu. order cepat. yuyu dah guna, kesan dah nampak sangat dahhh. tengok kat IG depa, FelixiaYeap pun minum juga. amboi. patut cantik selalu. hehehe.

terima kasih sudi baca :)

Diari Ibu : Ibu ke Mommy ke?

Friday, October 31, 2014

Assalamualaikum

cerita pasal nak Ibu ke Mommy ke, memang dari yuyu buat diari masa mengandung dulu, yuyu bahasakan diri yuyu kat anak yuyu sebagai 'mommy'. Allah. rasa macam matsalleh sangat tauu. 

"hari ni, mommy rasa baby tendang kuat sangat, ishh, baby dah tak sabar nak keluar jumpa mommy ye sayanggg?"

"tadi check up, doctor marah mommy sebab berat naik sekilo je bulan ni. mommy sedih la baby :'( "


fefeling Victoria Beckham pun ada juga masa tu.

dari zaman kat kampus lagi dah menanam lalu memupuk azam di hati ni untuk anak panggil "mommy". kantoi la Yuyu Zulaikha engkorang gedik sikit kann, tak kawen lagi dah pikiaq anak panggil apa. -.-' tak mau laa anak panggil "mak". tak rare weh.

first time nurse letak baby kat sebelah yuyu masa kat dewan bedah pun, siap yuyu bisik kat telinga anak "anak mommy, i love you". gila bergelinang ayaq mata masa tuu, dah bahasakan "mommy" dah kat anak sendiri. termakbul hasrat murni dari zaman kampus tadi.


Pinjaman Allah yang paling beharga.. penyuluh kami suami isteri ke syurga. Amin



tapi satu hari, bila masing-masing yuyu & anak kat rumah, bertilamkan tilam empuk yang dulu hanya yuyu dan suami, sekarang ditambah pula dengan cahaya mata kami, sambil sebak-sebak dada menikmati moment indah tuu, yuyu macam hmmm..hmm.. 

"anak ibuuu, ibu sayangg anak ibu ni.. ibu sayang sangat anak ibu"

Allahh. terpancar sifat keibuan. hormon keibuan mengalir deras. ada juga kang orang sidai baju tengah malam, macam nak je sengseng lengan baju seraya masak kari ayam buat suami dan anak anak (walaupun, anak baru sorang, pantang pun tak habeh lagi), lepas tu lipat kain sambil tengok citer tamil ke. ibu kann. 

bila survey kat fesbuk, tanya mana lagi sesuai dengan yuyu, Ibu ke Mommy ke, banyak yang memberi pendapat bernas yang yuyu lebih sesuai dengan panggilan Ibu. hmm. start dari tu, biasakan diri bahasakan IBU dengan anak. suami pulak, dari Daddy jadi Ayah je. takpe laa. turun la sikit pangkat, tak yah fefeling David Beckham sangat laa,

anak baru 22hari, tapi macam tak sabar pulak nak dengar anak panggil :

Ibu, Habib sayang Ibu. 

hoi. apa ni! takpe la Habib sayang, sakit macam nak gila ibu masa pantang ni, takde hal laa, ibu rasa bahagia sampai tutup mata... 


terima kasih sudi baca :)

Diari Seorang Ibu : Proses Bersalin

Saturday, October 25, 2014

Assalamualaikum

okay. okay. ni personal entry. bukan lagi advertorial atau nak promote-promote. kesian korang asyik kena baca advertorial je dari yuyu. tapi nak buat macam mana, rezeki yuyu kebanyakkan dari ads. nak tak nak, kena la buat juga. harap korang faham ye. :')

sebelum nak taip apa-apa, Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah yang amat banyak sangat..

sekarang yuyu dah tukar status jadi 'IBU'. IBU okay. yuyu pun tak hadam lagi dengan status baru ni. rasa macam baru je lap-lap air mata terharu dengar suami sekali lafaz je masa nikah. macam baru je kami sama-sama cari rumah sewa. macam baruuuuu sangat je lari-lari kat rumah mertua jerit kat suami cakap result pregnancy test ada dua line! tup tupp, baru tadi je tukar lampin anak.

ceritanyaaa.. due yuyu 17/10/2014. tapi preparation kami laki bini buat awal-awal, takut la tetiba baby keluar hujung September. jadi, semuanya sangat smooth laa. 

