January 27, 2012

Jangan Cuba Ini Di Rumah

135 comments
Assalamualaikum


rasanya, last yuyu bayar broadband Meksis yuyu adalah pada dua bulan lepas. lepas tu, reti guna, reti download, reti online, tapi tak reti nak bayar. sampai broadband dah lembab men-siputvavi, pulun juga gagahkan diri untuk guna.
redha dan pasrah je bila nak buka profile fesbuk, mengambil masa lebih dari seminit. campur dengan maki, jadi dua minit.
puas hati aku. -.-'
bukan masalah berat mata memandang, berat lagi, tangan nak seluk poket bayar duit broadband. tak tak. mana ada. tapi ni, masalah kekangan masa. rasa tak berbaloi jauh jauh keluar, peluh peluh, rosak habis mekap, hanyalah demi bayar bill.
banyak lagi benda yang yuyu perlu buat. menelaah pelajaran, membuat ulangkaji setiap subjek yang telah dipelajari, juga membuat latihan untuk soalan soalan peperiksaan akan datang. tak lupa juga, yuyu rela buat berkampung di perpustakaan. buat kajian.

*mintak maaf, buat korang muntah kaler purple dengan sengaja*
maka, pagi kelmarin, emak SMS yuyu, demi menyahut seruan kerajaan, agar rakyatnya berjimat cermat. talipon talipon ni mahal. SMS dua kali baru satu sen. jimat bukan?

"bill broadband dah sampai pagi tadi, lepas zohor mak bayar"



dan ya, lepas zohor emak bayar. terima kasih emak . sebab tu yuyu selalu sayang emak lebih :')

p/s : lukisan hudoh tak bermaksud tuannya pun huduh

7.00petangnya lepas saja balik dari kelas, balik dengan harapan, dapat la yuyu me-laqha-kan diri dengan online satu dua minit. tengok tengok , account terminated. ha? dah la tadi ada quiz sakit kepala. kelas pulak pagi sampai petang.

rasa macam tak logik. apesal tertunggak cuma RM74.90, dan baru je pulak bil sampai, tiba tiba account terminated. tadi kan emak yuyu dah bayar! oh. lupa nak cakap. yuyu guna Meksis Broadband.

dengan kadar siyes segera, talipon Hotline Meksis. 1300111000. sungguh sungguh yuyu cerita pasal musibah yang melanda yuyu. touching kot. T_T . lepas tu, kata abang operator tu, dia akan check status yuyu dalam masa singkat. singkat? siyes ke singkat?

tup tup.

kedit yuyu terus habis. demm. dah la tak settle lagi. tunggu punya tunggu, masih tak dapat connect. dengan balance kredit cuma RM0.03, nak tanya nama abang operator pun memang tak kan sempat. pulun yuyu, pergi topup. nak tak nak, hari ni tetap juga yuyu boleh online. detak hati degil yuyu. sejurus dah topup, sekali lagi yuyu talipon.

1300111000 inilah konon nya number hotline meksis nya. kali talipon dengan agresifnya. agresif umpama seorang yang sedang lapar, lalu nampak Tiramisu di depan mata. tak pernah nak sabar. -.-' kali ni lama sikit perbualan yuyu dan abang operator. bila yuyu terlalu marah, sifat macho yuyu akan terus berakhir dengan air mata. memang susah marah orang. sobbsobb.

tiba tiba, segala musibah melanda diri, yuyu luahkan pada abang operator tersebut. dan yuyu tak paham kenapa yuyu terlalu jujur pada seorang abang operator yang tak dikenali. antaranya adalah seperti berikut :

"dah lima jam kot. yuyu dah la banyak esaimen kena buat. tapi dari tadi tak  dapat connect. sakit hati betul la."

