April 30, 2013

BFF vs. Confidence.

58 comments
Assalamualaikum

tengok dorang semua yakin sesangat lepas tu bersemangat, terus terinspirasi diri sendiri ini tau. oh, dorang tu, yuyu maksudkan peserta untuk Peraduan Kotex Memberku. minggu lepas, audition untuk kontes tu baru settle. yuyu join. tapi join tengok je la. ai ni pemalu lagi pemaaf. huhu.

pemaaf? -.-'

betul la motif Peraduan Kotex Memberku ni, kita mesti jadi lebih yakin kan untuk buat sesuatu kalau kita dengan BFF kita. situasi yuyu nak berbisnes, sorang sorang, pergerakan bisnes umpama siput yang berjalan secara rileknya, tapi bila BFF pun sama-sama join, masing masing contribute ideas dan semangat, lepas tu, macam macam benda nak buat. nampak?

jadi, sekitar audition untuk pemenang yang tershortlisted dari IKnowMovement untuk audition Peraduan Kotex Memberku, berlangsung dari pagi sampai petang dengan amat bertenaga. tongkat ali sangat tau dorang.

pendaftaran bakal wajah di Memberku Hawa. sapa la kan. ntah ntah Yuyu Zulaikha. -.-'

Peserta:
jauh jauh tau dorang ni, ada dari Penang, ada dari Perlis, Kelantan la, Terengganu lagi. semangat betul untuk bersama sama BFF dorang. awal awal sebelum audition, peserta akan di ajar untuk ingat beberapa step dulu, hafal beberapa minit, lepas tu menari. O.O dorang boleh, kita boleh?

usaha gigih hafal step. 

Audition:
macam macam dari audition ni kita dapat. boleh la tengok yang betul betul serius nak menang ke tidak. kalau betul nak menang, sibuk macam mana pun, mesti usaha nak perfectkan step menari dorang. ada team yang balik dari kerja, dua jam mesti dorang berlatih untuk step tu. aww~ BFF punya pasal kan. sweet.

kalau dengan BFF mesti la terus rasa serasi kan :') Asma & Anis dari Terengganu. bukan dah macam BFF dah, tapi macam kembar pula. kenapa la muka serupa sangat. 

nahhh. bawa terus segerombolan BFFs. apa dorang kesah.

hot mommas, daebak! siap keluar air mata, lap lap ingus kat tudung kawan sebelah. terharu dengan ibu ibu yang menari best macam dorang. nampak amat bersemangat dan yakin sekali. tskk T_T yuyu sebagai konon konon juri, bagi full mark lah macam ni. 

Starlight! team paling kreatif. dua dua pandai menari. step lain dari lain. padahal masing masing sibuk dengan kelas dan modelling. 

 Juri:
keyakinan adalah benda penting di ambilkira oleh para juri. lepas tu baru tengok keserasian bersama BFF. dari sini, boleh tengok dorang yang yakin, bila lupa step, mesti buat idea kretif. jadi, berkesinambungan dengan "keyakinan", Kotex adalah jenama number satu untuk menaikkan keyakinan kita kita ni sebagai wanita dunia. susah susah je tu Kotex ni :')

sebab tu la ada Peraduan Kotex Memberku ni.

jenuh dah juri nak cari pemenang. semua dah macam hebat lain macam je. kang dorang pilih Yuyu Zulaikha, baru dorang tau.

barisan Juri Professional. sepakat mencari BFF yang yakin sama sendiri. 

kalau nak tau sapa pemenang, boleh la check sini : ( https://www.facebook.com/iknowmovement ), lepas tu tunggu kemunculan BFF penuh yakin ni di Memberku Hawa. tunggu tauu. 

Bukan Peserta:

okay, tampar yang tengah tu. tampar cepat. jumpa blogger kak Anis Athia dan Kak Sizzling Suzai. adik Yuyu rasa happy. :') adik sangat.


posing daripada golomgan yang terlebih yakin. -.-'


Bukan peserta yang terdiri daripada kami termasuk cik Epon dan peserta berposing. alaa. blogger, camwhore je keje. 


best kan kalau ada BFF, semua benda kita buat rasa lebih yakin. kawan baik adalah tulang belakang kita selapas famili. sebab dunia ni, kita memang tak boleh hidup sendiri. macam pepatah omputih :


Friendship is a single soul dwelling in two bodies, who makes you confident to be a true you. 


terima kasih sudi baca :)

April 26, 2013

Liburan di Jakarta.