+- 5pagi 10/10/2014, bermula dengan air ketuban pecah, memang huru-hara la kejut suami. dua-dua kami bersiap bagai nak rak. suami siap sikat rambut, sembur perfume, pilih baju favorite dia. yuyu tengah pecah ketuban pun, siap lukis kening & pakai lipstick. Allah. dah kenapaa..

sampai je di hospital, doktor terus buat CTG. memang dah kerap dah contraction katanya. tapi masalahnya sekarang, yuyu pulak heran, contraction tu rasa macam mana? tak pernah rasa pun. rasa lenguh ke rasa nak terkencing?

memang sepanjang pagi tu, langsung tak rasa contraction, bila check bukaan dah 2cm. check pulak air ketuban, dari kaler putih, tetiba ada sikit kaler hijau. Allah. tu yang tak nak tuuu, baby dah ter uk'uk pulakkk...

chances untuk normal tu memang tipis la kalau baby dah uk'uk ni. tunggu punya tunggu, sampai pukul 8, tetap juga 2cm. doktor terus decide untuk induce. haaa, masa tu baru rasa contraction diaa, asal keras je perut, mesti rasa nak terkencing yang amat-amat..

tapi bukaan tetap tak banyak, dah induce pun, baru 3cm sampai ke tengah hari. dah tengah hari, induce sekali lagi. sampai ke 6 petang, bukaan tetap tak buka banyak, 3cm nak masuk 4cm baru. bila check, tengok kepala baby dah sikit lonjong sebab dia dari tadi push nak keluar. alooo, syiannn anak Ibu ni :'(

nak tak nak, doktor cakap, memang kena pilih option lain, yakni C-Section. tak boleh dah normal, sebab dah lama sangat ketuban pecah. Allahhh.. masa tu, rasa panas sejuk panas sejuk sebab takut sangat. 

tepat 8:10malam, yuyu ke dewan bedah. dalam otak masa tu tak fikir apa dah, macam nak paksa doktor bedah laju-laju ja, sebab nak tengok anak. sampai dewan bedah, sejuk-dia-macam-nak-mampos-sel-otak-aku...

dari awal sampai dewan bedah, yuyu punya ketar tahap Parkinson level 8 wehh. nurse sampai letak dua benda apa tak macam hairdryer tu bagi panas sikit, tu pun turun la sikit jadi Parkinson level 7.5. motif sejuk macam tu masih lagi tak dikenalpasti

walaupun sejuk, cramp habis neuron otak tak sempat nak berhubung, tapi yuyu sempat menikmati setiap saat sebelum bersalin, dari nurse sapu apa entah kat perut, sampai inject epidural, sampai la ke stage semua berkumpul di bahagian abdomen yuyu. yuyu tahu, lepas ni, semuanya akan berubah. perubahan ni bukan kecil, tapi major perubahan dalam kehidupan, dan kehidupan sebelum ni, takkan yuyu dapat balik. 

Alhamdulillahh, tepat 8:41pm jam di dewan bedah tu, yuyu dengar bunyi anak yuyu nangis. Allahuakbar. masa tu nak nangis ke, nak senyum telinga-ke-telinga ke pun dah tak tau. memang tak sabar nak tengok muka anak yuyu yang sedang nangis tu. 

comel ya Rabbi suara kecil dia nangis. bagi yuyu, tu suara paling perfect yuyu pernah dengar. suara yang buatkan sakit yuyu hilang, panas sejuk yuyu hilang, suara yang buat yuyu rasa yuyu lah paling bertuah dalam dunia. 

once nurse dah bersihkan dia, nurse letak dia tepi yuyu. sempat yuyu kiss pipi, hidung, mata & mulut anak, sambil anak tengah terkebil-kebil mata dia, sempat tengok dia main-main lidah dia, terus nurse bawa anak ke ayahnya untuk azan & iqamat.

Alhamdulillah ya Allahh. nikmat ni terlalu besar dalam hidup kami, suami isteri. 

start dari tu, dengan terketar-ketar tak habis sebab kuasa air-condnya yang maha dahsat, nak ambil HB rate pun kena ulang beratus kali akibat level terketar umpama Parkinson tadi tu makin meningkat, yuyu tetap rasa bahagiaa. 

please nurse bawa saya ke ward terus, saya tak sabar nak jumpa kekasihhati saya. saya tak sabar bau wangi syurga.

dari luar dewan bedah, tengok suami jenguk yuyu dari luar pintu. dari tu juga, rasa cinta pada suami makin membuak-buak. makin buatkan yuyu rasa nak usaha lebih kuat lagi untuk jadi isteri yang menyejukkan hati suami.

kali ke dua tengok anak selepas di dewan bedah


lepas 30minit di luar bilik bedah, nurse masukkan yuyu ke ward, anak takde lagi, cuma yuyu dan suami semata-mata. tapi kami berdua dah tak nyabar sangat nak tengok anak. adoi. lambat la pulak dahhhh. asal dengar bunyi macam troli bergerak, laju je mata kami tengok. bila sampai satu tu, nurse tolak satu cot baby, menuju straight ke kami, terus rasa macam batu tengah hempap dada, paksa supaya cepat keluar airmata....


anak yuyu masa umur 1hari. 1hari pun mata dah terkebil-kebil dah :')


anak kami. anak lelaki kami. Alhamdulillah, semuanya sempurna macam apa yang yuyu impikan. anak yang dilahirkan dengan berat 2.73kg tu, bila tengok balik, macam mustahil je selama di dalam perut yuyu..

        
semoga jadi anak soleh ye anak. bawa ibu & ayah ke syurga. 


