kenapa kita tak boleh tunjuk gambar kita dengan gambar orang tersayang kat umum?

Monday, January 10, 2011



Assalamualaikum korang! :)

sebelom bace entry kali ni, sila amik mood rilek. kendurkan urat urat tensi, dan senyum telinga-ke-telinga. wajib! kalau tak buat, siap arr malam ni. ayookkk, tak tauu!

yuyu ada kelas Fiqh Islami. tengah berbincang tentang Halal& Haram. fasal melukis kartun, kan tak boleh. haram kan, sebab nanti di akhirat kelak, dia akan mintak kita nyawa, ye la, kita dah lukis jasad perfect dia, dia nak la nyawa kita.

tiba tiba, slumber rock je ustaz tu cakap "gambar gambar kamu dengan keluarga ke, suami ke, jangan la di tunjuk public" gluppp~ tertelan halkum yuyu. lebih pantas dari kilat yuyu tanya uztaz "kenapa ustaz?!" ingatkan haram tadi. maka, uztaz pun explain la secara detail........

jeles arr, hakuh dengan bopren aku tak leh pulak camni!

kamu tunjuk gambar kamu di facebook (ustaz tu ada fesbuk ooo), gambar kamu dan suami kamu, bagus, bukan tak bagus, tapi orang yang tengok, ada tak yang cakap         "ماشاء الله". kalau orang cakap, ish, sorang ni tak padan la, sorang gemok sorang kurus, bukan ke tu satu doa?

kalau ada orang yang tak suka kita, sebab bukan semua orang suka kita, dia tengok gambar kita dengan suami kita dia cakap "hmm,.ni tak lama la nii.." bukan ke tu satu doa? bukan benda tu haram, tapi, fikir la akibat nya.

kalau orang tengok kamu bahagia dengan suami kamu, tak pun, suami kaya ke, handsome ke, dia suka, dia buat benda jahat kat rumahtangga kamu, macam mana?

buat la apa apa untuk mengekalkan kesejahteraan rumah tangga. kalau nak bergambar romantik pun, buat la tatapan kita dengan keluarga, cukup la. cemburu, doa buruk, iri hati, hasad dengki la yang buat rumah tangga kita tak selalu gayah spanar goyah

oh. macam tu ke ustaz, jadi, sama sama la kita jangan tunjuk gambar gambar kita ye. tapi, terserah la pada individu, cara sendiri, ikut kata hati kan. kalau kita rasa semua tu okay saja, terus kan.

tapi, kalau kita rasa ustaz yuyu cakap tu, betul, maka, sebaiknya, elakkan la. ni cuma satu nasihat saja. mungkin ada orang kata pendapat ni betul ada juga orang kata pendapat ni salah. ye tak? masing-masing kepada niat masing-masing. kang tak tunjuk gambar pasangan, cakap nak pasang lagi pulak. bajet single la apa.

terima kasih sudi bace! :)

167 comments:

  1. den mmg tak tyg gmbr besame di khalayak, n mmg tak suke pon tayang gmbr. org tak emsem, kang kene kutuk.hehe

    ReplyDelete
  2. gmba bese2 cth nye gmba ng family boley kot?
    cume jgn ar tnjuk gmba2 yg over romantik or gmba yg ley dtgkn syakwasangke ar, kot la?
    hehe, juz opinion, hehe

    ReplyDelete
  3. lar yeke..hmm...kena berhati2 ni

    ReplyDelete
  4. good entry :) anyway yuyu..nk share statement ustaz 2 leh x????

    ReplyDelete
  5. nazirul : hahah. yo la tu... tak kesah la hengsem ke tak.. ^^

    ReplyDelete
  6. cira : heheh.. berhati hati sebelum jadi papew :)

    ReplyDelete
  7. nurulfaridah : maceh kat ustaz yuyu la :)

    ReplyDelete
  8. qaseh : ala.. share je.. yuyu tak kisahhh :)

    ReplyDelete
  9. muahha..gue cukup berminat ngan pak ustad tu..

