Yuyu Zulaikha

Lifestyle | Beauty | Parenting Blogger

Buat Buat Baiklah Dengan Mak Bapak

Assalamulaikum ^^

penat sangat hari ni, yuyu perlukan extra rehat demi menjaga diri yuyu yang telah berhempas pulas membuat kerja rumah. yuyu telah berjaya buat buat rajin dengan emak juga abah dengan sebab yang pelabagai.


buat buat rajin dengan emak : 
ini adalah sebab musabab paling teratas hari ini yuyu bangun awal, mop lantai yang tersedia di bersihkan oleh emak semalam, kendian terus buat memasak nasi lemak dan mengemas ruang tamu takkala emak sedang sibuk membaca surat kabar di ruang tamu.

pabila emak ke dapur, yuyu terus cepat cepat ke dapur untuk tunjuk kepada emak yuyu akan memasak nasi lemak. takkala emak ke bilik mandi, cepat cepat yuyu ke bilik mandi juga demi mengutip baju baju yang belum di basuh. dengan harapan, emak akan perasan akan kerajinan yuyu -.-'

buat buat rajin dengan abah :
takkala abah bangun dari tidur, terus serta merta yuyu membancuh kopi kegemaran abah yang kurang manis tapi pekat kemain, lalu menghidang kan nya kepada abah. takkala abah di ruang tamu, yuyu dengan buat buat rajin memberi surat kabar kepada abah. dengan harapan, abah akan perasan akan kerajinan yuyu -.-'


emak hairan. abah juga hairan. tak ape yuyu peduli asalkan misi tercapai.

perkara di atas terpaksa di lakukan demi mendapat duit habuan dari emak untuk ke gathering bersama blogger blogger utara di Penang 26hb nanti. dan demi mendapat kebenaran mak bapak untuk ke sana.

dasar pelajar tak duit akibat duit PTPTN habes di gunakan dengan melahap. memang ni la akibat nya. tapi syukurrrrr. Alhamdulillahhhhhh... segala yang di usahakan berjaya akhirnya. emak mula bertanya :


hawat buat buat rajin?
mana ada buat buat. memang rajin kot
patah tulang jari sat g buat banyak kerja sangat. hawat? nak apa?
hehehe. nak p Penang, nak duit mak. 26hb
mintak kat abah. abah banyak duit. -.-'

terus menuju ke Sang Abah :
abah nak duit nak p Penang 26hb ni
hmm. patut la bangun pagi pagi buat kopi. mintak kat mak, mak banyak duit.
mak suruh mintak kat abah, mak kata abah banyak duit.
nanti 26hb la abah bagi
okay laaaaa.... *nada sayu, tapi dalam hati kemain gumbira*

 heheh. akhirnya, misi mendapat kan duit telah berjaya. segala penat lelah akibat buat buat rajin di hadapan emak dan abah, terbayar juag akhir nya. yehuuuu. maka. selamat dapat duit yuyu ^^jadi di sini, pengajaran dari entry adalah, tak susah nak dapat duit, buat baiklah dengan mak bapak. dan tak perlu lah nak mencuri bagai.

sejurus yuyu publish entry ini, yuyu akan amik masa yang cukup untuk dapatkan rehat yang sempurna. hikhik. gelak tersimpul malu wanita sopan.

terima kasih sudi bace ^^

Comments

  1. nk wet..mintak kt fiq..ahhaha..konfem fiq bg..wakakaka

    ReplyDelete
  2. pndi yuyu buat taktik noh... hehehe... akhir nya dpt jgk..;p

    ReplyDelete
  3. betol tu kak yuyu! auni pon slalu wat mende yg sameee...hahaha

    ReplyDelete
  4. ..hahaha.. rajin glew sis yuyu.. gud2 :) na ikOwt leh ? hehehe.

    ReplyDelete
  5. hehehe , mcm tu taktik yuyu :P

    macam budak budak pula.

    HAHA.comel je

    selamat dpt pergi gathering ye :)

    ReplyDelete
  6. haha kejam nie ajar org suh buat - buat rajin yeeeeee!

