October 29, 2010

Kisah Imam Syafie

11 comments
Siapa tak kenal pengasas mazhab syafie, angkat tangan cepat? baik ngaku! ok. bagus. semua nya kenal.

Imam Syafie atau nama sebenar beliau Muhammad bin Idris bin Abbas bin Uthman bin Syafie. Dilahirkan di Gaza,Palestin pada tahun 150 Hijrah.Nama beliau amat dikenali dalam kalangan umat islam kerana ketokohan dan kebijaksanaannya dalam bidang fikah dan usul fikah. Dalam usia sembilan tahun , beliau telah berjaya menghafal seluruh juzuk Al-Quran, Imam Syafie juga tertarik dengan bidang sastera Arab.

menarik bukan? Ustazah suruh hafal surah Al-Buruj untuk subjek Hafazaan pon, yuyu tak hafal. nasib lah dengan ihsan Ustazah tu, yuyu pass juga. ^^ memang pandai ulamak ulamak islam kita dahulu kala. kalau otak dorang boleh di jual, yuyu rasa, mesti tak terbeli punya. sungguh mahal. Gucci pon tak pandang la wehhh.

tapi ini ada sedikit cerita mengenai beliau. semasa beliau belajar, beliau sangat lah di kenali dengan kepantasan dalam hafalan dan kepandaiannya. tapi satu hari semasa dalam proses pembelajaran, beliau rasa sangat susah nak ingat. dan beliau rasa macam tak faham apa satu habuk pon yang guru beliau ajar.

selepas kelas Fiqh Islami :)

maka, beliau pon bertanya kepada guru beliau. kenapa & mengapa semua tu terjadi.  maka dengan tenang nya, guru beliau jawap. mungkin kerana beliau berbuat dosa. namun Imam Syafie menafikan kan. ye la, beliau tak rasa pon yang beliau buat dosa.

dengan tenang lagi tanpa wujud urat urat tensi, guru beliau tanya, ada tak awak buat maksiat kecil? inagt balik. maka, Imam Syafie pon, dengan segera teringat satu kejadian yang berlaku semasa beliau on the way nak datang belajar.

semasa dalam perjalanan beliau ke kelas guru beliau, ada seorang perempuan yang berjalan. dengan tiba tiba, angin yang kuat meniup. maka, ternampak la sedikit sahaja tumit perempuan tersebut. sikit tumit saja? dah boleh buat ilmu susah masuk dalam hati juga kepala otak kita?

woa.. kalau Imam Syafie yang imam nya teguh dan pandai sangat sangat tak sengaja nampak sedikit saja aurat seorang perempuan, kita ni macam mana pula? bukan setakat kita ternampak dah, saja tengok dan saja dedah (ehemm).

bila yuyu fikir balik, patut la yuyu ni lembab semacam saja. maksiat kecil dan besar selalu di buat. hati jadi kelam. ilmu yang cerah pun dah tak boleh nak mencerahkan hati kita ni.

Astaqfirullahalazimm..

entry kali bukan untuk jadi Ustazah, tapi untuk kongsi sikit ilmu yang yuyu dapat dari Lecturer Fiqh Islami yuyu. Ustaz Muhammad Bin Yusof Niteh.

Tagged By Ayumi :)

4 comments
The rules (copy paste from Izatie's blog)


Once you have been tagged, you are supposed to write a note, with 25 random things, fact, habits, or goal about you. at the end, choose 25 people to be tagged. you have to tag the person who tagged you. if i tag you, its because i want to know more about you. your cooperation is highly appreciated. haha.


woaa.. mampus nak kerah otak ni cik ayu oi. dah dua hari yuyu fikir.

