February 21, 2011

Berkayak dengan muka tebal seinci T_T

130 comments
Assalamualaikum ^^

ni la gambar semalam :)
walaupun mende alah ni berlaku semalam, dan ia dah agak agak nak basi, tapi, yuyu nak juga cerita kat korang. mulanya tak nak cerita, ye la, memalukan, tapi gagahkan juga hati ni nak cerita sebab rasa ni macam benda bodoh tak leh belah pernah jadi kat yuyu.

selepas join Vlog session dengan bloger kat Putrajaya semalam, bergegas lah yuyu dengan laki masa depan yuyu ke satu tasik untuk berkayak. setengah jam Rm8. baiklah. dengan gembira hati yuyu nak cuba benda baru.

sangka yuyu, beliau dah memang pandai berkayak, sebabnya, beliau yang ajak yuyu. eksaited kemain lagi yuyu. dah sampai kat sana, amik la semua peralatan berkayak. dah amik semua tu, pilih la kayak yang palin cun di hati. yakni, kayak berkaler biru.

tak pernah berkayak, jakun tak ketahuan hala la. yuyu dan laki masa depan yuyu pun naik lah ke  kayak. kitorang cuba dayung, apehal menatang ni tak bergerak langsung. bahahahah. rupanya kena la tolak jaoh ke tasik dulu. bahahahah. orang tengok saje. makhluk jakun eksen naik kayak.

dah la mendayung dua ekor kitorang ni, tapi sampai ke depan sikit, apehal pulak kayak ni bergerak ke tepi! bahahah. yuyu ni gelak kemain dah! laki masa depan yuyu pulak macam gelabah dah. baru lah tahu, yang beliau tak pandai berkayak! bahahah. gelak yuyu siap terjojol halkum.

yuyu suruh beliau tanya penjaga kayak. masalah kitorang tak tahu macam mana nak dayung kayak ke tepian tasik. muhahah. siap langgar langgar tiang.

start dari tu, yuyu rasa malu tak hengat. yuyu makin moody. asek marah beliau saja. nasiblah beliau sabar tahap dewa. dah tu, kayak kitorang berpusing pusing, tak ketepi tak ke depan, asyik nak memusing je. dah la kilat, yuyu menyumpah je dalam kayak tu. takot -.-'

penat usaha untuk patah balik, tapi tak pandai. bhahahah. orang tengok je, siap gelak gelak. cinabeng betol. malu sangat. tak leh belah, bila kayak kitorang langgar jambatan. bahaha. siap orang gelak lagi.

malu nya! lepas ni, kalau nak berkayak, yuyu kena pastikan yang ada orang dah terer bab berkayak. wuuu T_T

lepas balik dari tu, dalam kete je, kitorang gelak tak hengat. adeh. siap yuyu bahan dia kat fesbuk. huhu. lepas ni bagi cucu cucu bace entry ni la. hahah


P/S :  Saye Nak Join Dalam Entry Yuyu Zulaikha dengan ini berakhir :)

terima kasih sudi bace :)

February 17, 2011

Sinis Sang Ketam Dalam kehidupan Mengecapi Kejayaan

105 comments
Assalamualaikum..

sari berita agak la penting. saye Zabedah Binti Usop pemberita tivi enam belas ratus korang. sila bace berita ni sampai ke titik terakhir. jika mengalami gangguan dari anak pinak ketika sedang saje membace berita ini, silalah jangan segan silu siku saja anak anak anda.

okay, cukup lah dengan pembuka entry yang merepek kerepek tersepek juga tempek. mari ke sesi lebih serius antara hidup dan buat buat mati.

entry kali ni bukan berkaitan dengan isu perkauman. janganlah salah sangka. buka kan tahap minda kepada tahap minta yang mampu berfikir secara kritikal. bukan pada tapuk yang lama. demi memajukan diri sendiri untuk kepentingan semua.

satu cerita sinis penuh pengajaran telah di cerita kan oleh pensyarah Subjek Entrepreneurhip yuyu. di kelas terakhir kami...

ada dua orang nelayan. berbangsa Melayu dan Cina. dua nelayan ni  telah menangkap ketam dengan banyak nya. maka kedua mereka telah pun memasukkan ketam ketam mereka dalam bakul masing masing.

di beri bakul bakul berisi ketam itu kepada seorang penjual ketam. di kuatiri ketam akan keluar dari bakul tersebut, maka penjual tersebut telah menutup bakul tersebut dengan penutup. tapi...

beliau hanya menutup bakul ketam yang owner nya berbangsa Cina sahaja. tapi, ketam melayu ni, di biarkan tanpa di tutup. datang la seseorang, lalu bertanya kepada penjual..

sila lihat di bawah. ni ada ketam berada dalam bakul. bukanlah Alien dalam kapal UFO. lukisan udoh bukan bermaksud tuan nya pun hudoh. muhahah!

ketam melayu sopan di dalam bakul

</></></></></></></></></></></></> </></></></></></></></></></>
maka bakul cina terpaksa di tutup. demi menghalang keluar ke ladang gandum


 ''wehh.. asal ko tutup bekas ketam Apek je ha? bekas ketam Manap ko tak tutup pulak"
"derr~ lu ni kecoh arr.. aku tutup bekas ketam Cina je. ketam ketam cina akan  saling nak keluar bakul. ketam Melayu tak yah tutup pun tak pe, asal ada yang nak sampai naik ke atas, ada je ketam lain tarik bagi jatuh balik, mane sempat nak naik atas"
jadi dari sinis penuh pengaran tersebut, dapat tak korang berfikir secara kritikal? jangan berada di takuk yang lama di mana korang akan nampak pasal isu perkauman. tapi pabila di fikir secara kritikal, korang akan nampak yang...

