July 31, 2012

Salam Ramadhan Muslimin & Muslimat ♥

102 comments
Assalamualaikum

Salam Ramadhan semua.

Alhamdulillah. kalau sebelum ni bila dah sambung study, yuyu tak berpeluang nak sambut puasa dengan keluarga. Hari pertama sahur dengan esaimen, sorang-sorang, berbuka hari pertama pulak dengan buku, a'ah. sorang-sorang lagi. sadis campur kudus kan.

Tapi Ramadhan kali ni, yuyu nekad untuk hari pertama bersahur dan berbuka dengan keluarga. Hoi. Best tahu. Rasa macam umur enam tahun pulak. Nekad untuk ponteng dua kelas, bukan la perkara yang ohsem mana pun. Silap-silap kalau ada quiz, boleh menangis sambil nyanyi lagu 4U2C yuyu. tapi nekad.

Khamis pagi, hati yuyu dah gundah gulana. Tengah hari, baru jiwa bro, lantak la kelas, ingat gua heran sangat. -.-' . petang tu terus blah ke Mid Valley beli buah tangan untuk family sebelum balik ke Langkawi tengah malamnya dengan bas.



    
     
     
mari lipat gandakan ibadat. 


syukur. sahur, yuyu masakkan sup ayam dan ikan rebus asam buat keluarga, agar-agar Milo dan tembikai untuk santapan sementara tunggu Imsak. simple. tapi sangat bermakna buat yuyu bila tengok emak cuma bangun untuk makan, dan adik-adik bersahur dengan semangat. 

untuk berbuka yuyu buatkan kari ayam dan sambal sotong, dan yuyu belikan keluarga macam-macam jenis kuih. Ya ALLAH, rasa gembira sangat hati bila tengok keluarga yuyu makan masakan yuyu. kalau boleh, sepenuh bulan Ramadhan, emak cuma rehat dan tumpukan pada menjahit, yuyu pula, masak dan buat keluarga yuyu rasa gembira. 

dah dah. tak nak emo. 

selama bulan Ramadhan, bulan di mana banyak pahala untuk ibadat kita digandakan, dan setan yang selalu buat kita tak jadi nak buat ibadat dah kena ikat ketat-ketat dengan ALLAH, apa kata, banyakkan beribadat  dan train diri kita supaya suka kepada kebaikan. :')


asas puasa Ramadhan.

dan sedikit perkongsian supaya Ramadhan kita lebih mendapat berkat dan lebih bermakna. Aminnn :
Doa Ramadhan - Ramadan Prayer
hafal dan praktik.

selamat mendidik diri untuk ke arah kebaikan semua. semoga Ramadhan kali ni akan buat kita semua senyum telinga ke telinga. dan antara benda simple yang kita boleh kita buat untuk kumpul pahala adalah :
                          
            
sangat bermakna Ramadhan dengan semua ni. InsyaALLAH.

p/s : puasa tak habis lagi, yuyu dah sebuk cari baju raya -.-'

terima kasih sudi baca :)

July 19, 2012

Blogger-blogger Awesome di Blogopolis | Entry Bergambar

90 comments
Assalamualaikum

sampai hari ni yuyu rasa lagi aura syoknya join Nuffnang Blogopolis. event tu grand gila babeng macam event kak Nita Sarawak. kerlasss gitu. walaupun yuyu datang lambat sejam atas desakan takde transport, tapi sampai saja Ballroom di Hotel Concorde, oh sangat tidak mengecewakan. *cecececeeee*

Blogopolis. ramai antara kita kita tahu kan pasal conference ni. dan ramai blogger otai yang jadi speaker Blogopolis, kak maqhia, abang nara, wendy, kak anna joe, dan belungguk lungguk lemon lagi. yuyu tak terlepas untuk mengutip ilmu berbelog di sana. rugi tau sape tak join. rugiiiii. rugiiiiiii sangat. 

awal awal pagi dah eksaited macam ni. biasalah. Yuyu Zulaikha -.-'

Official emcee Blogopolis. Sofea Fea kembar Irma Hasmie sikit kembar Hanny Madu sikit.

amik gambar skema dengan abang Ariff Shah, abang Zarul Umbrella, Cik Epal, abang Eyriqazz dan ProfHariz. demm. yuyu adalah versi dua kali ganda ProfHariz. kemetotnya yuyu T_T

kalau kira balik, gambar yuyu dengan Cik Epon masa event ni adalah patblasratusjutanamplohnamribu. banyak kemain.

akibat kebuasan kak Maqhia, gambar menjadi blurr tak semena mena. -.-' Elia pun tak nak bekerjasama dengan yuyu untuk hasilkan gambar yang penuh ayu. penat yuyu control ayu tau. bhahaha.

yuyu rasa, abang Ariff Shah ni la blogger laki paling hensem. bhahah. muka dah ala ala Zizan Nin. tapi beliau hensem sikit la dari Zizan Nin. study obersi pulak tu. 

bakal Blogger. sanggup datang Blogopolis demi kutip ilmu. bagus nya. semangat yang amat beliau nak berbelog lepas event ni. kemain kann.

       
dengan kak Anna, kak Maqhia dan abang Denai. fine. baru tahu nama owner DenaiHati tu nama Amir. mati mati ingat nama beliau Mohd Denai ke, Abdul Denai. T_T

mempersembahkannn! bakal wajah baru website Nuffnang! 

dan paling paling paling paling besttt, bila yuyu dapat jumpa blogger kecintaan yuyu abad ini. XiaXue. beliau antara blog yang yuyu selalu baca sebelum yuyu ada belog lagi. sorry Wendy! yuyu tak reti photoshop! ni je yang mampu. huhuhu

a'ah. So True. huhu. bestnya puji diri sendiri ^ ^

nampak tak ada aura kaler merah cahaya putih tu? tu la aura semangat nak berbelog yang baru. bhahaha. tipu !

banyak ilmu berbelog yang yuyu kutip dari Blogopolis hari tu. rasa macam bapak la noob campur bangang  yuyu ni dalam berbelog. lepas daripada event tu, macam-macam azam yuyu plan demi kebaikan sejagat belog yuyu. huhuhu. nafas baru la kunun kununn nyeww. 

bukan setakat untuk berbelog, walhal kitorang yang join ni dapat juga motivasi untuk kehidupan. antara satu yang yuyu suka sangat adalah "jadi diri sendiri" dan "rebut peluang". berbelog secara ikhlas akan buatkan penulisan entry kita akan lebih menarik dan berkualiti, waluapun sekarang, berbelog dah macam satu platform untuk cari populariti. 

 
agreed!

lepas ni, kalau ada apa apa peluang jangan la rasa malas nak join. selain dapat banyak ilmu, masa ni la kita nak tengok betapa naif nya kita selama ni. huhu

terima kasih sudi baca ^^

July 16, 2012

Kegemaran Hati ♥

97 comments
Assalamualaikum

fuhhh! fuhhh! fuhhh! tolong lah. tolong la tiup sikit ubun-ubun yuyu ni kot kot boleh bersemangat nak update belog selalu. selalunya situasi yang jadi kat yuyu macam ni, tak tak, bukan yuyu je, tapi kita :
  1. nak update entry, masa ada, tapi idea takde.
  2. nak update entry, idea ada, tapi masa takde.
  3. terpaksa update entry (sebab dah lama tak update), idea ada, tapi masa takde.
  4. terpaksa update entry, masa ada, tapi idea takde.

dan situasi yuyu sekarang ni adalah pada number dua. esok pagi separa buta rabun sikit sikit, yuyu ada test Corporate Finance. a'ah subjek yang banyak student gagal tu. petang yuyu ada rakaman edisi Raya dengan RTM, kendian malam pukul lapan, terus ada test AOUFI (Islamic Accounting). a'ah. satu lagi subjek yang selalu student gagal. kira, gila kamikaze la yuyu menghadapi onar hidup ni. 

tapi masalah timbul sekarang, selepas seminggu yuyu tak update hari tu, kemain ghairah pulak nafsu serakah yuyu untuk update entry baru. kalau la boleh, yuyu nak tamakkan diri update patblasploh entry sehari. tapi, yeah. masa mencemburui dahku ini. dasar masa kuat jeles! puih! puih!

jadi, spesis entry ilek ilek adalah yang paling sesuai buat masa sekarang ni. 

yuyu nak share lima perkara kecintaan yuyu selain "Aaron Aziz" dan "Kawen". hikhik ~.^ malu pulak tak semena-mena. dan selama seminggu yuyu tak online, inilah lima benda yang menyerikan hidup yuyu. ayat nak gewd gewd je kan ittew ni. 


1) ubahsuai meja studysebelum ni, meja yuyu selalu sarat dengan macam macam benda pink. bulu pink la, pembalut meja pun nak pink. tapi disebabkan rasa nak nampak lebih simple, yuyu minimizekan segalanya atas meja. jyeah! sekarang dah ada lebih space. nak online pun. laptop boleh lepak sesuka hati. 
tipikal perempuan

2) kalau berfoya-foya mall, gift shop seumpama S&J adalah kedai wajib pergi walaupun tak beli. macam macam mende merapu tapi kiut yuyu angkut. paling menjadi kecintaan adalah pen mengada ngada comel. dah berderet koleksi yang yuyu ada.
kiut dan mengada sebijik mata tuannya. muhahaha. bestnya puji diri sendiri ^^

sekecik kecik mendealah ini pun yuyu beli, walaupun takde motif. 


3) kalau pernah tengok yuyu di Safiyya TV9 Episod 26, wajiblah nampak laptop yuyu penuh dengan sticker comel. setiap kali ke gift shop, yuyu takkan lupa beli "baju" baru untuk laptop yuyu. dan baru baru ni, demi nampak efek Hello Kitty, seketul reben pink, yuyu tepek di hujung laptop yuyu.  kawaii ne!
 sama kawaii kan!


4) Apam Polkadot. ini paling feveret. melantak adalah kecintaan. tapi kalau melantak mende comel adalah super kecintaan. sanggup yuyu order 50bijik apam polkadot demi telan sambil senyum telinga ke telinga. selain tak la berapa manis, inti sedap, bentuk menarik, dan sangat lembut, inilah satu faktor yuyu selalu beli order apam polkadot dari apampolkadot.com
boleh imagine tak macam mana situasi tengah frust dengan bopren, tetiba telan apam comel ni. boleh frust lagi ke? tak tak. tak kan punya.

selain korang boleh order di SINI, selca secara maksima like a boss, kendian join lah contest dari Apampolkadot.com. untung badan, boleh dapat hadiah hingga RM2000 tau! siap tidur A'Famosa Resort 3hari 2malam lagi. jom masuk kontest simple ni. share pengalaman dengan apampolkadot je boleh menang banyak hadiah 


5) paling best waktu "cuti". khas buat perempuan. masa tu, boleh main kaler kaler kuku. masa tu rasa macam JeLo pun ada, macam Mariah Kari pun ada. paling yuyu suka guna kaler neon. pink, turquoise, lime green, yellow. hoi. comel tau.
sepanjang "cuti".

ini paling cantik selain O.P.I


***

minat yuyu selalunya tak sesuai dengan umur. 23tahun tapi suka benda benda umur 16. bhahaha. dah nama minat kan. bukan umur yang minat, diri yang minat. yuyu kadang kadang tak boleh bayang, macam mana yuyu dah ada anak nanti, yuyu suka lagi ke mende mende semua tu?

-.-'

terima kasih sudi baca :')

July 13, 2012

Masa Berkualiti Seorang Yuyu.

70 comments
Assalamulaikum

tajuk entry ini adalah antara ciri-ciri "good title" kalau kita membuat satu thesis. sebab menurut cik Mokhtar, selaku dekan dan pesyarah subjek Research Methodology yuyu, tajuk thesis yang terbaik adalah wajib ada independent dan dependent viable. apakah itu?

itulah satu lagi ciri-ciri. ciri-ciri seorang yuyu yang ilmunya dah tepu dalam kepala hotak. kalau tetiba terkejut dek laki bini kucing bergaduh, wajiblah tak semena mena yuyu termelatah Topik 4 subjek Corporate Finance. muhahaha.  ayat gewd-gewd gittew tau ittew niew. 

selama seminggu yuyu nekad untuk tak online adalah satu perkara ajaib. ajaib giler giler tau. sebab kalau sebelum ni pernah buat keje bangang lambat setengah jam ke kelas sebab laqha dengan komen kat fesbuk, berbelah bahagi darab campur tolak nak buat esaimen ke nak blogging. cis. 

tapi, selepas seminggu nekad berani mati yuyu buat, akhirnya! akhirnya! Akhirnyaaaaaaaaaaa.... *sila baca dengan intonasi main jerit jerit dalam gua tau* macam syurganya rohani dan jasmani yuyu rasa. putih. kudus. suci. murni. eceh. selalu over sorang sorang yuyu ni. macam hobi masa lapang la jugak.

maka, marilah yuyu share sepam dua gambar selama seminggu yuyu dengan masa sihat berkualiti.

bila dah sampai waktu umur mak mak ni, kawan kawin nun jauh berkangkang kangkang kera pun rasa gagah je nak pergi kenduri. umur mak mak la katakan. disamping makan nasik minyak secara free, salam salam dengan pengantin dengan harapan datang la sikit berkat orang kawin. mana tahu, esok lusa yuyu pulak. eh. gambar selebihnya, tunggu next entry. kalau rajin.

Ahad lepas yuyu ada photoshoot untuk edisi Raya majalah Perempuan. cececeeee. dicelah kita sibuk beli Almond Londong dan kuih keria, jangan lupa majalah Perempuan Ogos nanti tau. *kedip kedip mata sambil sedut sirap lima posen sengah, malu yuyu nak promote diri*


bersambil mengaut ketenangan tanpa online, dahku telah melaqhokan diri senin lepas dengan rakan taulan di Teluk Kemang, Port Dickson. hoi. rasa macam nak pergi lagi patblasratus kali. walaupun hari tu cuma sekadar selit-selit celah bayang pokok demi menjaga kulit agar tidak sunburn, tapi kira orait la. tengok keindahan semulajadi.

credit : Hafiz. selaku presiden cluc yang yuyu join. selalu penyebab kami semua ke PD.

kadang kadang niat di hati nak update entry setamak haloba yang mungkin. tapi bila nak kerah idea, tetiba ada meeting, ada program, ada group discussion, jadi impian menaip entry baru selalunya menjadi kenangan. sadis jugak la rasa hati ni. sekarang dah free sikit, sebab tu pulun juga buat entry tengah malam buta ni.

  
jadi, semalam yuyu mula online balik. bersepah dapat email. macam macam jenis soalan. pehal tak online lama. mana entry baru. dah stop blogging ke. yuyu okay ke. terima kasih sangat. rasa terharu berbaur sebak di dada. nak nangis, tapi cover takut mascara mahal baru beli comot pulak. cap keria je pun. hikhik. ^^

zaman sekarang ni, nak cari masa yang berkualiti, susah sangat dah. ada masa, online, takde masa pun online juga. dalam kelas, twitter. sebok jalan siap langgar bahu orang pun sempat lagi update sepam dua status. makan dengan family pulak, Instagram.

jadi, bila masa kita ada masa berkualiti? at least satu hari, tolak tepi sat semua tu, cari satu masa yang betul betul buat kita rasa bebas dengan mende alah tu. ya. serius. bukan setakat jadi pada yuyu, pada korang pun ada juga. cuma kita tak sedar benda ni sebenarnya bukan satu yang positif. 

yeah. akhirnya, yuyu dah buat. seminggu. seminggu buat peng-online tegar macam sebulan tau. Justin Bieber lepak Wangsa Walk pun, baru dua saat tadi yuyu tahu. ceh.

terima kasih sudi baca ^^
© Yuyu Zulaikha . Design by FCD.