October 31, 2012

Ini Hari Raya Haji Saya.

70 comments
Assalamualaikum ♥

Salam Eid Adha semua semui. (kalau kuih jadi kuih muih, jadi semua jadi semua semui la kan. ihik) semua blogger update pasal raya haji. pasal korban. pasal makan kuih raya sampai terjojol pusat. pasal makan ketupat sampai pengsan. tskk. fine. 

yuyu pulak, hari raya haji, lepas dengar takbir, yuyu mengesot cari remote control. tengok tivi. adik sental bijik mata, terus blah rumah atok. makan tapai. emak, basuh baju. macam hari isnin, rabu, jumaat. macam selalu. tskk sekali lagi T_T

semua ni rentetan atok di Mekah. menunaikan haji. maka atas dasar itu, tokwan tak nak kami semua terkinja kinja sangat nak beraya bagai. fine. lemang takde. ketupat takde. rendang takde. cuma ada hati yang duka dan lara.

tapi nasiblah ada walkathon Nestle di Putrajaya, hari raya ke tiga hari tu. jadi, ulang alik dari Langkawi ke Putrajaya, telah memecah hening sunyi. ewah. lepas habis walkathon, terus balik ke Gurun, Kedah. rumah atok tiri. malam berfoya foya dengan famili mandi air panas di Lenggong. hoi bapak best.  -.-'

nah, serba sedikit gambar  dari Aaron Aziz yuyu (CASIO JE10) yang yuyu ada sepanjang cuti yuyu ni.  takde edit edit tau. fresh dari Casio JE10 tauuu. mempersembahkannnnn..

Toy-Camera Mode
takde motif langsung kan. tapi ape yuyu kesah. nak tepek juga. huhu. 

Pop Mode
sepanjang perjalanan dalam bas ke Kelumpo. choose your fav color wisely. green or blue? 

sepanjang Nestle WWD. kami berjalan 5000 steps tau. nasib tak luruh tempurung lutut yuyu ni. kalau tak, sape nak taip entry fresh untuk korang? okay. takde kaitan.

sorry untuk kualiti gambar cam harem. ni cilok dari instagram TIAN CHAD

Miniature Mode
rehat badan, rehat mata.

 Monochrome Mode
               
boo la yuyu. booo. nak juga dia. nasib kiut lagi sopan santun. -.-'

heee. tu je kot dulu dari Aaron Aziz yuyu. kalau nak ikut, ada banyak lagi gambar. sebab yuyu sangat puas hati dengan Casio JE10 yuyu. walaupun beli cuma RM649, tapi rasa berbaloi bila dapat semua gambar cantik cantik. kan :)

terima kasih sudi baca.

October 29, 2012

Apa Yang Patut Kita Ambil Tahu?

9 comments
Assalamualaikum

ingat tak bulan Julai dulu yuyu pernah cerita pasal Astro-On-The-Go. banyak gila respond terhadap entry sebegitu rupa. eh. sampaikan kengkawan rakan taulan jumpa di kelas punya tanya pasal benda alah tu. tapi tu cerita Julai lalu.

cerita sekarang adalah..

Astro-on-the-Go memecah rekod dunia. dengan kepanjangan iklan online 61,500 pixels (68 kaki), www.astro.com.my dapat World's Longest Online Banner sempena "Where do YOU want Astro On-The-Go contest". world tahu. hamagad. yuyu yang pernah buat iklan pasal Astro-On-The-Go pun terkesan. walaupun takde kena mengena, tapi sukahati aku la nak terkesan bagai. -..-'

sila jangan segan silu tengok video ni ( VIDEO OHSEM )

dengan kerjasama secara relahati (untunglaaa..) oleh seluruh rakyat jelata Malaysia, peserta kontes tersebut berkongsi akan tempat kecintaan dorang bersama Astro-On-The-Go cenggini :


sangat cool bagi yuyu mendealah ni. selalu boleh dapat hiburan hati, boleh pulak di mana kita berada, boleh pulak lagi dengan hanya smartphone kita takpun iPad atau komputer. sebab tu la tadi yuyu over terkesan bagai. eh eh ehhhh..

sebab tu la kita kena bersepakat guna Astro-On-The-Go sekarang. ni juga pesanan buat diri dahku. supaya kelak tak terlepas untuk lepak di mamak sambil layan The Avengers, Cabin in the woods, Abduction, Good Deeds,  Ombak Rindu, Adam dan Hawa..Scent of a woman, New Gisaeng dan belungguk lagi!


mari kita bersepakat tau. mari mari! marilah download application ni di henset smart kita tu. mari download dengan kadar sungguh segera! : http://www.astro.com.my/onthego/getitnow

terima kasih sudi baca semua :)

October 19, 2012

Fasa Kursus Kahwin.

74 comments
Assalamualaikum

dengan ini, mula mula sekali yuyu ingin memanjat kesyukuran ke hadrat Ilahi. sebab peluang untuk pengalaman baru, semalam. walaupun banyak kurang, pause tetiba, dan tak tentu pasal hilang confident, tapi semuanya berjalan lancar. 

Alhamdulillah. nasib lah tak kentut ke. takpun sendawa bau durian ke. depan khalayak ramai. fuhhh -..-'

Student USIM semua sempoi! :D

takpa la, untuk ni, nanti yuyu share dengan korang tau. tepek gambar banyak tau tau. taip panjang panjang cecah lantai tau tau tau. :)

satu lagi syukur untuk segala mende alah exam dah habis. maka kepala otak dapat chillek. hoi. rasa macam baru nampak dunia pulak nikmatnya. sekarang cuma ada satu semester saja lagi nak habiskan Ijazah. lepas tu nakk....

kawen.

yuyu rasa sangat dewasa sekarang bila taip entry bab bab cenggini. cehh.

sebab yuyu dah layak untuk kawen. kot. hari ni, tepat 3 petang, yuyu akan join Kursus Kawen secara terpaksa. -.-' anjuran KUIS. rata rata pelajar semester lima, wajib ambik Kursus Kawen KUIS ni. jadi selama tiga hari kalau TWITTER, PAGE dan BELOG yuyu sunyi, wajiblah korang tahu yuyu sedang bertungkus lumus habiskan fasa fasa feeling nak kawen.

feeling nak kawen je. kawen tu ntah bila tak tau. 


ini baju kawen idaman saya. heee. :D

***

maka, yuyu akhiri entry dengan serangkap pantun. nah ambik pantun sweet ni! nah!

pen merah, pen biru
mak marah, I You.

terima kasih sudi baca. :)

October 15, 2012

Empat Mode Cantik.

81 comments
Assalamualaikum


Amaran : semua gambar di entry ini takde edit edit tau.

entry kali ini, entry semata mata demi Aaron Aziz saya (CASIO JE10). lep lep

banyak yang suruh yuyu buat sikit review pasal Casio JE10 (Aaron Aziz saya) yuyu hari tu. a'ah. kamera sedia yang comel sedia comel tak payah nak pulun sangat nak membajet comel macam tuan dia. Yuyu Zulaikha. tskk T_T

selama sebulan lebih yuyu guna, yuyu cuma jumpa keriangan. umpama makan lollipop perisa Strawberi. sedap. lagi lagi yang rembat, tak yah beli. muhahaha. 

jadi, senang cerita 36 mode yang tersedia, buat dahku rasa girang. bila snap gambar, otometik macam dah edit. ha. apehal macam hebak kemain sangat ni? sebab tu la yuyu tak perah rasa rugi beli Casio JE10 walaupun orang lain gigih usung DSLR besar gedabak kesini kesana dan kesana kesini.

Light-Tone Mode.
mode ni sesuai untuk buat kita kita nampak macam suasana fairy. ohoi. selalu lepas bangun tidur, terus snap gambar guna mode ni. muhahaha. walaupun muka bersepah, i tetap nampak macam snow white tau you all!

abang abang metal nampak sungguh tak metal dengan mode cenggini. kahkahkah!

kawaii nee ^.~

Sephia Mode
dari luar tingkap hostel. pilih halwa mata dengan bijak sekali. konkrik atau alam? kemain -.-'

menunggu kenderaan tiba.

Soft Focus Mode
mode ni mode dari JE10 yang paling menjadi kecintaan Yuyu Zulaikha sepanjang zaman. mode ini memberi kegembiraan berganda buat dahku. muhaha. suka effect muka nampak jelita dengan kadar sungguh mee segera. ^.~

hai. saya kini sudah memakai spec. geeeeee :D

ada iras iras J.Lo tak? 

Fish-Eye Lens Mode.
ChurpChurp versi mengandung 


***


okay kan? kira orait la kan Casio JE10 ni kan kan kan. dengan harga RM649, dapat kamera tambah hati berbunga-bunga, tak cukup sweet ke Casio JE10 ni ha? sekali sekala lepak Mid Valley, try godek godek Casio JE10 ni kat kedai Fotokem. sebab nak pilih kamera, mesti la kena pilih dengan hati yang rakus dan puas kan? -.-' dah kenapa. 

kalau tak, mari kita pakat pakat join contest dari dorang, Casio Exilim PINK BEAUTY Contest. boleh menang Casio JE10 kaler pink. heee ^^


terima kasih sudi baca :)

October 9, 2012

Pengumuman Terlebih Penting.

60 comments
Assalamualaikum

baiklah. kalau tak baik pun, kena buat buat baik juga. 

di sini, ada dua pengemumim pengumuman. tolong la baca baik baik demi kepentingan kita sejagat. korang kena serius. muka yuyu masa taip entry ni pun muka serius. bayangkan muka yuyu macam pak cik guard perut buncit botak misai panjang, tapi versi kiut. hikhik gelak tutup mulut bajet kiut habis. ^^


Satu :  Moslema In Style.


Sabtu ni, 13hb ada Moslema in Style Fashion Show kat PWTC. dengan cuma RM100, korang haruslah datang ke fashion show tersebut untuk mendapat inspirasi berfesyen dan shopping hingga tak hengat diri. selain tu, korang boleh main tepuk tampar dengan selebriti. 

invest RM100, korang dapat keriangan berganda sebalik kotak! (demm, terpengaruh dengan TORA!)=
Ramai yang tanya, apa yang kami dapat dengan fee RM100..

Okay...nie reply kami (Moslema in Style):
1. Goodies bag yang full with hadiah (voucher/magazine/gifts from sponsors etc..)
2. Meets all the celebrities 
(Heliza/Natasha Hudson/Diana Amir/Yatt Hamzah etc)
(Yuyu Zulaikha/Fatin Liyana/Maria Elena/Cik Epal/Ida and Eina Mansor etc)

3. Grand Fashion Show
(Exclusive design yang hanya akan di-launch on THAT DAY only)
4. Last but not least, SHOPPING!!!!!! (More DISCOUNT!!!)


OKAY!! BOOK YOUR SEAT NOW!!! CEPAT!!! SEAT SANGAT TERHAD.. :)) 

foine. i celebrity sangat tau you all. bhahaha. datang la. jangan la malu, korang kena tahu, disamping dapat ilmu dan keriangan berganda, kitorang ni juga tak makan orang, kitorang makan hati berulam jantung kalau korang tak nak datang. ewah :D



Dua : NuffnangX
tahu tak macam mana nak baca belog Yuyu Zulaikha (well, i kan celebrity, kena la letak nama komersial. ihik) dikala korang tengah memerlukan bahan bacaan tak kira di mana anda berada, dan di waktu bila, tapi betul betul aplikasikan "masa itu emas"?

sekarang, mari kita pakat pakat berjemaah download application NuffnangX di smartphone kita semua.

blogger tegar apa kalau tak ada NuffnangX dalam smartphone. dah sekarang, bila dah ada application yang boleh cepatkan masa dari tunggu internet mengelembu loading blog, nak komen pun kena selit dengan maki, sebab tu la di sini yuyu menyeru kita sepenuh jiwa rasa tak menyabar nak guna NuffnangX ni!


    

ada news feed, ada comment box yang sungguh friendly. hee. gambar ihsan NuffnangX sendiri, sebab dahku bangang bab screenshoot.

selepas melangsaikan tanggungjawab download application tu, terus la tak menyempat follow belog Yuyu Zulaikha, tau. Ingat! jangan buat buat lupa! nangis nanti. T_T

***

ingat dua pengumumam tersebut! dah. nak study. esok exam. kental gaban sanggup tolak buku demi update semua mendealah ni.

terima kasih sudi baca :)

October 7, 2012

7 Perkara Pengalaman Photoshoot

114 comments
Assalamualaikum

Nothing is a waste of time if you use the experience wisely. Auguste Rodin

Yuyu selalu percaya dengan mendealah quote di atas. Experience buat kita lebih matang dan membawa keceriaan berganda dalam hidup anda. sekian dari Ribena. dan sebab tu, yuyu selalu cuba sedaya mungkin untuk gain new experience setamak haloba mungkin. dalam kes ni tamak haloba memainkan peranan kudus. bukan lagi orang tamak selalu rugi. 

Selain berbelog, melantak benda baru, mentaksub dengan event dan konsert, cuba aktiviti lasak namun lipstipck dan blusher ohsem di muka, bagi yuyu photoshoot adalah satu lagi experience yang yuyu eksaited kemain menghadap.

Sejak dari yuyu ada belog, banyak yuyu dapat offer dari photoG untuk shoot yuyu, lagi lagi Muslimah punya theme, dan offer dari butik untuk peragakan product dorang, tapi selalunya shawl dan costum-made dress la. sebab. aku. kecik. sekian.

Pengalaman photoshoot sangat hebakk. banyak yang yuyu sedut dari semua tu. jadi, dengan rasa baik hati, yuyu nak kongsi, apa yang best yuyu dapat selama yuyu terlibat dengan photoshoot ni.


1. semestinya pengalaman. pengalaman ini la sebagai modal bed time story untuk anak anak, tak pun boleh cerita pada cucu cicit. at least, kita tahu selok belok photoshoot atau modelling ni. kita tahu asas daripada lansgung tak tahu. kita tak perlu jadi seorang sangat hebat untuk gain new experience. sebab experience adalah salah satu benda yang sangat adil. untuk semua. selagi ada peluang.

2. terima sesuatu ilmu tanpa diduga. heh. ayat nak Karangan SPM je. satu contoh jelas yuyu sedar masa photoshoot dengan Butik GROBOK. satu butik online yang sediakan shawl dan dress yang lawa. masalah sekarang material dorang siyes bagus. berkualiti. dan dorang offer yuyu untuk jadi model shawl dan dress GROBOK.

bila dorang sediakan 9 shawl untuk diperagakan, yuyu macam "hmmm hmmm hmmm". terpaksa cari idea untuk stylekan shawl. gentle yuyu cakap, sebelum tu, yuyu memang takde idea nak belit pusing ikat macam mana untuk 9 style shawl! sembilan bukan sikit, faham.

last, yuyu dapat juga cari idea untuk 9 style shawl, dengan 9 jenis material berbeda. ini la kita akan dapat dari pengalaman modelling. tak payah tengok YouTube dah. 
 
       
Alhamdulillah. dalam cuma 1 jam, dapat 9 style shawl diri sendiri dari EXPERIENCE dengan butik GROBOK.

3. sponsor dan barang free. ini paling best. selalunya bila kita peragakan baju atau shawl, kita akan dapat baju dan shawl free. setakat ni, yuyu dah ada 5 baju, 16 shawl, 2handbag dan 3 high heel hasil daripada jadi model butik. kadang kadang bila hubungan kita dengan owner butik tu baik, siap dapat sponsor baju lagi untuk event. 

sebab tu la experience tak pernah satu pun yang rugi. 
ini adalah baju raya yuyu, di sponsor oleh GROBOK. cantik kan koleksi dorang. baju kurung siyes modern.


4. meluaskan kenalan. kenalan sangat penting, ada yang akan jadi kawan baik kita, ada yang membantu kerjaya kita, ada yang akan terus menerus menggunakan khidmat kita. eceh. macam professional you all. dari photshoot contohnya, yuyu dapat kenal ramai photoG dan ramai model. model model pulak sampai sekarang jadi kawan yuyu (iena ida, fatin suhana, kak amoi, nawal, kak ara dan banyak lagi). 

dari network ni juga yuyu dapat pengalaman banyak offer untuk rancangan tivi, di featured kan dalam majalah dan surat khabar, dapat join macam macam event, dan jadi official blogger untuk beberapa company. 

5. meningkatkan keyakinan diri. jujur yuyu cakap, sebelum terlibat secara tak langsung dengan modelling size S dan photoshoot, yuyu seorang yang kurang keyakinan diri. selalu rasa yuyu banyak kekurangan. tapi experience ni buat yuyu lebih presentable. yuyu yakin dengan diri yuyu, yuyu selalu syukur menjadi Yuyu Zulaikha.