    ReplyDelete
  7. ..haha... macam2 hal sis yuyu ny.. rajin tOwl... gud2 :) na ikOwt leh ? hhehehehe

    ReplyDelete
  8. hahahaha...inilah taktik akak dari anak dara sampai dah jadi mak dara...buat baik dan sangat rajin sebab nak sesuatu!! **yang..akak bosan neh**uwaaaaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  9. ye,, mmg kite kna wat baik ngn mak abah pn :))

    ReplyDelete
  10. cute la yuyu ni..yuyu, nama belakang kita sama.."zulaikha",,,hehe..

    tapi kan yuyu, saya paling tak suka bila orang kata "zulaikha" tu maksudnyaa "menggoda"..

    eii,,tak suka sgt gelaran tu...saya try tanya ustaz untuk sahihkan pasal tu, tapi ustaz kata zulaikha tu maksudnya "cantik"..kecantikan..hee..

    so, patut la yuyu ni comel + cantek.. :)

    nice entry yuyu :)

    ReplyDelete
  11. wahh senang nye kaka yuyu dapat duit dari parents...
    if yana mmg tak lah kot..kahkah..
    sbb bukan kemana..duduk uma jek..
    =)

    ReplyDelete
  12. pandai bodek.
    bule curi idea nie.
    hehe.
    curi scra berhemah ni sbab kasi tau tuan die.

    ReplyDelete
  13. haha Yuyu..
    nak tergelak akak..
    macam2 la...

    ReplyDelete
  14. jangan time nak duit je buat-buat rajin,setiap hari pun mesti rajin..mesti dapat duit hari-hari hu hu :)

    ReplyDelete
  15. hahah bagus2...
    strategi baik punye!!!

    ReplyDelete
  16. hikhik amboi yuyu cmtu yea taktik nak dpt duit dri mak ayah huhu nasib dpt huhu

    ReplyDelete
  17. haha! taktik nih memang berkesan lagi mujarab yuyu! yati selalu guna! kahkah

    ReplyDelete
  18. fiq : fiqq~ nak singgittt! pelisss!

    ReplyDelete
  19. ☀ Izzaty Hedry☀: hahahaha.. tengok la sapeee.. yuyuu kotttt!

    ReplyDelete
  20. sggit???haiz..yuyu..cube ko mtak manyak ckit...mane ley bank in sggt...kalo nk share topup pown..5 hengget minimum..haha...

    ReplyDelete
  21. kalu naz buat camtu yuyu, confirm tak dapat. sbb naz dah keje. jom yuyu tukar tmpt...naz nak kt tmpt yuyu, rajin2 ngn mak n abah, bole dapat duit lagi banyak2 ^_^ then siap dpt g gathering lagi..

    ReplyDelete
  22. eii.. buat baik dgn mak bapak rupanye ade tujuan lain..hihi =))

    ReplyDelete
  23. klo wat rjin ngan yuy dpt duit x???heheheh

    ReplyDelete
  24. first time komen cnie..selalu tgk2 jer.. :)
    wah, maen taktik yer nak dapt uet..
    nak try jugak la..hehe

    ReplyDelete
  25. kene take note ni..nanti kot2 anak akak dah pandai buat macam ni ble tau la..hehe

    ReplyDelete
  26. xtaula.. hhah dh baca mesej kt fb dri cik gksb??

    ReplyDelete
  27. lya kalo buat2 rajin pun x guna, x dpt upah ;(

    ReplyDelete
  28. Auni: hahahaha.. boleh jadi gang kak yuyu ni ^^

    ReplyDelete
  29. Pakcu: hahahah.. mesti laa! seronok tak terkata dah nii ^^

    ReplyDelete
  30. | Cik Hani | : nak hiduppp~ mesti la kena buat macam niii ^^ hahaha~

    ReplyDelete
  31. Qieya Qyssxtynaa: hahaah.. mesti la bolehhhh ^^ jomm ikuttttt! weeee~

    ReplyDelete
  32. risa: hahahh.. akak pun macam yuyu?? terbaikkk! hahhaah.. bosan nape pulakk?? adehhh akak nii!

    ReplyDelete
  33. hanisa sabrina : hehehe.. demi dapatkan duit seberapa cuma ^^ huhuhu~

    ReplyDelete
  34. Sheril (thePrincess) : hahahh.. sebab dorang pun tak serajin yuyu ^^

    ReplyDelete
  35. faraa halim : hahahah.. ni extra baikkk ^^

    ReplyDelete
  36. Izyan Masri :akak memang selalu baik la sayangg <3

    ReplyDelete
  37. srikandi cinta : hahahah.. yuyu nak dua dua makna tuuu ^^ cewahhh~

    ReplyDelete
  38. alyana hamdan : dah nak senang dapat duit, kena la senang buat keje :p

    ReplyDelete
  39. cik fza : hahahah.. mesti ;a pandai bodekkk.. nak duit kannn :p

    ReplyDelete
  40. haRis kaiTo : welllll.. tengok la sape.. Yuyu Zulaikhaa kottt ^^

    ReplyDelete
  41. YAYA AZURA : hikhik.. hanye untuk rilek rilek kepala hotak je ^^

    ReplyDelete
  42. azzah : yuyu memang sedia rajin laa ^^ hohohohh

    ReplyDelete
  43. alahai yuyu...msk nasi lemak ke?bg la sis sikit!

    ReplyDelete
  44. mynameismy: lepas ni guna cara ni tauuu ^^

    ReplyDelete
  45. efa : hehehe.. kena la rajin lebih tak ketahuan hala sikit kannn :p

    ReplyDelete
  46. hehe...rajin ne yuyu...bgos2...bley jd menantu pilihan..HAHA. =))

    ReplyDelete
  47. yatie's EPISODE : hahahah.. nampak sangat yatie pun tak de duit! huahuahua!

    ReplyDelete
  48. fiq : tolong share kredit RM50! plsssss!

    ReplyDelete
  49. Syarifah Nornazrah Al Yahya: hahahah... yuyu nak jadi k.naz.. ade duittt ^^

    ReplyDelete
  50. iezawanza : hahaha.. mesti la... nak duit lebih punya pasalll ^^

    ReplyDelete
  51. myr amyra: mesti la dapattt! 5sen ^^

    ReplyDelete
  52. Nyza Nurul : nyza sombongg T_T asal tak tegur yuyu???

    ReplyDelete
  53. O'gosh : hahahah.... esok lusa anak anak akak, tiru saye :p

    ReplyDelete
  54. Izamir Ridzwan : dahhhh.. kena bayar 15.. hmmm~

    ReplyDelete
  55. Khumaera Ismail aka Habibi Hamid : hikhikk ^^ shhh~ mak tahu dah punnn!

    ReplyDelete
  56. azalia hjsalleh : hahahaha.. takpe.. kita share la duit y yuyu dapat ni ^^

    ReplyDelete
  57. kaizen : hahahahha. rilekkk! kaizen pun selalu buat kann :p

    ReplyDelete
  58. tapi saya dah try

    mintak kat umi..
    umi kata duit ayah banyak...

    mintak kat ayah.
    ayah kata umi lak banyak duit...

    akhiernya...dua2 kata

    PEGI MINTAK KAT YUYU ZULAIKHA!
    dia ajar ko kan wat mintak2 nih...hehe

    ReplyDelete
  59. zuk zuhaiza : hahahaha.. saje test test ^^

    ReplyDelete
  60. Lydia Miza(Aidyl Azim) : tak lehhhh! nanti abess cepat :p

    ReplyDelete
  61. wahyu hidayah wahidin: saye memang rajin :') baik hati pulak tu ^^

    ReplyDelete
  62. EZAN IDMA : bukannn.. cuma tak ada duit... terpaksaaa.. hahahhah ^^

    ReplyDelete
  63. Erra Kyra: hahahaha.. bolehhhh! yuyu ada 5sennnn! mehh amikkkk!

    ReplyDelete
  64. rajin ade makna nie~heheh tp sy pun salu wat camtu...heheh^^

    ReplyDelete
  65. fiq : 0123456789..

    share cepat sikit tauuu!

    ReplyDelete
  66. ALHAMDULILAHHHHH! SELESAI JUGA REPLYYYY!

    ReplyDelete
  67. yuyu sengal..tu no fiq la..mcm mane nk share kt no sendiri..wakakakaka

    ReplyDelete
  68. Hazrina Erin: HAHAHAH.. KITA GANGGGGG!