    ReplyDelete
  10. yuyu, nak share bley dak? nanti credit yu la bley? bley la. bley la. mcm best je nak share . haha :P

    ReplyDelete
  11. lpas ni aku nak ltak gambaq kontroversi aku ngan tersayang aku...



    kucingku...




    hahaha

    ReplyDelete
  12. erk..saya selalu letak..jgn la kutuk k...:P

    ReplyDelete
  13. hehe betol gak.kalau boh gambar mesra je tetiba clash malu ;p

    ReplyDelete
  14. JIJIYU : heheh... gua pun same arr.. sep sket!

    ReplyDelete
  15. noin : hehehe. sahre je la.. yuyu tak kisahh.. tak credit pun tak pe :)

    ReplyDelete
  16. nub : ko tak leh arrr! kunk ko ngan kucing ko gadoh, camne???

    ReplyDelete
  17. iedchan : adehhh.. ok ok.. sumpah tak kutu ^^

    ReplyDelete
  18. echin : heheheh... tau tak peee ^^ dulu yuyu selalu buat.. sobbb T_T

    ReplyDelete
  19. betul gak cakap ustaz tu...tapi kalo ada pun aku cuma leh cakap wiwit..hehehe

    ReplyDelete
  20. ahmad : bhahahah... wiwit! awekk ko cunn arr! cam tu ahmad..!

    ReplyDelete
  21. hehe..
    tiada lagi gambar boyfie lepas nie :)
    thanks sayang comel! gerammm!

    ReplyDelete
  22. sarah : heheheh.. ok ok.. bagus la.. ^^ kan kita nak hidup hepi ngan boyfie kitee.. kan kan ^^

    ReplyDelete
  23. xbrp nk suke sgt tyg gmbr,sbb bia org xtau serba serbi psl kita.cukup kt fb tu display kita in a relationship atau married pn ckplah.takut org main superimpose,guna gmbr kita or psgn, cantum2 buat bnda bukan2.manalaha tau kan,dunia dh canggih.naya. :O

    ReplyDelete
  24. nice info, thanks for sharing =))

    tapi i takder partner lagi jadi memang tak share lah,. heheee

    Melati lalalaaa: jualan gudang & AJL25!

    take care yuyu!

    ReplyDelete
  25. ehhhhhhhhhhh pasal komik tu..betol ke ?if betol im going to search some points and nak buat en3,boleh ?

    ReplyDelete
  26. woot woot : betul la.. siap ada dalil. tak sure dari quran or sunnah. kalau perlu, yuyu boleh tanya lecturer yuyu. sebab yuyu tak salin dalil dia..

    ReplyDelete
  27. zaki : heheh.. yuyu pun memang jenis tak show pic yuyu dengan orang y yuyu syg.. sejak tengah tahun lepas.

    ReplyDelete
  28. melati :alaa. same la... tapi yuyu dah ada, cuma tak sah lagi.. ngeee~

    ReplyDelete
  29. cool jugak ustaz yuyu tu..tarik orang berdasarkan logik, tak semata kerana hukum. betul kan. kita tunjuk2 gamba dengan pakwe n suami, tak semua orang suka. :)

    ReplyDelete
  30. betul la ckp ustaz tu..
    eh! tak pnh trfikir plk semala nie..:)

    ReplyDelete
  31. ieka darlink: heheh. tu la ustaz febret yuyu.. ustaz muhamed yusef niteh. hehe.. betul kan kalau kita fikir logik :)

    ReplyDelete
  32. la...macam tuh ke ustaz... adang2 malu dgn kawan2 yg dah kawin tunjuk gambar cium2 laki bini kat public..malu...huhu

    eh jomjoin Ga hati getah, hadiah menarik tau !

