May 31, 2011

Yang mana satu menjadi pilihan hati Yuyu Zulaikha. Dilema.

90 comments
Assalamualaikum ^^

kalau tengok dari segi tajuk, mesti cakap yuyu nak cerita pasal bopren kan? umpama yuyu telah dalam dilemma nak pilih Jonny Depp ke Prince William. -..-' pening dengan dilema ni. tak tak. bukan nak cerita pasal dilema tu.

ihsan Google

semenjak dua menjak ni, hati teringin sangat nak ada sekor natang peliharaan. memang hasrat untuk memiliki tu menggunung tinggi lebih tinggi dari gunung. mungkin dah jadi trend zaman sekarang yang manusia suka memilihara. 

walauapun diri sendiri tak terpelihara pun. -..-'

pertama dan teratas sekali, teringin sangat dahku mendodoi natang Sugar Glider. kata orang, Sugar Glider ni sangat manja macam yuyu. comel macam yuyu, dan berbudi bahasa sopan santun dan menghormati orang tua pun macam yuyu -..-' adehh. start nak melalut.

ihsan Google

telah pun yuyu gagah men-survey harga beliau. dalam lingkungan RM200++. walaupun mahal, yang best nya dengan Sugar Glider ni, beliau sangat manja dan boleh bawa ke mana mana. tempoh hari, ada yuyu ke Hell House, ada yuyu ternampak kawan yuyu masukkan natang ni dalam kantung kecik, dan di gantung di leher.

kira nya, sangat sangat mudah la yuyu nak bawa beliau teman yuyu makan MeatBall kat IKEA. ^^ tapi leceh nya beliau ni, tak boleh kesepian di himpit kepiluan yang melampau. kerana akan mengakibatkan beliau mati dek kurang kasih sayang. 

maka, kena la belai selalu. -..-' malas hakuh. ko belai la sendirik.

kedua nya, yuyu teringin nak mampp akan Guinea Pig. puihhh! harammm! ehh. ni bukan sepupu babi la.. bapak sedara babi pun bukan -..-' ni adik beradik Hamster. tapi berbulu Gorilla. sebab bulu belia lebat tak ketahuan hala.

ihsan Google

BFF yuyu ada natang ni. comel sangat! nama beliau Twister. yuyu sendiri pernah main dengan Guinea Pig ni. nampak macam manja. tapi remeh la pulak rasa nya. harga nya jauh lebih murah berbanding Sugar Glider. RM50 dah boleh dapat.

guinea pig BFF yuyu suka makan epal. hmm. kopak rabak la poket. yuyu sendiri pun hanya mampu menenyeh epal di majalah lalu meng-imaginasi-kan makan epal hingga terlentang, ni pulak nak bagi makan natang ni. tak pe la. malas.

tapi yang best nya, bulu beliau boleh di curl kan ke, di rebonding kan ke. hikhik. kalau yuyu ada Guinea Pig, yuyu teringin nak blonde kan bulu beliau. kihkihkih.

akhir sekali, yuyu nak sangat bela Ping Pong GoldFish. entah kenapa kepala hotak yuyu asik teringat akan Ping Pong Goldfish sejak pertemuan pertama kali yuyu dan ikan ni di sebuah kedai ikan takkala membeli ikan kelisa untuk adik bulan lalu.

ihsan Google

comel sangat. dah la kecik tapi montel kemain. dah ala ala Doraemon rupe nya. kalau tengok dari segi harga, sekor cuma RM15 tu pun kalau yang besar. tapi remeh sikit nak menjaga GoldFish ni kan. dah la cepat mati, kalau tak jaga elok, pun mati. -..-'

hmm..

macam tu la. ada baik dan buruk nya setiap yang yuyu nak tu. tapi, yuyu tetap teringin ada salah sekor dari dorang. bila main dadu lalu lambung tinggi tinggi, keputusan nya adalah "sila beli Sugar Glider agar ko boleh bawa beliau tengok wayang dengan ko".

tapi poket kata "sila beli Ping Pong Goldfish agar ko tak makan roti calit sekaya je sebelum hujung bulan". tapi hati pulak cakap " Guinea Pig adalah terbaik"


maka, nak buat keputusan amat lah berat sekarang. agak agak korang, mana la yang bagus ya? ye la, sebagai peneman kalbu takkala berduka lara ye dak. agak rasa tengah sedih, buat buat la cakap dengan natang tu.

p/s : nak mulakan, "Fav Blogger" esok :')


terima kasih sudi bace ^^

Akibat Kempunan, Yuyu Keracunan Semalam.

72 comments
Assalamualaikum! ^^
p/s : lukisan uduh tak bermaksud tuan pun uduh~

kalau boleh tengah malam semalam, nak sangat yuyu kejut kan seluruh alam semesta di muka bumi juga zuhal ini supaya bawa yuyu ke spital. nak sangat korang tahu yang yuyu mengalami masalah keracunan makanan yang amat dahsat semalam.

semua ni yuyu yakin gara gara LAKSA UTARA. 

seperti sedia maklum, laksa utara adalah makanan kecintaan jasmani yuyu. kira nya, kalau laksa utara ada depan bijik mata, air liur akan menetes ke lantai dengan kadar lebih pantas dari biasa dengan cara tak sengaja nya. terliur kalahkan orang mengidam.

balik dari kelas, adalah sesi mencari makanan untuk memanjakan perot choomel yuyu. kesian asik makan makanan  tak sedap selama di hostel. nak manjakan perot choomel dengan benda sedap sedap harus lagi wajib tunggu laki masa depan pada hujung minggu.

baiklah. termelalut. sejurus habis kelas, yuyu ke kafe. bijik mata tak boleh untuk cari benda lain. laksa juga jadi tumpuan. RM2 sebungkus. murah la kalau kat sini. teringat kat Langkawi, sebab musabab, sebungkus laksa, yuyu dapat beli dengan harga 50sen. lebih banyak pulak tu.

yuyu balik dengan selera yang makin mengada ngada. bila tuang saja kuah laksa ke mangkuk, yuyu tengok kadar lutsinar kuah laksa tu yang tinggi, siap boleh buat untuk wuduk. -.-' dah la cabai tak blender betol betol, sebijik sebijik muncul di permukaan kuah. boleh tercekik halkum yuyu.

bila tuang saja laksa ke kuah nya, HAA!? yuyu terus terkejut! ada ke patut laksa utara ada lobak merah dan sawi? T_T sobbsobb.

terus rasa macam nak balik ke Langkawi dengan segera untuk dapatkan Laksa Utara yang berkuah pekat, bau ikan segar dari ladang. pehhh. memang terbaik la Laksa Utara. tapi, walaupun laksa Utara yang yuyu beli tu nampak ganjil, yuyu tetap makan. takut kempunan.

makan dengan kadar selooow selooow. tekak tak boleh menerima. tapi habis juga satu mangkuk. dalam sejam lebih, yuyu rasa pedih sangat perut yuyu, teruk jadi nya, rasa macam ketar ketar. memulas habis, yuyu jadi macam berpeluh sangat.

hmm. sah keracunan makanan gara gara laksa ni. ;'( teruk juga semalam jadi nya. yuyu meringkuk saja kat katil. mesej sikit dengan laki masa depan. ulang alik ke toilet dengan kiraan lebih dari 712471241264 kali. siyes sadis sangat yuyu semalam.

tengah malam pukul 3 yuyu terjaga sakit perut lagi, berselang selang minit. sangat sangat sakit perut, peluh satu badan. macam nak call laki masa depan amik yuyu bawa ke hospital. tapi pulun nak tahan. bangun saja subuh, makin beransur pulih.

sekarang dah okay la sikit. hmmm. teringin sangat nak makan laksa utara.

p/s : jomm hari ni singgah Blog Pilihan Hari Ini :

  • Si Comel Fina. blogger yang comel macam kuih apom! nyumnyum!
  • HALIM. suka belog macam beliau ni. suka komen mengomen
terima kasih sudi bace ^^

May 26, 2011

Entry Terakhir.

