October 31, 2011

Buah Nona Di Luar Pagar

96 comments
Assalamualaikum ^^

buah nona  di luar pagar
ambil galah tolong jolokkan
kami budak baru belajar
kalau salah tolong tunjukkan.

tajuk hari ni pasal Buah Nona. buah hok isi putih lepuk manis manis rasa macam nak jilat sampai ke titisan terakhir. buah yang selalu dulu kecik kecik selalu samun takkala paksu tengah kusyuk makan. kalau bab buah Nona, jadi keji pun tak kisah.

sesi soaljawab di PAGE yuyu

ingatkan ramai yang pernah tengok secara langsung juga pernah usap usap buah Nona sebab sayang nak makan. rupanya tak ramai yang pernah makan, malah tak pernah tengok. hmm. rugi satu nikmat makan buah ni. 

maka entry ni, yuyu nak realisisakan impian korang untuk tengok pokok beliau. tak special mana pun. sebijik saja pokok pelam. yeahh. im your hero!

cakk!
 mempersembahkan karekter utama entry ini! BUAH NONA. tepuk tangan sikit!

ada dua pohon pokok Nona di rumah yuyu. satu jantan, satu betina. :') ehh. paham paham la kann. gatal betul buah Nona ni. pokok jantan dilahirkan sebagai tak produktif. tumbuh panjang tanpa sebarang jasa kepada agama bangsa dan negara. 

pokok Nona betina kat rumah yuyu pulak sungguh pulun menjadi produktif. selalu saja menghasilkan buah yang ramai. 

sambil bersila pun boleh petik buah ni. memang rendah saja.

AYAM : okay, aku kena posing se-ohsem mungkin. kemungkinan besar, muka aku akan tertepek di entry Yuyu Zulaikha. omai omai! -.-'

dan ni lebih jelas lagi nyata. yang kiri masih tak masak lagi. keras dan tak berbau harum. dan yang kanan pulak yang separuh masak. sebab itu lah kalernya merah + hijau. tak berapa lembut tapi ada sikit sikit bau harum. 


terpaksa petik awal demi bagi pada kawan karib (Adila) yuyu yang tengah mengandung 6 bulan. mengimdam buah Nona pulak kata beliau. Adila adalah antara 8 perempuan mengadung yang cop cop buah Nona di rumah yuyu. kiranya, yang mengidam buah Nona, wajiblah bertandang rumah yuyu.

bukanlah bersifat mazmumah sanggup bagi buah keras tak masak tu kat kawan yang mengidam, tapi walaupun tak masak, ada teknik senang untuk masakkan/matangkan buah Nona ni, dan juga buah buah lain waluapun dah di petik dari pokok :

tarokkan kapur makan di sekeliling tangkai buah, dan peram (eram) sampai masak.

dah tau dah. ooo.

nak tunjuk buah yang dah masak, tapi takda lagi. ada satu dah masak ranum. kononnya, Jumaat lepas nak petik makan sama sama dengan family sambil tengok tivi lepak lepak minum air kopi lalu borak pasal kehidupan sibuk masing masing, tapi, esoknya hari Jumaat, tengok dah tinggal bekas saja.

dah kena  rembat tanpa notis 24jam. cis.

p/s : balik kampus, nak juga la bawa sebijik dua.

terima kasih sudi baca :)

96 comments

  1. tak pernah makan pun.. tapi pernah tengok... :)

    ReplyDelete
  2. tau buah nona tp x pnh tgk dan mkn..huhu..kesiannnn ceq..

    ReplyDelete
  3. dop penah makangggggggggggggggg!huwarrr

    ReplyDelete
  4. hee~ buah n0na nyeh serius meme sedap :)

    ReplyDelete
  5. KIHKIH.NAK TAU TAK.YAN TAK PERNAH TAU PON WUJUDNYA BUAH NONA.TERUK TAK TERUK ? XD

    ReplyDelete
  6. dulu pnh ada pokok buah nona ni kat umah sewa fmly naz. smpat juga merasa dalam 5-6 biji. now susah kemain nak dapat buah ni, silap2 ramai yang tak kenal kan yuyu? :)

    ReplyDelete
  7. siyesli ain tak penah makan dan tak penah tgk. nie baru tgk.. hehe. teringin nak makan... sedap tak yuyu ?

    ReplyDelete
  8. MEYH SINI POS BUAH NONA JUGAK.HIKHIK XD

    ReplyDelete
  9. buah ni sedap tak? belum pernah cuba ;)

    ReplyDelete
  10. Boleh makan eh ? heheh

    ReplyDelete
  11. cedap2, tapi da lama tak jumpa buah ni..huhu

    ReplyDelete
  12. sedap woo
    tpi sllu kalau peram
    blut surat khabar jer
    jd jgk
    hehe
    tpi sni pyh gila nk cri buah nie
    satu g durian belanda
    lg ssh nk cri

    ReplyDelete
  13. serius ke ada jantan betina..??
    http://takbest.blogspot.com/

    ReplyDelete
  14. best gila haha..buah ni tahu..dlu2 slalu jmpe kat umah nyonya buah nie..tapi xpernah rse pon...sdp sgt erk..?