    ReplyDelete
  33. haha
    suka sangat tajuk ni
    lagi2 yg ayat "emm , tak lama nii"
    hahah
    manusia mmg macam tu
    irihati akan kebahagian org lain dan akan menyebabkan bahagia itu menjadi berantakan ! HAH ! nahhh ! :D
    (bebel panjang pulak -.-)
    HAHA :D

    ReplyDelete
  34. cik lyana : heheh... kalau rasa benda tu betul, ikut, tak betul, tak yah ikut, sebagai pendapat :)

    ReplyDelete
  35. Nuazurah : hehehh.. tu la.. kadang kadang orang ni, baik dengan kita, dalam baik,dia ada hasad dengki. camne?? :)

    ReplyDelete
  36. its a nice entry! nice info! thanks.. err pasni kena delete gambar la :P

    ReplyDelete
  37. orang memang busuk hati dgn kebahgiaan org lain . itu sudah termaktub ! :D

    ReplyDelete
  38. waaa....
    tenx ar yuyu..
    n tenx ustaz tuh skali..
    persoalan da tejawab!

    ReplyDelete
  39. entry best ! fiqa follow yuyu :)

    ReplyDelete
  40. gulp..! akak x berani la nak lukis or main cantum2 kartun camtu..kang minta nyawa..akak ada satu nyawa je..huhuh

    ReplyDelete
  41. eei, tak tahu pulak tak leh kulis katun.

    nasib baik lah tgn i ni tangan besi... lukis apa pun tak jadi.

    ReplyDelete
  42. nak link kan ur post eh (:
    thanks a lot. dlm my fb (:
    loike!

    ReplyDelete
  43. YEA ! DAPAT KISS, BOLEH FA SHARE NI TA ?

    OH BARU BERANGAN NAK SHOW OFF SUME GAMBAR KAWEN LAGI 10 TAHUN AKAN DATANG, HAHA ;)

    ada baik , ada buruknya juga kan ? ;)

    TQ yuyu ;)

    ReplyDelete
  44. Salam..
    1st time ni nak coment kat entry yuyu ;D huhu
    thanks yuyu..thanks jugak kat ustaz yuyu ;D

    ReplyDelete
  45. nice entry..hehe..pas ni tunjuk gamba haiwan plak...

    ReplyDelete
  46. owhhh..haah gak la kan yuyu..nasib bek cikniza xpenah buh gambo ngan bf..huhu

    ReplyDelete
  47. btol ckp ustaz tu...bla kita tyg = hmpr dgn riak. doaa org pn 1 hal... thx krn sudi memberi igtn

    ReplyDelete
  48. Kes ney kira sm la dgn bsanding atas pelamin ms kawen.. ney ustaz aku ckp la..dia ckp, klu kita bsanding atas pelamin, then ada org dengki, mesT org kutuk kita mcm2 kn? huuu..

    ReplyDelete
  49. haha , betul betul . suka entry ni :D

    ReplyDelete
  50. Interesting nye info nie... thanks Yuyu... kite nk share ye... mntk izin... =)

    ReplyDelete
  51. ye kew?? hehe.. kne r plak tat saya.. adush~

    ReplyDelete
  52. logik apa ustaz yuyu cakap..yuyu ke puyu? hehe..puyu pon comeyy tau..jangan mare..nanti kena gigit..me pun tak penah ada gambar romantis dgn inche husband,,gamba raya adalah..hehe

    ReplyDelete
  53. mcm btul je kn..nsib gigi takk kawen kagi,,kikiki :)

    ReplyDelete
  54. nk share leh entry nih????
    menarik la...^_^

    ReplyDelete
  55. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  56. nice2... pas bce ntry yuyu ni tros x terfkir nk letak pic ngn bf..HAHA. (memg xde bf pon..HAHA.)