112 comments
Assalamualaikumm ^^

nak tunjuk gambar ni kat emak, mesti emak terus eksaited nak ke Genting. emak pencinta setia bunga bungaan.

balik dari kelas dengan segera terus update belog dengan kadar lebih pantas dari biasa, yuyu capai netbook dan terus update entry pun dengan harapan entry kali ni sangat ringkas . jantung dah berdegup pantas kemain. nak saja yuyu cakap kat jantung "rilekk derr".


sejurus yuyu mempublish entry ini, perlulah korang membayangkan yuyu memperosokkan dengan gagah nya baju baju dalam bagasi kerana malam ni yuyu akan berambos balik ke Langkawi untuk 2 hari. 2 hari je? hmmm. lebih baik tok sah balik ye dak.

maka dengan ini, entry tok sah nak cakap la kan. jangan harap la yuyu nak update belog bila dah kat langkawi dalam masa singkat ni. pasti nya yuyu nak menjadi pengapit pengantin paling setia. nak juga menjadi anak mithali yang selalu mempunyai kualiti masa yang baik dengan keluarga.

kan kan kan?

belog tak pe. bukan ada orang nak bace pun. sobbsobb. siyes tengah mengada ngada touching ni.

adik kat langkawi dah pesan macam macam dah. ingatkan nak pesan akan keselamatan yang baik sepanjang perjalanan. tapi hampeh. yang di pesan oleh beliau adalah "kak, nak kasut converse baru" "kak, bawa balik kaler baru" "kak, beli kat adik batery kamera" "kak, beli earphone. -..-'


dah dah tak nak merepek lama lama dah. nak bersiap bergegas ke langkawi dengan segera.

p/s : korang sudi sudi la jenguk belog yuyu kalau yuyu tak update belog pun ye. sobbsobbb.


terima kasih sudi bace :)

May 25, 2011

Riwayat Hidup Belog Yuyu Zulaikha 1

107 comments
Assalamualaikum ^^

hari ni mood yuyu umpama makan roti buku tanpa calit sekaya atau cekelat tambah butter. tawar suram gundah gulada dan tak sedap.  di sebab kan sedikit moody hari ni,yuyu hanya boleh tepek bijik mata di segerombolan header header yuyu yang lama.

teringat lagi yuyu dengan kisah header pertama yuyu ni. sebelum yuyu ada header ni, beog yuyu kosong sangat. cuma buat Blog Description yakni Yuyu Zulaikha yang di kaler kat dengan kaler pink. langsung belog yuyu sangat suram.


yuyu pun, mula kan kerja nak buat satu header macam orang lain. jenuh kerah jasmani satu malam buat satu header ni. walaupun cikai saja, dengan header ni lah yuyu mula kan hidup yuyu sebagai seorang blogger tegar. masa tu, follower yuyu masih 200++. kenangannn....

dah lama guna header yang pertama tu, yuyu mula buat header yang kedua. tapi dengan minat yang sama. yakni muka mesti lah di tepek besar gedabak dengan memberi kepuasan yang maksima terhadap jiwa dan raga. "saye yuyu zulaikha pemilik gigi rabbit yang suka bercakap guna jari" memang tak boleh tinggal.


macam treadmark la konon nya. lama juga yuyu dengan header tersebut. sayang sangat. sebab banyak yang puji ia simple dan tak serabut. seronok la masa tu dapat puji. ye la. yuyu kan kedarah puji. -..-'

selepas hampir sebulan dengan header tersebut, yuyu pun dah mula rasa loya tekak dengan citarasa yang sama sejak berzaman. kerah pulak tenaga batin dan rohani untuk buat header baru. tapi masih dengan kecintaan menepek muka besar gedabak lagi. putih suci murni tapi dah tak ada trademark pasal gigi rebit tu.



lebih kurang juga la cara nya dengan header number 2. cuma tukar muka ja. -..-'

dah muak dengan benda yang sama, yuyu mula buat sikit kelainan di header yang ke empat. yakni dengan menepek muka yuyu di bahagian tengah dan siap dengan glitter glitter bagai. konon nya masa tu yuyu dah macam Diva la agak nya. hmm.. perasan je lebih. tapi dari header ni la banyak juga peningkatan di belog yuyu. siyes.

yuyu terus ubah suai secara pukal kat belog yuyu. backgroud, sidebar pun lain, font lain, semua nya la lain. kira nya, sini lah titik permulaan belog yuyu di tokok yang baru dan tak sama sejak berzaman. 


lama kemain yuyu guna header number 4 tu. tapi, yuyu nak cuba suruh orang pulak yang buat. maka, tiba tiba kak Ezan bermurah hati nak buatkan untuk yuyu. memamg meloncat loncat la. kalau tengok header Fatin Liyana cun kemain, maka, header yuyu pun mesti la nak cun juga. sebab musabab header FL telah di buat oleh kak Ezan la :') rasa macam Fatin Liyana je masa tu. -.-'



terima kasih kak Ezan. banyak yang puji hasil tangan kak Ezan. semua kata kak Ezan buat comel kemain. jeles. la :'(

dan sekarang pula, yuyu guna header ni lah. yang dibuat oleh Ayeem Ayam. comey kan. ada thumberlina gitu. beliau telah buat sesuatu yang sangat menepati citarasa jasmani dan rohani yuyu. kira nya, tok sah nak edit bagai. dah siap, memang yuyu seronok sangat.



sampai la sekarang yuyu guna header hasil tangan beliau. dan tak terpikir pun lagi untuk tukar yang baru. sebab musabab, header ni dah menepati kehendak yuyu. yuyu suka Thumberlina, suka yang bergerak dan nampak comel.

tapi sebab header ni juga, ada yang cakap "nyampah aku dengan blog Yuyu Zulaikha. dah macam blog budak sekolah. dengan pink nya. geli dooo" fine. yuyu terima dengan hati yang penuh kepiluan! cekup muka kat bantal busuk, nanges selooow selooow. T_T

wahh. kira nya entry kali ni, pasal riwayat hidup header belog yuyu lah kan. hehehe. bersyukur sangat header yuyu tak banyak orang komplain. suka la dengan cara hidup belog yuyu sekarang. tu pendapat yuyu la kan. korang suka header yuyu yang mana?

dah dah. kalau yuyu ada riwayat header belog yuyu, esok korang buat pulak tau. pasal header korang. gugusan koleksi header belog korang. cewahh.

p/s : sejurus publish post ni, nak sambung balik cekup muka kat bantal busuk lalu menangis seloow seloow. T_T moody tak ketahuan hala.

terima kasih sudi bace ^^

Yuyu Zulaikha sebagai gadis solehah berusia 22 tahun.

119 comments
Assalamualaikum ^^

Selamat Pagi Semua! baik lah. sebelum memula kan karangan tak melebihi 1000 patah perkataan, bagus lah kira nya, kalau yuyu gelek gelek kanan, gelek gelek kiri, lompat binatang bintang dan betul betul kan urat urat 22 tahun yang dah hampir putus ni.

buat kali ke 72872146871329 yuyu nak ucap Happy Birthday kepada diri sendiri. rasa 22 tahun ni macam 2 tahun. masih bayi comel yang memerlukan perhatian seluruh manusia sejagat di bumi yang indah permai lagi sentosa ini ^^

Alhamdulillah. Allah masih bagi peluang yuyu untuk mengembangkan lobang hedong untuk hirup oksigen secara hirup sekali percuma 2kali. Allah masih lagi bagi peluang untuk yuyu makan Char Koew Teow tanpa cili jeruk, masih lagi dapat terlompat lompat takkala ingin mengedik kan diri di khalayak ramai .

dah 22 tahun ni, yuyu masih lagi tertanya, apa saja la benda yang bermanfaat pernah yuyu buat selama ini. rasanya, selain mengikuti secara "wajib join" program khidmat masyarakaat, dah tolong emak buat kari untuk dapat duit lebih, tak da lagi dah kot benda bermanfaat.

mungkin ada tapi yuyu kan humble. -..-'

saya la pemilik kebun kebun cinta ini.


nak sunatkan stoberi yang dah baligh ni.


suka gambar ni, muka nampak telus suci murni.

makan ice cream time. bila makan ice cream, kena buat muka bajet comel macam ni.


pose khas bersama Otomen Taro~


sape lagi lawa? yuyu ke bunga?


less make up, much better. am i right?


shawl nampak sememeh kemain adalah bukan penghalang untuk buat muka sebegini.


ee! tak senonoh bunga ni! bau taik ayam!


ni bukan titian siratul mustaqim. ni laluan untuk berambos ke Genting.


lawa gile kete maroon kat belakang tu.


nak beli bunga ni semua la. buat kari masak bunga.


derr. baru Amerika buat pose macam ni. -..-'


yuyu mengharap sangat, yuyu akan lebih matang dari sebelum ni. matang dari semua aspek. pemikiran, tingkah laku, dan semua la yang memerlukan kematangan. matang juga dalam segi penulisan belog.

doakan lah untuk yuyu ye semua. semoga rezeki yuyu makin hari makin melimpah ruah mengada ngada. doa kan juga untuk yuyu supaya sihat memanjang. asik asik bersin 72748 kali je bila hujan baru setitik dua turun. hmm. memang yuyu tak bagus bab kesihatan.

tu semua dugaan kan. mana ada orang yang semua sempurna dalam hidup nya. kan kan kan.