***

insyaALLAH, next entry, yuyu cerita pasal pemilihan nama pulak ye. tunggu tauu. sambil tu, doakan anak yuyu membesar dengan menjadi anak soleh yang berjaya dunia akhirat ya.

terima kasih sudi baca. :)

GRANDEUR!

Friday, October 24, 2014

Assalamualaikum

Allah. pantang-pantang macam ni, banyak pulak ada benda best. terlepas. lalu rasa sebak jauh dalam sudut hati ni. fine. takpe. nanti lepas pantang, nak join dengan baby puas-puas. 1November2014 ni lagi satu. hmm. 

korang dah tahu belum?

hamai! hamai!


GRANDEUR - Celebrity Fashion Online Store punya Grand Opening? salah satu butik yang menggabungkan Celebrities Labels online store! maksudnya banyak la label artis terkenal nanti kita boleh dapatkan di Grandeur.

dah tak berapa hari lagi dah nak 1 November! okay lah, kalau ada yang tak tahu lagi, alang-alang, biar yuyu share dengan enkorang, lepas tu, biar enkorang pulak baca sampai histeria. 

lagi-lagi warga Johor Bharu, lepas tu Singapore, kite tahu ni good news paling korang enkorang suka tahun ni. rakyat Malaysia yang cintakan fesyen, boleh la sama-sama join 1/11/2014 ni di UDA Business Center.


amboi. tengok ni pun dah tahu mesti butik ni bakal menggemparkan Malaysia! gittew.


tak sabar nak tengok korang selfie masa shopping nanti. :')


selain daripada dapat membeli-belah, nanti juga ada sesi meet & greet dengan Liyana Jasmay, salah satu artis terkenal Malaysia juga seorang Celebrity Vendor di GRANDEUR. Allah, dah terbayang dah lemah lembut Liyana Jasmay nanti. ruginyaa tak dapat jumpaa... :'(

dah la terlepas nak jumpa Liyana Jasmay, terlepas juga nak meet & greet juga dengan Famous Blogger, kak Shea Rasol, kak Rnadiasabrina & kak Aida Sue. sedu sedan yuyu kat rumah ni. takpe laa, asalkan korang je yang tolong join untuk yuyu, yuyu dah happy.

jangan lepas peluang ni tau!


selain meet & greet dengan selebriti dan blogger, ada juga fashion show yang kita semua tak patut lepaskan. okay, nanti tolong amik gambar banyak-banyak untuk yuyu okay? :)


jangan lupa tauu korang, simpan details ni dalam iPhone, dalam kalender, dalam smartphone, dalam iPad, dalam organizer, depan pintu, tepek notes banyak banyak kat pintu fridge juga, ingatkan juga kat jiran supaya remind awal-awal kat korang :


GRANDEUR- Celebrity Fashion Online Store Grand Opening
1 November 2014
32, Jalan Padi Emas 1/4, Bandar Baru Uda, Johor Bharu (belakang Jakel)
2:00pm
Meet & Greet Session : Liyana Jasmay ( Celebrity Vendor) Aida Sue & Shea Rasol ( Blogger)



jangan lupa juga share dengan semua orang okay, lepas tu datang ramai-ramai. Kalau nak tahu lebih lanjut, try check dorang:
Instagram: @grandeur_my
Facebook: Grandeur


terima kasih sudi baca :)

Gadget & Mengandung 3.

Wednesday, October 8, 2014

Assalamualaikum

sekarang ni kan, walaupun busy dengan diri sendiri, tapi kadang-kadang rindu yang amat juga nak berbelog, nak menulis balik macam sebelum pregnant. teringin oi share macam-macam cerita dengan korang. cuma, tu laa...

sekarang bila dah 3rd trimester ni, tenaga ada balik, mood pun tak teruk macam dulu, semangat nak berbelog balik tu berkobar-kobar. Allah. boleh tengok la sekarang kan, dah selalu update belog. :')

cuma sekarang, yuyu lebih suka share dengan korang hal mengandung yuyu. maka, terhasillah Diari Mengandung yang mendapat belasan ribuan view sekali hapdet. kauu. nampak sangat kena terus tulis bab mak mak ni.

Samsung Galaxy Tab 4 ni, banyak membantu yuyu cari info untuk share dengan korang. boleh download macam-macam e-book. paperless, save the earth habis. 


PlayStore. syurga hiburan hujung jari masa kini



guna je Tab 4 untuk download macam-macam e-book & application khas untuk pregnancy. berjuta lemon ready boleh di download. paling yuyu suka Baby Center sebab info sangat detail. Baby Bump boleh tahan juga, ada daily & monthly tips.  I'm Expecting adalah application simple sikit, tapi boleh monitor berat kita, ideal ke tak.

yuyu selalu tak cukup berat. daim betul -.-'

ready nak keluar. tapi Tab 4 wajib bawa tauu, sebab berguna sangat dalam kerja seharian. 