    ReplyDelete
  57. kak yuyu...dylla bru tao sb ni..hehe

    ReplyDelete
  58. info kaka nie bagus,,hee,,boleh fie elakkn nanty mase akan dtg :)

    ReplyDelete
  59. kak yuyu,
    nk copy artikel ni boleh tak ?
    nnt kite credit kan kat akak.
    boleh tak.
    huhu~

    ReplyDelete
  60. saya da ltk gak..
    tp xla yg hot..
    cma duduk sblh ngn duk rmai2 dgn kwn2..
    xda la adengan yg blh wt org bnci..
    hehehe..
    rsw gak kak yuyu kt cm2..
    ngee~~~
    heehehe

    ReplyDelete
  61. baru baca entry neyh...
    adeh, jatuh krusi den..haha =P
    moge2 insan2 sekeliling bley kata kan yg baek2 lah.. an?
    letak pic tuk public plak bergantung pd niat lah.. n pk2 lah blek an..
    hehe..btw, u comel ouh..=P

    ReplyDelete
  62. yuyu, bab agama n hukum hakam ni x boleh main rasa2, bukan stkt gambar ngan pasangan tapi juga gambar kita yg x menutup aurat kita dok tayang kat FB hari2 org tgk hari2 org TOPUP dosa kita... ada gak wat N3 pasal ni klu nk tambah ilmu sama2...
    http://ibugebu81080.blogspot.com/2011/02/antara-dosa-kering-saham-neraka-dilaman.html

    ReplyDelete
  63. i loike dis...btol2 stuju..mnusia nie kte xdpt nk tfsirkan ape yg dieowg pk kn psal kte,sme ad bruk @ bek,klu yg bek alhamdullah..:)

    ReplyDelete
  64. URMM,,amoy syuker sgt bile yuyu post camni,,patotlah boy amoy tak bagi post gmbr kami,lagi2 kat fesbuk,,
    yerlah,,pnh gak amoy bg mbe tgk gmbr kami,,ade yg ckp ok,,tp ramai gaban ckp "wey makcik,,ko takde org len ker,,tak pdn ar,,,ko cantek,,tp dia kureng"..nak nges tao amoy dgr depa habaq camtuh,,uuwwaa~

    ReplyDelete
  65. Hohoho..
    kalau gambar tu nampak sweet apa salahnyer...akekek

    ReplyDelete
  66. a'ah kan, betul jugak. waaa kena delete lah gambar-gambar dengan baby boy ;'(

    ReplyDelete
  67. ustaz tu kata betul.Islam sgt indah dan sgt tidak membebankan...semuanya ada hikmah....:)

    ReplyDelete
  68. btol sgt lar tuh ape yg ustaz 2 ckp. tengs yuyu for da superb info!

    ReplyDelete
  69. Rasa betul kot apa ustaz tu kata

    ReplyDelete
  70. ayyok! kne padamla la ea gmbr bf kt blog n fb..huhu
    xdpt nk nengok tiap mase. hehehe
    :)

    ReplyDelete
  71. ustazah yuyu,lepas ni taknak ah letak gambar utk public dh :D

    ReplyDelete
  72. ada benar kata ustaz yuyu...
    lagi satu takut orang salah guna gambar kita pg alter jd macam2 lak..
    itu lagi bahaya... kan2

    ReplyDelete
  73. wah..xsbr nk masuk gombak..
    lmbt nye bln 9..

    ReplyDelete
  74. hye, cik yuyu..
    pestime neh bg komen! hee~ (nebes*)

    nway, nice info..nk share ea? thanx!

    ReplyDelete
  75. sis yuyu yng comel ,nak share ni bole takkk ?pls pls pls :) nant credid kat akak yuyu yg comel .

    ReplyDelete
  76. yuyu yg kiyut.. nak share boley? kopi pes!

    ReplyDelete
  77. oh.. tak boleh tayang ye? hehe. baiklah.

    ReplyDelete
  78. Owhh camtu ye Yuyu, tp betul la kan, tak semua orang suka kat kita, utk elak hal2 tu semua jadi patut amik action..
    Hmmm ~ thinking mode.. :P

    ReplyDelete
  79. tiap org ada alasan msing2 kn..betol x kak yuyu ?

    ReplyDelete
  80. umm..betul jugak cakap ustaz yuyu ni...