57 comments
Assalamualaikum

dapat peluang ke Indonesia adalah pengalaman yang mesti yuyu kongsi dengan kalian semua. best baq hang. siap plan nak pergi lagi lagi lagi. kalau satu entry, memang tak cukup. cuba bayang la, satu jam pun dah macam macam benda kami buat, apakan lagi  LIMA hari.

kami di sini merujuk kepada tujuh pihak yang awesome. yakni Yuyu, Fatin, Ida Iena, Abang Annas, Yushin dan Shing. 

bila sampai saja Malaysia balik, Ya ALLAH, terus hati rasa macam taknak berpisah dengan semua. Lima hari sama-sama dengan pihak yang awesome tadi, buat kami macam dah adik beradik. okay, yuyu paling adik okay, sebab yuyu paling muda. cop awal awal. walaupun tak realitinya. sobbs. T_T

Jakarta ni, ada banyak benda yang menarik. Lima hari kami di Jakarta, semua hari kami tertarik.ehh. pantun dua kerat la. jadi, entry ini, yuyu cuba men-distort-kan entry dengan cerita tempat tempat yang wajib tak boleh tak pergi kalau dah di Jakarta.

Makanan: 
Dapur Babah adalah restoran yang masuk je dalam restoran, kita nganga tak reti cover ayu dah, apa lagi makanan dia. Babah tu kiranya Baba Nyonya la di Malaysia ni. Hiasan, bau, dan layanan diberikan di Dapur Babah adalah jempol! *thumb up sambil kenyit mata*

hiasan dalaman Restoran Dapur Babah cantik nak menangis. tak semena-mena muka basi kami baru bangun tidur dalam flight, turut jadi cantik. ihik ^^

Nasi Padang nak menari. apa la lawa sangat makluk makanan ni. jenuh kami Instagram banyak banyak. sayang nak hancurkan menara rempeyek dengan udang goreng tu. kalau korang sampai je Jakarta, haruslah try juga di Dapur Babah.

Restoran Bandar Di Jakarta jempol tahap maksima! restoran ni adalah pakar masakan makanan laut. jadi, penggemar makanan laut yang datang sini, mesti makan sampai tak ingat kawan sebelah. fine, touching sangat dorang makan ketam hingga tutup mata, orang ni tengok je. tskk. alergik seafood.

sampai ternganga happy okay. -.-' tak senonoh la yuyu ni nganga depan awam.

dan antara moment paling berharga yuyu dalam hidup ni adalah dinner di Magnum Cafe. kau tahu tak fakta bahawasanya, Magnum Cafe terbesar adalah di Jakarta, dan kafe Magnum kedua terbesar di US, dan satu fakta lagi, kami telah dinner di Magnum Cafe terbesar di dunia tu? O.O

teaser Magnum Cafe. lepas ni, entry selanjutnya, mohon takde antara kalian yang histeria.


Pulau :
Antara pulau pulau yang kami melawat sepanjang di Jakarta tempoh hari adalah Pulau Onrust, Pulau Bidadari, Pulau Kelor. pulau pulau di Jakarta tertanya jempul (terbaik) kuasa patblas. cantik Ya Rabbi. sampai ada orang tu kan, dia kannn, dia plan nak honeymoon di Jakarta pulak lepas kawen tak lama lagi ni.
hee ^^

Pulau Bidadari secantik bidadari. 

cantiknyaaa bidadari tu. bhahahaha. tahap perasan paling maksimum.

dalam perjalanan yang amat mencabar fizikal dan mental untuk ke Pulau Onrust. sangat mencabar sebab kami semua takut nauu tengok air laut dah sama tinggi dengan perahu. dah la tak boleh berenang. kang tak sempat nak kawen nanti. tskk T_T

ini model Pulau Onrust. pulau di mana pernah dijadikan pulau sebagai pusat perubatan masa zaman penjajahan dahulu kala. banyak sangat sejarah pasal Onrust ni.