  1. yuyu seorang yang suka berahsia sangat. tak suka sangat kongsi hal peribadi.
  2. yuyu tak boleh makan nasi, cepat muntah. kalau nak makn, dalam kuantiti sikit saja.
  3. tak pandai makan gula gula. selalu nya bila gula gula masuk mulut je, terus geget. tak sampai 30saat, dah habis.
  4. suka berkawan, tapi tak kan start dulu. tak pandai.
  5. yuyu suka jaga kuku. nak bersih & cantik.
  6. yuyu dulu dulu hitam dan banyak sangat jerawat. sampai tak ada orang nak kawan.
  7. yuyu ni berdikari. boleh la hidup kalau nanti susah atau semua orang benci yuyu. InsyaAllah
  8. cepat nangis bila tengok orang nanges. tak tentu pasal.
  9. yuyu kuat berangan. masa tengah study pon boleh berangan. kebanyakannya berangan nak jadi puteri la, kawin dengan raja la, & semuanya yang merepek.
  10. mood yuyu cepat sangat berubah. contoh nya, sekarang yuyu tengah happy, dalam 5 saat lagi, yuyu boleh marah marah tak tentu pasal.
  11. yuyu ni keturunan jawa.
  12. yuyu susah sangat naik berat badan walaupun yuyu makan gajah. yang nak naik cuma dekat pipi. badan tetap keding.
  13. yuyu susah ada kawan baik. tapi bila ada, yuyu jaga sangat sangat. sebab tu yuyu ada sebilangan comel je kawan baik.
  14. tak boleh belah dengan smoker.
  15. yuyu ada musuh ^^
  16. yuyu suka join beauty workshop.
  17. yuyu petite! ambil perhatian ya cik ayu.
  18. (ape lagi nak tulis ni) yuyu punya otak susah ingat. goldfish memory.
  19. tak makan sayur. bagi yuyu, sayur pahit.
  20. cepat muntah kalu minum teh.
  21. yuyu selalu berusaha untuk gemok.
  22. yuyu suka tengok karenah orang.
  23. yuyu jarang keluar rumah. kalau tak keluar dengan laki mase depan, mesti dengan apple.
  24. yuyu suka filet-o-fish
  25. yuyu suka ayu. comel & baik je <3

wahhhhh.. ayu.. yuyu sakit kepala macam ni! nak fikir pulak nak tag sape lagi la.. adoi. sikit sikit dulu tak boleh je. 5 je ye ^^ heheh..

Bangun Pagi Gosok Hati

4 comments
eh. bukan versi asli nye macam kita belajar masa kat kidergarten dulu "bangun pagi gosok gigi" ke? cikgu korang ajar salah ke? ke sebab korang tak pay attention masa cekgu mengajar dahulu kala? kantoiiii!

heheh.gurau je. jangan pulak g sekeh kepala cekgu timah korang tu. bukan, ni versi yuyu.  Bangun pagi, gosok hati. sabar sabar yuyu. jangan cepat mengelabah, jangan cepat melatah. ape yang orang buat, cuba rilex ok. lek lu, cok kok lu.

baru yuyu berangan semalam nak bangun lembab lambat. dah siap kunci jam bangun pukul 11. memandang kan hari ni, kelas yuyu memang tak ada. terima kasih cekgu!

lepas subuh, dalam pukul 7.03 minit pagi waktu malaysia, ada satu mesej sampai. selalu nya, mesej pagi pagi ni bukan dari siapa siapa, tapi dari budak kelas yuyu. nak tanya samaada kelas ada atau tak.

tapi bukan, ni mesej nya :

"selamat pagi slut. ko happy ke sekarang. ko tunggu aku esok. slut yang macam jalang"

eh. pandai la awak ni buat saya takut. :) untuk pengetahuan korang semua, yuyu memang tak boleh kalau ada sesuatu nak kena fikir. memang susah tidur. memandang kan mesej yang diterima yuyu tu, macam soalan sejarah SPM, kena cari siapa tokoh Kemerdekaan yang telah di bunuh di Pasir Mas, otak yuyu aktif berfikir tanpa mengendah kan mata yang letih.

siapakan beliau yang pandang bermain otak yuyu? tak boleh dah nak tidur balik. bangun pagi, tengok mesej tersebut, otak berserabut, mandi, & urat urat tensi mula naik.

benci nya :)

October 27, 2010

Yesterday

8 comments
di library. bukan study pun. berlakon je. konon konon rajin bace buku la. minta maaf la. awal awal semester bukan masa nya yuyu nak baca buku, ke library untuk pinjam buku yang tak tahu lagi yuyu bace atau tak. kalau baca pon tak tau yuyu faham atau tak :)

yuyu tengok menatang ni semalam kat cinema dengan laki masa depan yuyu. sumpah tak best. rugi RM6 yuyu. makan meatball pon kenyang. habis 2 jam yuyu. kalau filem macam ni, yuyu pon boleh jadi pengarah. buat filem pasal terperangkap dalam jamban!