    ReplyDelete
  81. baik berhati2 kan...heee~risau jgk ltk gmbar berdua2 nie...

    ReplyDelete
  82. err.. kak yuyu betulkah pasal yang lukis kartun tu..? eh.. takut sudaa..

    ReplyDelete
  83. aaaa.. kk.. dh baca komen org dh td.. adesss.. kartun xleh.. hurrmmmm.. tp try search kt tenet tade la pulak.. kena cari len nih..

    ReplyDelete
  84. setuju dgn pendapat Yuyu. tp dah bertepek gambar dgn suami kt belog. huhu

    ReplyDelete
  85. naseb bek tak letak=)
    takot mak marah..huhu

    ReplyDelete
  86. gmbr dengan yg tersyg..letak dlam wallet jerk!

    ReplyDelete
  87. takut kan.
    hati org kita tak tahu..
    lebih baik, elakkan letak gmbr2 yg tersayang dalam fb~especially wif bf...hoho..

    fiza mmg tak letak lagi dah gmbr2 cenggitu..sejak tahun lepas.em. takut. ape2 je bole jd.

    so, buang gmbr yg privasi tu dri album fesbuk yep ;)

    tx.sis yuyu.

    ReplyDelete
  88. huhuhu...ermm terkedu juga tika membaca..tapi betul juga kan...cm ner tu yer..aper pun thanks yuyu for your info,,,memang nice entri....meamng kita kena bertegur-tegur sebab kekadang kita esama manusia ni lalai dan leka..

    ReplyDelete
  89. huhu..kalo ikotkan buleh jer tyg..hihi

    ReplyDelete
  90. nk tunjuk gambar sendiri pun malu...huish...

    ReplyDelete
  91. comel gila header yuyu...ni jealous ni!!!huhu
    ;)

    ReplyDelete
  92. thanks for sharing this!
    info yg sgt berguna..

    ReplyDelete
  93. betul pandangan ustaz tu..bile sebut tentang doa, doa ni bererti "meminta" atau lebih tepat meminta perkara yg baik2 kepada Allah..jika ada yg berdoa untuk meminta benda yg buruk2(menyumpah) dan Allah perkenan kan sumpahnya bukan bererti Allah tidak menyayangi kita..tetapi DIA sedang menguji tahap keimanan kta..dan yg menyumpah itu tidak bakal terlepas sebab dia bakal dihisab. melalui mata juga boleh berdoa iaitu di panggil sumpahan ain..

    http://thesyafiqmokhtar.blogspot.com/2011/04/sumpahan-thanks-irma-hasmie.html

    ReplyDelete
  94. ish mcm tue ke.. kene delete cmnie ..

    ReplyDelete
  95. Betul2..setengah letak gambar romantik terlebih laa.. kadang orang tengok pun nyampah..hehe..

    ReplyDelete
  96. Gambar yang tidak di galakkan adalah gambar tersebut menutup aurat , gambar yang jelas , ketika duduk bersama suami/isteri atau ahli keluarga. Tidak di galakkan sebab ucapan-ucapan kritikan boleh menjadi doa dan boleh menjadi pintu fitnah.

    Tapi untuk gambar dengan pakwe/makwe itu dilarang sebab ikatan tidak halal dan mendekati fitnah.

    Namun gambar yang mendedahkan aurat atau merangsang nafsu pelihat(contoh pakaian ketat) maka hukum haram (tiada khilaf)

    Ustaz tu rujuk Kitab Halal Wa Haram, Syeikh Dr. Yusuf Al Qardhawi.

    ReplyDelete
  97. ustaz tu btol..kita xboleh tutup mulut org..lebih baik jgn bg peluang diorang bkk mulut pon..sbb buat mcm ni pon kira xelok la..menimbulkan fitnah semua..

    xdigalakkan kan rite?


    yg pasal kartun tu..ha'ah..nenek aku penah ckp..tp dah lupa.. huhu'

    ReplyDelete
  98. yeahhh..mambang sokong yg ni :) entry taun bile ni....nmpk cam lame dahh..tapi menarik :) mambang belek2 rumah yuyu ni ye , boleh keee :) he2

    http://violencexx.blogspot.com/

    ReplyDelete
  99. trpulang pd individu la kan.....