Budaya Melayu yang tak boleh nampak kaum sendiri nak berjaya sikit, mula nak jatuhkan sang baru nak berjaya tadi. baru saja mahu berusaha naik ke atas, ada saja kaum sendiri cuba menarik kita ke bawah.

begitulah senario kehidupan dalam mengecapi kejayaan kita sekarang. pabila mahu mengecapi kejayaan, banyak saja halangan yang berpunca dari orang sekeliling kita, yakni yang satu jenis kaum dengan kita. Melayu yang berada di tokok bertapuk, hanya mahu menjatuhkan kaum sendiri dan tak boleh nampak orang senang sikit. dengki membabi buta.

bukan nya nak menjadi orang yang saling menolong untuk maju? membantu untuk sama sama berjaya? bukan hanya tahu menjatuhkan orang dan berpura pura baik hanya di depan, tapi di belakang berterusan menikam tanpa kasihan.

jadi, marilah kita membina budaya yang baru, di mana saling membantu untuk berjaya. baik dari kehidupan kita dular sana, mahupun dunia berbelog ni. janganlah suka menjadi cik anon yang suka menjatuhkan orang. menjadi sang pengkritik bukannya sang pemberi semangat. menjadi sang peniru entry entry orang tanpa mahu berfikir untuk menghasilkan entry bermanfaat dengan sendiri nya.

terima kasih sudi bace :)

February 16, 2011

Bahasa ape la pulak ni. hmm T_T

118 comments
Assalamualaikum ^^

hYe kOraM, wAtPeW jEw tUhH? eNtrY kAlih nIhH nAk CiTeW pAsaL sAyAm aKuW nAmeW kArIm! wEh kAriM, aKu sAyAm giLeW kAt kO dOo! aKuh jUmPe dIa tAt TesCo mAseW bEli kIcAp nAn mAk aKuW! kArIm pOn jUgaK! siYeS tErpiKat dOo nAn mIsai LeBaT kAriM! oHhh aBaNg mIsAi aKuW!

adehh.. terasa lenguh sangat nak tulis macam dekat atas tu. ramai sangat blogger muda sekarang taip macam tu. yuyu ni yang buta huruf ni terpaksa la paham balik satu persatu apa yang dia tulis. bila time satu perkataan tu, terpaksa la pikir empat ratus tujuh puluh tujuh kali

"Sayam". budak ni silap taip ke? Bayam? takkan dia nak cerita pasal Bayam kan. pikir punya pikir, buat satu kajian yang teliti ke atas entry dia, baru lah yuyu faham yang "sayam" tu adalah "sayang".  pehh. mai mana pulak "NG" tuka jadi "M" ni?

semalam ni, adik angkat yuyu message yuyu :
 "hakak! miss yew! nindu sanad tat hakak!  manew hakak pegiw huh? lili sayam hakak sanad!"
terus yuyu balas :
"sayang oiii. sanad tu menatang ape?"

"sangat la hakak"

"oo..akak sudah sayang, ye, akak pun rindu lili"

kalau Anwar Hadi cakap pasal Bahasa Eww ni, yuyu pulak tak berape berkenan dengan semua ni. adehh. rasa sangat lah mengambil masa yuyu. dah la yuyu ni dalam keadaan otak tua sikit. nak paham semua ni, rasa macam "cepuk ko kang" eh.. silap "cEpuK kO kAm"


jenuh la nak paham dengan bahasa macam ni. di sarankan ye anak anak, janganlah taip macam ni di entry korang, akan membuatkan orang tak nak singgah dah belog korang. ada yang taip macam ni. tukar lah. set dekat kepala hotak, yang nak membaca nya, orang yang sibuk tahap dewa. tak ada masa untuk fikir semua tu.

antara perkataan yang yuyu baru tahu makna nya :
Sayam      = sayang
Sanad       = sangat
tat            = kat
s2dy         = study
VunguKss= bongok
larrrr         = la
jerk           =je
banyak la lagi.

kena ada kelas bahasa memperabih masa ni. nak study untuk paper Arabic pun terbantut. padahal kejap lagi ada exam. pehh~ terbaik arr yuyu. boleh publish satu entry kan. doa yuyu naa~

p/s: alamak... sape yang terasa mintak maaf tau. ni sebagai teguran. ye la. kate nak belog diterima ramai kan :)

terima kasih sudi bace :)

February 15, 2011

Salam Maulidurrasul semua :)

62 comments
Assalamualaikum ^^

salam maulidurrasul semua ye. memandangkan hari ini adalah hari kelahiran Rasulullah yang kita junjungi, sedikit kelebihan berselawat dan sunah sunah yang mearik untuk diikut terpanggial yuyu untuk berkongsi.