"tunggu sebentar! tunggu sebentar! tu je dari tadi. pening la! dah la tadi test Financial System yuyu tak dapat jawab satu soalan!" *sambil nangis, tahan marah*

"ni kali kedua yuyu  talipon tau tak! berapa kali nak check status. tadi yuyu call sampai habis kredit! lepas beli tom yam, yuyu topup pulak! terus talipon ni! berapa banyak kali nak check status ha??"



tapi.

semua kemarahan serta merta bertukar kepada perasaan tidak pasti, pabila yuyu tengok balik, kertas yang yuyu sedang pegang sebenarnya bil SELKOM. bermaksud, yuyu telah rujuk Hotline SELKOM, walhal, yuyu sedang membicarakan hal MEKSIS Broadband.

ya. persamaan mereka adalah, dua dua adalah syarikat Telco Malaysia. namun, dua dua adalah menggunakan number Hotline yang berbeda, mereka juga mempunyai abang operator yang berbeda.

masa ni, cepat cepat yuyu reject call, padahal abang tu siyes tengah check status SELKOM Broadband yuyu. dah lama luput kot. T_T sekarang dah pakai lain. hmm. malunya.

selow selow yuyu talipon pulak Hotline MEKSIS yang betul, tak sampai lima minit kemudian, dah boleh connect sekarang. bhaha.. dah boleh dah post status kat PAGE yuyu. dan sekarang dah boleh pun taip entry ni, patut la, lima jam tadi yuyu talipon, dorang asyik check status je.

bhahah. tak tahu nak klasifikasikan diri yuyu ni dalam spesis apa.

maka, motifnya : sila ingat number ini Hotline CELCOM 1300111000 manakala Hotline MAXIS adalah 180082200 .

terima kasih sudi baca :)

January 26, 2012

Tips Penting Buat Pelajar Universiti dan Kolej ♥

55 comments
Assalamualaikum


pernah tak hujung hujung semester, mintak duit kat emak? ikat perut ketat ketat dengan kain pelikat, sebab takut tengah tidur, tetiba perut meriah berkeroncong? pernah tak juga hujung semester, pinjam duit kawan RM50, lepas tu, setiap bulan bayar RM10. 5 bulan cukup la RM50.

padahal duit PTPTN dah dapat. ooooooooo. ni mesti sebab tak bijak urus duit kan?

yuyu orait je, lepas dapat duit PTPTN, emak adalah makhluk paling gembira, sebab anak beliau dah tak buat buat miskol mak, nanti mak talipon balik, lepas tu suruh emak bank in seratus. kalau yuyu boleh, korang mesti la lagi boleh.

cuma kena ada displin untuk ikut tips tips  dan kesedaran untuk Bijak Mengurus Wang ni.

sebagai seorang pelajar jurusan Keewangan Islam major dalam Perbankan, sedikit sebanyak yuyu tahu cara pengurusan dengan super bijak. -.-' walaupun, takde la bijak mana, tapi, suka hati yuyu la nak mengaku kat entry ni.

korang dah bosan dengan tengok entry yuyu tanpa video bukan? kali ni, yuyu post entry beransurkan video :').  video, Bijak & Senang, yakni, bila dah bijak berbelanja dan menguruskan wang, kelak kita akan senang. hukhuk.


tak baik tau kutuk kutuk video yuyu! penat buat, siap pinjam laptop kawan. wuuu T_T

oh. alang alang kalau korang ada video bab bab "kewangan" ni, sila lah join pertandingan ni.

Securities Industry Development Corporation (SIDC), bahagian latihan dan pendidikan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia ada buat satuu pertandingan Intervarsity Financial Literacy Movie (I-FiLM) untuk kita kita yang student universiti atau kolej.

pertandingan super ohsem ni berlansung dari 15Disember2011 hinggalah 11Februari2012. bermaksud dah tinggal berapa hari saja lagi pertandingan ni nak tutup.

nak cakap awal awal la kat korang, kalau tak join pertandingan ni, memang korang rugi sangat sangat la. tak rugi ke, kalau pertandingan best best macam ni, kita boleh dapat RM3000 dan sijil kalau kita menang dapat number satu!