    ReplyDelete
  100. terkejutnyer kita boleh lukis kartun...abis doodle?

    sys yuyu, singgahlah blog miss Sushi ♥♥ ye.:)

    ReplyDelete
  101. aha..sme le kite kang kna kutuk free2 jer....

    ReplyDelete
  102. tunjuk satu dua gambar dah laa..hehe

    ReplyDelete
  103. Hah?? Yuyu, btol ke xleh lukis kartun??? Sy suke sgt lukis kartun... Cemane neeehhhhhhhh!!!!!!

    ReplyDelete
  104. kat nursery belambak benda alah lukis-lukis tu, besar pulak,huhu....

    ReplyDelete
  105. setuju sangat dengan ustaz yuyu nie.. hehe :)

    ReplyDelete
  106. btul 2..kdng2 ada pkara yg dlarang 2 msti ada sbbnya bgtu jg dgn pkara yg dsuruh tp rasa plik pkara yg dsuruh wat xnk wat sbliknya pkara yg dlarang 2 nk wat sngt2

    ReplyDelete
  107. hehe....
    cam betul je tu...

    p/s : yuyu ni comel la...

    ReplyDelete
  108. ouhh , cm tu ka ? ishh tanak lah tayang lagi , tak berani . thanks yaa for the info :)

    ReplyDelete
  109. ieqah takmo tayang sebab mcm yuyu ckp n sebab bersebab laa tak ptot tayang lagik..haha

    ReplyDelete
  110. salam yuyu...n3 yg menarik hati mama...:)

    ReplyDelete
  111. mungkin jgk ini punca kite ngn bf da x bhagia.. sobb.. sobb.. (T_T)

    ReplyDelete
  112. stuju sgt dgn ustaz kak yuyu tu , org kat fb bkn bly cya mnatw drnk g amik pic kita wta bnda tk bek (nauzubillah) .

    btw ~ suka make up akak .wat lah tutor :(

    ReplyDelete
  113. Bahaya kalau kita letak gambar kat Facebook. Orang boleh sihir la dan macamAcam.

    ReplyDelete
  114. ayoyo, da la ske lkis doodles.. kne ubah ne.. tq dear 4 da info..

    ReplyDelete
  115. biar btul lukis katun nanti kt akhirat dya mntak nyawa kita??? arrggghhh!! tidakkk!!! da bratus katun sy da lukis!! cner nie??! :(

    ReplyDelete
  116. per nk wat?? da bnyk katun sy lukis..!!huhu=(

    ReplyDelete
  117. enta? X taw pn,letak pic lipan pn xbleh ker hape? By xavi

    ReplyDelete
  118. tunjuk2 sangat pastu xjadi ikat sebarang ikatan..malu x uolls?

    ReplyDelete
  119. setuju sgt..
    lagi2 kalau suami tu yg ada rupa, ada karier yg baik,public figure dsb.
    sebaiknya kurangkan expose pasangan di khalayak..

    :)

    jom shopping sini:
    http://www.nurelhyatt.com/

    ReplyDelete
  120. Time kasih Yuyu sbb bagitaw. walaupun akak nie blom penah bercinta dah tua2 bangka cmnie, tp mne la tw suatu hari bila da berpunya, akak wt cmtue kan? hehehe

    Yuyu mai la lawat blog akak.. :)

    ReplyDelete
  121. maka..berhati2lah..ada yg diberi kekayaan lalu d uji..dan..ada yg diberi KECANTIKAN..lalu d uji..tnya hati dan akal..apa tujuan sesuatu 'perilaku'..ikhlaskah atau ingin d puji..jika ikhlas..wlau mgkin ikhlas..nmun slps d puji..kita riak,etc..itulah ujian jika dberi KECANTIKAN..wallahu'alam