sebelum keluar, yuyu sempat lagi edit gambar ni. heheh.. terasa diriku umpama perempuan sejati. huhuhu

di IKEA. sementara tunggu kekasih hati yuyu bawa meatball sejati, lebih baik yuyu tangkap gambar banyak banyak. boleh upload kat fesbuk kan ^^

Meatball ni buat yuyu punya hati sejuk. dah tak marah marah dah pasal cerita BURIED ******** tu. sedap woo. rasa macam nak ajak laki masa depan yuyu bawa yuyu g IKEA setiap hari.

cak! nampak janggut laki mase depan yuyu tak?? heheh.. boleh tengok situ sahaja. yang lain, yuyu saje yang boleh tengok. rindu la pulak. :(

October 25, 2010

Pelajaran Cantik

6 comments
Kalau perempuan lawa pendiam
Lelaki akan cakap:: woow, ciri-ciri isteri idaman...
kalau perempuan tak lawa pendiam
Lelaki akan cakap: eh tak reti komunikasi betul...

kalau perempuan lawa berbuat jahat
Lelaki akan kata: musti ada krisis dalaman nih... kesian
kalau perempuan tak lawa berbuat jahat
Lelaki akan cakap: dah la tak lawa, perangai pulak huduh...

kalau perempuan lawa menolong Lelaki yg diganggu
Lelaki akan cakap: heroin sejati... !
kalau perempuan tak lawa menolong Lelaki yang diganggu
Lelaki akan kata: taktik nak ngorat le tu...

kalau perempuan lawa dapat Lelaki hensem
Lelaki akan kata: ok gak la... .
kalau perempuan tak lawa dapat Lelaki hensem
Lelaki akan kata: kesian..mesti kena bomoh lelaki tuh!

kalau perempuan lawa ditinggal kekasih
Lelaki akan kata: buta kayu btl mamat tu... .
kalau perempuan tak lawa ditinggal kekasih
Lelaki akan kata:... patut pun kena reject...

kalau perempuan lawa penyayang binatang
Lelaki akan cakap: perasaannya halus... penuh kasih sayang
kalau perempuan tak lawa penyayang binatang
Lelaki akan cakap: sesama keluarga memang harus menyayangi...

kalau perempuan lawa bawa BMW
Lelaki akan cakap: ntah dato' mana bela ni.
kalau perempuan tak lawa bawa BMW
Lelaki akan cakap: musti anak org kaya ni..

kalau perempuan lawa tak mau bergambar
Lelaki akan cakap: pasti takut kalau2 gambarnya tersebar
kalau perempuan tak lawa tak mau bergambar
Lelaki akan kata: sedar pun diri...

kalau perempuan lawa menuang air ke gelas lelaki
Lelaki akan cakap: caring sungguh... .
kalau perempuan tak lawa menuang air ke gelas lelaki
Lelaki akan cakap: nak tunjuk caring le tu... .

kalau perempuan lawa bersedih hati
Lelaki akan cakap: dont worry..i will make u happy forever
kalau perempuan tak lawa bersedih hati
Lelaki akan kata: sikit2 nak nangis!! mengada2...

kalau perempuan lawa pakai seksi
lelaki akan cakap: lawa la dia ni
kalau perempuan tak lawa pakai seksi
lelaki akan cakap: tak sedar diri ni minah ni

macam macam la yang tak kena kan. cyang boleh buat yuyu nak post benda alah ni, sebab nye, masa yuyu nak ke kelas tadi, ada sekumpulan perempuan kusyuk sungguh gelak. ada yang lawa, ada juga yang sedang sedang. di tepi pintu masuk ada laki. dua orang. ingat kan perempuan je suka "buat ketupat" ni. tapi, laki lagi dasat!

