Kisah Imam Syafie

in , by Yuyu Zulaikha, 8:22:00 PM
Siapa tak kenal pengasas mazhab syafie, angkat tangan cepat? baik ngaku! ok. bagus. semua nya kenal.

Imam Syafie atau nama sebenar beliau Muhammad bin Idris bin Abbas bin Uthman bin Syafie. Dilahirkan di Gaza,Palestin pada tahun 150 Hijrah.Nama beliau amat dikenali dalam kalangan umat islam kerana ketokohan dan kebijaksanaannya dalam bidang fikah dan usul fikah. Dalam usia sembilan tahun , beliau telah berjaya menghafal seluruh juzuk Al-Quran, Imam Syafie juga tertarik dengan bidang sastera Arab.

menarik bukan? Ustazah suruh hafal surah Al-Buruj untuk subjek Hafazaan pon, yuyu tak hafal. nasib lah dengan ihsan Ustazah tu, yuyu pass juga. ^^ memang pandai ulamak ulamak islam kita dahulu kala. kalau otak dorang boleh di jual, yuyu rasa, mesti tak terbeli punya. sungguh mahal. Gucci pon tak pandang la wehhh.

tapi ini ada sedikit cerita mengenai beliau. semasa beliau belajar, beliau sangat lah di kenali dengan kepantasan dalam hafalan dan kepandaiannya. tapi satu hari semasa dalam proses pembelajaran, beliau rasa sangat susah nak ingat. dan beliau rasa macam tak faham apa satu habuk pon yang guru beliau ajar.

selepas kelas Fiqh Islami :)

maka, beliau pon bertanya kepada guru beliau. kenapa & mengapa semua tu terjadi.  maka dengan tenang nya, guru beliau jawap. mungkin kerana beliau berbuat dosa. namun Imam Syafie menafikan kan. ye la, beliau tak rasa pon yang beliau buat dosa.

dengan tenang lagi tanpa wujud urat urat tensi, guru beliau tanya, ada tak awak buat maksiat kecil? inagt balik. maka, Imam Syafie pon, dengan segera teringat satu kejadian yang berlaku semasa beliau on the way nak datang belajar.

semasa dalam perjalanan beliau ke kelas guru beliau, ada seorang perempuan yang berjalan. dengan tiba tiba, angin yang kuat meniup. maka, ternampak la sedikit sahaja tumit perempuan tersebut. sikit tumit saja? dah boleh buat ilmu susah masuk dalam hati juga kepala otak kita?

woa.. kalau Imam Syafie yang imam nya teguh dan pandai sangat sangat tak sengaja nampak sedikit saja aurat seorang perempuan, kita ni macam mana pula? bukan setakat kita ternampak dah, saja tengok dan saja dedah (ehemm).

bila yuyu fikir balik, patut la yuyu ni lembab semacam saja. maksiat kecil dan besar selalu di buat. hati jadi kelam. ilmu yang cerah pun dah tak boleh nak mencerahkan hati kita ni.

Astaqfirullahalazimm..

entry kali bukan untuk jadi Ustazah, tapi untuk kongsi sikit ilmu yang yuyu dapat dari Lecturer Fiqh Islami yuyu. Ustaz Muhammad Bin Yusof Niteh.

RINGKASAN SELAMA SEBULAN DI LANGKAWI

by Yuyu Zulaikha, 12:38:00 AM
"sorong papan tarik papan,
buah keranji di dalam perahu
suruh makan adik makan,
suruh mengaji adik tak tahu."

ha. amik awak. yuyu bagi pantun lagi sebagai pendahuluan. biar pantun takda kena mengena dengan entry yang bakal di karutkan, tapi awak tak lupa apa tu pantun (wahh.. semangat bahasa melayu la! hidup yuyu)

kali ni, tak ada banyak yang mahu yuyu bebel kan, cuma, nak upload pic sahaja.. banyakkkkkk.. apa kata, awak buat buat tidur tak pun main lompat lompat dulu dengan adik sementara menunggu gambar gambar yuyu ni habis di loading. ^^

mempersempahkan!!! gambar gambar yuyu di Langkawi!!!

9/9/10
bermula dengan saat saat yuyu sampai di Langkawi. adik yuyu lah orang yang yuyu cari. dengan harapan, dia tahu yang yuyu rindu menyakat beliau. oh adik ku, aku sunyi tanpa muh!
 13/9/10
melawat bekas tempat kerja. rasa macam nak kerja balik aja kat sana. best wooooo.. senang je kerja nya. datang kerja, tidur, layan costumer, tidur balik dan balik. ^^
port tidur bila takde costumer ^^
 19/9/10
kedatangan Luke Michael Byrne dari Australia. datang meramaikan majlis tahlil.
"sokseksoksek".
ehh.. dengar macam ada bunyi bunyi gosip je ni? amboi. mengata orang. ni kawan biasa la. tak lebih dari tu. yuyu dah ada laki masa depan lah awak!