22May2011 bagi yuyu, tarikh yang mengembira seluruh limpa hati gigi juga ginjal yuyu. opss. seluruh organ yuyu sebenar nya. seronok sangat sampaikan ada banyak entry pasal Birthday yuyu yang akan menyusul lepas entry ni.

maka, korang harus lagi wajib bancuh kopi sampai buat buat tak mengantuk pabila baca entry yuyu yang berkisar tentang motif yang sama yakni "Happy Birthday Yuyu Zulaikha" -..-'

selama mana yang yuyu tahu, yuyu telah berkongsi tarikh lahir dengan 2 orang lagi blogger. kepada :

hye kakak ku sayangg. Selamat Hari Lahir Cik Eka. semoga Cik Eka punya hidup di berkati Allah, murah rezeki, dan di berikan hidup yang lebih bermakna lepas ni. sampai hati kerana potong kek tak ajak. touching 72731 hari. bye



hye Otomen ku kembaq ku. Happy Birthday semoga kembaq ku hidup dalam keadaan lebih di restui segala nya oleh Allah swt dan terus berjaya di dunia akhirat. dan sampai hati kerana tak bagi hadiah janji nak main tukar tukar hadiah. touching 7232 jam 727 saat!


dah dah. rasanya ni dah lebih 1000 patah perkataan. lebih bagus yuyu berhenti di sini dulu sebelum terus melalut kemain. terima kasih kepada semua yang wish birthday yuyu di entry INI ya. terima kasih semua. i lap you!

p/s : tajuk hanyalah sebagai doa -.-'

terima kasih sudi bace ^^

May 24, 2011

Yuyu Zulaikha di Kutuk Habis Habisan Kerana Tak Follow Blog Orang

169 comments
Assalamualaikum ^^

Selamat pagi semua makhluk ciptaan- Nya yang indah indah. pagi ni, yuyu dah mulakan dengan entry berbaur negetif. entry yang tak sedap nak tulis, tapi dalam kepala hotak dah kerah dengan gagah bagitau kat yuyu "pelis yuyu, ko kena buat gak entry ni untuk kebaikan masyarakat sejagat".

entry semalam, yuyu dapat satu komen dari seorang blogger ni.  yang seperti gambar tertera di bawah :


dah satu lagi komen di Fanpage yuyu, yang  berbaur seperti ini. pada hari yang sama, cuma waktu yang berbeza :


terima kasih kepada Ukhti Nur dan Afeyna kerana sudi bagitau kat yuyu, kalau dorang tak bagitau, macam mana yuyu nak tahu pandangan orang terhadap yuyu kan, macam mana yuyu nak betul kan kelemahan yuyu atau betul kan sesuatu yang salah kan. terima kasih :')

bagus dorang ni. tak jadi cik anon. 

baiklah, mari yuyu betulkan semua nya. sapa yang cakap yuyu tak follow orang tu, tanggapan korang sangat salah sebenar nya. ni bukti nya. yuyu telah follow 353 blog tahu. 353. bukan sikit tu. tapi bagi yuyu boleh di kata kan banyak juga :



yuyu ada tanya blogger lain, ada yang follow belog lain cuma 100++ ada yang 500 ++. ada yang follow semua followers belog beliau. ada juga yang follow hanya bawah 50 belog. wahh. lagi sikit kan. 

tapi yuyu dah follow 353 belog. yuyu ada sekatakat sekarang 7830 rakan belog. bagi yuyu, mustahil yuyu dapat follow semua rakan belog yuyu. dan yuyu ada cara tersendiri untuk follow belog orang. cara yang memang yuyu buat dari awal yuyu berbelog.



tapi yang kurang yuyu bersetuju sikit adalah part  "nape kawan kawan saya kata, yuyu tak nak follow blog orang, yuyu nak orang je follow blog yuyu". kerana, selama yuyu berbelog, yuyu tak pernah amalkan prinsip "u follow i, i follow u".

yuyu tak pernah mintak sapa sapa follow belog yuyu. sebab musabab, yuyu lebih suka orang follow yuyu secara suka rela. tak di paksa, dan follow kerana suka akan penulisan yuyu. tu lebih yuyu berpuas hati. yuyu lagi suka sangat kalau orang follw macam tu.

dan yuyu sendiri, tak semua belog yuyu akan follow. antara belog yang yuyu follow adalah belog :
  • kawan kawan yuyu.
  • pengkomen tegar yuyu.
  • yang selalu support belog yuyu.
  • belog yang menarik.
  • belog yang tak berat sebab yuyu guna broadband.

walaupun kadang kadang ada belog yang yuyu tak follow, tapi yuyu selalu juga jalan jalan singgah bace belog orang yang suka bagi link entry dorang kat Fanpage yuyu. cuma dari situ juga yuyu follow belog orang. selalu nya, yuyu akan terus komen. kalau tak komen, mungkin broadband yuyu lembab atau yuyu tak banyak masa.

selain daripada itu ya murid murid, perlulah korang semat hebakk kat kepala hotak, manusia ada satu limit nya. dan keinginan nya tu melebihi limit. nak buat tu nak buat ni. tapi, ada satu batas yang membuatkan seseorang tu tak boleh buat semua.

yuyu minta maaf sangat kalau sapa sapa yang terasa yuyu tak follow belog korang. takkan la semua blogger di dunia ni yuyu nak follow kan. korang sendiri pun tak follow semua belog. lebih bagus tanya, dan bagitau secara elok daripada nak kutuk yuyu habis habisan :')

macam yuyu sendiri, yuyu teringin sangat seorang blogger tu komen belog yuyu, atau tak pon follow belog yuyu. tapi langsung tak. yuyu langsung tak amik hati. bagi yuyu, belog yuyu masih banyak kekurangan. tak semua suka belog yuyu.


bagi yuyu, berbelog lah secara sihat. jangan terlalu nak fikir yang orang ni sombong la, belagak lah, terok lah sebab tak follow belog kita, sebalik nya, cuba kita tingkatkan belog kita. insyaAllah, bila belog kita dah bagus, orang akan follow kita tanpa di suruh. siyes wa cakap lu der.

yuyu sendiri pun tengah berusaha betul kan kelemahan belog yuyu. bagi yuyu, belog yuyu masih naif. sengal lagi lemau seperti tuan nya -..-' . dan sebab tu yuyu sedar yang  ni lah punca nya, belog yuyu tak lah bagus mana pun.

tapi yuyu tetap bersyukur.


buat apa kalau ramai yang follow tapi sekadar i follow u, u follow i kan :')

kepada yang follow belog yuyu, terima kasih sangat. semoga entry entry yang yuyu selalu buat, adalah sebagai  penghargaan kepada korang. kepada yang selalu komen belog yuyu seperti di sidebar "Jejari Rajin Komen" tu, terima kasih sangat. entry yuyu tak pernah sunyi sebab ada korang.

kepada semua yang selalu buat entry yuyu dan selalu support yuyu, terima kasih sangat sangat. semoga korang semua terus sukses dalam dunia belog. aminnn.