Penginapan :
sepanjang kami di Jakarta hari tu, kami menginap di Hotel Millennium. besar sangat sangat sangat. puas hati sangat dari segi bilik, makan, service dan kemudahan. kami pilih hotel ni sebab dekat dengan macam macam. nak shopping senang, nak ke pulau senang, nak terkinja kinja lagi senang.

Earth Hour di Hotel Millennium. semangat kejiranan lagi kesukanan sangat. :')

setiap hiasan Hotel Millenium adalah berprinsipkan Ying Yang, api, tanah, air, dan angin. cantik kan? asyik nak keluar jalan jalan je, mesti kitorang snap gambar berjuta lemon dulu. -.-' lepas tu lambat, lepas tu sedih sebab tak boleh shopping lama. 


Shopping :
sebagai seorang bride-to-be, heee, malu pulak, shopping tu adalah perkara mustahak untuk ke Indonesia ni. jadi, melawat ke pelbagai tempat tempat fofuler untuk ber-shopping di Jakarta ni, telah mensusutkan banyak kewangan yuyu. tskk. tapi best sangat nak buat macam mana.

Alleira Batik, butik untuk Batik Indonesia. ekslusif sangat. Batik bukan saja buat pakai masa tengah masak ikan siap senseng lengan baju, tapi Batik juga boleh buat untuk baju kawen, pakai formal, dan kasual. kalau datang Jakarta, haruslah datang sini, wahai pencinta Batik sekalian. 

pihak yang awesome dengan batik dari Alleira Batik.


tengok! yuyu di mana masa ni? sila jeles okay. Dian Pelangi gittew. 

Me In Muslima Designer Stores. butik pakaian muslimah paling cool abad ini. lep lep lep!

percubaan menjadi seselekeh yang mungkin untuk shopping di Tanah Abang, dan Tamrin City. tu tips untuk dapat harga murah tau. sila tulis dalam diary sekarang. 

disebabkan di Tanah Abang semua harga murah siap hentak kaki, masa tu la persiapan beli bju kawen yuyu berlangsung. kau bayangkanlah semua kain cantik tapi murah, jubah lawa lawa kualiti best tak mahal, bayanglah macam mana kami balik ke Malaysia. pastinya gugusan barang dari Tanah Abang melebihi batas.


Spa : 
untuk chillek pula, Taman Sari Royal Heritage Spa terbest sampai terjun bangunan. elok pulak masa kami ke spa ni sejurus balik dari menggila shopping. kena sangat la time dia kan. penat histeria di Tanah Abang, terus kena urut satu badan. ee. malu tau ittew ^^

jempol!

***

fuhhh. tu baru sikit je tau nak cerita, nanti nak cerita pasal lima lima hari tu. haa. tolong la korang, tolong cari tenaga lebih lepas ni untuk baca entry lebih panjang. apa apa pun, sekalung dua kalung tiga kalung penghargaan buat Ministry of Tourism and Creative Economy dan The Department of Tourism and Culture Jakarta Capital City Government untuk bersabar melayan karenah kami yang comel ini. comel kah masalahnya? -.-'



terima kasih daun keladi, nanti nanti, jemput la kami lagi.

terima kasih sudi baca ^^

April 19, 2013

Minggu Menyayangi Perut Sedunia.

93 comments
Assalamualaikum

minggu lepas, minggu "Menyayangi Perut Sedunia". di mana, kita haruslah menunjukkan rasa sayang kita terhadap perut merut kita. jadi, plan kami untuk mencari tempat makan paling sedap dirancang secara rapi. ohh, "kami" yang dimaksudkan di sini merangkupi seorang perempuan dan dua lelaki.

kata sepakat adalah ke Restoran Burger Bakar Abang Burn di Seksyen 7(Ampang). berikutan Burger Bakar adalah menduduki trending makanan teratas sekarang ni. dan Burger Bakar Abang Burn adalah  trending restoran paling mesti pergi. 

okay lah. mesti ikut perubahan semasa. okay?

Yuyu Zulaikha + Onejet (tunang) + Nirwan Izhan (bakal abang ipar). kami namakan team ini sebagai Team Kiut. sebab team ni ada orang kiut. yuyu la orang kiut tersebut. ihik ^^. mohon ahli pasukan Team Kiut yang lelaki tak kisah untuk turut menjadi kiut. 

kami plan untuk seharian kosongkan perut kami. ni adalah strategi kami untuk berkenyangan di Burger Bakar Abang Burn. rugi wehh pergi sana makan secoet je. beger dah la besar gedabak, meatball dah banyak kemain. sapa yang akan menyesal kalau perut dah kenyang tapi kena habiskan makanan sedap?

jadi, sebagi satu satunya peserta perempuan Team Kiut, yuyu memilih untuk try meatball Abang Burn. dengar kata meatball Abang Burn sedap sesangat.

 
10ketul tambah dengan 5ketul wedges, RM9.90 tak rasa murah sangat ke? jadi, ni la menu wajib try.

manakala ahli pasukan Team Kiut yang laki pula order Burger Bakar Abang Burn. hoi. menangis wehh rasa burger bakar ni. kalau tak, macam mana la sampai boleh ada 14 restoran seluruh Malaysia kan. padahal tak sampai setahun lagi. tskk T_T apa la hebat sangat manusia zaman sekarang.

kagum nih.

5minit je tunggu meatball sampai. bapak arr cepat sini. jadi penjimatan masa di situ ya. masa yang jimat boleh kita buat borak borak dengan ahli pasukan Team Kiut tentang kesedapan makanan masing masing. 

suka gila kami malam tu, tunang dan bakal abang ipar yuyu, adalah manusia yang makan paling banyak. tu pun walaupun habis banyak makan, tapi tak kenyang kenyang lagi. tskk T_T dah la, dah laaa korang, kalau ada yang tak mampu drive nanti, macam mana nak balik rumah. 

sibuk nauu dorang. customer penuh la kata khonnn.

yang perempuan sila makan meatball je la. ngeri sangat la tengok kalau sampai jadi macam ni. teeheee ^^

puas hati sangat la malam tu, sampai masa nak tidur pun, masing masing whatsapp cerita pasal meatball abang burn ni. sebab murah satu, puas hati la dapat rasa sos lain meatball dia. lain dari lain. cepat dah satu hal kan. korang patut try la walaupun sekali seumur hidup. 

jemput ajak mak abah makan meatball abang burn hujung minggu ni ya semuaaa. :')

untuk tujuan bantuan, korang boleh tengok tengok Page dan website Burger Bakar Abang Burn ni  (facebook.com/abangburn) & ( www.abangburn.com). siap ada Page & Website lagi u'olls. 

terima kasih sudi baca :)

April 16, 2013

Singgit Je.

49 comments
Assalamualaikum

masa sekolah rendah dulu, setiap hari, atok akan bagi RM1. banyak singgit tu. air, nasi lemak dengan Apollo yuyu boleh melantak. kenyang sepanjang zaman. kalau makcik bagi RM1, kau akan rasa macam dapat RM10. hoii. banyak wehh. banyakkkk.

tu dulu la. sekarang, atok gula-gulakan adik dengan singgit pun dorang tak heran dah. mintak tolong bersihkan cermin rumah pun, memasing demand nak RM10. materialistiknya adikku. tskk.

tapi, ada RM1 yang boleh bagi banyak 'value' untuk kita. "Maxis RM1 Je". kalau rasa singgit tak bagi banyak benda dengan kita sekarang ni, nahhh, Maxis RM1 Je boleh. dial *100*2# , kita boleh download content yang 'value' lebih dari RM1 dengan kadar sungguh segera.

cepat terbeliakkan bijik mata sekarang. bagus ni. bagusss. sampai diri sendiri pun dah banyak kali RM1 yuyu guna dengan Maxis RM1 Je. okay fine. terjun bangunan sekarang.

selain wallpaper sebagai tanda bersayang-sayangan, ringtone dengan lagu kecintaan orang teristimewa pun boleh jadi cara juga. kan :)

RM1 boleh download lagu. sebab murah, download 6 lagu. setiap satu lagu, buat ringtone lain lain untuk emak, tunang, dan tiga BFF. sebolehnya mencuba nak memspecialkan orang yang specil di hatiku dari orang orang lain. ihik. sweet la ittew ni ^^

dengar ringtone Die Young, terus tahu tu BFF call. suka nauu beliau dengan lagu tu. berbaloi pulak dengan RM1 sekarang ni. ingatkan dah takde nilai di mata manusia zaman materialistik ni. habis sangat boleh download News. up-to-date la sikit kan dengan perubahan dunia sekarang. 

korang pun patut try juga tau. RM1 sekarang dah boleh cherish hidup kita. aww. teringat balik zaman atok bagi RM1 bekal sekolah. banyaknya makna. sweetnya Maxis. lepas ni, kalau RM1, ingat Maxis RM1 Je, bukan ingat parking JJ Balakong tau. -.-'

***

err. gambar handphone tadi ada Lotion Mustajab Halia. tskk. nampak sangat setiap masa mesti dengan Lotion Mustajab je. T_T


buat kerja pun mesti sedia siap siap losyen tu. wajib ada.

terima kasih sudi baca :)

April 15, 2013

Perubahan Fasa Hidup.

61 comments
Assalamualaikum

sekarang ni, yuyu mengalami fasa perubahan hidup. di mana, dulu adalah seorang pelajar, tapi sekarang adalah separa pelajar. esok lusa habis internship, jadilah bukan pelajar lagi. terharu juga la, tiga tahun nak habiskan degree bukan senang. yaiy!

jadi, sebab tu la last previous entry adalah 4April. 11 hari tau nak sesuaikan dengan keadaan baru.

dulu hostel, sekarang rumah sewa. dulu masuk kelas, makan, tidur. sekarang kena curi masa tidur untuk buat kerja lebih. dulu bangun la kau seberapa lambat yang mampu, sekarang 9pagi HARUS ada di office okay. "harus" sebab, kadang kadang TER 9.30, kadang-kadang 10. ihik ^^

Instagram (@yuyuzulaikha) dijadikan peganti belog, untuk update kehidupan hari hari. mohon ada la yang nak ambil tahu, kalau tak, nangis dengan amat emo sekali T_T


meja dan susunan baru. sekarang space meja kenalah luas, kang bertempiaran pulak Hello Kitty banyak banyak. Therapy oil penting untuk lebih tenang masa serabut dengan kerja.



kadang kadang tu kann, rindu pulak nak jadi student macam dulu. gelak siap hentak kepala kat meja (hiperbola tahap melampau) dalam kelas, lepas tu borak dengan kawan, lepak cafe, pergi library setiap hari (dusta tahap takboleh blah). padahal, best sangat tau jadi student.

tapi sampai bila, takkan la life kita tak berkembang, asyik kepam kat hidup yang sama ja. nahh.. boring.. ia umpama main Burger Frenzy, asyik mampu masak beger banyak je, bapak arr boring, last last uninstall terus. bhahah. riak pun ada gak.

Persedian awal untuk tidur lebih nyenyak. Losyen kegemaran dulu dan sekarang. mestilah Lotion Mustajab Dunia Herb. korang pun mesti pakai juga kan kan kan? :)


sekarang, baru start untuk focus secara serius dengan bisnes WithLove, Yuyu Zulaikha. macam macam plan collection dah yuyu rancang, dari shawl, baju sampailah kasut. Alhamdulillah, ALLAH banyak tolong dari segi idea dan kewangan. cuma sekarang tengah cari masa untuk new collection je. tunggu tauu :')

my label .  berdoa sangat mampu jadi usahawan yang dapat memberi manfaat pada orang ramai. amin, Ya Rabb. jangan lupa LIKE page tau (facebook.com/withloveyuyuzulaikha)


dalam celah tu juga, banyak invitation yang yuyu dapat. jadi model la, host la, talk sana sini, event, advertisement. murah pulak rezeki ALLAH bagi lepas grad ni, rezeki nak kawen hujung tahun kot. heee. semoga rezeki ni, kita dapat kongsi sama sama ya. Aminn. 