Laki A: budak baju kuning(lawa) tu satu kelas ngan ko?
Laki B: budak kelas arabic aku.
Laki A: cun.
Laki B:dia kawan dengan yang cun cun je.
Laki A: yang baju merah tu macam muka atok aku je.
Laki B: dia memang bajet. Ingat dia lawa kot.
Laki A: tu la. yang lain cun, dia je.

amboi amboi. mulut macam awak tu hensem sangat la kan. ish. kalau awak tu macam muka Jay Sean tak apa la jugak kan. entah entah budak baju kuning tu yang nak kawan dengan budak baju merah, mana la kita tahu kan.

kalau dalam situasi macam ni, entah dah berapa juta orang kata kat yuyu. oh.. tak boleh jadi!

tapi jangan risau ya wahai kaum sejenis yuyu yang semuanya jelita di sana. jangn risau, biar apa pun orang kata, tak ada sorang di antara kita pon yang tak lawa. semua lawa lawa belaka (cepat belanje yuyu mekdi!).

mungkin bagi sorang daripada hamba Allah akan cakap kita hodoh, hakikat nya, kita cantik di mata hamba Al;lah yang lain. macam pepatah omputih kate, "beauty is in the eye of the beholder"

dan cantik ni, sebenarnya sangat subjektif. jangan gundah gulana sampai terpelangkup sorang sorang kat celah dapur selalu sebab sejak azali muka tak macam yuyu Taylor Swift mahupun umpama wajah anggun Siti NurHaliza atau Nora Danish yang ayu ayu gitu.

kerana kita alone, ada kecantikan yang tersendiri. mana tahu, yuyu terserempak dengan Salena Gomez, dia akan hentak kaki kuat kuat sambil meraung keganasan sebab terpegun dengan yuyu kan. (ececechhh.. termasuk bakul angkat sendiri pula).

kjuga di tujukan untuk kassim, murad juga leman, jangan sedih kalau anda tak setampan Aaron Aziz ya.

untuk mengelak kan yuyu membebel berjela jela, lebih baik yuyu stop sampai sini saja.


cik babi ni tak kisah pon jadi udoh.

October 22, 2010

TANGISAN KERINDUAN

2 comments
tak boleh belah. tajuk dah macam tajuk lagu zaman WINGS & EKAMATRA pulak. dah sampai kampus ni bukan benda utama kemas bilik, tapi keluar dengan laki masa depan dan update belog. bilik bersepah macam setor rumah mak cik melah, bukan satu masalah kepala otak. janji rindu ku pada mu wahai laki masa depan, terubat dan belog di post kan dengan entry yang segar dari kebun kebun bunga.
relax arr weyyy.. jup g kemas, cantik la. macam di kayangan.
entry kali ni bukan nak cerita pasal bilik yang indah. bukan juga nak tayang kat korang pasal kebahgian diri ketika berada di kampus. tidak kawan kawan. tapi nak meluahkan rasa rindu yang amat sangat pada kaum famili di langkawi. baru saja satu hari tinggal kampung, dah macam nak lari senyap balik sana. teringat macam macam.

pertama sekali, malah pertama empat kali dan enam ratus tujuh puluh tiga kali (yuyu tau, korang tak paham ape mende yuyu merepek ni) pada bonda kecintaan dahku ini. semalam masa dalam perjalanan, mak talipon, rindu kate nyeee. siap demam lagi. hmm. kesian mak. mak selalu sediakan makanan terhebat di dunia. buat yuyu kenyang tak kenal lapar.

bonda dari syurga.

walau sampai menangis pun, ia tidak akan merubah apa apa (mood sedih). raya haji nanti baru dapat jumpa kaum kerabat yuyu. ini lah nasib bila belajar jauh jauh. bila duduk sorang sorang, yuyu teringat atok. yuyu ni cucu beliau yang sangat bising. yuyu suka sakat atok, minta duit (pebret), cari makanan kat rumah atok & atok pulak dah tau sangat dengan cucu beliau yang baik ni.


teringat adik laki yuyu , akmal. walau pun beliau sudah 15tahun, tapi, yuyu masih layan beliau seperti 5 tahun. cubit pipi, kacau masa tidur, bila nak makan, yuyu suka makan lauk yang beliau makan. ohh.. rindu nya.

hani pulak adik perempuan yuyu. pon sama. yuyu layan macam budak budak. memang yuyu sangat kuat menyakat. tapi hani lagi teruk. yuyu suka buat beliau menangis. rasa kepuasan yang tahap dewa ^^.

adik ku ^^ yang baju kaler hitam la!