semua ni dari totally dari website ye anak anak. ada juga dari pengelaman mendengar cerita pensyarah. sila betulkan jika salah.
  • Sesiapa yang berselawat tidak kiralah banyak mana hitunganya setiap hari akan dapat keberkatan dalam apa jua dengan syarat ia berusaha mencari keredhaanNya.
  • Sesiapa yang berselawat 41 kali sehari, insyaALLAH, akan dihindarkan daripada sifat tercela seperti hasad dengki, riak dsbnya dalam dirinya.
  • Berselawat 33 kali sehari dapat menjernihkan hati, mudah memahami akan sesuatu ilmu yang diajarkan, di samping beroleh ketenangan fikiran.
  • ALLAH akan hapuskan dosa-dosa kecil dengan kita mengamalkan berselawat sebanyak 11 kali tiap kali selesai menunaikan solat fardu.
  •  Sewaktu menghadapi hidangan, Nabi membiasakan diri dengan mengambil makanan yang terdekat, kemudian baru di ambil hidangan yang lainnya sebagai simbolik kesopanan.
  • Sesiapa yang mengamalkan berselawat 11 kali tiap hari, dengan izin ALLAH dirinya akan lebih dihargai oleh orang lain.
  • Nabi tidak pernah mencela makanan. Jika baginda suka, dia makan dan sebaliknya beliau tinggalkan-Bukhari. Apatah lagi jika makanan itu pemberian orang lain.
  • Sahabat meriwayatkan: Aku lihat Nabi SAW makan dengan 3 jari(ibu jari telunjuk & tengah)-Muslim. Jarang sekali beliau makan dengan 4 @ 5 jari kecuali ada keperluan
  • Setiap penyakit ada penawarnya. Bacalah selawat tujuh kali pada air dan minum. InsyaALLAH, perut yang sakit atau memulas akan sembuh
  • Perbaharui wuduk tiap kali bersolat kerana padanya terdapat banyak fadhilat. Hadith: Sesiapa yang berwuduk dalam keadaan suci, ALLAH catatkan 10 kebaikan baginya-Abu Dawud.
  • Sesiapa yang mengamalkan membaca selawat tiga kali setiap selepas solat lima waktu akan dihilangkan kebuntuan fikiran dalam menghadapi apa jua masalah
  • Nabi tak makan sambil bersandar-Bukhari. Ertinya, baginda makan dengan duduk condong sedikit ke hadapan bagi elakkan dirinya terlalu kenyang dan mudahkan penghadaman
  • Menurut Syihab Ahmad, sesiapa berselawat tiga kali tiap selesai solat subuh, Maghrib dan Isyak, ALLAH akan menghindarkannya daripada sebarang bencana
  • Nabi sering beristinsyaq air kedalam hidung dan menghembuskannya. Selain membersihkan, ia juga mengelakkan sebarang penyakit yang berkaitan dengan hidung
  • Setelah bersolat Nabi memohon ampun ( astagfirullahalaziim) tiga kali-Muslim. Dalam riwayat yang lain, Nabi adakalanya beristighfar 75 kali sehari
  • Sesiapa yang amalkan berselawat sebanyak 1000 kali tiap hari, ALLAH akan memeliharanya daripada sebarang ancaman musuh serta bahaya fitnah
  • Apabila Nabi tidur, ia dahulukan mengiring sebelah kanan – Bukhari. Dari segi kesihatan, cara berkenaan baik untuk jantung (yang berada di kiri badan) mengepam darah
  • Amalan berselawat secara teratur setiap hari mampu membersihkan kekeruhan jiwa, dipermudahkan ALLAH segala urusan dan mendapat keampunan daripadaNYA
  • Tika Nabi tidur, ia membaca surah Al-Ikhlas,Al-Falaq dan An-Naas lalu meniup telapak tangan serta menyapu keseluruh tubuh)mohon perlindunganNYA) – Bukhari
  • Membaca selawat 10 kali pada setiap waktu pagi dan petang akan memperolehi keredhaan serta dijauhkan diri daripada mendapat kemurkaan ALLAH
  • Wuduk dahulu jika ingin tidur sekalipun dalam keadaan junub. Nabi menyarankan, cukup dengan bersihkan kemaluan dan berwuduk tanpa perlu mandi wajib jika ingin tidur
  • Munurut As-Shawi, sesiapa yang membaca selawat secara rutin, akan terpelihara hatinya daripada gangguan serta tipudaya syaitan yang melalaikan
  • Silangkan kaki jika tidur di masjid. Hadith: Sahabat melihat Nabi berbaring di masjid dengan satu kakinya atas kaki yang lain (kerana bimbang terdedah aurat) – Bukhari
  • Sesiapa yang membaca selawat sebanyak tujuh kali selama tujuh Jumaat berturut-turut, ia bakal mendapat syafaat (pertolongan) daripada baginda SAW
  • Adakalanya Nabi SAW amat menyukai doa-doa yang ringkas (mudah) – Abu dawud. Baginda mementingkan kualiti doa itu sendiri dengan sedikit tetapi maknanya yang menyeluruh
  •  Setelah bersolat Nabi SAW mohon ampun (astagfirullahalaziim) tiga kali – Muslim. Dalam riwayat yang lain, Nabi adakalanya beristighfar 75 kali sehari
  • Nabi seorang yang berpsikologi dalam memberi nasihat. Nabi memilih waktu yang sesuai untuk menasihati sahabat supaya mereka tidak bosan (atau tersinggung) – bukhari
  • Ada riwayat yang menyatakan bahawa amalan berselawat 80 kali tiap selepas solat asar pada hari jumaat, insyaALLAH akan dihapuskan dosa-dosa kecil seseorang
  • Menutup mulut dan rendahkan suara tika bersin. Hadith: Apabila Nabi bersin, beliau letakkan tangan atau pakaiannya dimulut (kerana dibimbangi terpercik) – Abu Dawud
  • Jiwa yang gelisah dapat ditenangkan dengan zikir, termasuklah berselawat sekerap yang mungkin kerana ALLAH itu Maha Luas RahmatNy
  • Sabda Nabi SAW: Barangsiapa yang berselawat kepadaku sebanyak 100 kali pada hari jumaat, maka ia akan datang pada hari kiamat dengan keadaan bercahaya – Abu Naim
  • Nabi tidak pernah menolak hadiah. Hadith: nabi selalu terima hadiah & amat menghargainya – Bukhari
  • Sesiapa yang sering mengamalkan berselawat pada setiap hari, ALLAH akan bukakan pintu rahmat dan rezeki yang tidak disangka-sangka baginya
  • Selalu memilih yang lebih mudah. Hadith: Mudahkan sesuatu dan jangan kamu sukarkannya – Muttafaq Alaih
  • Berdiri apabila melihat iringan jenazah. Hadith: Apabila kamu sekalian melihat jenazah ( yang diusung), maka berdirilah (sbg tanda penghormatan) - Muttafaq Alaih
  •  Ulamak berpendapat, sesiapa yang amalkan selawat saban hari tak kira berapa hitungannya, InsyaALLAH dihindarkan daripada taun & wabak penyakit berbahaya yang lain
  •  Bersujud syukur jika dapat khabar gembira. Nabi sering melakukannya ketika beroleh khabar yang menyenangkan sebagai tanda syukur hamba terhadap ALLAH – Abu dawud
  • Membaca selawat 1000 kali selepas Solat Hajat dua rakaat mampu menghilangkan keresahan, rasa dukacita serta dikabulkan ALLAH akan hajatnya
  •  Beri salam hingga tiga kali sahaja. Bahawasanya Nabi (apabila mendatangi rumah sahabat) beri salam hingga 3 kali – Bukhari. Jika salamnya tak berjawab, beliau beredar
  • Menurut para ulamak, sesiapa yang inginkan saat kematiannya dalam kesudahan yang baik, maka berselawatlah seban yak 10 kali setiap selesai solat Maghrib
  • Melakukan pekerjaan rumah. Hadith: Bantuan terhadap isterimu itu adalah sedekah-Ad-Dailami
  • Para ulamak berpendapat, ALLAH sempurnakan hajat yang baik dengan senantiasa berselawat 40 hingga 100 kali setiap hari, di ikuti dengan usaha yang berterusan.
terima kasih sudi bace ye :)

February 14, 2011

Pertama kali buka Nuffnang selepas register.