best juga bila download banyak pregnancy apps dengan Tab 4 ni, at least bila kat luar, ada freetime je sikit, terus baca tips, macam macam budak nerd versi buncit. muhaha. best oi, kalau tradisional siap lenguh bahu sendeng buku berat, sekarang moden guna Tab 4 je. ringan yang amat lah pulak tu. sejuk hati kami persatuan mak mak mengandung ni.

hmm, tak rugi la pulak ada Samsung Galaxy Tab 4 ni. murah tapi berbaloi-baloi khenn.

update shopping list pun senang. buka Tab 4, cari barang, bayar. 

tu baru cerita pasal shopping list, tak tengok lagi yuyu download macam-macam game & application guna Tab 4. sebab tu la bagi yuyu berbaloi sangat. murah tapi dapat keringan berganda-ganda. hatta nak selfie pun guna Camera 360 tauu untuk kesan bidadari sangat. ihiks.

ada lebih 2000 free application kan, kau download lah setamak mungkin, untuk keringan hati. hehehe.

lepas tu, dapat tahu pulak application Kids Mode. ohoi, lagi la tak sabar nak menghiburkan hati baby yuyu nanti guna function dia. siap dah setting dah bagi sesuai untuk kanak-kanak, boleh la sama-sama guna Tab 4 tu nanti khennn :')

Kids Mode i love you!


thumbs up untuk Samsung Galaxy Tab 4 baru yuyu. selain beri keriangan, selalu juga bagi kemudahan yuyu bekerja. Allah. cium namblas kali la macam ni.



walaupun nampak macam sungguh-sungguhnyaaa dia review Samsung Galaxy Tab 4 dia, tapi once korang dah ada sebijik, korang tahu la macam mana seronoknya perasaan dia. siap korang tayang lagi kat seluruh penduduk kampung. kalau nak survey, try check sini : [ http://samsung.com/my/tab4_7 ]


terima kasih sudi baca :)

Sponsored by SAMSUNG

Gadget & Mengandung 2

Saturday, October 4, 2014

Assalamualaikum

yuyu pernah kan cerita pasal pengalaman guna Samsung Galaxy Tab 4. memang betul-betul bermakna la kan, banyak juga yang review pasal Tab 4 ni, dan banyak sangat dapat positive feedback kan. well, benda tu buat yuyu happy sangat ada seketol Tab 4 juga.


dulu dulu masa takde Tab 4 ni, punya lah susah nak buat kerja. nak buat reference, jenuh bertapa sat kat MPH takpun godek balik buku lama-lama. ingat senang ke nak cari buku kalau semua dah simpan kotak (baru pindah khennn). jadi, dah ada Tab 4 ni, buka je e-book.senang cite dia. baca je e-book kat mana mana.

memory sepanjang pregnant ni, yuyu compile cecantik dalam Tab 4, ada masa lapang, tengok balik, ohoi, terus hilang loya tekak sakit belakang tauu, nikmattt. maklumlahhhh, memory mircoSD dia saja dah 16GB. takde hal laa.

dia punya jasa, bukan setakat gambaq berjuta lemon ja, banyak game & application yuyu download untuk buatkan yuyu senantiasa terhibur, di dalam malah di luar rumah, sementara tunggu event, masa tengah shopping, tengah tunggu untuk antenatal check up lagi. i love you, my Tab 4



multiwindow yaww

dengan multiwindow nya lagi la. senang sangat nak buat kerja, takde la stress sangat nak fikir bab kerja. memang dapat sesi pengfokusan paling maksima la. bayangkan la boleh search pasal ciri-ciri stroller terbaik dikala kau tengah kusyuk nak beli stroller anak kau secara online. tak ke itu best namanya?

dah la ringan, leather-like pulak tu, memang seronok sangat nak bawa merata-rata, tak kira la kat mana pun, bayangkan la kalau wajib bawak setiap kali keluar. jadi peneman setia dah sekarang Tab 4 yuyu ni. 

diap ada application Kids Mode, memang tak sabar la tunggu baby keluar, lepas tu ajak dengar lagu nursery sesama. ihik. ^^


nahh, selfie sikit dengan Samsung Galaxy Tab 4 i'olls :')


dengan pelbagai kemudahan dan kebaikan yang yuyu dapat dari Samsung Galaxy Tab 4 ni, yuyu syorkan sangat sangat, para bakal ibu untuk ada juga sebijik. dah bersalin nanti, tengok balik Tab 4 kita, teringat pulak saat-saat indah kita selama ni kan. murah je punn, kalau mahal takde la nak gitau korang. hehe

terima kasih sudi baca :)


[Sponsored by SAMSUNG]

Gadget & Mengandung

Thursday, October 2, 2014

Assalamualaikum

dah tak berapa hari dah kan yuyu nak bersalin. hmm. macam baru semalam je dapat tau yuyu pregnant, tup tup sekarang dah lenguh dah satu belakang sebab baby dah besar dalam perut ni. walaupun lenguh, tu semua nikmat tau, sakit je satu badan, tapi kat hati tu bahagia. aloo. :')

kalau cakap pasal pregnancy dan gadget, memang dua dua ni sangat berkait rapat antara satu sama lain. gadget amat penting sepanjang pregnancy yuyu ni. terima kasih sangat la untuk Samsung Galaxy Tab 4 baru yuyu, berjasa banyak dah ni. siap buat entry penghargaan la citer dia. 