tiada adik, tiada ke-best-an hidup.
semalam masa nak register, yuyu nampak banyak pelajar datang bersama mak bapak dorang. rasa jeles nya. ye la. abah yuyu dah lama meninggal. rindu sangat. dah la rindu mak, dah nampak macam tu, lagi la rindu. nasib lah laki masa depan yuyu bawa yuyu jalan jalan. ^^ (gatai)
sedekah kan Al-Fatihah kepada abah dahku :'(
haa. part ni yang tak sabar nak cerita ni. selama yuyu di Langkawi, yuyu bersama si temok temok yang comel! memang best la. dapat cubit pipi, makan nestum bersama sama juga masa tidur yang di kelilingi babies ^^

ni afiq daniel. beliau sangat comel. rindu sangat nak tengok mata beliau yang bulat terjojol macam bola deodorant. comel tau!
eleh.. senyum sebab nak masuk belog la tu!

pembunuh ikan bilis!! gile gangster!

comel kan makluk ni!
ni pulak daniel. melayu la! tapi comel sangat. geram bila beliau yang kecik panggil yuyu "kakak". rindu main tembak tembak dengan beliau. owhh daniel.. tunggu lah daku ke pangkuan muh!
yuyu pulak yang senyum lebih.

heheh... budak ni pebret yuyu! sebab yuyu suka baby rambut kerinting. melayu ni!!! besar nanti hensem dari laki masa depan yuyu ^^
rindu pulak kat farhan. baby ni suka sangat senyum. yuyu cakap dengan mak dia gelak, yuyu tengah marah, dia gelak, yuyu make up, dia gelak. comel sungguh budak ni!

kau gelak, aku gelak, kau senyum aku senyum. kau nanges aku bagi kat mak balik ^^

di tenga tengah ber seronok dapat result bagus dan boleh online fesbuk selalu, rasa rindu pada langkawi tak pudar pudar lagi (ayat tak beragak). sebelum tidur, yuyu talipon mak, cakap cakap dengan mak sambil nangis. makan coklat terhebat di dunia pun nangis juga, sebab bila di langkawi, yuyu suka makan coklat tersebut dengan mak. hmm. tak suka nya perasan perasaan ni. sobsob.

RINGKASAN SELAMA SEBULAN DI LANGKAWI

12 comments
"sorong papan tarik papan,
buah keranji di dalam perahu
suruh makan adik makan,
suruh mengaji adik tak tahu."

ha. amik awak. yuyu bagi pantun lagi sebagai pendahuluan. biar pantun takda kena mengena dengan entry yang bakal di karutkan, tapi awak tak lupa apa tu pantun (wahh.. semangat bahasa melayu la! hidup yuyu)

kali ni, tak ada banyak yang mahu yuyu bebel kan, cuma, nak upload pic sahaja.. banyakkkkkk.. apa kata, awak buat buat tidur tak pun main lompat lompat dulu dengan adik sementara menunggu gambar gambar yuyu ni habis di loading. ^^

mempersempahkan!!! gambar gambar yuyu di Langkawi!!!

9/9/10
bermula dengan saat saat yuyu sampai di Langkawi. adik yuyu lah orang yang yuyu cari. dengan harapan, dia tahu yang yuyu rindu menyakat beliau. oh adik ku, aku sunyi tanpa muh!
 13/9/10
melawat bekas tempat kerja. rasa macam nak kerja balik aja kat sana. best wooooo.. senang je kerja nya. datang kerja, tidur, layan costumer, tidur balik dan balik. ^^
port tidur bila takde costumer ^^
 19/9/10
kedatangan Luke Michael Byrne dari Australia. datang meramaikan majlis tahlil.
"sokseksoksek".
ehh.. dengar macam ada bunyi bunyi gosip je ni? amboi. mengata orang. ni kawan biasa la. tak lebih dari tu. yuyu dah ada laki masa depan lah awak!



 20/9/10
beliau berangkat balik Australia. sobsob.. terasa lekang hati kuh!
monster ^^

23/09/10
rindu filet-o-fish. bergegas ke mekdi dengan segera! terima kasih kak liza. kau buat impian jadi kenyataan. (ececeehhhhhh). kembang kuncup kak liza kang.