    ReplyDelete
  122. kalau lukis cartoon xde hidung..? huhu

    ReplyDelete
  123. Assalam, dh baca entry ni (baru t'bca..huhu) ngat kan kalo letak pct gn org t'syg/t'cinta kat fb, blog, etc bley la halng org tu kacau psgn kita tu.. huhu.. xsemestinya pulak.. baru tw dr mulut or ckp2 org ni pn bley bwt hubungan rosak.. argh, xmw.. de pengajaran is: remove jx pct sy tuh gn husband.. kih3.. thx yuyu.. btw, really like ur blog n jtuh cinta pndang prtma blog yuyu ni.. ^^

    ReplyDelete
  124. yuyu... betul kate awk...saye suke ...

    ReplyDelete
  125. SO KESIMPULANNYA JANGAN POST BANYAK2 GAMBAR LAH KAN :D

    ReplyDelete
  126. BETUL BETUL.KITE DAH KURANG POST GAMBAR DAH SEKARANG NI.HIKHIK :D

    ReplyDelete
  127. KAN SERONOK KALAU RAMAI TAK POST GAMBAR BERLAMBAK2.FACEBOOK PON TAK SESAK.YE DAK :D

    ReplyDelete
  128. TAPI KAK YUYU TETAP COMEL.TADE KAITAN

    ReplyDelete
  129. memang..typical human skarang yg tak puas hati dgan sesape..ssibuk je nak komen itu ini.

    ReplyDelete
  130. toi jugak kan yuyu, dari gambar pun orang buleh doakan dah :(

    ReplyDelete
  131. saya memang tak suka letak gambar saya dgn kesayangan kat tempat awam....hehe

    ReplyDelete
  132. sy setuju dgn yuyu....risau..mcm2 leh jadi sekarang ni even melalui gambar

    ReplyDelete
  133. Betul... Setuju....
    Kena lebih berhati-hati la lepas ni..

    Thanks dear..

    ReplyDelete
  134. betul jugak yerr,daripada membuat orang membenci dan mengutuk kita.
    sebaiknya menjauhkan itu berlaku,mulut orang kita x boleh nak tutup kann..terima kasih atas maklumat baru.

    ReplyDelete
  135. kak yuyu..singgahla blog sy..huhu..

    ReplyDelete
  136. thx for da info..mmg sgt bagus..sbb mmg terasa diri senang nk jeles..wallahuallam..huhu

    ReplyDelete
  137. Good advice, thanks for sharing. Banyak skang ni orang bergambar sakan display satu dunia niat untuk menunjuk, kan dah terfitnah ni. heheee

    ReplyDelete
  138. Good advice. Tak sabar tunggu Kak Yuyu kawin, yey!

    ReplyDelete
  139. woi kau jgn nak merepek boleh , ape plak melukis haram . gila ka hapa .

    ReplyDelete
  140. Thanks Yuyu, entri yg sgt bermakna ;)

    ReplyDelete
  141. saya memang tak suka kongsi gambar terutamanya di alam maya ni. thanks Yuyu buat entri yang best :)

    ReplyDelete
  142. bestfren marah n kecil hati ngan saya..
    sbb xnk bg tgk pic tunang..
    dalam dilema..sbb en.tunang x suka saya publish pic dia..
    wat shud i d0?

    ReplyDelete
  143. Admin, kita mau menawarkan kerjasama, utk detailnya, bisa baca di http://gudangfashionpria.com/kerjasama
    Thx

    ReplyDelete
  144. Betul tu...even gambar makanan sedap2 y kita tangah makan pon xdigalakkan share.

    ReplyDelete
  145. Betul tu terkadang hubby saya pn tak galakkan publish gambar kat khalayak ramai..

    ReplyDelete
  146. Owh... sbb tu ke? Ingatkan sebab ape...

    ReplyDelete

terima kasih sudi komen :)

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan