November 28, 2012

Di Awal Semester Akhir.

75 comments
Assalamualaikum 

marilah beramai-ramai dengan terpaksa eksaitednya mengucapkan tahniah-akan-datang buat Yuyu Zulaikha. muhahaha. sebabnya, ini adalah semester dan tahun terakhir yuyu untuk Ijazah Kewangan Islam (Perbankan) (Kepujian) di Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor. *kekembangan hedong toksah nak cakap laa*

tu pun kalau takde yang kena repeat. -..-'

makanya, hari ini adalah hari ke tiga di semester baru ni. fine. badan dah umpama yoga tahap Moksha. Penat macam fashumushashufmuhsgufuh. Tak boleh nak describe dengan lebih teperinci. 

cungap-cungap ambik barang dari setor ke bilik, siyes dah nampak macam semut bawa kuih samperit tau. barang besar gedabak, aku secoet je. kendian kemas barang pulak, keluar selesaikan add drop subject, lepas tu lari lari secara comel mintak approval dari lecturer, ngesot (sebab dah penat sangat) ke bilik Dekan. fuh. hari ni banyak benda dah selesai.

mempersembahkan muka penat saya! heee :D

sebab tahu nak upload kat entry, maka dahku rapikan barang barang sebaik mungkin. muhahaha.

Tapi tu la. Selain tak dapat lari dari rasa penat, sebenarnya, yuyu rasa sangat tak sabar. Tak sabar nak lalui detik-detik di semester akhir bergelar pelajar ohsem lagi kiut. Hikhik. Okay sikit lagi, boleh? Dan sopan santun. 

Dua tahun di Asasi UIA, tak cukup untuk buat yuyu matang. Yuyu lebih laqha bergelar remaja zaman moden yang entah pape. Sedut segala culture shock seboleh mungkin. keputusan pelajaran pun macam harem. budak-budak lagi kan masa tu. bila Ijazah, yuyu ambil keputusan untuk ke KUIS. masa di KUIS baru sedar akan kehuruharaan diri sendiri. masa di KUIS juga baru yuyu belajar menjadi manusia.

Takde la yuyu maksudnya sebelum ni yuyu ni kambing ke, kura-kura ke, sekarang je baru jadi manusia. tak tak. cuma tak berjenis la sebelum ni. ish. korang ni. sampai hati tau. touching siap tolak malu malu tak nak makan Char Koey Teow kang. -.-'

yang syoknya sem ni, sebab yuyu ambik sikit je subject. foine. ai dah boleh ilek siap guling guling tau kat bilik ai. jangan jolos hokeh. lepas habis sem ni, praktikal, lepas tu kerja. agak agak terbuka hati untuk terima Aaron Aziz, baru la nak kawen. foine sekali lagi. ai memang ada kebolehan bab bab perasan ni. oh, kendian, ai takde roommate tau. ada privacy sikit.

ini adalah perkara daebak! senyum telinga ke telinga dibuatnya!

sudahlah. yuyu nak sambung listkan hal hal wajib buat untuk minggu ni dan mula taip draft entry. selain dahku akan ke UPM untuk sesi tutorial Hijab, dahku juga akan ke konsert JLo. hikhik. dahku ingin sedut segala pengalaman seboleh mungkin. Alhamdulillah.


terima kasih sudi baca :D

November 27, 2012

Figura Fesyen Hijabista dan Kasut

89 comments
Assalamualaikum dan Salam Ma'al Hijrah 

kahkahkah. sila la gelak secara berjemaah akan tajuk tak boleh belah tu. kali ni kalau korang gelakkan yuyu pun, yuyu tak siku kepala korang sorang sorang. -..-'

sebenarnya ceritanya macam ni. selain dulu hobi dahku adalah mengumpul setem (tu pun masa darjah dua je), namun atas sebab hobi tu nampak takde la cool mana sangat, maka, dahku mula bertukar arah. kearah kecermelangan insan sejagat. oh tak. kearah hobi yang lebih berbutir la sikit.

jadi hobi dahku sejak tiga tahun kebelakangan ini dan mungkin terus ke depan depan adalah mengumpul kasut. haruslah kasut yang dikumpul itu dari pelbagai spesis dan mempunyai keunikan yang nampak entahpape. at least, nampak macam Hijabista kemain sikit khooonn. kahkahkah. 

dari heels, pump toe, wedge, ballerina, stilleto, oxford, mules, lites, sampai lah ke selipar jepun dahku amat mempunyai keghairan kalau bab ini. ya anak anak sekalian, perenggan ini kita secara tak langsung belajar tentang spesis kasut. boleh nampak bukan, betapa serabutnya pompuan. baru spesis kasut, spesis baju, tak payah la nak cakap.

kalau tambah semua kendian tolak dengan yang dah nazak di mamah usia, yuyu ada dalam hampir 50 ketol kasuts. biar jelas sikit ke-plural-an. kasutses. walaupun hampir 50 ketol, entah entah lebih, yuyu masih lagi berhajat untuk beli la sepasang lagi sejurus habis tengok Twilight nanti dengan Iena & Ida.

heeeee. hari tu tengok Breaking Dawn Part 1, rasa macam nak meminang je Robert Pattinson tu. _

yang jadi sampai kemain banyak tu bukan sebab apa, sebulan at least beli seketul, kadang kadang dua. kadang kadang ada yang sudi sponsor. hmm. Alhamdulillah.

sehubungan dengan itu, Yuyu Zulaikha telah disisipkan di selitan majalah HIJABISTA Edisi 5. Dengan bertajukan Figura Fesyen Hijabista, dahku membawa peranan seorang figura yang mempunyai pelbagai kasut untuk tatapan bijik mata kalian. muhahaha. tatabahasa huruhara, namun, apa aku kesah.

dapatkan ia untuk tontonan awam. 

Hobi mengumpul kasut, adalah jauh lebih bagus dari hobi mengumpul pakwe. at least, bila kasut dah banyak, buat pre-loved. jual balik. dapat duit. beli cekedis. tak pun, bagi orang. kongsi dengan rakan serumah. yang penting, kasut yang yuyu beli, wajibal qunnahlah, tak mahal sangat. paling mahal yang yuyu ada pun Charles & Keith dan Zara. Vinnci adalah majoriti, dan cap ayam tak ketinggalan majoriti nya.

selebihnya kalau korang nak tengok suku kasut yuyu, silalah dapatkan Hijabista Edisi Lima di kedai berdekatan. sambil beli roti High5 inti bilis, korang boleh beli Hijabista tanpa segan silu. heheh. selain yuyu dan kasut, ada jugak blogger lain dengan barang kecintaan dorang. Shawl & Bag. 

apapun, mari kita pakat pakat berdoa untuk saudara se-Islam kita yang kena perang orang makhluk Laknatullah semalam. berikan at least sedikit usaha kita, untuk dapatkan keamanan dorang balik, contohnya BERDOA dan solat hajat.

p/s : Dara.com pulak kot

terima kasih sudi baca :)

November 26, 2012

Entry untuk Bakal-Bakal Duta.

32 comments
Assalamualaikum

Baiklah. Sekarang, sapa yang teringin jadi duta, angkat tangan! Sapa pulak rasa boleh jadi duta, pun angkat tangan. Maka, yang angkat tangan dua dua kenyataan tadi tu, sila baca entry yuyu dengan penuh eksaited di dada. Sila eksaited ya.


Well, yuyu tahu, banyak yang masih baru dengan product kecantikan True Harmony.  Ia sebenarnya adalah satu brand untuk product kecantikan dan perlansingan badan. Tapi semua tu takpe, sebab yang penting sekarang adalah..

Sekarang ni, True Harmony sedang gigih menjalankan “True Harmony Ambassador Search 2013”. Maka, kita kita semua ada peluang jadi duta. Hamagad. Perlulah sebut hamagad itu segedik yang mungkin khonn.

Apa yang kita perlu buat sekarang adalah, UPLOAD gambar kita di fanpage True Harmony, kendian, kumpul LIKE sebanyak mungkin, dan akhir sekali, gambar dengan LIKE terbanyak akan diadili oleh pengadil dan pihak pengurus. Awww. Simple. Ni suka ni!

Tapi lagi suka bila dengar pasal hadiah. Hikhik. Hadiah bernilai RM35000 untuk yang dimenangi, dan sesi photoshoot untuk semua finalis. 5 lelaki dan 5 perempuan, untuk menjadi duta tahun hadapan. Hebakk. hebakk.

Dengan itu, marilah kita tak menyempat untuk UPLOAD gambar kita di application ini sebelum 12 Disember facebook.com/TrueHarmonyWellness/app_351755738214956 ) sekarang, dan kumpul LIKE setamak haloba yang mungkin. Selamat Maju Jaya untuk semua bakal duta! Hikhik.

Terima kasih sudi baca.

November 19, 2012

Kejutan Disember bersama Jennifer Lopez

33 comments
Assalamualaikum

boleh tak kalau macam ni poyosnya nak bagitau. JLo Zulaikha sedang menaip entry manakala JLo (Jennifer Lopez) nak datang Malaysia. nampak tak apa apa kesinambungan antara JLo dan Yuyu Zulaikha. bhahaha. aku memang suka membajet Jlo dikhalayak pembaca belog.

hari tu, yuyu dapat tau. Jennifer Lopez (JLo) nak datang perform kat Malaysia. tahu tak apa yang terjadi terhadap jantung yuyu? ya! betul. ia berdegup super aktif. masing masing berkerjasama dengan hati. eksaited kemain. kalau doktor check ni, sah sah pengidap darah tinggi secara tiba tiba tau.

tak tau la macam mana la suka sangat dengan JLo sejak kecik lagi. nak cakap emak ngidam lagu JLo masa mengandung yuyu, tak juga, kegemaran emak adalah Ramli Sarip.  -.-' 

2Disember2012. Stadium Merdeka. KL. 8.00pm

yuyu harap sangat dapat tengok JLo depan bijik mata yuyu sendiri. mestilah korang semua pun nak juga kan kan kan? ♥_♥  macam mana pulak kalau boleh dapat tiket free. tengok JLo depan mata secara FREE? suka tak suka tak? kalau nak, marilah kita berpusu-pusu pilih satu pilihan ni...ingat sebelum 20th November je tau.
satu, download mana mana  dua CallMeTone dan hadiahkan dua lagi CMT untuk orang yang tersayang. mana tau, boleh dapat tiket konsert harga RM658. ok.. sila terbeliak bijik mata sekarang. atau (checked! yuyu dah buat
dua, subcribe selama TIGA bulan CMT dan kita kita ni berpeluang dapat ikut JLo buat persembahan di Singapore. woaaa! sekali lagi kita terbeliak bijik mata. tapi kali ni siap terjojol jojol tau. macam ni O.O (checked! pun dah subscribe dah!
tiga, snap at least 3 gambar pose JLo dan MMS ke 20000 sebelum 25th November. untung sabut, boleh menang DUA tiket konsert harga RM1,316 dan ditanggung semua bayaran ke konsert JLo di Singapore! (okay, tengah pilih gambar paling macam JLo)
maka sekarang, jangan lengah masa untuk kelik sini : ( www.thecube.my ) supaya dapat penjelasan yang sangat jelas.

macam mana pulak kalau kita dapat Whatchuwant dan dilayan macam Fashionista. hikhik. awal awal lagi yuyu dial *128# dan pilih mana mana Whatchuwant pack supaya berpeluang menang pengalaman bersama JLo yang paling best abad ni. best tak best, cuba bayang ni la. kalau menang, boleh dapat :
  • 2 tiket konsert JLo bernilai RM1,316
  • make over untuk sepasang kita. ehh :')
  • dinner dengan JLo. luruh jantung yang ni. jenuh kutip balik :'(
  • bermalam di 5stars hotel
  • Chauffer-driver untuk dua orang. 
  • Perfume, CD, dan poster JLo. 
  • Samsung Galaxy Tab 27.0" dan Samsung Galaxy SIII
  • Nikon Coolpix Kalis Ais AW100, dan
  • professional photoshoot print out dengan yang tersayang.

awww~ sweet la Celcom ni kan. tskk. terharu. selalu jiwang jiwang bagi kegembiraan berganda kat rakyat Malaysia. Aaron Aziz pun belom tentu dapat bagi semua macam ni. tskk. terharu.

jadi, di sini, yuyu ingin menyeru kepada semua peminat JLo Zulaikha untuk terus membaca belog kupukupukecik yuyu ni. ehh. kepada semua peminat JLo untuk terus berpusu pusu kelik http://bit.ly/MMSJlo dan http://bit.ly/TCJLo untuk dapat lebih keterangan lanjut dan tak banyak merepek. -.-'

yuyu harap yuyu dapat la salah satu demi bertemu secara empat bijik mata dengan kembar yuyu tu. tskk. kembar la sangat. sila muntah kalau perlu. hikhik.

terima kasih sudi baca :)

November 18, 2012

Rentetan Kisah Itu...

63 comments
Assalamualaikum

Tuan tuan, dan puan puan. 

Hari ni, hari Ahad kan? kan? padahal yuyu buat counter money transfer di Bank Islam Jumaat lepas. heh. -.-' sepatutnya yuyu taip entry ni dua hari lepas. selalu buat entry untuk cerita yang dah ketinggalan arus permodenan. heh sekali lagi. -..-'

macam ni la tuan puan sidang majlis semua, selalunya dengan takabbur nak bagitau dalam account bank yuyu ada la banyak duit. agak agak nak beli moto seketol habuan rempit malam Sabtu, dah cukup tu. banyak. banyakkk. tapi banyak pun, PTPTN la. kahkahkah. harap duit aku, boleh beli side mirror moto je.

sebelum sesi pembayaran yuran, tengok duit beribu ribu ribu ribu ribu (siap gagap la kalau tengok duit beribu), rasa hati yang gundah gulana, reda dengan kadar segera. sejurus enam saat bayar yuran belajar, tskkkk.. check check account.. tskk.. T_T

buai lajuu lajuuuu.. buaii kuuu lajuuuuuuu... pohon beringin. lebatnya pulaa.... (tetiba lagu ni memecah hening kesedihan. memang tiba tiba.)

Baru dapat handbag baru dari Anna Syue FashionHouse pun, muka stress. walhal, hati ni riang toksah nak kata. heeee :D 

berkesinambungan dengan isu semasa di atas, yuyu amat terkilan dengan tebiat yuyu yang kurang kesedaran berjimat cermat. selalunya, okay okay, bukan selalunya, tapi, semestinya kalau dapat cheaque Nuffnang, hari ni clear cheaque, lusa tu wajiblah menziarahi Mid Valley, KLCC pun tidak pernah dilupakan. hikhik

jadi, yuyu dah buat plan sendiri, demi kesejahteraan dan kesusilaan diri. dan kedaulatan undang undang. heee, best pun merepek :D

dengan ini.....

kesatu, yuyu akan kurangkan shopping. paling tidak pun, dua bulan sekali. handbag pun nak beli yang murah murah je. Nasib lah ada Anna Syue FashionHouse, price range dari RM39 sampai RM63, takda la rasa macam serba salah nak beli satu. bhahaha. ingat. dua bulan sekali je shopping yuyu.

kedua, bab makan pulak, disebabmusababkan selesa yuyu umpama tekak gajah, tapi gajah yang kiut la, hehehe, maka, bajet untuk makan susah dibendung. cuma kalau boleh, setiap kali keluar berjimba dengan rakan taulan, lepas ni dah takde la nak makan sepinggan RM39. tskk. padahal nanti sendawa sama je dengan yang RM5.50.

ketiga, bab talipon. memandangkan dunia kini disediakan kecanggihan tahap gaban, maka, yuyu berpendapat, Whatsapp dapatlah membantu dahku untuk sama sama menjinjing beban bayar untuk SMS yang ada. dan Viber, akan dahku download demi mendapat kecanggihan call kawan kawan tanpa cas. daebak!

dan teakhir namun tidak ketinggalan pentingnya adalah, menabung. setalah sekian lama tabung kura kura terisi habuk, lepas ni, apa nak jadi jadi la, setiap hari memang nak campak seposen dua. boooo yuyu boooo. boooo. umur 23 baru nak menabung. boooo.. -..-'

yuyu harap, semua plan yuyu tu menjadi. bukan sekadar plan bertukar dengan plan,tapi tak buat buat juga. huhu.

well, yuyu yakin semua orang nak hidup senang. hati senang, hidup senang. ada anak bini, ada ilmu banyak, ada masa yang banyak untuk buat banyak amal, kesihatan bagus tapi dalam masa yang sama, hidup pun senang. kan kan. elehh tipu la tak nak. rembat singgit sikit pun dan bising.

heee.. dah la. nak plan betul betul untuk beli barang balik KUIS minggu depan ni. tak nak membazir lagi. harap harap la..sebab, kata  pakar, untuk berjimat, sebelum beli, wajiblah listkan dulu supaya tak membeli barang yang tak sepatutnya.

p/s :  share la tips untuk berjimat juga! pleasee!

p/s lagi : tengah tengok Aaron Aziz. Ombak Rindu. hoi. meminang Aaron Aziz kangg!

p/s lagi lagi : PM Anna Syue FashionHouse untuk menjadi bertuah dapat voucher RM10 dengan kata laluan YUYU. PM tauuu :)

terima kasih sudi baca :)

November 15, 2012

Membawa Mesej Keamanan.

35 comments
Assalamualaikum

Salam Ma'al Hijrah. yuyu tahu. lewat dua kan kan. tapi, paling asas kita kena tahu ialah Ma'al Hijrah bukan sekadar cuti umum tahunan kerajaan bagi, maka bolehlah plan untuk repair pagar rumah rentetan failed reverse kereta (ayat ini ditujukan untuk emak, muhahaha).

kalau kita cakap pasal Ma'al Hijral, haruslah kita cakap pasal azam baru. Azam kita untuk berhijrah dari yang buruk kepada yang baik, yang susah kepada lebih senang, yang jahil kepada lebih berilmu.


selalunya, azam lebih kepada kepentingan diri kita sendiri. tak nak tangguh kerja, nak lebih punctual dalam solat, jauh gossip, dan bla bla. semua untuk diri sendiri. tapi tahun ni, kita sama sama berazam bukan sahaja untuk diri sendiri tapi untuk saudara se-Islam kita juga. lebih lebih lagi untuk Gaza.

Ya ALLAH, memang terkejut siap tercekik barli dalam sirap tau bila tahu Israil sesedap hati dorang serang Gaza Awal Muharram baru ni. itu antara sifat Yahudi yang jelas, yakni Dendam dan Dengki. tak pernah diam untuk tengok Islam jadi musnah.

dan sekarang..

yang nak membezakan kita umat Rasullah dengan Yahudi Laknatullah adalah sifat dalaman kita. hati. biar kita membawa pekerti Rasullah. saling bermaaf-maafan. tidak berdendam dan yang penting, mendoakan akan kebaikan orang lain. biar kita nampak indah pekertinya.


kuatkan diri kita dengan ilmu, dengan bertambahnya ilmu akan tingkatkan iman kita. dengan iman yang semakin meningkat, buatkan kita makin rasa sayang kita terhadap agama kita, dan dengan ni sajalah akan buatkan kita semua bersatu padu menggunakan ilmu yang ada untuk sama-sama membantu saudara kita di Gaza. InsyaALLAH.

sebab umat Islam tak bersatu padu lah, Israel bermaharajalela sekarang ni. padahal population dorang dengan umat Islam seluruh dunia ni, secoet je. paling cikai pun, tolonglah dengan doa, dan isikan waktu dengan solat hajat. mendoakan Gaza bukan saja selamat, tapi doa pengajaran ALLAH untuk Yahudi di Israel. Amin.

hilang macho pun, hilang lah, gentle gua cakap, gua memang tak boleh tengok gaduh gaduh ni. (sental hidung macam Aaron Aziz, macho kannn)

bila semalam tengok eksiden depan mata, dan yuyu pulak rasa macam nak meninggal. eleh, tu pun luka sikit sikit. kalau la nampak depan bijik mata bom jatuh seketol seketol, yuyu rasa yuyu bukan mati sebab kena bom, tapi sebab terkejut tengok bom. -.-'

Nauzubillah.

akhir kata dari dahku yang membawa mesej Keamanan di Tahun Baru ini, marilah kita bukan saja renew azam untuk diri sendiri, namun untuk umat Islam sejagat. heee :D

terima kasih sudi baca. ^^

November 8, 2012

Emak Sakit.

94 comments
Assalamualaikum

semalam emak sakit. emak ni dari anak dara banyak berpantang makan. memang kami satu keluarga bab makan memang berpantang. cuma yuyu ni kadang kadang pantang juga, pantang jumpa makanan, pantang dilarang, panjang tok nenek moyang aku orang panggil aku ohsem. 

jadi nak dijadikan cerita kelam kabut lagi huru hara kami seluruh rakyat rumah, emak tersalah makan. emak makan pucuk entahapataktaunama. sejurus enam jam emak makan, kot, emak nak pitam, kepala emak pusing pusing, emak rasa macam rumah sedang guling guling macam tenggiling, emak muntah muntah.

pucat muka emak. kaki tok sah cerita la, kalau rasa Baskin Robbin tu sejuk, sejuk lagi kaki emak. tipu sikit sikit. hikhik.

yang secoet paling kanan dengan skirt biru tu la emak yuyu. resolution gambar macam mintak maki sebab jenuh zoom dari ferry Langkawi.

tapi emak ilek je tak nak ke hospital, emak suruh kami anak beranak berserta abah untuk urut dan jaga beliau. adik yang kat rumah atok pun abah pekik kuat kuat suruh balik rumah. nasib la suara abah macam Awie sikit sikit. kalau tak, mahu nya yuyu juga sakit nanti. sakit hati.

jadi rentetan kejadian sungguh tragis waluapun emak ilek semalam, macam macam yuyu terfikir tau.

1) bila emak muntah muntah dalam tandas, adik laki yuyu saja yang sudi lap lap muntah emak dan yang sudi pangku emak untuk nyahtinja ( heeee ^.~  ). adik perempuan yuyu pulak, sanggup bersengkang mata sampai tiga pagi untuk picit dan suapkan emak makan. 

yuyu? hmm. yuyu picit sikit, lepas tu tidur, picit kejap, lepas tu makan aprikot kering, picit sikit, lepas tu pesan kat emak "emak, jangan kentut tauu, sendawa ja". huhu. walaupun emak gelak je, terfikir adik adik yuyu yang sanggup buat macam macam untuk emak. yuyu ni, masa emak muntah, terus rasa macam nak beri kesinambungan muntah emak. nak muntah juga. tskk. 

padahal kalau kita sakit teruk, sapa lagi yang sanggup hadap jijiknya kita kan? mesti la emak. pakwe yang kita sayang tahap gaban pun belum tentu sudi buat macam mak kita. rentetan kejadian tragis semalam juga, buat yuyu rasa takutttttttttttttttttttttttttttttttt (enam harkat) sangat hilang emak. rasa tak nak langsung hidup yuyu tanpa emak. hmm. 

korang pernah rasa macam yuyu rasa? 

2) ada la sorang mak cik ni datang rumah, tengok kami pulun picit emak. dia pun turut serta untuk ber-pulun. pulun cerita bukan bukan.

"ishh, ni ada benda nih. magrib tadi mak hang ada keluaq mana mana kot"
"benda apa?"
"hantu nii, ishhh, teruk sangat. ntah ntah kena dengan orang. bawa pi bomoh la, memang sah kena nii"

seraya dahku cuba menegak hak keperimanusiaan dahku daya Dr. Fadhilah Kamsah.

"ni bukan hantu, ni makan pucuk entahapataktaunama. orang naik hantu ada laa kat sini. amboii"
"ooo. hawat tak cerita awai awai"
"  -..-'  "

cerita tahyul ni macam femes dalam kepala otak manusia. sakit sikit, suruh jumpa bomoh, sakit sikit cakap santau, sakit sikit cakap hantu kacau. pengaruh tivi betul. emak yang tengah nak pitam pun nak tergelak bila dengar mak cik tu cakap. sepatutnya bila kita tengok orang sakit, kita harus berdoa supaya orang tu cepat sembuh, bukan fikir bukan bukan. 

kesian emak yuyu  :'(

***

selca dan Instagram sambil tunggu emak kena taambah air. hikhik. sempat kan.

tapi semuanya Alhamdulillah. emak dah macam hari hari lain. bila ke klinik, emak disahkan keracunan makanan. maka, sepanjang hari ni, selain kerja yuyu check email dan ber-Instagram, yuyu juga picit emak dan sediakan makanan untuk emak. adik adik rilek. cuma masih berdoa emak tak muntah dan nyahtinja sesuka hati. heee. tak rela lagi ^^

terima kasih sudi baca :)

RM248 Voucher Crocs untuk 4 Pembaca Bertuah.

1153 comments
Assalamualaikum

UPDATED : 4 pembaca bertuah telah pun yuyu email. Tahniah sangat sangat. yang tak terpilih minta maaf. kalau boleh nak je pilih semua. tapi kena pilih empat (4) saja. tskk. next time yuyu buat lagi. InsyaALLAH. email 4 bertuah adalah:

  1. hai@kirinselamaperak.com
  2. annissahuda@yahoo.com
  3. froozie_gurl@yahoo.com
  4. akmal9506@yahoo.com
yang tak terpilih, try kontes CROCS pulak, dan beratur pagi ni di depan pintu CROCS Berjaya Times Square. :) terima kasih semua join Mini GiveAway ni. sayang korang sampai pejam mata sebelah ^.~


***

Ingat lagi tak yuyu cakap nak buat mini giveaway untuk korang? heee.. saja buat lambat lambat. sebab hanya yang sanggup baca entry yuyu tengah malam macam ni saja akan bertuah mendapat Voucher Crocs yang bernilai RM248. 

hamagad.

banyak kemain bukan? well. yuyu tahu, mesti tak ada yang nak lepas peluang macam ni. senang senang saja korang boleh dapat voucher Crocs tersebut. giveaway sesimple macam ni pun korang boleh dapat voucher best, apa lagi kalau korang terus baca entry ni sampai habis.

yuyu harap korang dapat sedut segala perasaan eksaited korang untuk dapat kegembiraan berganda ganda ni. mana lagi korang nak dapat Crocs free? kalau bukan korang cuba benda alah simple :
  1. Komen entry ni "Nak menang Voucher Crocs, Yuyu Zulaikha!" dan selitkan email korang demi memudahkan yuyu email korang nanti. BB pin, twitter, alamat sekolah, tak dilayan.

mudah kan kan kan kan? sebab yuyu pun nak menang, maka yuyu pilih diri sendiri sebagai salah sorang pemenang. keji. nasiblah kiut. bhahahaha. apa yang korang perlu tau :
  1. pemenang akan dipilih random. sangat random. maka, selawat la sikit sebelum komen.
  2. semua boleh join. pencinta kupukupukecik + Crocs dialu-alukan.
  3. empat yang bertuah akan di-email-kan 7 pagi besok . check entry ini 7 pagi tepat. 
ini semua rentetan Crocs akan buka outlet baru dorang di Berjaya Times Square, besok. lagi best kalau korang dah terpilih sebagai insan bertuah (cececehhhh), lagi korang bertuah kalau korang beratur rapat rapat di Crocs, Berjaya Times Square esok pagi. 120 manusia terawal akan mendapat voucher RM248 juga. hamagad sekali lagi O.o

ingat tauu.. besok..
  • 120 manusia terawal akan menang voucher RM248
  • berkumpul dari 10.00pagi-10.00malam
  • 8Novermber2012 tau

cuba bayang. korang menang giveaway ni, lepas tu korang gigih mendapat antara 120 manusia terawal tu? tengok. semua dah rasa macam akan menjadi manusia bertuah kan? 

tapi kononlah kalau korang tak terpilih untuk dapat voucher masyuk tu, bukan maksudnya korang tak bertuah, bertuahhh. tapi try la join kontes dari Crocs ni. lengkapkan style korang dan share. tak pasal pasal korang dapat bercuti 3 hari 2 malam di Datai Langkawi berserta 2 pasang Crocs tau.

apa lgi yang kita nak dari Crocs sebenarnya kannn. semua best je ni? apa yang tak best adalah yang lepaskan peluang ni. huh. malas kawan T_T

Kelik LINK ni.

dah dah. sekarang, join Mini GiveAway dari yuyu ni, dan terus terpusu pusu untuk tidur. besok kena bangun awal. nak tahu sapa menang. :)

Semoga Berjaya & Selamat Malam. Ingat. esok 7 pagi check email tau, lepas tu 10pagi mesti dah beratur siap tercium pintu store Crocs dah. hikhik.

terima kasih sudi baca :)

November 5, 2012

Selamat Ber-SPM & Tips ♥

56 comments
Assalamualaikum


entry khas dari hakak yuyu sayang kome sume tauu :)

Hari ini hari pertama adik yuyu, Akmal, menduduki SPM. walaupun sebelum hari-hari nak SPM, yuyu tengok rilek je dia layan game, mandi air terjun, daki bukit, dan macam macam lagilah aktiviti yang tak ada kesinambungan dengan SPM beliau -.-'

dan entry ni, hakak yuyu zulaikha kalian ingin mengucapkan Selamat Ber-SPM buat adik-adik pembaca belog kupukupukecik seantero dunia  huhu. nampak macam sweet sangat dahku khonn. padahal, adik sendiri aku siap tanya macam ni

"hang punya exam bila?"
"lusa"
"haa, pi baca buku nuh"

kalau bab persiapan untuk SPM, mungkin adik-adik semua dah hadam dah. siap beli buku tips bagai padahal tak baca pun, dah siap terpaksa rela join ceramah motivasi sekolah masa hari cuti, mak bapak dah siap lecture free pasal "insaplah anak anak ku, spm dah nak dekatt dahh", dengar Dr.Fadhilah Kamsah lagi cakap. hadam dahhh. kan.

sekarang ni, tugas kita sebagai hakak-hakak dan ibubapak tersayang untuk memberi semangat yang jitu lagi kiut (ok tahu. takde kena mengena) untuk dorang yang nak exam ni. ni sikit tips untuk kita.

1) Doa & Solat
apa lagi yang terbaik kita boleh buat untuk dorang kan. doa adalah menghubung kita dengan ALLAH. satu satunya sumber yang kita boleh bersandar untuk kejayaan adik atau anak kita. maka, sebolehnya kalau tahu dorang nak exam esok pukul 2.30pm, baguslah kita solat dan terus berdoa waktu tersebut atau baca Yasin serba sedikit. InsyaALLAH, dengan usaha kita, dorang akan diberikan inspirasi oleh ALLAH dan dimudahkan peperiksaan.

2) Perhatian
dari pengalaman yuyu sendiri, bila balik dari exam, emak tanya "macam mana exam tadi". hoi rasa semua penat lelah exam tadi, habis dengan kadar segera. attention sebenarnya terapi paling berkesan untuk yang tension tak ketahuan hala.

soalan macam "dah ready ke exam esok" "macam mana SPM" "dah siap semua barang exam" boleh naikkan balik semangat dorang. lagi lagi dari orang yang tersayang. huhu. macam bagus je aku ni.

3) Makan-makan
sapa makhluk di dunia ni suka tolak makanan? selain dorang dah penat kepala otak, urat urat tensi dah kemain menjelma, apa kata kita masak special untuk dorang makan dengan ileknya. kalau setiap hari nasi + ikan goreng. waktu dorang exam, try buat nasi tomato special ke, carbonara ke, chicken chop ke, pavlova ke. takke dorang happy. kita sendiri pun happy kan

paling tak pun, belanja. macam dahku, malam ni akan dahku bawa keluarga dahku dan adik dahku bermakan makan di luar. sweet enn :'D dan pastikan dorang tak skip meal penting.

4) Tolong
kalau sebelum ni, dorang sendiri yang sedia stoking, pensil, air, dan semua jadah exam, kali ni, kita pulak yang tolong dorang. ingatkan pasal exam, sedia alat tulis, tolong dorang buat revision subjek, dan apa apa yang boleh ringankan dorang. dengan tolong macam ni, bukan saja dapat buatkan dorang semangat bila tengok kita bersemangat, malah (ewah, ber-malah bagai), dapat tolong dorang dari lupa buat benda yang penting. ye la. dorang kan serabut dengan exam.

***

well, sapa tak seronok kalau tengok dorang berjaya kan. tumpang tumpang hepi la orang kata. usaha kita InsyaALLAH boleh buat dorang lagi berusaha walaupun sebelum ni dorang tak berusaha. at least, waktu susah senang dorang, dorang ada ALLAH dan kita. bhahah. sekian dari Dr. Yuyu Zulaikha Kamsah.


kepada adik Ezwin Sophiena dan semua yang menduduki SPM, akak doakan yang paling terbaik untuk korang dan semoga bukan saja berjaya dalam SPM tapi juga dunia dan akhirat. satu tips bila lupa masa exam, cuba Istiqfar, dan doa ini : Bismillahhh...

terima kasih sudi baca :)

November 4, 2012

5 Rutin Penjagaan Kulit Muka

36 comments
Assalamualaikum

awal January 2011. make up. jerawat, parut, kulit berminyak

apakah rutin penjagaan muka anda semua? make up sahaja tidak mencukupi.*sila baca dengan membajet SmartShop habis* amboi. kemain kan yuyu zulaikha.

sebenarnya, bila masuk umur mak mak ni kan (yuyu termasuk golongan mak budak, sebab dah ambik kursus kawen minggu lepas, sekian terima kasih), penjagaan muka kenalah bagi lebih perhatian. masa awal dewasa ni la muka kemain ngade nak berkedut. kekangan masa pulak bertindak meng-eyebag kan mata, meng-jerawatkan muka dan meng-tan-kan kulit.

nahh. tatabahasa aku. hampeh

bab kulit muka, yuyu selalu bagi fokus yang extra dengan harapan yang amat tinggi, walaupun dah umur mencapai 60an, namun wajiblah maintain cun macam Jelo. hakhakhak. jadi, kali ni, yuyu sangat baik hati nak share rutin harian dahku dalam bab memcantikkan kulit muka, walaupun  hakikat sebenar adalah hmmmm...

***

baca untuk manfaat sejagat. 

1)    yuyu paling percaya asas kesihatan adalah pemakanan yang sihat dan minum air yang banyak. dah sedia maklum minum air yang banyak dapat melembabkan kulit secara semulajadi. paling kurang lapan gelas. lapan gelas awalnya macam 8 tong penyiksaan. amboi kan. tapi kalau kita displin sikit sikit setiap hari sampai cukup sehari 8 gelas demi kulit cantik dan kesihatan baik, benda tu benda ilek je. eleh. 8 gelas je ponnggg.


2)  mencuci, menyegar dan melembabkan. tapi yuyu cuma petik satu. mencuci. bagi yuyu sedaya upaya meminimizekan jumlah chemical dari bertenggek di kulit muka. dan pendirian yuyu adalah kulit perlulah nampak sihat berbanding nampak putih semata mata.

pilih pencuci muka yang soap free. sebab soap-free cleanser akan  menghalang daripada minyak semulajadi muka kita dari hilang dengan bermaharajalela. 

mencuci muka dua kali sehari sangat penting. lebih cuci akan akibatkan kulit kering, dan seterusnya potensi kedut adalah milik anda. kurang mencuci akan menyebabkan kulit berminyak, dan di situlah punca segala noda jerawat.