112 comments
Assalamualaikum ^^

alhamdulillah. pertama kali buka account nuffnang yuyu. bukan nak cerita pasal duit. pasal UV. sebagai semangat diri untuk terus berbelog.

mungkin sikit dari korang. tapi sebagai orang yang masih baru, dan yuyu yang tak tahu apa apa pasal Blog, yuyu rasa gumbira terloncat loncat sangat. lagipun, ni festime buka nuffnang kan. sebelum ni, mintak kawan je tengokkan.




walaupun sikit dari korang, tapi yang yuyu bersyukur sangat tu, sebab makin hari makin meningkat. yuyu harap sangat lepas ni meningkat naik macam belog korang jugak la. nak juga yuyu merasa kan.

terima kasih yang selalu bagi sokongan kepada kupukupukecik ye. nalk nanges terharu ni. keluar ingus habes dah T_T. harap harap, ni dapat bagi semangat lebih dekat yuyu.

alhamdulillah. walaupun duit kat account sikit saja. tu perkara ke sepuluh. yang penting penerimaan orang terhadap belog ni.


yuyu pernah ingat, dekat stat yuyu dashboard je. bagi yuyu, yuyu tak nak tengok nuffnang selagi boleh. di sebabkan hari ni nak tengok sikit, hati ni terkinja kinja lebih, yuyu buka juga akhirnya . fine. tak nak ketaguh tengok la. hmm

bukan nak riak. tapi nak kongsi rasa seronok la. ye la. mungkin korang akan kate "puihhhh~ banyak tu je pun nak cerita orang. aku ni beriban selalau tak gtao pun " tak kisah la. yang penting, yuyu nak kongsi rasa gumbira ni dengan orang yang selalu sokong kupukupukecik ni.

ni bermaksud, belog ni dah sebulan setengah yuyu aktif. sebelum ni total view (tengok dengan stat blog), dalam 40views je dengan followers 164. sejak 15 buat accunt nuffnang, dan start aktif berbelog 27 disember 2010, follower macam sekarang, dan total view makin banyak dan UV pun dah cecah 1000.

alhamdulillah lagi sekali.. hmm.. nak nangis.

apa apa tips untuk tingkatkan macam belog korang? share la.


terima kasih sudi baca :)

February 13, 2011

Yuyu Zulaikha Berkungfu di Alamanda

60 comments
Assalamualaikum ^^

sangat lah busy dengan bersuka ria di Putrajaya kan. sampai balik, terus tergedang kat katil empuk yuyu. tak mandi, terus je tidur. bangun bangun dah pukul 10.30. best nya hari ni. tapi macam sama saja dengan hari keluar yang lain O.o
cakkkk! heheh. mesti la tangkap gambar dulu kan sebelum keluar ^^
nak buat buat terkejut, sekali nampak la pulak gigi rebit jadian tu -.-'

setiap kali keluar pun, benda sama juga buat kan. manjakan perut dengan makanan kecintaan perut. huhu. lepas tu tengok wayang. tapi hari ni punya cerita, adalah kesukaan yuyu!

mana makanan kecintaan perut comel yuyu ni?? yuyu tunggu ni ^^
SHAOLIN! yuyu suka benda benda macam kung fu ni. tengah tengok wayang tu, asek Jet Li berlawan, yuyu pulak yang terhegeh hegeh nak buka kuda kuda kung fu. puihh~ terpengaruh dari kecik kecik. mak suka cerita lawan cina ni.
tadaaa~ yuyu makan pizz kali ni!! memberi kasih sayang sepenuhnya kepada perut!
mashroom soup kegemaran!
masuk dekat Body Shop, seorang perempuan tengah cari hadiah untuk bopren nya. hadiah Valentine Day besok. errr~ hari lain tak boleh bagi ke? hmm. yuyu tak langsung terpikir apa yang bestnya V'day ni. Mungkin yuyu ni tak berhati romentik kot. biarlah.

niat di hati nak bermadu asmara di Taman Botani. tapi malang. niat terpaksa di kuburkan akibat hujan lebat tak boleh belah. lebat gillerrr pulak tu. baru ingat nak berbasikal macam citer korea. aiseymennn~ potong ar. sampai lupa dah buku yang esok nak exam T_T

lepas publish entry ni, ketahuilah korang bahwasanya, yuyu akan menatap dua bijik mata yuyu ni sepenuhnya kepada buku Islamic Economy. kerana tanggal 9.30 pagi esok, berlangsunglah peperiksaan yang yuyu masih tak bersedia tu.

bagus. doakan supaya buku terima kehadiran yuyu ya. tak semoga mata tak mogok letih. nak tidur takkala nak mula membaca. melampau betul.

p/s : minta maaf ye. tengah mamai baru bangun tidur, terus taip entry ni. ayat pun entah apa apa T_T

terima kasih sudi baca :)

February 12, 2011

Valentine Day hari yang di tunggu tunggu oleh bopren gelpren

66 comments
Asslamualaikum ^^

Valentine lagi dua hari nak tiba. macam macam kempen kat belog dan fesbuk orang buat "Kami Tak Sambut Valentine" la, "Say No to V'Day" la, macam macam. tapi bagi yuyu, yuyu tak ambik port semua tu. sebab yuyu tak pernah celebrate mende alah tu.

satu, bukan sebab yuyu membantah sekeras kerasnya Valentine ni, bukan. tapi sebab, tak pernah ada bopren setiap kali Valentine menjelma. sekarang bila dah ada laki masa depan yuyu, yuyu tak tahu pulak, apa yang special nya V'day ni. nak sambut apa? macam semuanya sama saja dengan hari hari lain.