    ReplyDelete
  69. alaaa yuyu p ke gathering penang tuh?sob sob..momochan xdpt p sbb ada bngkel hari tuh.. T__T

    ReplyDelete
  70. tektik yg biasa guna gak nih...kalo rajin insyallah leh habuan..bukan pahala jek tapi duit utk soping jugak!..hehhe

    ReplyDelete
  71. owh kira ade sebab lah ni wat baik..hehe

    ReplyDelete
  72. weee.. taktik baik pnye. pandai ehh. hehe :)

    ReplyDelete
  73. hehe anak manjakan minta per pun senangjer yerk..'meh blog mummy meh..

    http://pondokkecilku-ibu.blogspot.com

    ReplyDelete
  74. heee. pandai ehh yuyu nie. :)
    gath blogger penang?? ehh bila? kat mna? nk joinnnn *semangat*

    ReplyDelete
  75. yuyu ni kan....ada2 je kan....hahahah nak tergelak akak... rajen bwk maksud...aiseyyyy

    ReplyDelete
  76. waa~!!best la depa..ika xdpt join..ptg de hal laen..huu~cdeyh nya~xpa lah..next gath ika join la kot..insya'allah~

    ReplyDelete
  77. fiq : hahahah.. kita guna number yang same laa ^^

    ReplyDelete
  78. momochan: alaaa... macam manaa.. yuyu oun tak tahu boleh join ke takkk :)

    ReplyDelete
  79. nadiemsharmz : heheh... mesti laaa...taktik terbaikkkk punyaaaa ^^ bhahahah~

    ReplyDelete
  80. Syafiq Rosli: huhuhuh.. bukan saje saje yeee <3

    ReplyDelete
  81. Ujang9897 : hahahah.. mak mane tahu bace semua ni laaa^^ lompang kangg!

    ReplyDelete
  82. My dah kije yunk.. gaji dah riban2..mne leh gune cr nie.. nnti kena perli. kite y kena bg kat mereka pulak hehe

    ReplyDelete
  83. cett ! sungguh penuh kepuraan..klu ceq jadik mak yuyu ceq tamo aih bg yuyu duit..hahahah :P

    yeyeyy ! yuyu p ! akhirnya dpt gk jumpa yuyu :)

    ReplyDelete
  84. yuyu memang kaki bodek ni...hehhehe

    ReplyDelete
  85. tudiaaaaa aih, misi tak ley belah, nak p habaq kat mak pak yuyu ..bak no fon,HAHA...

    yeayyy! yuyu mai gath :)

    ReplyDelete
  86. Rara Nasiha : cari duit lebeihhh.. hahahah~

    ReplyDelete
  87. cikCOKLET:) : 26hb kat penangg! jommmmmm!

    ReplyDelete
  88. hahahahahahaha, tolong ada makna kan ? iskk, dasyatttt, bahahahahhaa

    ReplyDelete
  89. mane pulak....sy x mcm tu ok......sy minx direct jer....hahahha

    ReplyDelete
  90. entry yuyu sgt menarik tau..mcm ada kuasa magnet--cara , style..unik!!me kagum..keep it up yer dik

    akak nak ucal tq sbb ari ni ada 10UV referral dari blog yuyu hehhe me tgh rajin2 check referral kat nuffnang tu :) tqvm!! UV blog me tu suam2 kuku ajer..

    ReplyDelete
  91. yeah ! kite same la kak yuyu . hee ~

    ReplyDelete
  92. bertuah lah yuyu masih ada mak dan ayah.
    dan lagi bertuah lah yuyu sebab mak dan ayah sanggup bagi duit untuk gathering tu. :)

    ReplyDelete
  93. maigod. lawa gila muka you.

    ReplyDelete
  94. pic kali ni nampak matang ckit... keDEWASAan gitu lorh.. keh3.. :)

    ReplyDelete
  95. blog kak yuyu selalu ingat kan cha dengan mak and abah.. :)

    ReplyDelete
  96. yuyu, kita boleh tubuhkan geng bas sekolah lps ni!^^

    ReplyDelete
  97. Pennaanngg ! lets meet up :)

    ReplyDelete
  98. Kalaulah Moy boleh jadi mcm yuyu , rajin je nak buat even buat ada makna , hahahahah . Moy ni pemalas nak mengemas :P

    ReplyDelete
  99. ooooo pndaiiii ekkk..rajen ade makna nih...

    ReplyDelete
  100. bukan sombong la yuyu..malu jer..okeh2 pasni tgur2 eh...nk komen kat sume entry yuyu..lau berkesempatan...:)

    ReplyDelete
  101. hahah..
    pandai la yuyu ni..
    ikhlas ke tak tu??
    hehhe

    ReplyDelete

Post a Comment

terima kasih sudi komen :)

back to top