3)      Kolagen. kalau kita compare muka kita masa sekolah menengah dan sekarang (dewasa), mesti kita akan perasan tentang keanjalan kulit. ya. sekarang kulit makin dah tak anjal, bukan? ini adalah disebabkan kolagen semulajadi kulit kita semakin berkurang. ingat ape ha. kolagen la yang secara sukarela bertindak untuk menganjalkan kulit.

makin berumur, makin kita kehilangan kolagen semulajadi. sebab tu dari sekarang kita kena maintain kolagen kulit muka. sejak berapa bulan lalu yuyu ambil kolagen tambahan, (LAMOR 2). Lamor 2 sangat bertindak hebak buat masa sekarang. yuyu dapat rasa kulit yuyu semakin sihat. kulit lebih anjal, dan muka nampak semakin cerah.

setiap pagi ambil kolagen Lamor 2 sebelum breakfast. dari situ, proses untuk serap khasiat kolagen lebih senang. ingat tau. yuyu sangat suggestkan kat korang untuk ambil Lamor 2, sebab yuyu dah cuba sendiri, dan dah try banyak kolagen. Lamor 2 antara kolagen yang yuyu sangat puas hati.

ini antara kolagen tambahan kecintaan kulit yuyu. korang boleh dapatkan dari website SINI atau terus contact dealernya (Valerie's FB)


4)      Masalah eyebag macam masalah ruji untuk perempuan. paling serabut kepala pasal ni. antara solution untuk eyebag adalah guna cooling gel, ataupun roll-on eye. sebelum tidur, yuyu akan pastikan sekeliling mata yuyu di roll dengan Garnier Roll-on. bagus mendealah ini. ia menghasilkan effect menyejukan. i loike :D
dan paling penting untuk hilangkan eyebag, adalah jangan minum air 2 jam sebelum tidur. minum jumlah yang sikit. motifnya, minum air yang banyak sebelum tidur akan menggalakkan water retention pada mata. sebab tu la jadi eyebag. cuba la.


5)     Tidak untuk make up. less is more. ini paling penting yang yuyu cuba displinkan sekarang. bedak, lipstick dan eyeliner dah cukup untuk nampak segar. tepek heavy make up hanyalah untuk event dan photoshoot. lebih bagus, kulit yang bebas dari make up, sebab kandungan barang make up, ada yang boleh menyebabkan tona kulit tak sekata dan muka nampak lebih kusam.

***


Syukur dengan kulit muka yuyu sekarang. heeee ^.~

tu la 5 rutin harian yuyu untuk kulit yuyu. simple bukan? 

cuma sekarang ni yuyu try baiki parut jerawat yang baru ada ni. sebelum ni yuyu cuba Fair&Lovely, tapi yuyu dapat tahu pencerah muka sangat buruk untuk muka, maka yuyu tukar kepada SKII, tapi sebab takut hari mendatang tak cukup duit, maka tukar kepada Bio Essence. penting cari yang sesuai dengan muka dan dapat maintain untuk masa yang lama untuk keserasian kulit.

p/s : Selamat Hari Raya Haji semua. nanti buat entry raya haji pulak.

terima kasih sudi baca semua :)

November 2, 2012

Doa & Pintu-Pintu.

38 comments
Assalamualaikum

Salam Jumaat kengkorang. seperti sedia maklum paklum, selain hari ni dilipatgandakan ganjaran amalan, hari ni juga antara hari yang ALLAH berkenan sangat untuk memakbulkan doa para hambaNya. bila kita dah usaha sehabis kederat yang mungkin, sekarang ni, penting untuk kita berdoa.

Sebab berdoa adalah cara kita berhubung dengan ALLAH, supaya Dia mengizinkan sesuatu yang kita impikan menjadi realiti. heee. macam ayat Akademi Fantasia kan?

Salah satu doa yang yuyu suka amalkan dan menggesa seluruh pembaca belog yuyu, ya tuan puan sekalian, untuk amalkan juga doa ini, adalah Doa Pembuka 12 Pintu. kalau yang dah tau, jadikan entry ni sebagai peringatan sama-sama, dan untuk yang tak tahu lagi, jangan segan silu amalkan. tau tau tau :D

rembat Google


apa lagi yang kita nak kan. kalau cantik macam Yuyu Zulaikha (sila munta kalau perlu), tapi selalu dapat cinta pelesu, asyik lemah dan kecantikan tak diberkati buat apa kan? kaya tahap gaban tapi kekayaan cuma beri keburukan dan bawa kepada neraka, kan kan? 

semoga entry ni memberi sikit sebanyak manfaat untuk semua sebab musabab doa ni sangat berguna kita amalkan. amal bukan setakat hari Jumaat, hari isnin, hari raya, hari jadi, hari gawai, hari ini kau datang riang, pun boleh diamalkan.

p/s : tunggu tau. nanti ada mini Giveaway untuk korangss. ihiks ^^

terima kasih sudi baca :)
© Yuyu Zulaikha . Design by FCD.