RM3000! bukan RM300 la!

apa yang korang perlu buat, cuma :
  1. rakam satu video. habis tak sangat, webcam yang selalu SKYPE dengan opah tu, boleh je guna untuk record kan? 
  2. rekod je video apa apa yang berkaitan dengan Pengurusan Wang ke, pasal Pelaburan ke, dalam masa 1 hingga 3 minit. lebih lebih tak 
  3. buatlah video jenis apa pun, ikut suka kata hati korang yang tulus tu. -.-'  Digital animation? Cartoon? Movie? Comedy? Drama? Sketch? Slow motion replay? Public service announcement? First person perspective? Hidden camera? Silent movie? Live commentary? Demonstration? Talk show? News bulletin? Interview? Documentary? kalau yuyu, yuyu cuma buat video slide show. T_T
  4. mesej yang di tonjolkan dari video haruslah JELAS LAGI NYATA pasal pengurusan wang/ pelaburan. harus harus. tak payah la nak buat video bagi ucapan Raya Cina pulak.
  5. terus upload video korang kat YouTube. lepas tu, bagi link kat Bijak Mengurus Wang.dalam masa kurang 3 hari, video hasil peluh kerah tenaga roomate korang pun, akan di-postkan page BIJAK MENGURUS WANG.
  6. dah nama pertandingan. -.-' lepas tu ajak la satu kampung like video korang! pak cik leman yang suka tidur tu, kejut dia suruh like juga. cerah peluang nak cium RM3000. sebab 50% dari LIKE, dan 50% dari pengadil. adil.

wah. cepat cepat. ada banyak masa lagi nak buat video! dah la senang, hadiah masyuk pulak! ada rezeki, untung untung dapat RM3000, boleh simpan dalam ASB ke, tak pun biar dalam Fixed deposit, dapat la sikit duit lebih nanti. bijak bukan?



dah dah. takmo tunggu banyak banyak masa lagi. join sekarang! korang menang, bak yuyu singgit. dapat beli Jambu pun jadi la.

terima kasih sudi baca :')

January 25, 2012

Menunjuk-nunjuk.

73 comments
Assalamulaikum


video ini ada kaitan dengan potongan ayat al-Quran dan Hadith ini :

“Dan jangan membelanjakan hartamu dengan boros yang melampau-lampau. Sesungguhnya orang-orang yang boros itu adalah saudara-saudara syaitan, sedangkan syaitan itu pula adalah makhluk yang sangat kufur kepada Tuhannya.” 
(al-Israk: 26 – 27)


“Tidakkah kalian mendengar? 
Tidakkah kalian mendengar?
 Sesungguhnya kesederhanaan itu sebahagian daripada iman!”
 (Hadis Riwayat Abu Daud)


kalau kita perasan, kisah kisah Rasullah S.A.W tidak pernah dengan bermewah mewah. hidup baginda penuh dengan kesederhanaan. bukan dari segi pemakaian saja, tapi perhiasan juga, makanan, perbualan, semuanya bersederhana. Walhal, Baginda jauh mampu bermewah mewah berbanding kita.

tapi, atas dasar iman yang tinggi dan sifat maksum Baginda, Rasullah S.A.W mengaplikasikan sifat bersederhana dalam kehidupan seharian.

Biar hina di mata manusia, tapi mulia di sisi-Nya. entry ini untuk peringatan buat diri sendiri dan perkongsian untuk semua.  و ألله أعلام

Terima kasih sudi baca :)

January 11, 2012

Kita Sering Lupa

72 comments
Assalamualaikum


"Ya ALLAH, 
Jauhkanlah aku dari sesuatu yang membuatkan aku jauh dari-Mu, tapi...
Dekatkanlah aku dengan sesuatu yang akan membuat aku dekat dengan-Mu."

Amin

January 10, 2012

ke-eksaited-an di i-City | Entry Bergambar

107 comments
Assalamualaikum

selama 23tahun hidup di muka bumi ini, semalam adalah kali pertama dan InsyaALLAH kalau tak ada aral mengada ngada nak membujur melintang, ia akan menjadi kali ke patratustujuhpuluhenampointempat kali yuyu ke i-City,Shah Alam.

yuyu dah bebal gegendang telinga yuyu, rakan taulan asyik cakap ke-syok-an i-City. mata pun dah tersembol tengok kawan, asyik upload gambar siap buat buat peace di sana. hmm. 

maka, yuyu tanamkan azam di benak hati yang kudus lagi tulus dan mulus ni, nak tak nak, weekend kali ini, i-City akan menjadi tempat berpeleseran yuyu. huh! dah tak nak dah bila orang cakap pasal i-City, yuyu asyik ulang soalan yang sama:

"i-City tu natang apa? best apa sangat kat sana?"

tapi ni bukan masalah yuyu tak ubah dek katak di bawah tempurung, bukan juga masalah tak ada kehidupan sosial di tempat tempat menarik, tapi, yuyu kan pelajar yang selalu sibuk dengan baca buku, tekan tekan kalkulator la, buat esaimen la. bila masa nak tau semua yang menarik ni! *bernas tak jawapan?*

dan Alhamdulillah, weekend semalam telah membuat hidup yuyu kelihatan lebih bermakna. hakhak. terharu bhai wa dapat jejak kaki kat i-City.

-.-'

Mempersembahkan JeLo Zulaikha!


rajah satu                                                                                                             rajah dua
        
inilah yuyu semalam. ni bukan magis. dalam masa dua saat, inner terus tersimpul malu sembunyi dalam selendang. tak tak. ia merupakan masa yang jauh berbeda. rajah satu tu, masa awal lagi tu. on the way nak makan Meatball IKEA. aummmm

sebelum ke i-City, yuyu lepak The Curve dulu. layan Papa I U. siyes muvie tu tak best. nasib ada Mia Sara je. kalau tak, nak je buat sesi protes habis habisan kat wayang tu. habis RM22 yuyu. mencik betul :'(

lepas solat Magrib, barulah yuyu terus merempit ke i-City. hojyeahh! ohh, sebelum lupa, yuyu nak creditkan shawl cntik tu dari Babynalisa Beautiful. siyes best pakai!


Icon i-City


 
kebatakan yuyu amat jelas nyata masa ni. sampai sampai saja di sini, yuyu macam nak jerit lalu lompat lompat dan terus guling guling macam tenggiling di sana. woaaa. lawa kan i-City? yuyu ingatkan, yuyu je yang lawa kat muka bumi ni. ehhh .

dari jauh dah nampak pokok pokok pelesu bertatahkan lampu. cis. berani dorang menipu yuyu! mati mati ingatkan pokok betul bersalut lampu berkrim. rupanya, pokok besi. apa pun, tetap cantik. yuyu rasa macam nak bawa balik pokok lampu tu satu kat rumah. boleh menyicah mangga bawa pokok berlampu. cool kan :')


Lolipop Raksasa

 
inilah lolipop raksasa itu. ia comel dari jauh, tapi takde la comel mana sangat pon dari dekat! besar la juga kan. besar dari kat FunFair. pergerakan dia pun agak men-siput. seloww seloww. bila dah sampai atas, yuyu dah mula hilang arah tujuan hidup.

adakah di sini pengakhiran hidup yuyu. 

disebabkan yuyu spesis manusia takut pada ketinggian, maka, masa ni, yuyu aplikasikan segala doa yang yuyu pernah hafal dari Tadika. doa makan, doa tidur, doa penerang hati, doa minta jodoh, doa qunut tetiba ingat. demm. tak cool.


pembajet cute yang berjaya

    
awal awal, ke-eksaited-an yuyu jelas ternampak. tapi makin lama berpeleseran di sana, jasmani dan rohani yuyu dah macam mintak bantal. inilah tanda tanda kita semakin berusia, pabila jasmani mintak balik rumah takkala ke-eksaited-an kita masih belum di klimak. -.-'

selendang pun, dari yang kemas, sampai lantak-kau-la-nak-jadi-apa. dengan muka berminyaknya, dengan, selebetnya. yuyu memang dah tak fikir diri dah. nasiblah handbag Sometime Boutique penyelamat keadaan. nampak la ohsem sikit. bhahah.

namun, waluapun, yuyu dah layak di gelar dewasa, dengan berbekal umur 23tahun yang ada ni, tapi, usaha membajet cute, tetap takkan goyah. bantai juga beli telinga berlampu, dan gagah memakai sepanjang di sana. hikhik. omey kan telinga tu ^^

***

huhuhu. jadi, lepas ni, nak pergi lagi i-City, tapi nak masuk rumah empat musim. semalam ramai sangat orang. segan pulak nanti nak lompat lompat, guling guling atas salji tipu tipu .

p/s: macam dah lama sangat dah yuyu tak upload gambar kan?