terima kasih kepada Ukhti Nur dan Afeyna kerana buat yuyu tahu semua ni dah bersikap sangat bagus terhadap yuyu. macehhh! belanja korang makan eskem!

sekian, syarahan saya bertajuk "Yuyu Zulaikha di Kutuk Habis Habisan Kerana Tak Follow Blog Orang"

p/s : siyes yuyu rasa macam tengah bagi syarahan kat Sekolah Kebangsaan Kampung Dusun. 


terima kasih sudi bace. ^^

May 22, 2011

Selamat Ulang Tahun Ke 22 Yuyu Zulaikha :')

181 comments
Assalamualaikum ^^



Happy BirthDay To Me!


entry pendek gila babeng ni hanya nak ucap kepada diri sendiri, Selamat Ulang Tahun yang ke 22. dan tua rupanya.

dah dah. ni entry khas untuk diri sendiri saja. doa kan hidup yuyu di berkati Allah, murah rezeki, di panjang kan lagi umur, cerah masa depan, cepat jodoh *jangan lupa doa yang ni!*, sihat sejahtera aman damai lagi sentosa!

terima kasih kepada semua yang wish kat belog, siap buat entry, kepada yang wish kat fesbuk dan juga talipon atau sms yuyu..

tunggu tau entry yuyu yang panjang lebar tak ketahuan hala nanti tau! ni baru balik dari Genting! tak larat! nak mandi kejap. hehehe.. i love you korang!.

terima kasih sudi bace ^^

May 21, 2011

Sebelum Tidur, Nak Minta Maaf Banyak Banyak :')

57 comments
Assalamualaikum ^^

pukul 10.30 pun belom sampai lagi. tapi bijik mata yuyu letih lesu tak bermaya. rasa macam dah 16 abad dah yuyu tak tidur. tapi, takkala bijik mata nak sangat tidur, kepala hotak yuyu terus ligat berfikir bab belog. mata dengan otak langsung tak nak bekerjasama. -..-'

mula nya, yuyu ingat sebelum tidur, yuyu nak reply komen di entry sebelum nya. tapi rasa nya, tuntasss. memang mata sangat tak sokong yuyu buat masa sekarang. maka, hanya mampu buat satu entry ringkas tak ketahuan hala saja la.

minta maaf ye semua.

maka sekarang, apa yang perlu yuyu buat sebelum tidur adalah, Minta Maaf banyak banyak kepada blogger blogger yang terasa dengan yuyu. selama yuyu berbelog, tujuan yuyu hanya untuk menghabiskan masa dengan hobi menaip yuyu. tak nak cari musuh.

jadi, yuyu minta maaf sangat. yuyu serba tak matang sangat lagi. belog yuyu pula, serba kekurangan. banyak lagi yuyu perlu tingkat.dalam proses nak mematangkan diri dan belog, banyak yang yuyu perlu sokongan dan tunjuk ajar dari semua.


yuyu nak berbelog cara sihat. yuyu tak nak ada yang tak berpuas hati dengan yuyu, lalu makan cekodok sorang sorang tak ajak yuyu. sampai hati! fine! yuyu goreng cekodok ikan bilis sendiri je lah lepas ni!

*apesal cam sinetron je ni*

dah dah. emo pulak sebelum tidur ni. nak tidur dah. jommm! selamat malam semua.

terima kasih sudi bace :')

Gambar Bersanding Yuyu Zulaikha

84 comments
Assalamualaikum ^^

mempersembahkannnn! ini lah gambar kahwin yuyu!


errr. okaylah. jujur je la. ni la gambar kawin kawan yuyu yang telah menyebabkan yuyu tak online selama dua hari berturut turut tanpa berita tu. oleh sebab beliau kawen juga lah yang telah menyebabkan yuyu ponteng kelas Fiqh Islami pada jumaat lalu.

sanggup.

sikit saja gambar? rilekk der. ni entry buat lepas rindu yuyu yang tak ketahuan hala terhadap korang semua saja. atau lebih jujur lagi, entry supaya bagitau yang yuyu masih hidup tak lemas dek makan nasi minyak kawan sendiri hingga lemas pun.

kawan je kawin, yuyu bila lagi? haaaa.. tu jangan di tanya. suprise *padahal tak nak bagi korang tanya* . dah dahh. perlu sambung sambungan entry ini yang panjang berjela jela cecah ke lantai untuk besok hari. malam ni nak rehat.

p/s : happy nya tengok kawan kawen T_T

terima kasih sudi bace :)

Hadapi Malam Ini Dengan Tekanan

43 comments
Assalamualaikum ^^


"Do not dwell in the past, do not dream of the future, concentrate the mind on the present moment"

Good Night :)

Wordless Wednesday

48 comments
Assalamualaikum ^^


terima kasih sudi singgah :)

Hadiah Yang Membuatkan Yuyu Terharu Di Lahir Yuyu Yang Ke-22 :')

73 comments
Assalamualaikum ^^





comel tak video ni? yuyu la yang buat. siyes. yuyu telah mengerah jasmani yuyu berhari hari demi siapkan video ni. siyes penat sangat sangat. habis kopi opah yuyu habiskan demi video untuk diri sendiri ni. pandai kan yuyu buat :')

hmmm. itu adalah dusta semata mata. nak buat video tuto pakai shawl pun tak lepas, nak buat video ni. harapannnnn..

terima kasih kepada Baginda Syafiq a.k.a AX yang telah bersusah payah membuat sesuatu sweet tak ketahuan hala seperti ni! siyes yuyu touching tengok video ni tau. rasa nak lari mengada ngada ke tiang sekolah rendah kebangsaan kampung dusun lalu cekup muka tanda terharu T_T

first time orang buat video yang se-sweet ni untuk yuyu. AX! tahun depan awak buat lagi untuk yuyu ya. bukan tahun depan je, nanti yuyu bertunang, kawen ke, anak yuyu bersunat ke, tak pun kenduri kesyukuran anak yuyu ke, awak buat juga tahu.

sebenarnya AX ni baru sahaja menjadi BFF yuyu di mana beliau ni suka sangat menyakat yuyu di facebook. haish. terima kasih AX! jom singgah belog beliau! beliau ada buat kontest hadiah hebakk kemain! jomm singgah!

nak simpan video ni dalam pendrive la. nak tunjuk kat cicit yuyu. "cicit ku sayang, ni la Atok AX buat video kat Tok Mummy. sweet gile kan. sila g  ngorat cicit atok AX untuk dapat video se sweeet ni pulak -..-' "

ye yuyu mengaku. mula mula sebelum Hari Lahir Yuyu yang ke 22, yuyu rasa macam "sape lah yang nak wish kat yuyu kan" "sape je la yang ingat birthday yuyu kan". tapi tuntasss... 

yuyu hargai semua yang telah buat yuyu happy sangat. siyes korang made my lovely day with tear and smile. pehh. omputih la pulak dah kan. ada entry Birthday daripada blogger. jomm singgah bace! siyes korang wajib bace -..-' :
  1. Abang Bengg Bengg Boom Ashaari Sifu Belog Kuh.
  2. Pok Cik Mat Tak Berapa Gebu siyes buat yuyu terharu!
  3. Bro Framestone Yang Nak Kena Lepuk Dengan Yuyu.
  4. Island Girl Yang Comel Lotey
  5. Erna Erliyyana si comel lagi gebus!
  6. Yaya Si Gadis Embun !
  7. Cik Eka Kembar Setahun Yuyu
  8. Siti Nur Haslinda Yang Ayu Sangat
  9. Hasya Si Gojes! siyes nak gojes macam dia.
entry entry korang telah buat yuyu senyum telinga ke telinga. kan telinga kan, awak pun senyum kan :')


terima kasih juga kepada 487 orang yang telah wish yuyu di Facebook dan Fanpage yuyu. terima kasih semua! sayang sangat sangat. ingatkan dah takde sapa yang akan wish birthday yuyu. dengan harapan yuyu akan deactive terus facebook tanda kuciwa. tapi tak. tuntas. korang buat yuyu gumbira. siyes.

tengok. kan dah yuyu cakap tahun ni yuyu sangat gembira dengan birthday yuyu. banyak lagi entry menyusul dengan motip sama. yakni "selamat hari lahir yuyu" -..-'


dan terima kasih kepada Nuffnang juga, sebab musabab bagi BE baru pada Birthday yuyu. macam hadiah pulak. sobbsobb. terima kasih menambah duit poket yuyu ya Nuffnang. lepas dah buat beli ikan bilis nak buat nasi goreng puasa nanti. :')

p/s :  entry ke-3 pasal birthday. baru 3. tak 300 lagi.

terima kasih sudi bace ^^

Blogger Dari Kanada Mana kah Yang Budiman Bagi Polaroid (RM600) Sempena Hari Lahir Yuyu?