Spot me. game ni pun boring gak, tak sampai satu saat, korang dah boleh jawab. okay, uninstall. -.-'

p/s: kalau nak invite atau advertise di belog yuyu, boleh la email directly ke: yuyuximici@yahoo.com

terima kasih sudi baca :)

April 9, 2013

Fly to Indonesia like a Diva.

72 comments
Assalamualaikum

Mac adalah bulan paling penat tapi best yuyu. celah bulan tu juga kelas ganti berpus pusu nak buat, assingment bertimbun, presentation lagi, lepas tu, terus final exam. nasib la kann, final year student. walaupun sem ni ambil 3 subjek je, tapi azab dunia tu terasa wehh.

namun, dalam celah study week, idea untuk bercuti dengan kawan kawan berlaku. itu perkara awesome tahu. plan kami untuk bercuti di Indonesia, at least telah buat yuyu punya penat, terbayar. 

bersama dengan Fatin Suhana, Iena Ieda Mansor, Annas Easkey, Shing dan Yushin, percutian lima hari kami di Jakarta dan Bandung sangat bermakna, sampai sekarang teringat lagi. lagi lagi teringat pasal flight dari Malaysia ke  Jakarta. Royal Dutch Airline tuuu. Diva sangat nak royal royal bagai.

atau nama singkatnya KLM. ni adalah kali pertama yuyu dengan KLM. expectation yuyu sebelum naik KLM, macam, "hmmmm.. nama dah cambest, harap la cambest juga."

KLM menjadi pilih muafakat semua sebab, nak booking senang, tiga step je, dah settle. lagi lagi kami semua yang dengan dunia sibuk masing masing. Fatin Ida Iena sibuk dengan modelling dorang, abang Annas dengan  photography dia. Yushin & Shing? workaholic, ada pulak masa nak booking dengan yang remeh remeh kan?

jadi, KLM dengan tiga step online booking tu, tak serabutkan masa sibuk kami semua. :')

world business class never fails to make us heppehh! murah sangat, sapa tak happy kan. lebih kurang sama je dengan AirAsia. tapi lagi best. ihik ^^

kali pertama dengan KLM, dan kali pertama rasa puas hati sangat tak menyesal pilih flight tu. kurang 2jam je nak ke Jakarta, tapi rasa macam nak request tambah lagi 2jam perjalanan. over kann. 

Yuyu Zulaikha, bantal empuk kemain, dan siku abang Annas Easkey. -.-' 

ruang luas macam dah boleh main galah panjang pulak. kerusi selesa, boleh baring terus. siap sedia bantal empuk. selesa sangat untuk orang yang lenguh lenguh tak cukup tidur siap bawa beg berat ni. 

hiburan sambil berbaring. lepas tu terus teresak esak pulak nangis tengok Twillight Saga. apa niii -.-'

lepas tu nak cakap dengan Fatin rasa serba salah, kusyuk nauu dia layan lagu jazz dia. abang tidur. menikmati perjalanan empuk dan sejuk suam dengan KLM. yuyu? baring, selca, movie, makan, baring, selca, movie, makan, hingga lebam.

yeahh. makan lah sampai mintak orang sebelah punya. sedap. dan semestinya HALAL. siap boleh pilih nak makan apa. hebakkk arr.

selepas sejam lebih perjalanan, yuyu dah nampak seciput Jakarta. aww~ tak sabarnya nak bercuti! sebab ni first time tau yuyu ke Indonesia. paling tak sabar nak borong barang kawin. heee. tak boleh bergaduh lagi, Jakarta & Bandung adalah syurga doniaaa untuk shopping.

no filter, just pure beauty. SubhanaALLAH.

***

lepas ni ingat nak bercuti ke Thailand. dan mestilah yuyu pilih KLM lagi. murah satu hal, selesa, stewardess friendly, makanan sedap, halal, lagi best sebab mudah. ingat kan pasal online booking tadi kan? mula dengan perjalanan yang awesome, haruslah seluruh percutian pun awesome.

korang patut rasa pengalaman macam ni walaupun sekali seumur hidup. :) tak sabar nak share entry lepas ni pulak.

terima kasih sudi baca :)
© Yuyu Zulaikha . Design by FCD.