28/9/10
melawat Telaga Tujuh dengan tak sengaja. best wooooo.. try la ke Langkawi & tengok kecantikan air terjun tersebut. pasti korang tergoda!

gong gong gong!! aku datang mencari rezki!
 bila dah penat tengok air, sekarang nak main buih pulak. tengah syok main buih, ada pulak kanak kanak riang memunculkan diri. ish. baru nak layan!
nak men buih pon ada orang kacau :(
 5/10/10
siang hari tu, yuyu rasa mata yuyu anugerah tuhan dah sikit kabur. tengok muka justin timberlake pon dah macam muka laki masa depan (ni kerja angau ni!!). jadi yuyu ambil keputusan untuk check mata. tengok la result nya. oh tak ku sangka! ini pasti bahana sengkang mata depan laptop 24/7.

 7/10/10
makan-best-best time! ni yang paling best antara ter-best best! waaa. yuyu memang tak makan sayur, sebab bagi yuyu, sayur pahit, tapi yang ni, yuyu makan! memang kat restoran tu masak power la!
terbaik dari ladang!!!

nak puji gak? ok la.. ok.. terbaik dari ladang jugak!!!


 9/10/10
menghadirkan diri ke majlis akad nikah Barzila di Masjid Nyiur Chabang. sangat terharu. kawan yang selalu main masak masak dahulu kala sudah jadi isteri orang. yuyu bila pula?

bila la bakal dahku menjadi seperti muh!



 10/10/10
hari ini untuk menghilangkan rasa pilu di hati akibat frust Dr. Muszaphar kahwin bukan dengan yuyu, jadi yuyu tekad untuk mengubat luka dalam hati di telaga tujuh sekali lagi. tapi kali ni, yuyu mandi. memang best ar wa cakap lu! dah la air sejuk gile! memang terbaik la senang cakap!

 ni permandangan dari atas, telaga tujuh yang bawah macam gambar yang yuyu snap sebelum ni. :) ala, yang yuyu pakai tudung tu la. check check balik. lawa kan? haa.. tau pun.

 14/10/10
melihat gelagat tok yah layan fesbuk. ingatkan kita kita aja yang layan. dia pun nakkkkkkk. hehe..


 15/10/10
berjalan jalan di pasar malam. tiba tiba jumpa makluk comel ni! grrrr! comel gila la fish cake ni! mungkin korang dah selalu jumpa, tapi bagi yuyu, ni la pertama dalam hidup! sampai masuk blog la. satu cocok $1. yuyu beli $5. tak bagi sapa pun makan! yuyu lahap sorang sorang.
jangan lari!!! yuyu dah tangkap kamu wahai si comel!
 16/10/10
merajinkan masa jalan jalan dengan family ke Cable Car. campur tolak bahagi darap yang kali ni, dah lapan kali yuyu pergi sana, tapi tak pernah jemu pun lagi walaupun mende alah tu dekat sangat dengan rumah.best sangat. rasa macam nak pergi lagi. walaupun adik yuyu nangis esak esak sebab gayat. yela, Cable Car Langkawi kan yang tertinggi. :)


ibu ku ibu mu jua ^^

19/10/10
sehari sebelum bertolak ke kampus. beli coklat banyak banyak. habis duit dengan menatang ni je. (eh, tayah buat buat baik mintak coklat kat yuyu ok!) 
cekelat pebret yuyu ^^
20/10/10
dalam perjalan balik ke kampus di KL. sempat lagi tengok layang layang unik ni! jadi jakun. yela, yuyu selalu main yang segi empat sama tu saja. mana pernah main yang lawa lawa macam ni. macam nak ja buat buat kenal abang yang main layang layang ni (hai abang, kita pernah share duit beli layang layang ni kan ^^)

ehh ehhh.. malas pulak dia nak bangun ni! aippp! babap kunk!!

kau kembang jua ^^
 masa tengah tengok layang layang tu, yuyu jumpa lgi si comel ni! waaaaaa. memang macam nak beli banyak sangat! sebab murah. sosej besar gedabak, baru $1 secocok.
si comel!! kau berada di mana mana saja! ^^ ku suka kamu si comel!!

wahhh.. selesai jugak upload. amik korang! sebulan tak update belog yuyu ni, sekali update, gambar belambak lambak. itu sahaja la yang yuyu rasa rajin nak upload, kalau nak ikut hati, nak saja yuyu upload lagi juta juta lemon gambar yang yuyu snap. tapi malas tunggu & masa sangat tak sesuai.

baiklah, kita tutup entry kita kali ni, dengan pantun juga :

                                                   "pecah kaca, pecah gelas
sudah baca harap balas."
© Yuyu Zulaikha . Design by FCD.