hello my precious Samsung Galaxy Tab 4. kalau keluar dating dengan suami, wajib bawa, nasib la 7inci je screen dia kan, size just right dengan yuyu, senang nak simpan macam-macam kenangan


walaupun yuyu ada DSLR, tapi Tab 4 ni lagi mudah, ringan sangat sangat dah kan, takde la mengah-mengah nak bawa keluar pun, lepas tu zappp share terus kat Instagram i'olls. hehehe. itu la pentingnya ada tablet yang ringan, lagi-lagi masa pregnant. 

ada moment best je, terus snap gambar, ada benda-benda cute je, terus snap lagi. mana tauu, nanti boleh share moment indah ni dengan baby ke, tak ke itu kite panggil Bonding Time. :')

16GB microSD card kann, jenuh tauu selfie selalu. 


dia punya ringan sampai masuk handbag pun tak rasa jejas mana pun berat. puas hati sangat dengan size & ringan dia, just ringan dengan yuyu yang amatlah petite ini.


Alhamdulillah, tak rasa bazir langsung ada sebijik Tab 4 ni. mak selalu pesan, kalau nak beli sesuatu, beli yang boleh dapat balik pulangan dia. yakni, tak rasa membazir, dan bermanfaat buat kita la. yang ni memang betul bermanfaat, bermanfaat untuk sepanjang pregnancy yuyu, bermanfaat juga untuk kerja. 

derr, multiwindow derr. wa browse website sambil blogging derr. ni yang best, sebab boleh tengok reference masa buat kerja lain kan. senang sangat nak update blog ke, pape je la untuk korang pembaca setia yuyu. ecehh :')

lagi satu benda yang baru, application Kids Mode, itu pun kawan bagitau. ihiks ^^. tak sabaq la pulak baby dah besaq nanti, menghiburkan hati baby dengan application ni. aloo. 


apapun, kalau korang terfikir nak juga ada satu, boleh try tengok sini dulu : (product link). insyaAllah, memang tak menghampakan enkorang semua. 

terima kasih sudi baca. :)




[ Sponsored by SAMSUNG]

Empat Kriteria Menjadi Pramugari/Pramugara.

Monday, September 15, 2014

Assalamualaikum

banyak la email yuyu tanya bab yuyu repost gambar Instagram mc_pali semalam. enkorang macam konfius kan, betul ke idak cuma perlu EMPAT kriteria tu je nak jadi Flight Attendance dengan airfly agency kan?

yes. dorang tak perlu Lapan, mahupun sepuluh kriteria pun, asalkan enkorang ada EMPAT kriteria ni, dah boleh pun cecepat apply SINI : [ http://www.mcpali.my/ ]

***


Peluang bekerja di awan masih dibuka! Adakah anda menepati kriteria untuk menjadi pramugari & pramugara (FA)?
Kalau anda ada ciri-ciri standard yang selalu kita tengok pada FA di mana-mana syarikat penerbangan, apa kata anda mendaftarkan diri bersama Mc Pali.
Peluang ini kami buka hanya untuk anda yang berminat dan MENEPATI KRITERIA sebagai calon FA kami.
Kalau anda menepati EMPAT (4) SYARAT di bawah, daftarkan diri di www.mcpali.my atau hubungi 012-2294824 dengan segera.
1. Wajah dan penampilan menarik
2. Boleh berbahasa inggeris
3. Mempunyai lulusan minimum SPM
4. Berumur 18-35 tahun
  Kami masih mencari lebih ramai calon FA yang menepati kriteria untuk menyertai kami.
  Kami jamin pengambilan bekerja segera kepada calon-calon yang menepati kriteria.
  Ikuti juga Instagram @mc_pali untuk info terbaru.


***

Bittaufiq wannajah & good luck untuk korang. kite ni boleh doa korang dari jauh je. hehehe

terima kasih sudi baca :)

EH! BLOGGER AWARDS : TOP 4

Friday, September 5, 2014

Assalamualaikum

Allah. tarikh tutup untuk voting dah nak habis. rilek lagi kite tau tak buat demokrasi terpimpim di belog. macam mana nak menang kalau begini. orang lain dah pungpangpungpang dah kat belog juga instagram deorang.


syukur untuk peluang ni. 




ingat lagi kan, tips mix & match denim yuyu ni : [ LINK ]


Alhamdulillah la, dengan niat saja nak cuba, tup tup sekarang dah tershortlisted sebagai Top 4. Allah. terkejut sangat sebab mula saja cuba nasib walaupun tahu kite ni biasa-biasa je bab fesyen. alih alih mesti simple je.


terima kasih EH! Magazine sebab bagi peluang merasa semua ni, kite janji ingat ni sebagai antara kenangan manis sepanjang umur



jadi, yuyu nak minta sangat jasa baik enkorang semua untuk UNDI yuyu kalau korang rasa yuyu sesuai sebagai pemenang, kite tauu, kite mengandung, tapi mengandung pun boleh apa berfesyen, boleh apa nak merasa menang. ihik :')


caranya simple, cuma :
LANGKAH 2 : Daftar dulu sebelum undi, atau terus Log in untuk undi
LANGKAH 3 : Klik 'Vote Untuk Blogger Ini' supaya kita boleh menang bersama.


Bersama? yes, bersama la, sebab mana tau enkorang terpilih sebagai antara 5 pengundi bertuah, dapat voucher GUESS RM500 okay. walhal tolong undi je pun. ingat kan, yuyu cuba je join kontest ni, tapi terpilih jadi Top 4, kalau korang tolong je undi, mana tauu, rezeki RM500 baucar tu, jadi milik korang. Aminn.

Ingat tauu, tarikh voting sampai 8/9/2014 sahaja. sudikanlah hati untuk vote yuyu. hehe. undian korang, satu penghargaan buat yuyu. terima kasih sangat, semoga ALLAH balas undian korang dengan kebaikan. Amin.


Terima kasih sudi baca :)

Saya Sebuah Aqua Blue

Thursday, August 28, 2014

Assalamualaikum

hai, kite lah Yuyu Zulaikha yang suka tinggal belog berkepam lelame tewww. -.-'


entah la korang, sekarang ni, yuyu lebih laqha dengan kehidupan sibuk sebagai bakal mak mak dan bini orang. padahal, banyak wey benda nak share dengan enkorang semua. cuma selalu cari masa dan tenaga je nak taip entry panjang-panjang.

ni tengah seronok lain macam nak buat entry baru. bukan sebab idea banyak, tapi sebab tak sabar nak blogging guna "Aqus Blue" yuyu. ihik. kite ada "Aqua Blue" baru. siap bau kedai lagi tauu.


HP Pavilion Notebook 15 yaw! untuk kami laki bini buat kerja dan mengutip hiburan. huhu. 


benda-benda macam ni, memang kena cari yang betul-betul sesuai dengan lifestyle kita. setakat beli untuk tayang kat orang, tak best la, orang lain boleh beli lagi lagi hebat. tapi kalau beli yang betul-betul sesuai dengan keperluan kita, memang lepas tu kita dapat guna dengan banyak la. pulang balik modal nanti,

bagi yuyu dan suami pulak, HP Pavilion Notebook 15 memang sesuai dengan lifestyle kitorang. dia berbisnes & buat recording lagu, yuyu pulak kerja dari rumah je kan, kadang-kadang jumpa client kat luar, memang patut la ada notebook sebijik.

sempat okay nak buat kerja kat cafe. hehe


ni baru tengok suami meniarap, tak tengok lagi yuyu meniarap, melintang, membujur.


lagi lagi macam notebook ni. lawa baq hang. biruuuu je. rasa tenang nak buat kerja. selalu kalau notebook, mesti atas je berkaler, ini tak, atas, tepi bawa, siap dalam pun kaler biru okay. tak sabar nak tayang kat enkorang. huhu.


selain kaler biru yuyu tu, ada je Natural Silver, Snow White, & Vibrant Red. boleh pilih ikut kesukaan masing-masing. tapi yuyu asyik tengok Aqua Blue je dari awal. hmm



latest version. Microsoft 8. semuanya dipenuhi dengan ciri-ciri terkini Baby Blue i'olls ni. 1TB pulak tu, senang keje suami nak buat recording. banyak sangat storage dia. 


speaker BeatsAudio wehh! tau la macam mana sedap tak sedap sound dia. ini adalah ultimate fav suami untuk HP Pavilion ni. kalau tak, bertangguh-tangguh suami buat recording, tak semangat dengar sound. 


best kalau beli dari notebook ke, pc ke dari HP ni. harga dia memang affordable yet reasonable. bayangkan lah Baby Blue yuyu tu pun baru RM1,999 je. terbeliak bijik mata! siap ada 30 Minutes Express Repair untuk kerosakan notebook kita nanti. bagus la. takde la berjanggut tunggu seminggu macam selalu.

selain HP Pavilion Notebook 15&14, ada juga HP Pavilion x360 yang siap boleh lipat jadi tablet, Allahhh! ada juga HP ENVY 15 Notebook PC yang ultimate canggih untuk korang pilih. semua dilaunchkan pada tarikh yang sama. 

mana tauu, lepas ni termakan ayat-ayat ohemjay yuyu, lalu teringin beli untuk memenuhi keperluan korang, please check sini tau : http://bit.ly/hpkupukupu


dah pernah tengok TVC HP ni?


terima kasih sudi baca :)

Diari Mengandung : Alahan.

Tuesday, August 19, 2014

Assalamualaikum

sebelum pregnant dulu, yuyu selalu tengok ragam mak-mak mengandung. ada yang watlek je pergi kerja, balik, kemas rumah pulak. ada pulak yang jenis jenuh dulu muka kemain make up lawa, bila mengandung, seram sejuk nak tegur pun. ada juga yang sembang sikit, muntah yang banyak.

serius tak faham macam mana semua benda ni boleh berlaku. tahyul kurafat bidaah dhalaah betul!

tapi tu dulu la. bila diri sendiri yang pregnant, agak-agak yuyu dalam spesis mana? hmm. yes. yang spesis seram sejuk tu. nangis tengok macam bukan diri sendiri dah.

sebelum pregnant, yuyu memang jenis yang sangat aktif. bayangkan lah dulu-dulu mampu lepas stay up semalaman, pergi exam, lepas tu terus pergi event. balik tu, baru rehat. kadang, setiap hari lepak di Mid Valley. alaa, port remaja melaqhakan diri. jumpa kawan, minum-minum, tengok wayang, blah balik.

memasak adalah hobi. ada masa terluang, yuyu suka masak, baru-baru kahwin pun, tengah sweet-sweet dengan suami, terus ajak suami memasak. nasi goreng pun kalau boleh nak buat ala-ala makan kat hotel. mengada wehh. 

ada masa lagi, suka baca buku. berbuku-buku yuyu habiskan. dengan harapan, dapat la jadi cendiakawan sikit. tak boleh berjasa kat negara, boleh kat Facebook pun jadi le. ehem. tapi tu semua sebelum pregnant...

nahh, lepas pregnant je, masuk 6minggu...

bau minyak/masakan
masa tu baru balik dari Langkawi, masuk je rumah mertua, dah loya tekak bau mertua tengah masak. Allah. start 6minggu, nak makan apa-apa yang berminyak dah tak boleh, tengok minyak pun dah kembang tekak. macam mana nak masak? ya Allah. masa tu rasa macam hilang dah nikmat masak.

start dari pregnant 6minggu tu, kesian suami. selalu pagi-pagi dapat masak untuk dia, tapi la ni, dia kena beli sendiri kat luaq. hmm. dah la baru kawen. cuma bila dah masuk 7bulan ni, kadang-kadang ada energy lebih sikit, jadi, masa tu, pulun masak baq hang! amik hati suami balik.

makanan
kalau dah benda berminyak tak boleh hadap, agak-agak macam mana nak makan ayam goreng, kari, masak kurma, apa semua tu? memang tak boleh la jawab dia. jadi selama awal pregnancy, yuyu boleh makan buah, roti, salad saja. yang lain kalau tengok memang meremang.

apa lagi ayam. dengar nama ayam pun dah macam dengar nama berpuaka. la ni je baru boleh hadap ayam sikit. tu pun, kadang-kadang. makanan berminyak, pun kadang-kadang boleh. sup is no no. big NO! 

buah saja peneman tekak tika duka dan lara sekarang. kalau tak buah salak, mesti manggis, tak pun limau, rambutan, tembikai, atau pelam. sangat buah-buahan tempatan tauu. benda bercheese, pleaseeeeee bagi banyak pun takpa. makan ja, baby tendang-tendang lagi eksaited dari mummy dia. :')

bau suami
masa baru-baru sweet kawen, kemahen suka bau suami. bau syurga konon-konon. kalau boleh, nak dekat dengan suami sepanjang masa. sebab, suami bau macam baby. huhu. geleman korang baca nanti. tapi dah masuk beberapa minggu pregnant, mula rasa suami macam busuk. apeke baceng betol laki aku ni. 

pendam je dalam hati sensorang. kalau bagitau, ada pulak yang touching. takpelah, kite pendam. tapi sampai satu tahap, selalu pulak bagitau suami, dia ni busuk. selalu tanya "dah mandi belom?" "jauh-jauh sikit, tak suka, busuukkkkk".

pedih ulu hati dia dengar ayat-ayat tu. nak cakap dia betul-betul busuk, padahal sebelum ni, wangi pulak bau. hmm. tengok la lepas bersalin ni, busuk lagi tak. (muhahahahahahaha)


***
zaman pusat graviti badan masih okay laa. sekarangggg... hmm


ni benda alahan yuyu time mengandung ni. la ni dah 31minggu. Alhamdulillah la banyak juga dah kurang. tskk. baru nak kurang, padahai orang lain, lepas 3bulan dah hilang alah dah. takpa la nak buat macam mana, takdak rezeki nak enjoy sangat time mengandung ni.

hari tu, masa mertua bagitau, dia punya alah masa mengandung, teruk ya Rabbi sampai bersalin, nahhh, dengaq dalam hati, puaihh, mak yuyu pun jenis yang sama, alah teruk sampai bersalin. possibility untuk alah teruk sampai bersalin tu mesti tinggi. 

apa pun syukur, kalau orang tengok yuyu, mesti kata, hawat pucat sangat, tapi Alhadmulillah, baby dalam perut kemain aktif, doktor pun kata tumbesaran dia sempurna. Alhamdulillah sekali lagi, tu ja nak dengaq. yuyu teruk takpa. korban sikit kan. 

korang tak yah la baca saja, doa sekali untuk yuyu dan baby. tau.

terima kasih sudi baca :) 

Diari Mengandung : Pemilihan Tempat Untuk Antenatal Check Up

Monday, August 11, 2014

Assalamualaikum

Banyak dah kot yang tau yuyu buat monthly check-up di Poliklinik UKM, Bangi? alaa. macam wajib selfie dulu je kat Instagram ( @yuyuzulaikha ) setiap kali nak pergi check up. -.-'

tapi entry kali ni, yuyu nak share macam mana pengalaman yuyu masa awal-awal nak cari tempat paling sesuai untuk monthly antenatal check-up. benda ni nampak simple, kau pergi je la mana-mana pun, ada doktor juga, ada juga ultrasound scan. apa susah?

oh tidak sama sekali. tidak sama sekali! ini kali pertama aku mengandung, tapi bukan sebab batak ke apa, cuma perlukan yang terbaik untuk diri sendiri dan bakal baby tersayang. alololo. banyak faktor yuyu ambik kira. awal tu, kopak juga la poket. tskk.

yang penting sekali, pilih la yang terbaik.

yuyu ni spesis paling tak suka menunggu. kalau datang pukul 8, pukul 10 tak tentu boleh balik, itu adalah terima kasih saja lah. jadi, awal-awal minta kat suami sedia poket elok-elok. jadi, kami mula googled dan tanya mak-mak di facebook.

macam-macam jenis hospital/klinik kami pergi. start dari week 5 lagi. week 6 pergi hopsital lain pulak. week 7 try tempat lain lagi. sampai la memenuhi kriteria yang menyenangkan. bagi yuyu, penting untuk cari tempat yang sesuai dengan kita, lagi-lagi tempat yang doktor sesuai, selesa weh nak bercakap, nak nangis sedu sedan ke.

Nightmare
dah banyak survey ni, macam-macam ragam hospital yuyu hadap. ada satu hospital tu, doktor dia macam tak nak layan, alaa, kite tau la kite selekeh jewww masa teww. ada tempat yang mencekik darah ya Rabbi, padahal, biasa-biasa je check. kau mampu setiap kali check-up, kau kena bayar bil RM400. kalau takde hal bab ni, okay je la.

ada juga yang susah cari parking. jenuh laa, setiap kali datang, kena jalan 1km sebab kena park jauh kemahen. takpe la. takut terberanak masa tengah jalan nanti. -.-'

ada juga tempat yang "okay, hmm, ni baby awak, ni kantung, darah awak rendah, ambik ubat di kaunter, bye". Allah. rasa macam nak beremosi tepi tangga hospital kalau macam ni. lepas tu pap resit bil, dua-dua kami telan ayaq liuq.

Akhirnyaaa...

bermulalah journey yuyu, baby, dan Poliklinik UKM... gittew


bila dah nak beberapa bulan, baru jumpa Poliklinik UKM ni. Alhamdulillah jumpa juga. kami bersepakat pilih sini sebab paling mustahak, doktor dia amat amat amat amat amat amat (tak sudah-sudah) friendly. setakat yuyu pergi selama beberapa kali ni, doktor sana siap happy-happy nak scan baby.

setiap kali datang Poliklinik UKM, mesti ada saja tips dari doktor. kadang-kadang rasa macam nak saja share dengan dia semua nya. "doktorr, semalam cerita Dil To Pagal Hai tu banyak potong laa, hmm". kang ada juga layanan sebaliknya kangg.

bab bil pulak, bagi yuyu sangat reasonable. tak mahal pun, padahal layanan dia best yang amat. kalau ada cakap mahal, kite cepuk kangg. equipment yang digunakan pun canggih. jadi, tak terkejut la enkorang kalau tetiba entry lepas ni kite buat pasal video 4D baby tengah gerak-gerak. ihik :')

insyaAllahh. ini cuma introduction pasal tempat yang yuyu pilih untuk monthly check-up yakni Poliklinik UKM, Bangi. yuyu memang suggestkan tempat ni untuk antenatal check-up. please try sekali, insyaALLAH korang sanggup macam i'olls dari Selayang ke Bangi setiap bulan. sangguppp.

kalau nak, try buat appointment dengan sana, try waze pun cari Poliklinik UKM pun dah dapat dah, tak pun try call 03-89266331/2.

lepas ni, tunggu tauu, Diari Mengandung edisi lain pulak.

***

opp, lupa pulak nak cakap pasal entry lepas yuyu pasal peluang enkorang jadi Flight Attendant tu kan. Allah. sampai 500++ application tauu. sapa tak nak kan gaji masyuk, lepas tu setiap hari melancong pulak tu. tapi yang terlepas, please apply terus di www.mcpali.my

mana tauu, ada rezeki jadi pramugari/pramugara. nanti jangan lupa yuyu. huhu. kalau nak tau lebih lanjut, boleh whatsapp terus 0122294824 okay. pasal introducer di form tu, abaikan je kalau takde. :')

terima kasih sudi baca :)
CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan