September 30, 2012

Aset yang Awesome.

103 comments
Assalamualaikum

tak kisah la korang label yuyu blogger tegar ke, blogger separa tegar ke, blogger buat buat tegar ke, tapi sebagai seorang Yuyu Zulaikha, tengok cara blogger lain adalah hobi masa lapang selain melantak sampai terlentang dan mesej sampai lebam. tengok cara blogger di sini bermaksud tengok perkembangan menjadi seorang blogger.

dewasa ini (walaupun i muda lagi tau you all), dah macam kempen kerajaan pulak. 1 blogger 1 DSLR. paling cikai pun  1 blogger, 1 kamera hok kemain la hebat. jadi, sikit sebanyak yuyu yang blogger ni selalu menyahut kempen tersebut. mati mati kalau cashout account Nuffnang, benda utama dalam kepala hotak yuyu nak beli DSLR. 

tapi tiap kali yuyu menyimpan hasrat murni beli DSLR, mesti yuyu akan tengok faktor yang... ya.. aku... kecik... serious... bapak... kelakar.... kalau... aku... kehulu.... kehilir..... bawa..... DSLR... kah... kahh..kahh.. kahh.

-.-'

maka, yuyu amik keputusan drastik tapi kiut untuk memilih compact camera instead of DSLR. cuma, yuyu patut pilih camera yang walaupun hanya jenis compact, tapi wajiblah mencapai status kecanggihan terkini dan gambar ohsem habis. ya. ohsem habis. tu yang paling penting.

sebab dahku taksub dengan Aaron Aziz, maka Casio JE10 ni dahku panggil Aaron je la. muhahaha 


mula nak angkat CASIO Exilim TR150. fine. kalau korang pernah try yang kawan korang, korang mesti nangis nak beli. tskk. terjadi pada diri dahku ini. T_T  tapi sebab TER-tengok CASIO JE10 kat website, yuyu terus pilih yang kiut daripada yang satu lagi tadi yang sampai nak nangis tu. eh. eh.


main gantung kat leher je. selalu rasa macam aksesori, bukan sekadar kamera. hehehe. good choice yuyu 

camera cute + pouch yang super cute. acane?

kaler cekelat ni nampak lebih vintage. sapa suka? angkat tangan!


lepas dah godek lelama, baru yuyu perasan satu mode awesome dalam Aaron ni. eh. CASIO JE10 ni. Make Up Mode! sheeeepp! jakun gila. lepas dapat tahu ada mode ni, terus yuyu make up, nak snap gambar banyak banyak. siyes rasa macam taajub tahap super saiya tau!

dengan Make-Up Mode. dah macam edit. i loike ^^

tanpa Make-Up Mode. 

Tanpa Make Up Mode                                                         Dengan Make Up Mode
  
nahh. sekarang compare. mesti jatuh cinta dengan Make Up Mode kan. kan kan. jatuh cinta sekali dengan yuyu juga kan kan kan. kulit serta merta nampak licin. lalala

Alhamdulillah la. yuyu tak la rasa macam melampau sangat. bila dah beli, takde lansung rasa menyesal. gambar sangat cantik dan ada 36 mode. 36 mode berbeda adalah amat penting buat manusia zaman moden yang nak serba pantas. tup tup gambar dah macam edit -.-' fine.

antara 36 mode tersedia untuk orang orang yang mahukan ke-ohsem-an gambar dengan kadar segera. huhu

cerita dia, sekarang yuyu tengah eksaited lagi la dengan Aaron yuyu ni. setiap kali keluarm, berjuta juta gambar yuyu snap. lepas tu, bangun pagi, terus guna MakeUp Mode, rasa bahagia bangun tidur, tengok muka sangat licin.

walaupun fake. -.-' belah la yuyu.

yuyu pun suggest korang boleh beli CASIO JE10 ni. walaupun CASIO sebelum ni yuyu pernah guna kalkulator, sekarang baru dengan pasal CASIO ada kamera. baru lagi katanya. entah la. harapnya sangat sangat bagus la. tapi setakat yuyu guna, terlebih bagus la pulak. banyak la CASIO punya kamera yang best gaban, terutama edisi Exilim (semua kamera casio ada SINI juga)

terima kasih sudi baca :)

September 26, 2012

Monolog Dalaman Seorang Yuyu Zulaikha

88 comments
Assalamualaikum

kehadapan pembaca belog dahku di Malaysia sekalian.

eh. feeling taip entry di Korea pulak. macam ni cerita dia, sebab minggu ni KUIS bagi murid-muridnya seminggu sebagai Study Week, maka apa kata yuyu tukar Study Week tersebut menjadi Blogging Week. ya ya. nampak macam Salahlaku Pelajar. guna waktu study untuk laqha laqha. tapi apa yuyu kesah.


start dari siang siang Oktober membawa ke 19 haribulan nya, yuyu memang menghadap final exam. tujuh paper satu semester. muhahaha. memang huruhara lagi la nanti. selalu tamak haloba dalam seisi meng-add subjek setiap semester dengan harapan dapat kawen cepat cepat. 

sepanjang tempoh tak habis lagi final exam ni, yuyu puasa macam macam. eh macam alim pulak bila cakap pasal puasa kan. tak Ramadhan tapi pulun berpuasa. tapi cerita dia, puasa dari dua mendealah ni. satu, berpeleseran dengan kawan, dua, shopping. tskk T_T

last yuyu foya-foya lepak dengan kawan-kawan rasanya dua bulan lepas. Iena dan Ida dah lali dah. plan nak lepak semegah megah plan di abad ini, ends up dengan muka tak bersalah call dorang cakap tak dapat lepak, ada study group la, kena hantar esaimen la, ada photoshoot la, blaa. blaa. bla.. boring yuyu. boringgggg

bab plan nak keluar serah kat yuyu. yuyu mempunyai bakat dalam membuat perancangan yang paling handal dikalangan sekalian makhluk. tapi bab nak usahakan plan tersebut, yuyu menobatkan diri sendiri Epic Fail. buhamuhahuhahuha. *gelak tak ikhlas selalunya bersepah*


first time yuyu keluar huru hara dengan kawan pakai turban. kalau pakai, kena cari idea belit tutup bahagian isu sensitif. kalau tak pakai, cakap banyak pulak. aku tak faham dengan masalah dalaman diri aku. -.-'


yuyu ingat, lepas exam, yuyu akan mengadakan sidang berjumpa kawan kawan. sekali lagi ni antara plan yang yuyu buat, nak buat plan macam yuyu cakap di perenggan atas. malas nak mention banyak kali bab sifat mazmumah diri sendiri. huhu

yang ke dua, pasal shopping. selalu setiap bulan yuyu shopping. ala. beli cekedis lima posen pun shopping juga kan. paling tak, baju seketol, kasut seketol. dah. tapi sebab sementara tak habis exam lagi, yuyu cuma usha baju baju murah saja. reward diri sendiri yang pulun study. dah habis study, baru shopping dengan jayanya. ya. jayanyaaa. sambil buat mata terbeliak usap usap misai panjang. haaa.

MurahSaje : skirt reward untuk diri yang kuat kerja, kuat study, kuat bermonolog dalaman. -.-'

kalau shopping yang murah tapi cungg cungg, selalunya MurahSaje menjadi pilihan. dah nama butik pun Murah Saje, takkan la mahal kan kan kan. sini je la yang yuyu shopping sementara nak habis semester ni.  bajet pun terkawal, hati pun suka, ekonomi pun sejahtera. ewah. lebih lebih pulak.

lepas exam baru nak rewardkan diri dengan shopping berjemaah, masa tu la nak pergi spa, masa tu la nak buat hair treatment. sekarang biar la rambut ala ala Mak Cik Romlah, dengan muka meriah dengan jerawat. dah tak rupa Yuyu Zulaikha dah. tapi still kiut lagi -.-'

bila sampai perenggan ni, baru aku terfikir, sempat pulak merepek kat belog, padahal bukan tadi tengah cari liquid paper ke nak betulkan figure yang salah buat AAOIFI tadi? eh. macam mana boleh terus buat entry ni? cakap sikit. macam mana boleh sampai dah nak siap satu entry ni?

yuyu yuyu. 

terima kasih sudi baca ^^

September 24, 2012

Bertunang | Entry Bergambar

107 comments
Assalamualaikum

tahun ni, tahun kawan kawan yuyu kawen secara berjemaah. tahun ni la dorang kawen, tahun ni la dorang bertunang, tahun ni juga la dorang ada yang dah dapat anak. ya. secara berjemaah. jadi, boo kepada yang tak join jemaah status berkeluarga ni, cuma taip entry berbaur forever alone.

ya. tuan tuan puan puan sekalian. sekali lagi. forever alone. tapi kiut.

minggu lepas lepas lepas (heee ^^ tapi baru hari ni buat entry) kawan baik selamanya yuyu baru bertunang. Tahniah buat Babey Apple. anda hampir bergelar isteri orang. terharu sangat bila dapat tahu beliau nak kawen. dalam masa yang sama, yuyulah manusia paling eksaited. eksaited suruh beli hantaran sikit sikit la, amik kursus kawen la, suruh cari photoG la, cari baju bersanding la. 

sekarang ni, sape yang bakal nak kawen ni? Yuyu Zulaikha memang selalu over dalam segala hal. kahkahkah.

aktiviti selca ni dah macam aktiviti ruji kitorang dah setiap kali jumpa. tak kira di mana berada, bila dan kenapa. eh. -.-'

 
ingat Apple, sekarang u tak boleh teman i cerita pasal pakwe hensem dah tau. kalau kita shopping, u tak boleh teman i "cuci mata" dah tau. tskk :'(

Babey Apple Chukie Tan . hoi. sweet sangat dah kenapa. 

pengantin ilek je. orang lain yang lebih. well. hidup cuma sekali. apple bertunang pun cuma sekali. jadi masa ni la kita tonjolkan keeksaitedan kita. serius ada keeksaitedan dalam Bahasa Melayu? O.O

sekali lagi. selca sampai lebam. pipi terlebih isipadu dan gigi rabbit bersepah bukan  lagi penghalang.

antara hantaran dari Apple buat Chukie. kek ni girlfriend adik Apple yang sponsor. foine. kreatif kot. menangis siap menetes hingus tengok ni. T_T

\
officially somebody's fiancee. 

hari tu, hari bahagia Apple. hadiah harijadi katanya. tapi hari tu hari bahagia perut yuyu. makanan sedap sebabnya. muhahaha. sekian pantun tak berapa nak kerat.

***


perasaan bahagia dapat tahu kawan baik selamanya dah nak kawen macam perasaan makan marshmallow celup cekelat sambil baca belog Yuyu Zulaikha tau (sila muntah kalau perlu. hikhik). apa lagi dapat tahu dah tak lama lagi nak kawen. yuyu rasa macam yuyu lah makhluk yang bertanggungjawab meng-smooth-kan liku liku sebelum perkahwinan dorang.

ni baru pasal Apple bertunang, nuh yang tak buat entry lagi la belambak. Irine kawen, Adila dapat anak, Sha baru je pergi honeymoon kat Paris, Deanda baru saja dapat tahu 3bulan pregnant siap Instagram baby dalam perut macam kacang cap Tangan Ngan Yin, Nabila dah setengah tahun jadi bini orang. Yuyu Zulaikha tengah pulun study untuk final exam minggu depan. hoi. kenapa mencelah nama? -.-'

haa. tak ke rasa macam forever alone kalau dah dalam situasi macam ni. cakap sekarang. cakap! nasiblah Yuyu Zulaikha sedang gigih hadamkan satu semester je lagi untuk habis Degree. tak la rasa sangat ke-alone-an nya tu. muahaha.

p/s : update belog dikala Study Week. aci tak? hehe

terima kasih sudi baca :)

September 20, 2012

Entry Untuk Allahyarham Abah. Al-Fatihah.

142 comments
Assalamualaikum

kalau kira hari ni, genap lah 13tahun 1hari abah yuyu dah meninggal. abah meninggal masa 19/9/1999 tepat 9malam. kalau tolak dengan umur yuyu, yuyu pernah rasa kasih sayang abah cuma 10 tahun. abah meninggal masa yuyu darjah empat. kecik lagi bagi yuyu.


     
memperkenalkan. ini abah yuyu. muka yuyu mirip muka abah. perangai pun perangai abah.


13tahun abah pergi, tapi, yuyu rasa macam semalam saja yuyu lambai lambai tangan kali terakhir kat abah di airport Langkawi ke Singapore. abah kerja di sana walaupun abah ada sendiri kilang perabot kayu jati sendiri di Johor. abah kuat kerja. sangat kuat. 

yuyu ingat lagi, selepas abah meninggal, yuyu susah sangat untuk tidur selama dua tahun. bila tidur, yuyu akan buka tingkap, bila datang angin, yuyu harap, bila yuyu buka mata, yuyu akan nampak abah jenguk yuyu tidur. tapi tak. tak pernah yuyu nampak abah jenguk. dua tahun yuyu susah tidur. dua tahun, atok terpaksa tidur dengan yuyu. bila malam yuyu nangis sebab rindu abah, atok akan marah. tapi atok tak faham, yang yuyu tunggu abah. takpe.

abah kuat kerja, dari muda lagi abah masuk suratkhabar, abah diiktiraf sebagai usahawan muda pada umur belasan tahun. umur 19 lagi abah dah ada kilang perabut kayu jati sendiri. abah selalu manjakan yuyu dengan duit, apa yang yuyu nak, tak pernah tak dapat. yuyu ingat lagi, kalau abah kerja jauh, abah bagi RM100 untuk yuyu dan macam macam barang kesukaan yuyu. kalau pegang RM100 dulu dulu dah cukup buat riak dan takabbur dah tau. rasa banyak la budak kecik pegang RM100. kann. -.-'

tapi bila abah dah tak ada, semua macam jadi satu kejutan. apa yang yuyu nak, yuyu kena usahakan sendiri. nak minta lebih dari emak, yuyu ada dua adik lagi. sebab yuyu spesis malu minta duit selain dari abah. 

maka, selama 13tahun juga, yuyu banyak tak rasa fungsi seorang abah macam orang lain selalu rasa. fungsi abah sangat penting dalam mendidik anak anak menjadi kuat, setakat kuat di luar yuyu tak heran, tapi kuat di dalam. hati tu. itu penting. abah tak sempat membesarkan yuyu untuk jadi kuat di hati. semuanya yuyu terpaksa belajar dari kehidupan orang lain.

satu hari tu, yuyu ingat lagi, tok wan hantar yuyu ke sekolah. sebelum masuk sekolah, yuyu nampak abah kawan yuyu peluk kawan yuyu dan cium dahi, ya ALLAH, yuyu nak itu. betul. yuyu nak macam tu setiap hari dari abah. terus yuyu lari masuk tandas dan nangis lama lama sampai la ada pengumuman untuk semua pelajar beratur depan kelas.

Ya ALLAH, yuyu rindu abah dari last abah peluk dan cium yuyu di airport, sampai la sekarang.

yuyu pernah baca diari abah untuk emak. hoi. jiwang tau  . teresak esak yuyu baca sorang sorang dalam bilik. sebelum yuyu lahir lagi, macam macam nama abah rancang untuk yuyu. sedap semuanya. kepala otak abah ni kretif la kata kan. ada satu lagi yuyu baca diari abah. mengada tau abah yuyu ni :

"rindunya kat ayu, cepat la masak, dah setengah jam dah abang tunggu ayu (emak yuyu) masak di dapur"

abah, tak boleh ke abah terus ke dapur jumpa emak daripada abah bebel kat diari tu. abah ni. -.-'

kalau dengan emak abah sweet, dengan anaknya pun abah sweet. apa lagi yuyu satu satunya anak abah. anak tunggal. kalau abah ukir perabut kayu jati, abah suka ukir nama emak dan nama yuyu di kayu, siap ada ukiran hati  . sweet kan kan kan. 

sungguh. abah yuyu sungguh sweet. kalau yuyu bosan, abah selalu buaikan yuyu di bawah pokok sambil nyanyi lagu lagu kesukaan dia. emak kata suka buat suprise untuk kami. bawa sini sana. eh. sana sini. abah suka bagi macam macam. dan selalu pilih yang terbaik untuk famili. abah sentiasa cukupkan famili dengan benda happy.

sekarang, bila dah besar, yuyu harap dapat suami yang sesweet abah ni. hehehe. sebab tu nak cari bakal suami, yuyu nak yang sweet je  . muhahaha. penyejuk hati hamba. comel ape.

walaupun abah dah lama tak ada, yuyu harap sangat abah bangga dengan anaknya yang sorang ni. setiap yang yuyu buat, yuyu nak abah suka. dan yuyu harap abah suka yuyu jadi seorang blogger. seorang pelajar Keewangan Islam.


dah besar dah anak abah sekarang. :)


yuyu tahu, kalau abah ada, abahlah akan jadi pembaca tegar belog yuyu sebab abah selalu support apa yang yuyu buat. dan abah mesti sokong minat yuyu dalam keewangan islam, sebab abah tak pernah kata "tidak" untuk setiap minat yuyu.

Ya ALLAH, sebak pulak taip entry panjang panjang untuk abah ni. apapun, yuyu tak pernah terlepas untuk doakan abah yuyu tergolong dikalangan orang orang yang beriman, dah happy di sana. yuyu selalu percaya, abah selalu tengok yuyu dari jauh, dan abah happy tengok yuyu sekarang.

dan yuyu selalu percaya juga, setiap yang terjadi, ada hikmah dan sebabnya. abah meninggal pada umur yang sungguh awal, tapi InsyaALLAH, 10 tahun dengan abah, yuyu akan ingat sampai yuyu mati.

Aminn. Abah, I you. Al-Fatihah.

p/s : Lagi entry untuk Allahyarham abah SINI dan SINI

terima kasih sudi baca :)

September 19, 2012

Pulun Taip Entry

124 comments
Assalamualaikum

aci tak kalau tak nak buat pendahuluan ke, mukaddimah ke, sekapur sirih bagai ke? kira lepas bagi salam, terus cerita isi penting. aci la kan. orait.

sebenarnya situasi yuyu sekarang umpama terselit di celah-celah onar demi meneruskan hidup sebagai seorang gadis (gadis sangat tau) penuntut Ijazah tahun akhir, penggiat blog yang tak berapa nak giat, juga seorang kiut. eh. terpuji diri sendiri.

nak jadi kan cerita, sebab yuyu pelajar ijazah tahun akhir, dah tu tinggal satu per dua bulan saja lagi untuk final exam, maka azab nya Astaqfirullahaladhimmm. 

sedang rakyat Malaysia ilek je membuta tengah tengah malam, yuyu pulak bertungkus lumus hafal untuk presentation, siapkan esaimen bapak nak banyak nak mampus, dengan report lagi macam nak cari gaduh, lepas tu study untuk test itu ini. fine. kalau korang tak nampak lagi azab dia, tak nak kawan la   T_T

nah gambar hamba untuk tatapan bijik mata kalian. huhu

nah jadual kepadatan hidup yuyu. nah nah! mempersembahkannnn.... (buat buat tak sabar nak tahu please!)

Khamis lepas : submit assignment & quiz
Jumaat lepas : mid term
Isnin tadi : test
selasa : presentation & submit assignment
rabu : 3 test & submit assignment
khamis : 2 test & submit assignment & appoinment
jumaat : test & appoinment

haa. hebat kan kan. korang ada? -.-'

lepas tu kan,  dalam masa yang sama, hati ni  tak semena mena bergelora pulak, macam orang tengah dilamun cinta. eh. tapi bergelora sebab nak update belog yuyu ni. pagi-pagi check email, ada je yang email yuyu tanya bila yuyu nak update belog. rasa serba salah pulak menikam kalbu dengan dahsatnya pula. 

boo yuyu. booo. tak payah nak A. Samad Said sangat kalau SPM dulu Bahasa Melayu dulu dapat A2 je. booo yuyu.

sudah la. dengan berkeadaan buku nota Current Issues atas peha, dan kepala otak tengah menghadam ayat ayat untuk presentation Malaysian Economy untuk petang nanti, yuyu sudahi entry ini dengan Wabillahitaufiq walhidayah wassalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh.

doa yuyu tau!

terima kasih sudi baca ^^

Benda Baru, Patut Tahu.

46 comments
Assalamualaikum

minggu ni kira minggu dah boleh istihar free sikit kalau banding dengan minggu lepas yang macam nak cari gaduh je dengan yuyu. jadi, bila semua dah settle, siyes rasa macam baru lepas bersalin. muhahaha. dapat experience dari tengok muvie je pun. dah over kannn bersalin bagai.

dua hari cuti, campur cuti Satu Malaysia, yuyu cuma habiskan masa di mall. motif tak dapat dikesan. konon konon nak bajet release tension habis la. lepak, melantak ikut suka anak tekak, tengok wayang, shopping sepam dua. lepas tu balik hostel, muhasabah diri sat, lepas tu rasa nyesal menyelubung jiwa, lepas ni, insap, lepas tu buat lagi. -.-'

dah lepak mall, yuyu perasan banyak yang pakai costume siap pegang sepanduk. memang benda ni jadi persoalan dalam minda. eceh. 

terus tengok dekat dekat. tak tak. terus tengok bapak dekat. siap snap gambar. oo. Celcom WiFi. 

fine. Celcom buat kempem besar-besaran guna kaedah pakai costume siap pegang sepanduk lagi. mesti la orang ramai nak sangat tahu kan. termasuk diri dahku yang menaip entry ini. kempen demi kepentingan  Celcom First WiFi sejagat.

dan sebab inilah la yuyu selalu eksaited dengan apa yang Celcom buat. sekarang ni, Celcom First WiFi instant access, anytime, anywhere. eh. sekali kita dah masuk kawasan jajahan Celcom, jangan risau dah bab coverage luas alam nya. luas alam, tahu? 


okay. sekarang, kita pakat pakat subscribe secara berjemaah.  


lepas ni dah tak boleh segan silu dah nak pulun online kalau nampak banner ke sticker ni kat mana mana, restauran ke, tepi jalan ke, mana mana je la.


terima kasih sudi baca ^^

September 8, 2012

Salam Merdeka dan Majalah Perempuan ♥

92 comments
Assalamualaikum

punya la hari ni bangun tidur, lantas bersemangat gila yuyu nak siap ke kelas, rupanya cuti. kalau kena bawa buku berat berat bapak gajah pun yuyu sanggup, asalkan nak menuntut ilmu pada hari ni. huhu. hari ni je la. tapi dah cuti, nak buat macam mana kan.

and yeahh! Selamat Hari Kemerdekaan yang ke lima puluh lima tahun semua!

sapa Malaysian yang tak sayang Malaysia kan. sapa sapa pun akan sayang Malaysia, kalau foreigner datang Malaysia pun sayang Malaysia, apa lagi kita kita ni yang celik celik bijik mata terus nampak Malaysia. macam tu juga dengan yuyu.

kalau cenggitu, kita patut berterima kasih pada semua pemimpin yang telah memerdekakan dan meruskan kemerdekaan negara kita ni. cuba bayang celik celik mata je dengar bunyi tembak. celik mata, makan ubi je lagi. celik mata tak kenal erti kemerdekaan. tapi Malaysia sekarang tak macam tu lagi dah. celik mata tembak tembak main Angry Bird, celik mata makan cekodok, celik mata ilek je lepak layan fesbuk.

cuma, banyak generasi sekarang yang lupa jerih nak menuntut kemerdekaan tu sendiri. sebab masing masing tak pernah hargai macam mana susahnya pemimpin kita nak cari kemerdekaan dan nak teruskan negara kita sebagai negara merdeka ni. oh. patriotik pula tak semena mena. 

try ambik lima minit layan cerita kemerdekaan negara kita, dan banding dengan negara kucar kacir yang lain. 

lepas tu, layan lagi lima minit, baca pasal persiapan raya dan erti kemerdekaan dari yuyu, dalam majalah PEREMPUAN. huhu. aci tak mula mula buat entry pasal Merdeka, lepas tu cerita pasal diri sendiri kat majalah. Edisi cover Aaron Aziz tau. 

muka wa nampak pailang, tapi hati wa ada taman. dalam majalah Perempuan kali ni, wa cerita pasal pengalaman raya wa dan pasal negara wa yang merdeka. kbai.

Muka depan Aaron Aziz, muka tengah Yuyu Zulaikha. (ada?) jangan jeles tuan tuan puan puan.


kahkahkah. kenapa la aku tak henti henti obses kat dak Aaron Aziz tu. 

balik kepada tajuk asal, terima kasih Malaysia, sebab Malaysia lah yuyu baru sendawa bau carbonara tadi, ada kebebesan makan makanan negara lain. hehe. kalau tak merdeka, entah entah, yuyu ingat Carbonara tu abang BeautifulNara. hmm -.-'

terima kasih sudi baca ^^

September 6, 2012

Ada Kita Ambil Tahu Semua ni?

59 comments
Assalamualaikum


Tidak dipandang sebagai perjalanan yg utama kecuali kepada tiga masjid yaitu masjidku ini,al-Masjidil Haram dan al-Masjidil Aqsa. Solat di dalam masjidku ini lebih utama dari seribu solat di masid lainnya kecuali di al-Masjidil Haram

(H.R. Bukhari,Muslim dan Ahmad,Abu Dawud,an-Nasai dari Ibnu Majah yg bersumber dari Abu Hurairah) 



SubhanaALLAH.

tingginya kelebihan Masjid Al-Aqsa, bukan? tapi pernah tak ambil tahu keadaan masjid yang ke dua tertua di dunia ni? kalau pernah, tahniah sebab masih lagi ambil berat tentang keadaan Islam sekarang ni. 

tahu tak yang Yahudi tengah gigih sesuka hati dorang rebut Masjid Al-Aqsa kita ni? tahu tak rejim Zionis ilek je gali gali bawah Masjid Al-Aqsa sebab nak rosakkan masjid yang diberikan ganjaran pahala yang amat banyak untuk siapa bersolayt di sana?

itu la keadaan sekarang. Yahudi seboleh bolehnya nak rosakkan Masjid Al-Aqsa kita ni dengan harapan  dorang yang kemain tinggi untuk merosakkan Masjid Al-Aqsa dan membangkitkan semula Temple of Solomon kebanggaan Yahudi laknatullah. 

keadaan%2Bmasjid%2Bal%2Baqsa%2B%25285%2529 Keadaan Masjid Al Aqsa Sekarang

 Keadaan Masjid Al Aqsa Sekarang   Keadaan Masjid Al Aqsa Sekarang
ihsan : Gempak  

sayangnya sekarang, Umat Islam yang nak dapatkan kelebihan bersolat di Masjid Al-Aqsa terpaksa bersolat di luar masjid. macam macam perangai Yahudi dorang buat untuk musnahkan masjid ni. Tahun 2000 dulu, ada lawatan penuh provokasi oleh Ariel Sharon yakni Perdana Menteri Israil ke kompleks Haram al Sharif. tskkk T_T

tapi tak banyak kita kita yang tahu semua ni. sebab kita tak nampak pentingnya semua ni dalam agama kita. kita cuma nampak untuk kepentingan diri kita saja. kita tak ada semangat untuk selamatnya Masjidil Aqsa ni. kita cuma tahu selamatkan diri kita.

kalau kita sayang Masjid kita ni, kalau kita cuba berusaha untuk dapatkan balik Masjidil Aqsa, kalau kita benci perangai Zionis, apa kata kita cuba ambil tahu lebih pasal keadaan Masjidil Aqsa sekarang? kita cuba tanamkan rasa bertanggungjawab untuk selamatkan Masjidil Aqsa kita semua. kita attend seminar untuk selamatkan Masjidil Aqsa dari rejim Zionis.

InsyaALLAH. Sabtu ni yuyu akan attend satu Seminar Selamatkan Masjid Al-Aqsa dari Ancaman Zionis di Putrajaya. yuyu harap sangat lebih ramai umat Islam yang hadir pada seminar tu supaya kita lebih rasa bertanggungjawab dengan keadaan Islam sekarang.



Yuran : Dewasa (RM20) Pelajar IPT (RM10)


Pembentangan 1- "Bahaya Zionis kepada Umat Islam"
Y.Bhg. Mejar Nadzri Musman (Perunding Aman Palestin)
Pegawai Staf Undang-Undang, Angkatan Tentera Malaysia

Pembentangan 2- "Intifadhah - Merintis Generasi Solahuddin"
Dr Zainur Rashid Zainuddin (Perunding Aman Palestin)
Dekan IMU Clinical School, International Medical University

Pembentangan 3- "Al Quds - Bumi Suci Umat Islam"
Syeikh Maulana Ihsaan Hendricks
Pengerusi, Persatuan Ulama’ Afrika Selatan
Pengerusi, Institut Al Aqsa Afrika Selatan

Pembentangan 4 (Kemuncak)- “Al-Aqsa Dalam Bahaya”
Syeikh Raed Solah
Pengerusi Pertubuhan Islam Palestin-48
Tokoh Pejuang Kebebasan Baitul Maqdis



Yuyu harap sangat sangat sangat lebih kehadiran untuk seminar macam ni. Sabtu, InsyaALLAH kita semua ilek je kan kat rumah. ala. setakat berapa jam je seminar macam ni, apa la sangat kan. jom jom. pleasee.

dan untuk pembaca belog yuyu, sapa yang teringin ikut sama ke Seminar ni, boleh emailkan kepada yuyu (yuyuximici@yahoo.com) number phone, nama, dan nama IPT supaya dapat tiket free (terhad) boleh? email tauu.. nanti kita sama sama join seminar ni tau Sabtu ni! 

InsyaALLAH. jumpa di Seminar nanti, Sabtu ni tau tau.

terima kasih sudi baca :)

© Yuyu Zulaikha . Design by FCD.