Tapi, semalam...  (macam dalam drama dulu dulu la)

sedang yuyu balas komen kat fesbuk, ada seseorang telah kembali balik dalam dunia yuyu. terkejut ni! siap buat buat melatah. opocot opah ko makan tempe cicah sambal kicap sedap gilller siap teguk air milo kurang susu!   panjang kan yuyu melatah. tahu tak sape yang IM yuyu?

lawo ooo badan dia. suka g gym ni!

"Luke Michael Byrne" puihh~ nak sebut nama dia pun terbelit lidah. orang Australia. kawan yuyu. kawan? ok la, sekarang la kawan. katanya, nak datang Malaysia, nak menyambut hari yang di tunggu tunggu oleh segenap pakwe makwe iaitu V'day dengan yuyu. uishh. yuyu cuba jelaskan yang yuyu dah ada laki masa depan dan tak akan sambut hari tak berpekdah tu. tapi...

omputih pakai baju Melayu ketika Majlis Tahlil arwah Abah yuyu.

dia memberi dua option antara yuyu ke sana, dia akan bayar, atau dia ke sini besok. keras keras yuyu cakap yuyu tak nak. tambahan yuyu sibuk di medan peperiksaan yang serabutkan kepala hotak tu. kurang la nak melayan dia di IM. kesian. teringat lagi masa dulu dulu. ciss. otak ni.

terima kasih saja lah cik Luke oi. yuyu ni V'day ni ada exam. tapi, kalau la dia Aaron Aziz, telah ku kepit celah ketiak!

entah la, yuyu tak rasa ada apa apa yang special dengan Valentine Day ni. selain bopren bawa gelpren ke hulu hilir ke Bukit Bintang, beli bunga tak pun cekelat, lepas tu cakap "ai lebiu Sameah Selamat, ko la gelpren hakuh paling lawo".

pegang tangan, bawa g tengok wayang, lepas tu, makan cekedis sama sama kat taman bunga, lepas tu suap ayam goreng sama kat pasar malam. hmm. tak best nya. sama je dengan hari lain. hari lain pun boleh sumbat ayam goreng kat mulut pasangan kita kan.

itu pendapat yuyu... lain pendapat setiap individu

yang pasti, yuyu tak akan sambut benda yang tak berpekdah tu. tambah pula, isnin ni yuyu ada peperiksaan. lebih bagus yuyu menatap dua biji mata yuyu ni kat buku yang akan bantu yuyu dalam peperiksaan daripada menatap biji mata laki masa depan. entah apa dia boleh bantu pun entah.

esok lusa tulat pun boleh tatap muka yang sama. tapi, fikir lah, apa yang bagus sangat dengan V'day ni. kalau korang sambutnya dengan cara bagus, dengan buat solat sunat minta tuhan jodohkan korang dengan pasangan korang kan. tak pun puasa sebab bersyukur adanya pasangan seperti dia. semoga di jodohkan ke.


terima kasih sudi baca ye.

February 8, 2011

Tanda kurang malunya.

13 comments
Assalamualaikum  ^^

kekeringan idea umpama keringnya bumi padang pasir telah membuatkan dahku menaip tanpa semangat seperti biasa. bukanlah tidak dahku mencari semua idea itu, telah pun dahku berusaha hingga ke perosok dunia, tapi apakan daya, yang dapat hanyalah kata tanpa makna~

puihhh! dah macam nak buat novel la pulok. baik lah, dengan tanpa membuang masa, sebenar nya, ingin sangat yuyu berkongsi tips yang bernas mengenai dunia kecantikan. tapi, apakan daya, sila salahkan ibu mengadung. eh. sila salahkan broadband yuyu yang bersifat kelembuan. sifat kelembuan broadband yuyu makin menjadi jadi.

entry ini, adalah entry tiada faedah apa apa, hanya lah menaip dengan tujuan yang kosong. cewahh. cam bagus enn ayat hakuh.

yuyu teringat satu pesan dari quote terkenal, iaitu :

"diamlah jika tiada tujuan, kerana diam akan mengurangkan malu"

banyak bercakap,bermakna kurangnya malu. demi perhatian ramai, segala cerita dan kisah hidup kita di ceritakan kepada orang. cerita tu, cerita ni. sampai kan kadang, tiada lagi privacy dalam kehidupan kita. mana tak nya, semua pasal rahsia kita, di ketahui ramai. ramai la yang tahu pasal kisah hidup kita ye tak.

apa kata kita tukarkan bercakap tadi tu, kepada berbelog.

bila yuyu fikir semula, takut jugak kan. jadi lepas ni, sebelum berbelog, mestilah di siapkan dengan idea. dengan entry yang bermakna. bukan hanya satu entry yang penuh dengan kata kata kosong, dan juga dapat membuka kisah hidup kita kepada umum.

terlalu banyak benda kosong, kadang kala membawa kepada fitnah, tak tinggal jugak menjadi bahan mengupat dek orang kan.

maka lepas ni, yuyu akan cuba berbelog dengan entry entry berfaedah. InsyaAlahhh. mana lah tahu kan, yuyu ni berniat untuk kongsi cerita hidup yuyu, tapi terlalu inginkan perhatian korang, yuyu tokok tambah cerita . wuuu T_T kalau orang tak tahu, orait la. kalau orang tahu tu di tokok tambah? tak ke jadi fitnah?

terima kasih sudi bace :)

Garis Panduan Mendengar Lagu

26 comments
Assalamualaikum ^^

setelah yuyu silap menjawab satu soalan esei dalam peperiksaan tadi, berkaitan Garis Panduan Mendengar lagu dan Musik, yuyu rasa amat terpanggil untuk berkongsi dengan korang semua mengenai soalan ini.

berkaitan dengan lagu dan musik ni, terdapat dua golongan jurist.

 satu kelompok mengharamkan habis habisan semua jenis lagu dan musik bersandarkan dalil dalil dah dalil qot'i iaitu al Quran dan Hadis. Golongan ini menyifatkan musik dan nyanyian adalah "Serulinng Syaitan". Himpuanan perkataan yang sia sia dan penghalang kepada ibadah.

satu lagi golongan jurist beranggapan lagu dan musik adalah harus dan dibolehkan selagi mana tidak melampaui batas syarak. (pehhh.. cam ustazah enn). bagi golongan ini, mereka menyifatkan lagu adalah instrument yang tidak lebih baik dari kemerduan suara burung., bahkan ia antara nikmat dunia yang di anugerahkan oleh Allah.

Dan di sini, Dr. Yusur al-Qadrawi telah meletakkan hukum secara umumnya adalah harus, dan boleh bertukar kepada haram jika ia melanggar garis panduan nih yang bawah ni :
  • Lirik Lagu Tidak Bertentangan dengan Akidah dan Akhlak Islam : tak payah nak di senarai di sini, boleh selak satu satu lirik kat lagu barat contonya. T_T dah la pebret. lagu penyanyi berkulit gelap yang femes emes tu memang kecintaan yuyu walaupun lirik nya ajak ehemmm ehemmm.. malu i :')

  • Gaya Persembahan : cara dan gaya persembahan yang mengundang kepada fitnah. contohnya : berduet artis laki dan perempuan yang bukan mahram, perform dengan keadaan seksi meksi pepsi teksi, persembahan yang menjijikkan, melampau dan bersalahan dari prinsip Islam. penyanyi perempuan juga tak leh, sebab suara perempuan kan aurat T_T

  • Tiada Unsur Unsur Haram : perlu di awasi sekelilingan tempat menyanyi itu tidak bercampur dengan unsur haram contohnya jamu jamu penonton dengan air kencing setan (arak), iktilat juga dilarang (percampuran laki dan perempuan).

  • Tidak melampaui batas : setiap yang di sampaikan mestilah di berlebih lebih atau melampaui batas. keseimbangan antara akal dan perasaan perlu di selaraskan. antara lirik yang melampaui batas adalah "ohhh meon, kaulah segala nye kat hati aku...ohh meonnn... takde pe lagi aku harap, hanye lah ko sorang... ohh meonnnnnn"
haaa.. itu la sebenar nya garis panduan terhadap musik yang sebelum ni di kata kan haram tu. yuyu jawab tiga dari tu, tapi tak menjawab pasal Gaya Persembahan. sedih nyaaa T_T habis 4.5 markah dah kat situ.

semoga entry ini ada benda yang bermanfaat yang dapat di kongsi ye. walaupun sedikit.

terima kasih sudi bace ^^

Kening dah hampir pulih! gumbira hati kuh!

70 comments
Assalamualaikum korang ^^

akhirnya, penantian yuyu akan kening sempurna seperti dahulu kala semakin berakhir. gembira sangat hati yuyu ni.

SEBELUM. kening yang di idamkan yuyu

SEKARANG : hampir pulih T_T
selama hampir dua bulan dengan kening bersepah lagi selekeh. dulu, kerja mencabut kening adalah hobi. mesti nak nampak nipis lagi cantik. ala ala lukis guna eyebrow liner gitu. tapi, lepas bertudung, cuba mahu stop benda tak bagus, yuyu mula kan bertudung dan stop mencabut kening.

seminggu dengan kening bersepah lepas tak cabut, memang menyiksakan. ye la, keluar bersuka ria dengan keadaan kening lepas terbakar. setompok bulu kat sini, setompok kat situ pulak tak ada kening. siksa T_T

tapi sekarang, dah pulih hampir sepenuh nya. InsyaAllah dalam seminggu, akan seperti dulu kala. zaman tak kenal pencabut bulu kening. suka nya hati ni!

mana la yuyu suka kening tebal. sampai sekarang tak suka kening yuyu yang tebal. nak la nipis nipis cantik macam lukis kan. tapi apakan daya, nak cuba tinggal kan benda yang di haramkan tuhan tu. rela kan juga. lagi pun kening je. lukis lukis sikit, cantik la balik.

mana tak nya, dari zaman sekolah lagi yuyu dah suka mencabut bulu kening. nak cantik konon nya. lagi lagi kening Sharifah Amani. pehhh! lawa betul! tapi, sekarang, cuba jaoh kan. benda yang di idamkan, terpaksa tolak tepi.

Alhamdulillah. rasa macam bersemangat balik nak tayang muka kat orang. huhuhu.

terima kasih sudi baca ye :)

February 7, 2011

Baca Buku

66 comments
Assalamualaikum ^^

hye~ hikhik.yuyu saje je menjeguk kejap belog ni. tanya kabar belog. sihat ke tak. hikhik! rilek arr. exam je pun. kejap lagi sambung la balik tatap mukabuku. eh. buku. tersasul pulak. :)

bahana study last minute. pening kepala tok sah cakap la. kalau tuhan cipta otak absorbable, yuyu akan celup otak dalam air rendaman buku. senang. tok sah bace buku. bukan sebab malas, tapi kurang rajin bab menatap buku dengan lama sekali.