    ReplyDelete
  15. Tak pernah dengar pun . Yuyu tolong post kat puchong satu boleh ?? Hehe

    ReplyDelete
  16. tengok buah nona gatal tgn nak komen .. cuma nak taip . lama tak makan ! tiba2 rasa mengidam huh !

    ReplyDelete
  17. Yupp sangat ramai yang tak pernah tahu pun pasal kewujudan buah nona ni.
    Dulu ada satu pokok belakang rumah Atuk, tapi sekarang dah takde. T_T
    Untunglah Yuyu boleh makan selalu~~ T____T

    ReplyDelete
  18. @mishnurlin alaaa.. sayang laa.. sedap tauuu.. manis :')

    ReplyDelete
  19. @cikumi_violet mehh rumah kehhh.. nak bagi makan banyak banyak :')

    ReplyDelete
  20. ada kat rumah jiran.. tapi tak pernah mintak nak makan plak..

    ReplyDelete
  21. @oniehokalohhhhh.. sayang nyooo dop penoh makanggg!!

    ReplyDelete
  22. sya penah tengok buah nie tapi tak enah rasew hihihihi

    ReplyDelete
  23. sya penah tengok buah nie tapi tak enah rasew hihihihi

    ReplyDelete
  24. ika pernah.....time kecik kecik dulu kala..hehe...sekarang dh jarang :)

    ReplyDelete
  25. @Fyeena Marchmafyn heheheh.. sedap kann.. rasa nak makan banyak :)

    ReplyDelete
  26. @Izyan Masri hahahaha.. tak pernah? haishh.. sayang nyaa!

    ReplyDelete
  27. yg dalam die tu warna kuninh xkuning sangat eh eh?

    ReplyDelete
  28. @Snazzy Naz heheh.. yuyu senang je nak dapat.. depa rumah ^^

    ReplyDelete
  29. Buah Nona.. xpena tgk & makan.. kuno btol kn?? hehehe

    ReplyDelete
  30. tak pernah tgk ! apatah lagi makan.. ni first time tgk kat blog yuyu..
    sedap tak yuyu?

    ReplyDelete
  31. ~kecik2 dulu pernah la makan..sekarang dah tak jumpa buah tue..pokok pon dah mati..:(

    ReplyDelete
  32. bukan stakat makan..tengok buah ni pun first time

    ReplyDelete
  33. tak pernah makan dan tengok pun.. dengar je selalu..

    ReplyDelete
  34. buah nona tak pernah tengok, iklan Nona yg dekat tv3 tu pernahlah tengok. Hee :)

    ReplyDelete
  35. tak prnh mkn pn.cne ek rasanya? ==.

    ReplyDelete
  36. yaallahh seriously baru tahu yang buah nona boleh makannnnn ! HAHAH gila ketinggalan I kan ? haha

    ReplyDelete
  37. kecik2 dulu suka makan nona..dok p ambik kat rumah jiran..sekarang ni, dh lama tak mkn..:)

    ReplyDelete
  38. begitulah awan nona nona nona~=____=

    ReplyDelete
  39. siyes ta pnh taw kewujudan buah ni.. ta pnh tgk pown.. huhu.. bwu taw ni..

    ReplyDelete
  40. siyes ta pnh taw kewujudan buah ni.. ta pnh tgk pown.. huhu.. bwu taw ni..

    ReplyDelete
  41. kat umah saya kat kampung pun banyak pokok nona. tapi tu masa kecik2 dulu la. sekarang tinggal sepohon dua jer kat tepi rumah tu.
    buah durian belanda yuyu pernah makan tak? durian belanda lagi best tau. hehee~ ;)

    http://ninimohd.blogspot.com

    ReplyDelete
  42. tak pernah makan tapi nak rase!hekhek

    ReplyDelete
  43. awwwww
    selaaaalluuu sgtnak mknbuah ni
    tapi x penah kesampaiaann
    waaaaa =(

    ReplyDelete
  44. neh ke buah nona ? huhu 1st tgk..kecian an . btw nice. la0 da msk mesti sdp an.

    ReplyDelete
  45. penah dgr nama.. x penah tgk, x penah rase.. uwaa.. nk rase.. :p

    ReplyDelete
  46. mse kecik2 ni sllu mkn buah nona tp kulit dia kerutuk skit la..sedap rasa x nk mkn kn..

    ari tu ada jgk mbe bwk blik dr kg. huhu..lma dh x jupe buah nona..skli jupe mcm org x pnh tgk buah nona..haha

    ReplyDelete
  47. wahh me tak pernah makan pun. tengok pun tak pernah. dengar je . huhuhu *jakun

    ReplyDelete
  48. oooo baru tau mcm ni rupanya buah nona +_+

    ReplyDelete
  49. Kak yuyu, check email yahoo kak yuyu :) time kasih.

    ReplyDelete
  50. aku xpernah makan ;( nakkk cuba maner nk carikk ni

    ReplyDelete
  51. mmmm,nmpak best buah nona ni..sblm ni tak pnah tgk pun,mkn apatah lg ;)tQ info br ni,hihi..

    ReplyDelete
  52. ilmu bermanfaat ! hihi seriusly, tak pernah dengar pon, inikan pulak makan dan tengok haha to be honest, bukan penggemar tumbuhtumbuhan ke sayursayuran ke haha jadi ur entry sangat berguna untuk saya :)

    ReplyDelete
  53. ohh da dpt tgok gambar skrg..nak rasa boleh tak yu??

    ReplyDelete
  54. dah lama tak makan, pokok ni pun dah tak wujud -----"

    ReplyDelete
  55. salam sis..jemput singgah tengok mana tahu berkenan nk order.terima kasih daun keladi yaa :)

    p/s ; http://hisomi.blogspot.com/2011/10/inner-bawal-kini-boleh-didapati.html

    ReplyDelete
  56. belog macam ni org minat ?

    erghhh...

    aku tak paham la


    sorry just saying =P

    ReplyDelete
  57. tak pernah makan buah tu..cam sedap jea

    http://danishninaaz.blogspot.com/2011/10/terkenang-zaman-matrikulasi.html

    ReplyDelete
  58. singgah lagi kat sini..hehe...eh, ade plak org tk puas hati tu...abaikan k yuyu :)

    ReplyDelete
  59. SUMPAH takpenah makan dn takpenah tgk. ni pun first time tgk nih. hehe terime kasih kak yuyu :D

    ReplyDelete
  60. buah nona sedap!!! dan lembut!! hehe...

    ReplyDelete
  61. ahaaa!sedap kan buah nono ni kak yuyu?saya penah makan..manis je :)

    ReplyDelete
  62. suka buah nona, kat kmpg saya banyak! :D

    ReplyDelete
  63. buah nona yang harum manis....mmg sedap .....adik comel sis ada tag u nti singgah ni yer
    http://lobaksusue.blogspot.com

    time kasih

    ReplyDelete
  64. sedapp oh! maniss plak toh kalo dah msk.

    lame dah xmkn.

    ReplyDelete
  65. tak pernah mkn & x pernah tgk.ni kira 1st time tgk! haha..mcm best je ni..huhu,,rugi2,,esok nk kena cari kt pasar mlm ada jual x?hehe

    ReplyDelete
  66. dulu masa kecil-kecil selalu lah makan, sedap. :D

    ReplyDelete
  67. lorrr..tu buah nona ke rupenya.. hahaha, MK xpernah tau pun.. kesian kan...

    ReplyDelete
  68. pernah tgk buah nona..tapi tak pernah mkn..dia masam2 eyh rasanya?

    ReplyDelete
  69. sy pggil ni buah nonang..kat kg ibu byk sgt..tp x ley telan..x tau kenapa :(

    ReplyDelete
  70. pernah mkn tp dah lama tak mkn :D

    ReplyDelete
  71. tunjuk la isi dia kat dalam..hehehehe..:)

    ReplyDelete
  72. tak pena makan n tak pena tgk pon :(
    kak yuyu post la kt kite..hihi

    ReplyDelete
  73. yuyu akak penah mkn sedap..dulu kat kg ibu akak ada pokok nie..alamak yuyu..nnt akak pulak mengidam buah nie..mn nak cari nie...abih yuyu..buatkan ramai ibu2 mengidam..

    ReplyDelete
  74. Tak pernah makan lagi..:)

    ReplyDelete
  75. Tak pernah makan lagi..:)

    ReplyDelete
  76. tak pernah mkn.. =_=
    baru 1st time tgk buah n pokok nona nie kt entry yuyu nie..huhu

    thanx yuyu sbb mempersembahkan beliau..hihi

    sebelum nie efa cume tau lagu nona sayang jew..hikhik :D



    Efa Nur :)

    ReplyDelete
  77. cheqwa tak pernah dengar pon sal buah nona...oh,ade eaaa?haha...tak tahu menahu langsung -.-

    ReplyDelete
  78. kak yuyu tak marah kan cheqwa komen banyak2?haha.nak qadha yg dulu2 tak boleh nak online ritu..lalalala~ :p

    ReplyDelete
  79. tak payah susah2 dekat kapur. peram dalam beras lagi senang. lagi cepat masak n rasa lebih lemak.


    ini serious (:

    ReplyDelete
  80. yuyu.........sedap ke.........saya nak sebijik.saye beli
    kalu sedap nak tanam 0199503271 pdaus.

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)

© Yuyu Zulaikha . Design by FCD.