79 comments
Assalamualaikum ^^

adakah korang tahu yang pada hari lahir yuyu baru baru ini, yuyu telah mendapat sebuah banglo 78 bilik 600 bilik air dengan 65 ruang tamu? bagus korang tak tahu sebab tu semua dusta. tapi, korang kena tahu yang yuyu telah mendapat seekor POLAROID INSTAX MINI 7S dari seorang blogger yang sangat sangat baik hati ^^

Polaroid tu apa? untuk maklumam semua, polaroid bukan lah nama sentifik untuk kuih keria ya, bukan juga nama glemer untuk Char Koew Teow, tapi Polaroid adalah seekor benda yang adik beradik kamera juga, tapi, instant camera. tangkap gambar sekarang, tok sah nak g kedai print, terus dengan kadar segera natang kamera ni keluar kan gambar kita tanpa di suruh. hebakkkk~

siyes wa cakap lu derr, wa nangis sampai habis bekal hingus untuk tahun depan derr! sobbsobb.

mempersembahkannnnn! Polaroid Instax Mini 7s!


dah la natang Polaroid tu mahal nak mampos, sesuka hati dia je bagi yuyu. nak tahu tak sapa yang sangat budiman tu? ni haaaaa. pemilik belog A Bowl Of MeatBall. ehh. A Bowl of Soup. atau nama sebenar beliau adalah Ashraf Jalil.

sejurus yuyu telah mendapat Polaroid tersebut, siyes yuyu jadi batak tak ketahuan hala. almaklum lah, pertama kali pegang benda tu. siap ada bau peluh ketiak orang Canada. sebab musabab, dak Ashraf ni study di Canda.

dah study kat Canada, beliau pun beli la Polaroid tersebut dari Canada. siyes touching. Polaroid tu dah pernah pergi Canada, yuyu ni sekadar tenyeh kat map je :'( sebab beliau tengah cuti semester sekarang, beliau pun telah memberi by hand kepada yuyu.

abaikan paut jerawat yang mengada ngada lambat nak hilang

seronok sangat dapat Polaroid ni. rasa sayang je nak guna. nak simpan kat cicit la. biar cicit guna -..-' asik asik bagi kat cicit je kan. muak la cicit yuyu nanti. ada 20 filem nya. yuyu baru guna 2. satu dengan Ashraf Jalil, satu lagi dengan laki masa depan.

-..-' yang lain nak simpan kat cicit. siyes nak simpan kat cicit.

apa perasaan korang bila dapat sejenis benda yang korang tak pernah ada sebelum ni? mesti la batak kan? begitu lah Yuyu Zulaikha sedang mengalami proses batak. sampai sekarang terasa lagi kebatakan nya.

jeles tak? korang nak juga ke? hmmm. ye la. ye la. semua orang boleh dapat la Polaroid macam yuyu. sebab musabab Ashraf Jalil dan AX (blogger yang buat video sweet untuk yuyu) telah membuat satu kontes yang sangat sempoi!

dan pemenang nya akan mendapat Polaroid juga. best kan best kan  :') kalau beli kat kedai, kopak la poket korang tau. seekor Polaroid tu pun dah harga RM600. cepat pikir, nak beli kat kedai ke, nak join kontes, lalu korang hanya rampas milik Polaroid tersebut?

kalau sapa sapa yang berminat untuk dapat juga Polaroid tersebut, JOM pakat ramai ramai join SUNSHINE SMILE CONTEST!. bukan susah mana pun, tangkap gambar muka korang yang tengah manis sengeh, terus korang menang. heheh..

kepada yang berminat, jom terus ke LINK ini untuk rasa perasaan sangat teruja macam yuyu ye. best tau dapat Polaroid, rasa macam nak tayang satu Kampung Dusun je.

p/s : best nya birthday yuyu kali ni :')

terima kasih sudi bace :)

Sapa Yang Nak Masuk Neraka Secara Percuma?

86 comments
Assalamualaikum ^^
p/s : lukisan huduh tak bermaksud tuan pun huduh -..-'

baru sampai bilik dengan lari lari secepat yang boleh agar dapat lari dari panas terik kemain kat luar sana. sepatut nya ada kelas 11.30 hingga 1 petang. tapi, di batal kan. ish...baru ingat nak tumpukan perhatian kat lecturer yang hensem di abad ini tu. :'(

sepanjang yuyu berjalan balik ke bilik di tengah padang luas, bertemankan payung polkadot merah kaler biji hasil membeli di The Curve, memang jasmani ni meronta ronta sangat nak cepat sampai ke bilik. banyak pulak pelajar yang menggunakan jalan yang sama dengan yuyu.

ada dua lelaki di depan yuyu. jalan sambil bergosip pasal dekan. -..-' laki pun bergosip.

yuyu ni nak cepat, tapi dorang lambat. terus yuyu tegur dengan kadar segera. memang tak tahan akan sifat siput yang dorang miliki tu.

"boleh jalan cepat sikit tak? panas nak mati dah ni""amboi, panas sikit pun tak boleh. padahal pakai payung, kat akhirat nanti lagi panas tau. "

gemah gemalai nya lelaki tu cakap. -..-'

tertelan halkum yuyu. terfikir yuyu sejurus sampai di bilik. lentuk badan kat katil tak empuk langsung tu. otak mula fikir pasal dorang cakap tadi. hmmm. kat dunia baru panas sikit macam ni dah yuyu tak tahan. macam mana panas di akhirat kan.

berjuta juta kali ganda rasa panas buat penghuni neraka. memang kalau boleh kita semua tak nak ke neraka. nak dok senang lenang di Syurga idaman kita semua. tapi, layakkah kita ya? okay lah. layakkah yuyu ya? apa saja la amal yang yuyu buat selama ni yang buatkan layak ke sana.

perkara wajib pun kadang kadang terlepas pandang. perkara sunat pulak kadang kadang tak terbuat. terlalu lewa dengan duniawi. sebab musabab selalu rasa indah di dunia tak terpikir yang indah nya kat akhirat nanti jauh bertrillion ganda lagi indah dari di dunia.

kalau tanya semua orang, nak ke kalau dapat masuk neraka secara percuma? orang bengong saja yang akan suka ke sana. tapi, macam macam dosa kita buat secara sedar dan tak sedar. sebab kita masih bangga dengan diri kita sendiri lagi.

nauzubillah...

p/s : errr.. terbagi tazkirah pulak tengah tengah hari ni..

terima kasih sudi bace :)

Teringat Zaman Dulu Dulu....