terima kasih sudi baca :)

January 9, 2012

Lelaki Baik Untuk Perempuan Baik, Perempuan Baik Untuk Lelaki Baik

79 comments
Assalamualaikum ♥

"Finding the right man for marriage
is the second challenge.
The first challenge is to be the right woman
that a right man wants to marry."

bila dah semakin matang, yuyu selalu impikan lelaki yang baik lagi soleh. tak kisahlah kalau kalau dia pernah nakal dulu. dan yuyu yakin, bukan yuyu saja impikan lelaki macam tu, tapi, mungkin hampir semua perempuan.

tapi, terfikir tak layakkah kita semua (perempuan) untuk lelaki yang kita selama ni idamkan? lelaki baik lagi soleh. lelaki yang pandai menjaga agamanya. pandai pulak jaga nama. hmm. macam nak simpan dalam almari. sayang. takut nanti perempuan lain ambik.

hikhik.

pernah dengar ayat ini dari Surah an-Nur ayat ke 26?
Allah S.W.T berfirman:
Perempuan yang jahat untuk lelaki yang jahat dan lelaki yang jahat untuk perempuan yang jahat, perempuan yang baik untuk lelaki yang baik dan lelaki yang baik untuk perempuan yang baik.” 

walaupun, ayat ini bukan lah satu janji dari ALLAH, tapi ia adalah satu peringatan dari-Nya, semua orang melakukan kesalahan, dan semua orang berhak untuk berubah dan berhak mendapat yang terbaik.

quote dan potongan Surah an-Nur atas tu, ada kaitan. sebagaimana yuyu takda la bagus mana sangat dalam bab agama, tapi, yuyu nak sangat kongsi dengan semua, apa yang lecturer yuyu pernah cakap dulu di kelas subject Jurisprudence. Ustaz Yusef Niteh nama ustaz yuyu tu.

kata ustaz ;



"kalau nak pilih pasangan, pilih yang yang baik baik. InsyaALLAH selamat dunia akhirat. tapi sebelum mencari pasangan yang baik, diri sendiri pun kena jadi baik. perempuan baik untuk lelaki baik, lelaki baik untuk perempuan baik.

kalau berubah, berubah kerana ALLAH, jangan kerana "Z" (ustaz suka guna Z untuk ganti nama laki) kalau kamu berubah sebab Z, Z suruh suka perempuan pakai tudung, kamu pakai tudung, buat baik sebab nak dapat Z, nanti bila tak dapat Z, kamu mula la nak nangis nangis, nak berubah la.

sebab kamu tak ikhlas lagi.


tapi, bila kamu berubah untuk ALLAH, nanti kamu takkan sedih bila ALLAH beri ujian kat kamu kalau dapat lelaki tak berapa baik. insyaALLAH, ALLAh juga jaga kamu dan tolong kamu untuk berubah. pahala pun kamu dapat.


selalunya, lelaki baik akan dapat perempuan baik. tapi kalau kita dah baik, tapi dapat lelaki tak berapa baik tu, anggaplah tu ujian."


betul bukan? :')

untuk cari pasangan yang betul memang susah. tapi lagi susah untuk betulkan diri. kalau nak lelaki yang jaga solat, terlebih dahulu, kita sendiri yang patut jaga solat kita. kalau nak lelaki yang pandai jaga duit bagai, sepatutnya, kita sendiri yang betulkan diri kita untuk pandai jaga diri.

yuyu pernah. berubah untuk lelaki. sekali lelaki tu ada perempuan lain, yuyu down sangat sangat. sebab bagi yuyu, dialah lelaki yang paling bagus yuyu pernah jumpa. hampir sempurna kepada ciri ciri lelaki yang yuyu suka.  (cis.. -.-' terpaksa bagitau semua ni)

tapi, makin lama yuyu cuba betulkan diri yuyu sendiri. ikhlaskan diri berubah kerana ALLAH. bukan senang, sungguh susah. tapi Alhamdulillah. ALLAH akan selalu bantu hamba hambanya yang berubah ke arah kebaikan dan selalu berdoa.

dan yakinlah pada ALLAH, ALLAH tak pernah salah memberi sesuatu kepada hamba-Nya.

dan yuyu selalu ingatkan diri yuyu, perkahwinan, bukanlah sesuatu yang suka suka. penuh dengan tanggungjawab, amanah, ujian, dan bukanlah untuk jangka masa yang pendek, tapi selama kita hidup dan InsyaALLAH akan diteruskan hingga ke generasi infiniti.

dan yuyu faham, kenapa perkahwinan selalu dikaitkan dengan 'Bina Masjid' dan bukan Kem Bina Negara ataupun Bina Rumah bukan juga Bina Supermarket -.-'

sebab musabab, dengan harapan, dengan berkahwin, kita seperti membina Masjid. yang suatu hari nanti kita akan penuhi masjid kita dengan jemaah yang soleh dan solehah. yang selalu dekatkan diri dengan ALLAH. jemaah kita yang penuhkan masjidkan kita tu adalah Anak Anak kita seterusnya.

sweetkan

semoga kita semua sudah bersedia untuk berubah ke arah kebaikan dan terus istiqamah. dan semoga kita semua akan ditemukan dengan pasangan idaman kita semua.  amin

Jodoh itu rahsia ALLAH. dan ALLAH telah pun tertulis jodoh terbaik untuk kita di luh mahuz.

p/s : maaf kalau ada salah, harap terus betulkan

terima kasih sudi baca. :)

January 8, 2012

Volkswagen Polo & RM7000 Untuk Kita Semua ♥

29 comments
Assalamualaikum

Volkswagen Polo yang kacak lagi hot lagi seksi lagi gagah, sudikah awak jadi milik saya? *puppy-eyes*


ya rakan taulan sekalian. Volkswagen Polo tersebut bakal menjadi milik antara kita semua ni. yakni Yuyu Zulaikha. tahniah buat diri sendiri. *berangan siap siap* . kalau korang rasa korang tak layak, korang salah. kita berupaya pelop Volkswagen Polo anggun ni tahu.


semua ni takkan mustahil kalau kita join Celcom Call Me Tone-A-Thon!

selama ni, kita selalu rasa yang kitalah makhluk paling cool kalau bab bab lagu terbaru ni. cakap je. pejam mata sambil hedong kembang kita boleh jawab. jadi, masa ini lah kita nak tunjukkan lagi ke-coolest-an kita! dengan hanya memberikan pelbagai lagu untuk di dengar, setiap kali rakan taulan kita talipon.

lagi cool Call Me Tone-A-Thon ni, kita berpeluang untuk menang wang tunai hingga RM7000 untuk hadiah harian!  ya betul betul! setiap hari, seorang subcriber Call Me Tones berpeluang untuk dapat RM2000 hingga RM7000. boleh juga dapat baju baru, sneakers, atau juga smartphone terbaru dan banyak lagi hadiah yang mahal mahal!

best best!

dengan langkah SUPERDUPER mudah dari 14Disember2011 hingga 12Januari2012, hanya:

Taip CAR dan hantar ke 22222

sejurus kita taip langkah tersebut, kita akan dapat 2 Call Me Tones yang hanya dicaj RM5. ya! dua Call Me Tones dengan hanya RM5 untuk selama sebulan! jimat bukan? 

untuk pilihan lagu yang kemain banyak, kita boleh dapatkan di sini www.thecube.my .untuk melayakkan diri kita dapat Daily Prize yang ohsem tadi, kita sekurang kurangnya perlu hantar 3 SMS to 22222 tadi tu dan beli 6 buah lagu paling cool dengan hanya RM15! 

mudah macam goyang kaki kan. hikhik. ni yang suka ni :')

maka, jommm ramai ramai kita join Call Me Tone-A-Thon sekarang sementara hadiah sedang bersidai tunggu kita join saja. 

jadilah pembeli Call Me Tones terbanyak atau pembeli Call Me Tones yang paling ohsem, dan, kita layak untuk pelop hadiah hadiah yang kita idamkan tadi! untuk lagu lagu ohsem lagi cool, jangan risau, ada lebih dari 4000 lagu tersedia untuk dipilih!

jangan lupa tau untuk :
  1. taip CAR dan hantar ke 22222 (Celcom)
  2. pilih seberapa banyak Call Me Tones yang paling cool lagi ohsem
  3. semak lagu lagu tercool kita di www.thecube.my
tertakluk kepada terma&syarat

terima kasih sudi baca ^^

January 7, 2012

Ini Tidak Lagi Seksi.

68 comments
Assalamualaikum

pemenang anugerah makhluk paling seksey di alam semesta.

di minta bawa bertenang semua. 

yuyu tahu, inilah Kisses yang selalu manusia makan sampai terpejam mata lalu seloww seloww kunyah almond di dalamnya, dengan harapan, almond tadi takkan pupus dari mulut sedang cekelat mencair masuk anak tekak dengan gemah gemalainya.

tak sangka pulak yuyu dapat merepek dengan jayanya di pendahuluan entry. orang pun dah bebal dah. -.-'

kalau korang tak tahan dengan ke-seksey-an cekelat ini, apa lagi Yuyu Zulaikha. yuyu kemain kagum dengan semua jenis cekelat di dunia. tak kira lah Kisses ke, DAIM ke, tak pun cekelat percuma masa beli TORA dalamnya ada 'Robot bertukar Kereta'. ia seksi lagi hebat

lepas tu baru lah kagum dengan Tun.Dr. Mahathir akan kehebatan dan ketegasan idea beliau. woaa.

yang bertuahnya menjadi anak jati Langkawi ni, cekelat semua murah murah. jadi, cuti baru baru ni, yuyu telah beli segerombolan cekelat untuk santapan tekak. setiap kali bosan, yuyu melantak Kisses, bila nak taip entry baru, mencekik Toblerone, tengah study, menkedarah Whittakers, bangun dan nak tidur, telan DAIM, nak mesej sambil guling guling atas katil, makan Ferrero...

nasiblah yuyu spesis yang bermetabolisme tinggi. 

tapi, yang malangnya, semalam...

satu jadah kerja apa pun yuyu tak boleh buat. sakit kepala wa. dah la migrain buat esaimen Faraid sampai meleleh leleh hingus tak cukup tidur, yuyu pulak bantai pulak mencekik cekelat tanpa hirau yang migrain dan cekelat tak boleh bersatu padu.

makin teruk la migrain yuyu. maka, semalam, bertubi tubi yuyu salahkan diri sendiri yang "dah terhantuk baru terngada". pedihnya migrain yuyu sampai yuyu ketuk kepala dengan handphone.

jenuh juga, yuyu Yoga subuh subuh tadi dengan harapan, migrain yuyu beransur pulih. dah malas dah ketuk ketuk kepala dengan henset. dah malas dah nak telan air mineral bergelen gelen, sampai dapat isyarat dari badan "adakah ko saja membunuh diri dengan cara lemas menelan air mineral?"

sekarang, lepas Yoga tadi, Alhamdulillah, dah okay sikit, cuma masih rasa macam bijik mata nak terjojol dari soketnya. *ada juga yang nak kena tikam dengan garfu ni*

cuma pesanan yuyu kepada semua, ingatlah bahwasanya, cekelat dan migrain adalah musuh. dorang ni tak boleh bersatu padu sejak azali. walaupun, orang kata, cekelat dalam menenangkan. tapi, beliau tetap tak berupaya menenangkan migrain. makin teruk adalah.

sobbsobb. nak jalan jalan ICT kejap lagi pun takde mood. T_T

terima kasih sudi baca :)

January 2, 2012

Kenangan Zaman Sekolah ♥

82 comments
Assalamualaikum

"Mangunnnn! Assalamualaikum tekjuuuuu!"
p/s : lukisan huduh tak bermaksud tuannya pun huduh.

hadoi. fenatnya yuyu hali nih. pagi pagi mangun pegi cekulah! tengah hali pulak fenat belatur kat kantin panjang panjang. tekju pulak bagi kije cekulah manyak manyak. beg cekulah pulak belat nak mamposh! fenat badan yuyu.

apehal? tengok tengok? *sambil muka paling innocent, merasakan tak-sedar-diri-dah-tua bukanlah satu perbuatan teruk mana pun*

rindu pulak yuyu dengan sekolah. memandangkan hari ni merupakan hari pertama persekolahan, bahang semangat berkobar kobar yang tersemat hebakk di jiwa seluruh pelajar, telah ter-bluetooth ke jiwa yuyu juga.   rasa macam :

kenapa la aku bukan Tingkatan 3. bawa buku teks pergi sekolah. makan chewing gam masa perhimpunan dan kenapa bukan sekarang, akulah manusia paling sibuk ikut jadual.

bila dah besar gedabak ni, teringat pulak :

1) Baju Sekolah & Lencana
padahal sekolah dulu, siap nak buat solat hajat, supaya masa cepat berlalu. mual halkum dah nak pakai baju putih kain biru kasut ada kapur. nak la juga pergi sekolah pakai Maxi Dress bersama shawl Hana Tajima sambil tayang handbag vintage dari SOMETIME Boutique

keji tak keji, bila waktu sekolah, demi efek cool, yuyu suka pakai Badge Button Avril Lavigne pada lencana sekolah. cool kan.


2) Perhimpunan
dah tua macam ni, bila lagi nak rasa perhimpunan? melainkan menyebokkan diri di perhimpunan BERSIH ataupun Perhimpunan Puteri Puteri UMNO. walhal dulu, waktu perhimpunan adalah waktu paling ideal untuk jadi pelakon pesakit kronik

"cekgu ni tak reti penat ke bebel depan tu?" -.-'  ayat paling laris.

sambil kunyah chewing gum agar bunyi bunyi kunyahan chewing gum akan menghentikan suasana bosan di padang perhimpunan. sampaikan yuyu pernah tertelan chewing gum akibat terkejut pengawas sekolah tetiba timbul dari arah belakang. nasib tak mati tercekik.


3) Waktu Mesyuarat
waktu ni adalah waktu kecintaan yuyu. sedang kusyuk dua bijik mata tumpu papan hitam, namun kepala otak kusyuk terbayang katil di rumah, paling best bila ada announcement untuk mesyuarat. memandangkan yuyu dulu ada jawatan :

  • penolong ketua pengawas pusat sumber
  • setiausaha kelab Bahasa Inggeris
  • bendahari rumah sukan Merah
  • ahli biasa untuk beberapa kelab lain
maka, bukanlah sia sia pegang banyak jawatan. mesyuarat 15 minit, lepas pusat sumber sejam. bhahaha. balik mesyuarat, salin saja nota dari kawan. :') lain kali jangan la segan silu menjadi gila kuasa.


4) Kerja Sekolah
memang sebati sejak dari bangku sekolah, kerja sekolah bukanlah sesuatu perkara kegemaran yuyu. lagi rasa tak suka bila, dah ada kerja sekolah, tetiba, hari nak hantar, yuyu terlupa bawa buku tak pun lupa buat. dayumm!

serta merta fakta dunia bertukar, makhluk paling ganas di muka bumi bukanlah singa mahupun Raksasa, tapi Cikgu Sekolah. wuuu T_T yuyu pernah kena berdiri atas meja sebab tak buat kerja sekolah pelajaran Tauhid. malu tau. dah la secret admirer yuyu sekelas dengan yuyu. hmm.


banyak lagi la yang yuyu teringin nak balik ke sekolah.

walaupun dulu yuyu antara pelajar yang nakal, tidur di hostel la, makan bawah meja masa cikgu mengajar la, bawa alat make up la, tapi, pelajaran tetap takkan ketinggalan. sebab nak sangat jadi Mahasiswi Universiti dengan harapan, nampak lebih cool bila orang tanya :

"ko sekolah kat mana weh?"
"lu silap bro~ wa dah Degree kot" *sambil  jeling dengan riaknya*

hikhik ^^

sekarang ni, yuyu dah umur 23 tahun, nak berangan balik ke zaman sekolah pun tak guna lagi. melainkan terus menikmati zaman sekarang, supaya dah kerepot nanti, takda la yuyu nak taip entry "kan best masa umur 23tahun dulu"

p/s : teringat sharpener bulat ada cermin yuyu dulu. cikgu rampas, sebab yuyu suka bagi mata cikgu silau dengan kuasa menghala cermin ke matahari. bhahaha. masa tu sekolah rendah.

terima kasih sudi baca :)
© Yuyu Zulaikha . Design by FCD.