 20/9/10
beliau berangkat balik Australia. sobsob.. terasa lekang hati kuh!
monster ^^

23/09/10
rindu filet-o-fish. bergegas ke mekdi dengan segera! terima kasih kak liza. kau buat impian jadi kenyataan. (ececeehhhhhh). kembang kuncup kak liza kang.

28/9/10
melawat Telaga Tujuh dengan tak sengaja. best wooooo.. try la ke Langkawi & tengok kecantikan air terjun tersebut. pasti korang tergoda!

gong gong gong!! aku datang mencari rezki!
 bila dah penat tengok air, sekarang nak main buih pulak. tengah syok main buih, ada pulak kanak kanak riang memunculkan diri. ish. baru nak layan!
nak men buih pon ada orang kacau :(
 5/10/10
siang hari tu, yuyu rasa mata yuyu anugerah tuhan dah sikit kabur. tengok muka justin timberlake pon dah macam muka laki masa depan (ni kerja angau ni!!). jadi yuyu ambil keputusan untuk check mata. tengok la result nya. oh tak ku sangka! ini pasti bahana sengkang mata depan laptop 24/7.

 7/10/10
makan-best-best time! ni yang paling best antara ter-best best! waaa. yuyu memang tak makan sayur, sebab bagi yuyu, sayur pahit, tapi yang ni, yuyu makan! memang kat restoran tu masak power la!
terbaik dari ladang!!!

nak puji gak? ok la.. ok.. terbaik dari ladang jugak!!!


 9/10/10
menghadirkan diri ke majlis akad nikah Barzila di Masjid Nyiur Chabang. sangat terharu. kawan yang selalu main masak masak dahulu kala sudah jadi isteri orang. yuyu bila pula?

bila la bakal dahku menjadi seperti muh!



 10/10/10
hari ini untuk menghilangkan rasa pilu di hati akibat frust Dr. Muszaphar kahwin bukan dengan yuyu, jadi yuyu tekad untuk mengubat luka dalam hati di telaga tujuh sekali lagi. tapi kali ni, yuyu mandi. memang best ar wa cakap lu! dah la air sejuk gile! memang terbaik la senang cakap!

 ni permandangan dari atas, telaga tujuh yang bawah macam gambar yang yuyu snap sebelum ni. :) ala, yang yuyu pakai tudung tu la. check check balik. lawa kan? haa.. tau pun.

 14/10/10
melihat gelagat tok yah layan fesbuk. ingatkan kita kita aja yang layan. dia pun nakkkkkkk. hehe..


 15/10/10
berjalan jalan di pasar malam. tiba tiba jumpa makluk comel ni! grrrr! comel gila la fish cake ni! mungkin korang dah selalu jumpa, tapi bagi yuyu, ni la pertama dalam hidup! sampai masuk blog la. satu cocok $1. yuyu beli $5. tak bagi sapa pun makan! yuyu lahap sorang sorang.
jangan lari!!! yuyu dah tangkap kamu wahai si comel!
 16/10/10
merajinkan masa jalan jalan dengan family ke Cable Car. campur tolak bahagi darap yang kali ni, dah lapan kali yuyu pergi sana, tapi tak pernah jemu pun lagi walaupun mende alah tu dekat sangat dengan rumah.best sangat. rasa macam nak pergi lagi. walaupun adik yuyu nangis esak esak sebab gayat. yela, Cable Car Langkawi kan yang tertinggi. :)


ibu ku ibu mu jua ^^

19/10/10
sehari sebelum bertolak ke kampus. beli coklat banyak banyak. habis duit dengan menatang ni je. (eh, tayah buat buat baik mintak coklat kat yuyu ok!) 
cekelat pebret yuyu ^^
20/10/10
dalam perjalan balik ke kampus di KL. sempat lagi tengok layang layang unik ni! jadi jakun. yela, yuyu selalu main yang segi empat sama tu saja. mana pernah main yang lawa lawa macam ni. macam nak ja buat buat kenal abang yang main layang layang ni (hai abang, kita pernah share duit beli layang layang ni kan ^^)

ehh ehhh.. malas pulak dia nak bangun ni! aippp! babap kunk!!

kau kembang jua ^^
 masa tengah tengok layang layang tu, yuyu jumpa lgi si comel ni! waaaaaa. memang macam nak beli banyak sangat! sebab murah. sosej besar gedabak, baru $1 secocok.
si comel!! kau berada di mana mana saja! ^^ ku suka kamu si comel!!

wahhh.. selesai jugak upload. amik korang! sebulan tak update belog yuyu ni, sekali update, gambar belambak lambak. itu sahaja la yang yuyu rasa rajin nak upload, kalau nak ikut hati, nak saja yuyu upload lagi juta juta lemon gambar yang yuyu snap. tapi malas tunggu & masa sangat tak sesuai.

baiklah, kita tutup entry kita kali ni, dengan pantun juga :

                                                   "pecah kaca, pecah gelas
sudah baca harap balas."
© Yuyu Zulaikha · THEME BY WATDESIGNEXPRESS