49 comments
Assalamulaikum ^^

baru ingat nak membaringkan diri di katil empuk lagi gebu. atau itu hanyalah ilusi optik selepas terlalu penat ke  kelas? tapi siyes nampak katil sangat empuk sekarang. nak rehat, tapi kelas padat sangat. hmm. dasar pelajar nak habiskan belajar cepat. add subject banyak banyak tak sedar diri. padan muka.

teringat masa zaman cuti semester dulu kala. zaman di mana waktu sekarang ni, yuyu pasti tengah tengok citer tamil kat Astro Zee sambil makan kacang kuda dan sikit air sirap tambah barli. sedap nya. rasa macam nak cuti pulak jadi nya.

waktu ni juga yuyu akan memulakan aktiviti wajib yakni mengutip mimpi mimpi indah sebanyak yang mungkin. waktu paling ideal nak lentuk kan kepala otak kat bantal empuk lagi gebusss. tidur adalah perkara mesti lagi wajib tak boleh tinggal.

lingkungan masa ni, yuyu pasti tengah pulun merilekkan kepala otak yang penat nak mampus dari memikirkan hal hal negara, kenapa harga minyak naik, kenapa gula masih tak cukup untuk Malaysia dan juga kenapa masalah penganguran makin meningkat, dewasa ini -..-' takde keje.

tapi sekarang jangan kata nak buat semua yang tertera di atas. nak jeling jeling belog pun macam harapan makin tipis tak ketahuan hala. sadis. T_T

teringin nya banyak masa. bila dah banyak masa, boring melanda, mula la nak mintak supaya masa di penuhkan dengan macam macam aktiviti. haish. sungguh tak bersyukur.

p/s : macam malas g kelas pulak.

terima kasih sudi bace ^^

Makin Eksaited, Makin Kembang Hedong Yuyu ni :')

57 comments
Assalamualaikum ^^
selamat pagi semua. hari ni yuyu dah tak boleh dah untuk bersikap lebih bersabar seperti biasa. yuyu dah terkinja kinja tak ketahuan hala. sampaikan nak tidur pun susah akibat kepala hotak terus gagah ligat berfikir akan satu perkara yang mengumbirakan jasmani ni.

malam ni, tepat pada pukul 10 malam, yuyu akan berambos ke Langkawi yakni kampung halaman yuyu. ngaaaaaaaaaaaaaaaaa >.< siyes tak boleh tunggu pukul 10 malam untuk meletakkan kaki yuyu di bas lalu naik ferry dengan muka sengih tak terhingga dan terus sampai ke rumah.

dah dua minggu yuyu di Kolompo. dah dua minggu juga yuyu tak berjumpa emak, adik dan adik juga. ni saja peluang yuyu balik ke kampung dalam masa terdekat. selalu nya, yuyu akan balik ke kampung setelah cuti semester mengunjung tiba.

balik pun bukan harapan untuk terlompat lompat terkinja terkinja di rumah. tak tak. takda makna nya yuyu nak balik dalam masa dua hari dengan sampai yuyu ponteng kelas hari esok. tapi terlalu penting dalam hidup yuyu besok malam.

yuyu balik dengan tujuan untuk berada di sisi kawan baik yuyu sejak zaman sebelum masihi lagi dalam acara akad nikah. sobbsobb. siyes pasti lagi wajib yuyu akan nangis terkedu tengok kawan baik yuyu yakni Adila nak nikah dah.

semua perasaan akan bercampur malam besok. sedih (ehh, terbesarkan pulak font nya), sebak, terharu, gembira, terkejut (tak buat buat terkejut sebenarnya) dan semua jenis perasaan akan di satukan malam besok. tapi satu perasaan yang paling menjadi pilihan yuyu adalah Gembira. kawan baik kawen kot!


ye la, manakan tak, kecik kecik dulu, Yuyu dan Adila suka main pondok pondok bersama. main kawin kawin bersama. pikir nak kawen dengan artis tu artis ni. hmm. mana la tahu kecik kecik dulu. ingatkan nak kawen ni macam boleh pilih kuih keria ja. nak yang tu nak yang ni.

bila dah besar, baru tahu betapa berserabut kepala hotak nak memilih pasangan. lagi susah daripada nak pilih entry hebakk ape yang perlu di taip setiap hari. tahniah sangat sangat kepada Adila dan bakal suami yang hampir berjaya mencipta kehidupan baru.

T_T cis. ayat macam kudus. tak tahu dalam hati.

dah dah. yuyu nak mulakan aktiviti mengemas barang untuk malam nanti. hati dah tergedik kemain lagi dah ni. tak sabar sungguh.

p/s : berdoa lah supaya yuyu kawen cepat! muhahahhaa!

terima kasih sudi bace ^^

Nuffnang Buat Yuyu Sedih + Gembira Gembira Gembira Pagi Ni :')

67 comments
Assalamualaikum ^^

pagi pagi lepas Subuh, check semua belog. approve komen, tengok pulak kat Fanpage, blogwalking kejap bace entry blogger yang yuyu follow. baru tengok Nuffnang. nak tengok kat earning. benda pertama yuyu tengok Metered Earning. pejam mata, celik selooow seloowww.

sobbsobb :'(

DiGi DEP Music K-Pop LR yang sebelum ni penyumbang BE tertinggi telah meng-stop-kan diri belia untuk menyumbang kat earning kat belog yuyu dah. terima kasih DiGi  Music K-Pop. telah lama awak dengan saya. awak telah membuat impian saya untuk menabung lepas ni. i lap you. nanti datang la balik ya.

tapi tapi, ingat kan terasa pilu hati dahku. rupa nya tak! Nuffnang sangat baik hati wa cakap lu derr! pergi 1, beliau bagi 3 lagi BE baru! Alhamdulillahhhhhhhh! tambah lagi pendapatan nak beli kuih keria puasa nanti! gumbira hati ni tak terkata.


tengok tengok ada EON Bank Transformers 3, DiGi iPhone 4 dan juga DiGi WWWWOW Awards (video). Alhamdulillahhh. bersyukur sangat. mungkin sebab semalam yuyu ada update bio yuyu di Nuffnang rasa nya. dan yuyu ada hantar ticket merapu kat Nuffnang untuk ucap terima kasih. -..-'

pehhh. berhati kudus ye yuyu kat Nuffnang. dah dah. tengah senyum dahi ke dahi ni. ingatkan Nuffnang kedekut tahi ayam masin. tapi tak. tuntasss. Nuffnang baik je. kan kan kan :')

rezeki kan korang. waktu ada, ada la. waktu takda, tak ada juga. bila dah dapat, bersyukur saja la. tingkat kan kualiti belog. bila dah tak ada, yuyu akan terus sabar menunggu. dah banyak berjasa Nuffnang dengan yuyu sekarang. Alhamdulillahhh.

p/s : korang try update Bio & Survey!


terima kasih suid bace ^^

May 19, 2011

kepentingan duit dalam kehidupan sekarang | terima kasih Nuffnang!

117 comments
Assalamualaikum ^^
 p/s :lukisan udoh tak bermaksud tuan pun hudoh.

selamat hari Khamis ciptaan tuhan yang indah indah. akhir nya, yuyu dah dapat update belog macam sebelum nya. mungkin tak sekerap hari biasa tapi InsyaAllah, takkan lagi biar ia usang di mamah usia yang makin hari makin tua. *dah start dah nak merepek*

potong itu tahi (cut the crap)

ada seorang rakan facebook tanya pada yuyu .
"ko suka tak jadi kaya? duit beriban? atau ko memang jenis mata duitan?"
entah pape punya  soalan. -.-' ni zaman duit. bukan lagi zaman sistem barter. nak beli karipap tukar dengan kuih keria. karipap dulu 5 bijik RM1 sekarang dah 3 bijik RM1. pendek kata, duit ni bukan lagi keperluan, tapi kewajiban. atau senang cakap, wajib ada duit la.

nasib la nak calit taik hidong pun tak kena bayar.

tok sah menjadi hipokrit konkrit atau hipokrit tegar hingga menafikan duit tu benda tak penting. sedangkan nak sedekah lima posen pun dah rasa ketar ketar. ape lagi nak bayar zakat atau buat amal jariah lebih sikit yang ada kaitan dengan duit.kan kan kan?

jujur yuyu bagitau lu derr, kalau boleh, dalam masa study ni nak sangat kerja juga. nak cari duit lebih untuk beli susu, drypers, cabai kering, ikan masin, kopi, bawang putih juga ketip kuku untuk laki dan anak anak.-.-'

nasib la berbelog ni berguna juga untuk masyarakat sejagat. sampai menaip sambil duit tersembol sesuka hati kat Nuffnang. kalau tak, sedih la juga kan. tak sia sia la tepek biji mata kat belog 15.98 jam. tak rugi la bayar broadband RM68 sebulan.

cuba kita renung balik lah, masalah rumah tangga sekarang banyak berlaku atas sebab musabab masalah duit juga. kata orang duit tak penting, cinta tu segala nya. tapi yuyu menafikan semua tu. bagi yuyu, keselesaan dalam rumah tangga akan ada bila duit kita mencukupi.

boleh ke happy kalau yuran sekolah anak anak pun tertangguh, balik je anak dari sekolah, asik bebel bab yuran? bahagiakah kita tengok anak bini berlapik perut sebab musabab duit kita umpama malas keluar poket?  suka ke tengok semua macam tu?

itu penting nya duit sekarang.

sebab duit juga, masalah sosial berlaku. nak cari duit lebih, buat kerja yang haram. sebab nak sara hidup susah sangat, duduk serumah dengan laki bukan muhrim sebab musabab lelaki boleh sara hidup boleh bayar duit yuran study boleh bayar nak shopping itu ini.

ni bukan atas sekadar tenok muvie. ni adalah pengalaman yuyu berkawan ramai.

kira nya skerang ni dah zaman duit la. dan dah tak heran lagi dah kalau jumpa seposen orang dah tak pandang dah. sebab dalam kepala hotak cuma nampak duit beriban. seposen doposen ni nampak macam lidi cungkil gigi je.

yuyu dah tak kisah kalau orang panggil yuyu mata duitan. apa yang yuyu buat semua nya fikir bab duit. dah tak penting dah gelaran macam tu yang penting, kat poket, duit tak pernah lekang. kalau seposen pun yuyu berkira, tu sebab musabab yuyu berjimat. *nampak lebih kudus kalau berjimat daripada kedekut*



terima kasih juga kat Nuffnang sebab selalu bermurah hati dengan belog yuyu. sobbsobb. dah tahu yuyu perlukan duit, Nuffnang tak putus putus tambah duit makan hari demi hari. hari ni pulak, muncul lagi satu BE baru, yakni HongKong disneyland.

terima kasih. terasa nak nangis hingga menetes hingus cecah ke lantai T_T

tapi, walaupun duit tu penting sangat dalam kehidupan, jangan pulak jadi hamba pada duit kan. meletakkan duit perkara paling atas lalu tak mengendah kan semua yang lebih penting dari duit. sanggup pulak buat benda tak halal untuk hidup bahagia dengan duit.

dah dah. nak siap siap barang nak g kelas. sambil mencari ilmu, sambil mencipta masa depan yang cerah. agar dapat la kerja gaji banyak. nak tolong emak yang sekarang dah jenuh kikis duit kat dinding. sobbsobb. kesian emak. sadis la pulak.

p/s : ada tak orang yang tak suka duit?

terima kasih sudi bace ^^

May 16, 2011

Kelebihan Sebagai Seorang Pelajar Tanpa Rakan Sebilik (roomate).

106 comments
Assalamulaikum ^^
p/s : lukisan udoh tak bermaksud tuan pun udoh.

jadi seorang pelajar yang baru saja mula semester ni, sangat sibuk masa nya. bukan kata berbelog saja pun tak sempat, nak makan kopok lekor sambil terkesima teruja kesedapan nya pun tak sempat. kira nya, selama buka semester baru ni, makan hanya sekadar, suap, kunyah, dan telan. tak sempat nak menikmati :'(

rasa sadis yang amat sangat.

semester baru ni harap harap ada la semangat baru, ye dak? tak nak la macam semester lepas. harap masuk kelas makan gula gula getah lalu dengar musik kuat kemain sambil menikmati message bersama laki masa depan. patut la tak dapat point 4.0. -.-'

masuk sem baru ni, maksud nya dah 3 sem berturut turut yuyu di tempatkan seketul ketul kat bilik. Alhamdulillah. tak ada room-mate. seronok tak ketahuan hala hingga senyum telinga ke telinga la jadi nya. ia agak melampau. padahal realiti, ia lebih melampau reaksi nya berbanding apa yang di tulis di entry ni.

bukan yuyu tak nak berkawan dengan orang lain sampai kan nak duduk sorang sorang dalam bilik, bukan nak belagak Diva, "i hebakk, so i nak dok sorang". tak tak. yuyu berhati kudus. percaya lah. atau lebih baik korang paksa diri untuk percaya.

tapi yang best nya duduk bilik sorang sorang ni ialah, barang tak ada yang hilang.susah sangat nak dapat roommate yang boleh di percayai. bukan tak wujud, wujud, cuma susah. kalau dok sorang sorang dah tahu, barang hilang kemungkinan besar diri sendiri yang curi. -..-' habis takde keje kan.

selain dari pada itu (terima kasih cekgu bedah sebab buat yuyu ingat kosa kata ni), kelebihan dok sorang sorang ni, bila nak study. ni yang best. sebab musabab yuyu suka study tanpa gangguan yang tak di ingini. pernah pada zaman purba dulu yuyu ada roomate. sakit hati ya Rabbi. bila yuyu nak study, masa tu la beliau nak dengar lagu kuat kuat, masa tu juga la beliau nak tengok muvie, masa tu juga la beliau nak tidur. maka lampu terpaksa tutup. akur demi menjadi roomate yang berhati kudus :')

tapi bila tak ada roomate ni, lantak la nak study masa bila pun.

yang lain best nya bila duduk sorang sorang kat bilik ni, adalah part bila tak ada mood. yuyu ni bila tak ada mood, yuyu lebih memilih untuk diam lalu jerit dalam bantal busuk seraya menangis teresak esak tanda mengaja mintak lempang. tapi bila ada room mate, mesti la malu kan. dah la memang sejak azali yuyu ni pemalu :')

banyak la lagi kelebihan duduk sorang ni. tapi, bila yuyu perlukan kawan, yuyu akan ke bilik kawan. yuyu rela ke bilik kawan daripada duduk dengan kawan, dan bergaduh. memang tak best. sebab yuyu spesis makhluk kurang malayan karenah manusia sejagat.

macam tadi, ada seorang pelajar datang ke bilik yuyu. tengah makan cekelat masa tu. beliau ketuk 62864 kali. yuyu buka pintu bilik dengan senyuman paling anggun di abad ini, beliau tanya yuyu :

"salam, akak dengar bilik ni adik dok sorang je kan, kosong lagi tak? sebab akak ingat nak dok bilik ni" 
"laaa, kesian kat akak, kawan saye nak mintak nak dok sini! sorry ye akak" 
"ye ke? tak pe, akak g parcel 7 je la, terima kasih ye dik, minta maaf kacau tidur" 
"ehhh, takpe kak. sorry ye"

nampak sangat penting diri sendiri. hmm. harap harap sampai ke habis study yuyu akan dok sorang sorang dalam bilik.

bagi yuyu, yuyu lebih suka tak sebilik dengan kawan, sebab yuyu sedar yang yuyu susah jaga hati orang, dan yuyu lebih suka buat apa saja dorang diri. bila sebilik dengan kawan, kemungkinan besar untuk bergaduh itu ada.

ada juga yang bertanya, tak takut ke dok sorang sorang dalam bilik. tipu la yuyu tak takut. tengok iklan raja lawak pakai kostum hantu pun dah takut, apa kan lagi kalau betol betol hantu, kan? tapi, yuyu gagah kan hati juga untuk dok sorang.

pernah di kampus gempar bab hantu masuk bilik. memang susah tidur di buat nya, yuyu apa lagi, apa jenis lampu yang ada di muka bumi ni, yuyu buka habis. lampu bilik, lampu study 2 bijik, siap yuyu semat kerongsang kat langsir, pagar jasmani dengan bantal berjuta lemon -.-'

tai nak buat macam mana, cara ni yang yuyu pilih, untuk hidup tanpa pasangan dalam bilik. T_T tetiba rasa sedih pulak. walaupun yuyu suka dok susah, yuyu tak nafikan, best juga bila ada roomate. ada masa kita perlukan kawan tanpa perlu susah payah gagh kaki jalan merempat ke bilik dorang. kan?

dah dah. korang suka ke tak dok sorang sorang ni?

p/s : nak mula kan aktiviti kemas barang yang bertimbun ni. ni yang tak best ni.

terima kasih sudi bace ^^

Terima Kasih Kepada Semua Cikgu. kalau tak, yuyu jadi macam ni la.........