6. lebih punctual. tepati masa adalah benda penting bila kita deal dengan orang lain. seboleh mungkin kita kena datang awal dari masa yang ditetapkan, contohnya baru ni photoshoot dengan GROBOK. gps buat hal. phone hang. lewat sejam. sampai nangis nangis yuyu dalam kereta. nasiblah kak Etty owner GROBOK pun gunakan masa lambat tu untuk siapkan studio. fuhh.

bila kita lambat, kita nampak tak berdisplin. dari pengalaman photoshoot ni, yuyu selalu terapkan diri untuk lebih tepati masa, supaya nampak lebih berdisplin :)

7.  koleksi gambar. ini part paling yuyu suka. lepas photoshoot, benda paling yuyu suka adalah gambar, yuyu ada banyak gambar selama yuyu terlibat dengan modelling ni. kita boleh tengok banyak versi diri kita, kadang kadang ada yang kena jadi garang, jadi muslimah terlebih, jadi oh-so-diva la, dan macam macam expresi dari diri sendiri. dari situ kita tahu, kita kreatif sebenarnya.

eleh! kak maqhia & kak shea pakai heels boleh laaaa -..-'

8. perasan. muhahaha. part ni pulak part kepakaran dahku. setiap kali photoshoot, yuyu selalu otometip memegang watak wanita paling perasan abad ini. sebaik mungkin yuyu cuba menjadi Tyra Bank, paling tidak pun jadi Neelopah. masa ni la kita nak perasan lebih pun kan, waktu lain tak jadi punya, nanti kena cop "OVER y'all"


***

nampak kan bestnya bila kita ada pengalaman. lagi lagi bila kita terlibat dengan posing depan kamera ni. inilah pengalaman, satu satunya the best teacher in the world. kita gain knowledge tanpa ada diskriminasi keputusan A, B , C atau D.  invest dalam pengalaman macam ni tak pernah bagi losses untuk kita, profit sepanjang jaman.

yuyu harap entry yuyu kali ni, beri korang lebih keyakinan untuk lebih yakin dengan diri sendiri untuk cuba benda baru, mungkin dalam modelling. tak kisahlah bukan dalam modelling sekalipun, tapi experience selama kita ada kederat ni sangat penting. dah uzur terkehel nanti, tak guna dah.

walaupun yuyu ni bukan lah seorang model sepenuh masa, bukan juga model professional, tapi atleast, yuyu suka act like a model. muhahaha. at least. lantak haku la.

dan special thanks untuk onwer butik GROBOK yang selalu bagi yuyu banyak pengalaman yang daebak! sebagai penghargaan, yuyu menyeru kepada korang serbu GROBOK demi mendapat shawl sangat special material terbaik, dengan harga berpatutan. tak menyempat nak iklan bagai. -.-'

terima kasih sudi baca :)

Ganjaran Untuk Diri dan Pembaca ♥

58 comments
Assalamualaikum


minggu ni punya kerjas (heeee >.< plural untuk kerja), appointment dan event dah selesai. eh. exam pun dah tiga paper habis. tinggal dua paper minggu depan, dua paper lagi untuk minggu depan depan. lepas tu terus gigih untuk Kursus Kawen selama tiga hari. dan di sini tak bermakna dah nak kawen. ni kursus waajib KUIS -..-'

saja je KUIS ni nak bagi orang bergelora nak kawen cepat. saja kann. tskk.

bila semua berjalan lancar, sekarang waktu untuk reward diri sendiri. sebab yuyu dalam sesi berjimat demi menyahut seruan kerajaan yang menggesa rakyatnya untuk lebih berjimat cermat (dan dan mode patriotik), maka nak reward diri dengan sesuatu yang tak payah keluarkan duit.

jyeah! Talk dari Dr Zakir Naik di PWTC petang nanti tentang Islam's view on terrorism and Jihad.  itu je yang free entrance. kalian pun boleh reward diri dengan cara macam ni. register dulu kalau nak join.

sebab yuyu dah reward untuk diri yuyu, nah reward untuk kalian yang ohsem pembaca pembaca belog dahku yang tak putus putus memberi dahku semangat. mesti ingat, siap pun kita, macam mana pun keadaan kita, ingat, ALLAH sentiasa ada di saat orang lain semua tiada. 

nah hadiah :

sudikah kalian menerima hadiah ini yang tak seberapa? :)


dah. nak siap siap kemas bilik, dan study sikit sebelum ke PWTC. simpan hadiah hadiah elok elok tau, simpan di hati, kongsi dengan kawan kawan lain.

terima kasih sudi baca tak berapa nak short update ni. -.-'
© Yuyu Zulaikha . Design by FCD.