sempat lagi edit mende ni -.-'
setiap kali bace buku dengan kurang rela hati, mata rasa nak belek benda kesukaan. apa lagi, fesbuk dengan belog la. tapi gagahkan hati untuk tak membelek. masuk ke dalam kepala hotak study sekarang? yuyu merupakan makluk ciptaan tuhan yang pesyen study macam ni. boleh la.
sedikit tips untuk belajar dengan gigih sekali tanpa pikir soal "study itu perkara bosan" :
  • pasang niat. insyaAllah, semua orait je.
  • study dalam masa 20 minit
  • berhenti kejup untuk meronggeng rilek kan kepala otak dengan dengar lagu atau pun lelap kejap.
  • minum air selepas 20 minit belajar.
  • kunyah gula gula getah kerana gula gula getah membantu untuk focus
  • kalau terasa mengantuk? sila minum air.
  • kalau rasa mengantuk juga? sila tidur dalam masa yang singkat, kerana otak anda letih.
  • kalau terus kan study dalam keadaan mengatuk? apa korang rasa bila korang penat gile babik mencangkul, tetibe orang suruh korang bersenam pulak? kesian otak kita kan.
  • minum air dengan kekerapan yang tinggi untuk membekalkan oksigen
  • kurangnya oksigen, akan menyebabkan mengantuk.
  • selesai study, pasti kan kita ingat semua nya. bila dah tak ingat lagi, tapi terus je stop study konon nya dah cover kulir ke kulit buku, korang akan dapat NOTHING
  • selesai sahaja study, jauhkan dari memikirkan perkara yang berat seperti mengangkat batu. hehe. dahsat ar yuyu tipu. perkara seperti "kenapa la Fuqd tu tolak pinangan hakuh"
  • akhir sekali, lantak la nak buat apa.
baik lah, yuyu perlu pura pura suka gile babeng nak tatap buku. yaiy! gembira nak baca buku! -.-'


terima kasih sudi bace :)

Zone "sila bace buku"

71 comments
Assalamualaikum ^^

toksah percaya, dusta semata mata. depan kamera je tu!
tepat pada pukul 9 pagi besok, bermaksud exam yuyu bermula! oh gembira nya hati ini! ya! gembira! gembira! *paksa diri segagahnya untuk gembira*. bermula hari ni pulak, yuyu akan masuk ke zone "Sila Bace Buku Anda Yang Bertimbun". T_T
banyak buku lagi yang tak sentuh. target untuk semester ni, sangat tinggi. InsyaAllah, kalau belog tak jadi penghalang, buku akan di bace dari kulit ke kulit, dan otak akan tumpu kat periksa saja, maka target InsyaAllah tercapai. amin.

mula mak kol, mak tanya buat ape. yuyu jawab "update belog je mak". kali kedua tanya lagi, jawab "update belog ja", kali tiga, kali ke empat kali ke lima, dan berkali kali kol, dengan jawapan sama. akhirnya, mak cakap satu "result tak elok sem ni, bayar sendiri broadband"

gluppp~ tertelan halkum yuyu! kalau tau mak nak cakap cam tu, lebih baik jawab "tengah pulun bace buku je mak" -.-'

ada apa apa tips yang boleh di kongsi untuk cepat pandai tak? tanpa bace buku yang tinggi menggunung tu?

terima kasih sudi bace ye :)

February 2, 2011

Kisah Ah Po dan Baju Tampal. sedih nyaaa T_T

37 comments
Assalamualaikum korang :(

sape ada tengok Bersamamu tadi? Ah Po dan Baju Tampal. sedeh nya. sebelum ni, yuyu tak da peluang tengok tivi segala. ye la, dok hostel la kata kan. henset pulak, boleh taipi "TV" je la. nak tengok tivi, jangan berangan la.

tengok pasal Ah Po tu. sedih nyaa. tuhan saja tahu macam mana rasa yuyu masa tu. berjurai jurai air mata yuyu ni. kesian Ah Po tu, dah la tua, tak ada sapa sapa jaga dia, bkuat kutip kotak dan tin untuk cari duit. tolak la basikal sampai sakit badan dan kaki.

Ya Allah, kuat nya si Tua tu. bila mai tang dia sedih tengok gambar anak dia yang dah mati tu, sebak nya dada yuyu kemain lagi. terfikir yuyu bila yuyu tua nanti. kita tak tahu hari mendatang kita macam mana kan. walaupun kita duit beriban, mana la tahu, Allah tarik semua rezeki tu, tiba tiba kita jadi hilang semua apa yang kita ada. bila tua kita seorang. T_T

dari situ,yuyu sedar, takda apa yang dapat buat kan kita happy walaupun duit beriban, tapi kasih sayang dari anak anak dan orang sekeliling. kuat nya Ah Po walaupun dia hidup sorang.

sape sape yang ada duit lebih tu, meh la bank in sikit kat dia. singgit pun kira orait la. bank in la ke akaun Maybank 0810341000042424.

bantu je sape sape yang memerlukan. rezeki yang ada bukan milik kekal kita. dari Allah untuk di kongso bersama. the more you give, the more you get kate omputehnya.

terima kasih sudi bace :)

pengalaman membuat kita matang

29 comments
Assalamualaikum korang :)

yuyu mula berbelog dari Disember 2008. tapi masa 2008 hingga disember 2010, yuyu tak langsung aktif semua mende alah ni. siryes wa cakap lu, yuyu punya entry kebanyakan pasal geli geli je. yakni kisah cinta beruk beruk monyet. malu nye -.-'

start 27 Disember 2010, baru la nak aktif. baru la nak pasang iklan nuffnang. baru nak komen komen entry orang. baru la nak main follow follow orang. baru la nak rajin bace entry orang. masa 27 disember 2010 hari tu, ingat lagi, followers yuyu baru saja 164. sedeh sangat. sekarang, Alhamdulillah. rezeki.

makin yuyu suka berbelog, makin pulak ada banyak onar nak bermastautin kat belog yuyu ni. ada kena maki. kalau korang tengok kat ShoutBox yuyu (silakan tengok sekarang), ada je kena maki. make up tebal la, muka putih kaki hitam la, belagak la, bontot kecik la, kaki keding la, cakap pow pow la. serba tak kena dengan yuyu ni. apa orang yang memaki yuyu tu, sangat sempurna kah?

bukan yuyu marah. tapi sedih sampai macam tu orang menilai kita. Demi Allah, dulu yuyu selalu menangis kalau kena dengan semua ni. sekarang? Alhamdulillah. yuyu amik semua tu sebagai benda kecik dalam hidup. bukan yuyu tak layan. tapi rasa dah lali dengan semua tu.

yuyu baru lagi dengan dunia belog ni. yuyu tak tahu nak melayan blogger lagi. tak tahu macam mana nak ramah mesra. pernha jugak yuyu cuba. bukan tak pernah. tapi, pernah tak orang tahu semua tu? yuyu ni pakai Broadband Maxis Limited. nak blogwalking kerap kerap memang susah sangat.

nak komen balik semua blogger yang pernah komen yuyu sangat mustahil. tapi yuyu akan singgah, dan komen bagi sape yang selalu komen yuyu. bukan setakat komen, follow terus. ada hari, yuyu promote. tu saja yang yuyu boleh buat. serba tak kena. nak puaskan hati semua orang ibarat nak mendaki puncak langit ketujuh.

pasal diri yuyu sebenar, pernah ke yuyu cakap yuyu cantik? pernah ke yuyu cakap yuyu erfect? tak pernah kan. yuyu bontot kecik? gatai no mata hang, tengok pungkoq aku pulak! make up tebal? yuyu cuma pakai bedak, dan make up mata. tu saja. siap yuyu boleh solat kalau pakai semua tu. yuyu kaki keding tak balance dengan badan? astaga. ni pun ada juga.

macam macam jenis orang. mungkin dia perfect. terima lah, yuyu tak perfect ni. jaoh sekali nak dapat jadi perfect.

dengan semua karenah dan ragam orang macam ni, yuyu berterima kasih sangat. semua tu buat yuyu main sabar dan kuat dengan dunia belog. yuyu dah lali dan yuyu dah rasa benda ni macam semut saja. kecik je kan.

doa kan semoga yuyu lebih sabar dan kuat ye..

terima kasih sudi bace :)

February 1, 2011

tempe goreng.. sampai hati kau~

28 comments
Assalamualaikum korang :)


akhirnya sampai juga kat Senggarang ni. balik dengan penuh semangat nak makan tempe. tapiiiiii T_T atok tak beli pun tempe. sedih nya. macam kurang kasih sayang. nak tempe. dalam bas tadi, dah terbayang makan tempe mentah mentah. oh mahsyuk nya hidup ku!

dari sebelum naik bas, hingga sampai ke rumah, macam macam je benda yuyu ke lalui. dah macam drama la pulak. dah la tunggu bas kat kampus lambat gila. 10.30 pagi, bas dah nak bertolak. yuyu sampai kat terminal pukul 10.35. bas dah siap jalan. selamat la ada orang tolong stopkan.

bas berhenti kejap tu, yuyu ni turun la kejap. nak beli makanan untuk breakfast. lapar. dah tu, nampak karipap sardin. oh. bahagia nya. tanya je harga, 2 biji RM1. mahal nya. besarnya kulit karipap, isi nya macam ni T_T sedih nya. punya la lapar.
sampai hati kau jual karipap macam ni T_T

dah sampai je kat Batu Pahat, nak cari pulak ATM. jauh pulak tu. bayang kan la yuyu yang kecik ni berbaju kurung, kena lalui semua tu. wuuuuuu. nak nanges je rasa. nak ke ATM tu, kena melintas jalan. benda paling bodoh untuk yuyu adalah melintas jalan. semua kereta macam pentingkan diri sendiri. tak nampak ke orang nak melintas. berenti la kejap. selamat la ada sorang cina ni berenti. dapat la melintas dengan selamat.

dah semua selesai, cari pulak teksi. tanya harga, dari Batu Pahat ke Parit Saidi RM40? HAAA!!?? RM40?? terpaksa la naik bas usang dengan penuh kesabaran. sabar nya yuyu dalam bas tu. bau rokok, orang cakap kuat kuat speaker, dengan majoriti indonesian. yuyu? dengar lagu, dan rasa nak balik kampus.. wuuuuuuarrr!

sampai je kat rumah, buka tudung saji. ingatkan ada tempe. tapi takkkkk. sedih nya! nak nangesss!!

sedih ni!! dapat rasa tak keseihan ni! sobbbs.

terima kasih sudi bace :(

Tempe goreng! nantikan kemunculan dahku!

55 comments
Assalamualaikum korang :)

perhhhhhh! menitis air lir hakuh!!

tak menang tangan nak kemas barang barang semua ni. nak packing barang balik johor. rumah atok sempena raya cina ni. dengan harapan, balik sana dapat makan kuih bakul dan buah limau kecik macam yuyu tu.

pagi pagi la bangun dah, nak pikir, benda apa saja yang perlu yuyu bawa balik g sana. laptop? yuyu guna laptop bukan botebook. jadi rasa bawa mende alah ni macam satu masalah la pulak! campak kang! baru tau!

bas yuyu pukul 10.30pagi. yuyu naik kat Seremban. wuuuu T_T benda paling tak suka adalah berjalan. tak suka nya. dari Bangi nak ke Seremban memang leceh. kena tahan teksi dulu, naik KTM pastu jalan pulak ke terminal bas. best nya sape ada transport sendiri.

tok sah kata yuyu nak beli kete. number plat kete pun belom tentu lagi ada duit yuyu nak beli. sobsob. dhaif nye bila cakap pasal duit ni. ye la, yuyu kan belajar lagi. harap duit mak bapak saje walaupun diri dah tua bangka.

baru nak berbelog best best. dah nak kena balik johor pulak. hmm. tak balik, dah rindu atok sangat. lame tak makan tempe goreng. yuyu orang jawa tao tak! kang balik, nak berbelog pun susah. wuuuu T_T maafkan yuyu kupukupukecik!

dah la,banyak lagi barang tak pack lagi. kang ada jugak yang tertinggal.

TEMPEEEEE~ TEMPEEEEEEEEEE~

terima kasih sudi bace ye.
© Yuyu Zulaikha . Design by FCD.