72 comments
Assalamualaikum!
p/s : lukisan udoh tak bermaksud tuan pun udoh -.-'

selamat hari guru kepada cekgu peah binti samdol, cekgu leman bin tapa, cekgu munab bin mujib dan semua guru guru yang muncul di dunia ini. terasa macam di zaman persekolahan la pulak untuk entry kali ni. entry ni khas untuk cekgu cekgu yuyu ya.

yuyu masih ingat hebakk di kepala hotak ni.

kalau 16 May, pasti lagi wajib yuyu akan tunggu sangat. sebab musabab di sekolah, 16 May akan ada majlis di mana tok sah masuk kelas. hanya masuk dewan lalu tengok cekgu kat depan sambil makan cekedis kat kerusi yang tersedia.  habis bosan sangat, boleh tidur. -..-'

kat koperasi bila 16 May, mesti ada jual bunga kecik harga RM2 untuk di beri kepada cekgu. rasa nya, setiap cekgu mesti dapat sekurang kurang nya 6 ketol bunga hadiah yang sebijik macam cekgu lain dapat. kerana, semua nya berpunca dari hasil jualan di koperasi.

cikgu yang berhati mulia akan tak kisah kalau dapat bunga yang sama dengan cikgu lain.

tanpa cekgu, entah apa la yang akan jadi dengan yuyu sekarang. entah entah yuyu jadi suri rumah kepada lelaki lalu sekarang pun yuyu tak tahu kejadah apa itu Blog. past la yuyu buta IT kan.

baiklah, betapa yuyu berterima kasih sangat kepada seluruh cekgu yang pernah mengajar yuyu di Sekolah Kebangsaan Padang Matsirat, Maktab Mahmud Langkawi, Pusat Tusyen Maju dan Pusat Tusyen Teratai, entry ini untuk cekgu cekgu yuyu sekalian.

terima kasih kepada cekgu Matematik:
Matematik adalah subjek kegemaraan jiwa dan raga yuyu. setiap kali peperiksaan, yuyu takkan tertinggal untuk menjadi pelajar paling tinggi markah dalam subjek ini. ya ia amat riak di sini. kerana cekgu telah ajar yuyu matematik, yuyu sekarang dah pandai mengira.

tak macam dahulu zaman hingusan, yuyu selalu marah emak yuyu kira silap, lepas sepuluh emak akan kata sebelas dan dua belas, tapi yuyu marah habis habis, yuyu kata emak bodoh. yuyu saja yang betol, lepas sepuluh, mesti la sepuluh satu, sepuluh dua dan sepuluh tiga. -..-'

terima kasih kepada cekgu Geografi
sebelum berterima kasih, yuyu nak minta maaf kepada cekgu Geografi yuyu dulu, sebab masa Geografi, yuyu selalu makan nasi lemak kat belakang kelas. tak pun yuyu baca buku Hype! curi curi bawah meja. akibat daripada perangai itu, padah nya, pernah ada orang bertanya kepada yuyu:
u, Austria kat mana ek? 
err, dekat dengan Australia la kot. macam lebih kurang je bunyi nye. dekat la kot.
bila tengok peta minda baru tau yang dua buah negara tu jauh tak ketahuan hala. hmm. tak berkat la masuk kelas Geografi tanpa perhatian penuh -..-'

terima kasih kepada cikgu Sejarah:
kelas Sejarah kelas paling bohsan di abad ini bagi yuyu. paling tak suka bila yuyu terpaksa rela ingat benda yang tak ada kaitan dengan yuyu. nak hafal tarikh lagi, tempat, nama dah la pelik tak ketahuan hala, lepas tu faktor la, memang pening kepala hotak.

tapi sebab belajar Sejarah lah membuatkan yuyu berjiwa patriotik kemain. sampai bila boring kat bilik, sedang orang lain nyanyi lagu Justin Bieber *i love you Justin Bieber*, yuyu pulak lebih cenderong menyanyi lagu Negara Ku. Patriotik kan :)


dan terima kasih la kepada semua cekgu yang pernah berjasa kepada yuyu. walaupun banyak dah cekgu yang berjasa kepada yuyu, tapi bagi yuyu, Emak yuyu adalah cekgu yang terbaik dalam hidup yuyu yang pernah yuyu dapat.

emak lah yang mengajar yuyu untuk berdikari, belajar hidup dengan RM10 dalam masa seminggu, emak letak yuyu sorang sorang di terminal bas Kuala Perlis untuk yuyu sampai ke terminal bas Batu Pahat, emak ajar yuyu supaya kuat melawan kelemahan yang ada. dan banyak lagi.

itu lah cekgu yang sebenar. walaupun emak seorang yang belajar hingga ke tingkatan 3 itu pun tak habis Tingkatan 3, tapi, yuyu bangga sebab musabab emak dah lahir kan yuyu seorang anak yang sekarang dah pun  nak habis kan degree yuyu di kampus ni.

SubhanAllahh.

semua yang ada di dunia ni bagi yuyu, semua nya cekgu. sebab ajar yuyu secara tak langsung dalam mematang kan yuyu dalam hidup. cuma nya kita selalu sedar yang cekgu sebenar nya yang bawa rotan lalu mengajar murid dengan menggunakan kapur putih kadang kadang kapur warna warni.

Terima kasih cekgu.

p/s : dulu teringin sangat jadi cekgu, sebab tengok cite GTO, cekgu kawen dengan anak murid hensem -..-'

terima kasih sudi bace ^^

May 15, 2011

Sekalung Padan Muka Buat Yuyu Zulaikha

82 comments
Assalamualaikum ^^

selamat pagi semua. abaikan masa yang dah dekat sangat dengan tengah hari. buat buat je konon nya, ni di hening pagi yang indah. ini bukan bermakna yuyu bangun lambat derr. wa bangun awal, tapi wa tidur balik je derr.

banyak yang bertanya soalan yang penting antara yang hidup dan separa mati ni. maka, entry ini, hanya di taip demi menjawab soalan soalan subjektif seperti berikut :
"yuyu, kemana yuyu menghilang, blog langsung tak update"
ada blogger yang buat andaian sendiri, konon nya:

  • yuyu di hentam dengan blogger, maka yuyu nak rilek
  • yuyu frust menonggeng.
  • yuyu dah sibuk di Kolompo.
  • Lappy yuyu rosak.
  • yuyu kena cabar dengan blogger.

tengok, banyak andaian bukan. baiklah, sebenar nya macam ni. yuyu mula tak sentuh blog semenjak 8 May hingga lah 14 May. bukan apa sayang sayang yuyu sekalian. ini adalah di sebabkan beberapa faktor. mari yuyu terang kan satu per satu.

menghabiskan masa bersama keluarga.
di sebab musababkan yuyu dah nak balik Kolompo akibat cuti semester mula di saat saat akhir. maka, masa yang ada yuyu luangkan bersama keluarga. 11 May, yuyu dah nak balik ke Kolompo, jadi, yuyu amik 3 hari untuk bersama keluarga. 
bawa family jalan jalan, makan makan, macam macam aktiviti la yang yuyu buat selama 3 hari sebelum yuyu balik ke Kolompo. bukan apa. belog ni boleh je luangkan masa bila bila pun. tapi dengan keluarga ni terhad. memandangkan belog adalah perkara ke sepuluh dan keluarga adalah perkara utama, maka, yuyu simpan hebakkk laptop dalam beg. 

sibuk dengan mula semester baru.
dah mula semester baru, biasalah, nak kena register itu ini, nak kena buat itu ini. memang masa terus padat macam Milo Fuze. padat tapi enak. enak kejadah-.-' , malam nya sampai lenguh kaki tak boleh nak tidur. ni la paling tak best bila mula semester baru. hmm.

tapi, semua nya akan beransur pulih. 4 atau 3 entry sehari akan bermula selepas ini. hikhik. dan, sekalung padan muka kepada yuyu kerana berjaya menurunkan UV dalam masa seminggu. padan muka juga kerana berjaya menurun kan total view. yes.  nak ni.



pehh. turun banyak nak mampos. selalu UV yuyu maintain 4000++ sehari, terus turun kepada 1000++ saja. tak mao dah buat keje macam ni.

dah dah. nak siap siap pergi the Curve. jumpa sana ya semua.

terima kasih sudi bace ^^
© Yuyu Zulaikha . Design by FCD.