February 25, 2010

Hujan Oh Hujan

7 comments
nie bukan nak cerita pasal band hujan lah!! asal dengar hujan je mesti ingat band tu.. (nie bukan protes sebab tak suka, cuma yuyu kurang berminat ok)

ni nak kongsi la sikit ya.. :P sekarang sambil post blog nie, kat kampung yuyu tengah hujan. wahhhhh.. rasa bahagia sangat selepas 987651234567887654323456776543456776543 tahun tak hujan. (tipu)

best nya... hujan agak lebat sangat.. yuyu terinagt la pulak zaman muda muda dulu.. eceeecehhh...asal nampak nak hujan je, mesti yuyu dah siap siap nak mandi hujan. best sangat. yuyu mandi dengan paksu.. & banyak la lagi. kalau mandi, memang dah tak ingat dunia. yuyu selalu mandi sampai puas. sampai hujan pun dah malas nak turun, baru yuyu masuk rumah. ni la yang yuyu selalu buat ila hujan. yuyu buat bot kertas & lawan, bot sape paling laju. tak pon guna selipar je. hehehe..

yuyu tak pernah fikir pasal demam. kalau demam pon, yuyu tetap nak mandi hujan jugak. tue la yang selalu nya. demam pon demam la. hujan memang tak boleh tinggal. sampai la dah besar sekarang. yuyu tak malu nak mandi hujan. rasa macam puas sangat, yuyu mandi dengan adik adik. hari ni nak mandi hujan , tapi yuyu malu pulak. ada kawan abah datang umah.


ishhhh.. kalau tak sebab kawan abah yuyu, dah lama yuyu mandi ni...



wahhhh~ siap nampak macam hujan tu tengah lambai2 lagi...

cettttt~

February 23, 2010

Cinta Sejati Suami

3 comments
harian merto page 11. tersentuh menusuk jiwa raga. (!__!) meleleh air hidung yuyu tengok berita pasal sorang lelaki 80an menguruskan isteri dia (50tahun) yang sakit angin ahmar. sedihnya. pakcik tu tak keja. isteri dia, lagi2 la tak keja. hmm.. anak2 pulak tak peduli. bantuan yang dapat memang sangat2 tak cukup. anak pulak patah kaki, akibat kemalangan. dorang ni ada 9 orang anak. tapi langsong tak dipedulikan oleh anak2 dorang.sampai hati nya anak2 dia buat macam tu ka. bia mak bapak susah. kalau tau nak jadi macam sengal cam tu, kan bagus pak cikm tu rendam je dalam air kecik2 dulu. besar tak da la jadi kuang asam macam ni. untuk lebih lanjut, apa kata korang buka website ni, http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Cintasejatisuami/Article .

apa la perasan orang yang biar mak bapak susah kan?? mana la hati dorang. takpa. semoga tuhan buka hati anak2 mak cik /pakcik tu, supaya anak2 dorang lebih bertanggung jawab.

sama sama la kita berdoa biar suami isteri tua tu lebih tabah & kuat. semoga lebih banyak pihak bagi perhatian kat dorang. ringan sikit beban dorang. kan ??

February 18, 2010

Kisah Pak cik Tua

5 comments
petang tadie, lebih kurang 2 petang, yuyu kuar jap. beli surat kabar la konon nye. tapi tempatnye agak jauh. yuyu jalan je. naseb la tak panas (klu x, itam la kulit i nieyh nyahhhh~).. teheeeeee~ oke stop. sambung cerita balik. sampai je kat kedai tu, ada sorang pakcik tua. berkemeja biru. kemas. agak nye dia pon nak eli surat kabar jugak. yuyu tengok2 jap majalah yang ada kat situ. ye la. tengok je la. tak bawa duit banyak :P

tengok. melalut lagi. oke.. sambung cerita balik. mase tengak syokkkkkkk bace magazine, ada la sorang laki luar agaknye (dengar dia cakap), berambut panjang, pakaian dia macam budak2 hardcore sekarang la, serba hitam, siam pakai glasses. agak handsome la. (asal la dia tak minta number phone yuyu kan). stopppppp! melalut lagi.

then yuyu dengar la pakcik tue cakap dengan sorang laki muda, mungkin orang langkawi jugak. sebab dia nampak sangat kenal dengan pak cik tue. laki muda tu pakai kemas la. t'shirt plain, jeans. nie la dialog nya :

Pakcik : tengok, apa la nak jadi dengan orang muda la ni. dah macam hantu.
laki : orang luar kot. pelik semacam ja.
pakcik : bukan buleh sangat orang macam ni. yang dok buat kalut, depa la. semak perot.

(hmm.. yuyu dengar ja. laki yang ala hardcore tdie kat dalam, topup, n tgok magazine jgak. agak jauh ke dalam)

laki :la ni belunggok (banyak) orang macam ni.
pakcik : aku tak setuju betoi la.

lepas borak, pakcik tu pon jalan la. nak g kat motor dia. laki muda yang borak ngan pakcik tu pon g kat motor. ntah macam mana, tuhan nak tunjuk la. pakcik tue, tergelincir kot, motor & pakcik tua tue, terbalik. semua mata terarah kat pak cik tue! yuyu tutup mulot dengan magazine terbeliak mata!! laki yang ala hardcore, yang pakcik tue tak suka sangat tue, berlari kat pakcik tue! tolong angkat motor, & angkat pakcik tadi duduk atas pangkin depan kedai tue. siap gosok seluar pak cik tadi, n lap lap batu kecil kat lengan pak cik. laki yang borak dengan pak cik tadi just kata " la, angin takdak, ribut takdak, bleh jatuh"

pak cik tua tue, macam malu ja. ye la.. tadi dia bukan main kutuk laki yang tolong dia tu. sekarang.. merah la muka dia...

tue laa.. kita jangan la judge orang dari luaran kan.. bia terok luaran, dalaman best :)
sudah2 la nak mengata orang, tuhan tunjuk teros padah dia. paham???? (^_____________^)

February 17, 2010

Mari Memasak !!!

2 comments
rasa lega sangat bila dah balik keje.. habis keje, yuyu pegi pasar dengan mak. beli udang & sotong. hari ni, yuyu nak masak sambal tumis udang. wahhhh! tak sabar nyaaaaa~

ok, kita start dengan bahan2 ya.. :)

yuyu xpandai bab sukat menyukat nie, yuyu ikut sedap hati je :) & ni lah antara bahan0bahan untuk masak sambal tumis udang:

-Bawang besar (selalu nya 1biji)
-bawang merah
-cili kering
-bawang putih
-belacan
-asam jawa sikit
-air
-minyak
-garam secukup rasa
-gula
-ikan bilis (optional)

wahhhhhh~ malam ni, yuyu mau masak sambal tumis udang & sotong pedas manis :) nak tak??

February 16, 2010

Balasan

6 comments
ni lah balasan untuk orang yang suka kenekan orang. (^___________^) sucinya yuyu bila orang kenakan yuyu, tapi dorang kena balik..

*cam ni cerita nyaa~

masa time keje tadi, yuyu dengan kawan2 keje. nyicah mangga.. owhhhh.. nikmat nya.. (^___*) tiba2, sambal tumpah kena jeans yuyu, terus yuyu pergi toilet, untuk basuh jean yuyu, siap tutup pintu toilet.. nak ** sekali :P heheh.. takde la.. yuyu dengar orang gelak, yuyu tengok dari bawah pintu toilet, rupenya, dorang tarok patong depan pintu yuyu.. hahah.. konon2 hantu la.. yuyu dengar dorang tahan gelak.. brebut nak kluar pintu blakang..hahahah.. yuyu tak tahan nak gelak jugak., yuyu keluar toilet senyap2, then yuyu tarok patong depan pintun belakang, yuyu tau, dorang mestie masok ikut pintu belakang, then yuyu sembunyi balik pintu.. lame jugak. dekat lima minit, yuyu dengar dorang kate "hawat dia tak kluar2 lagi ni?" "tak dengar dia jerit pon".. hahah.. memang yuyu tak tahan nak gelak.

then dorang masok slow2, buka pintu, dua2 jerit tengok patong tue! HAHAHAHAH padan muka, dorang buka pintu luas2, yuyu jerit kat dorang " hoi" hahah. dorang dua2 jerit sambil lari.. terkejut dorang!! hahahah.. padan muka!!!!!!..
siap baju kak liza tersangkut paku! terkoyak, & ka siti tergelincir.. hahahahaha,,.happy nyaaa dirikuuu!!

tu la.. balasan..... (^______________^)

February 15, 2010

tersentuh nya :'(

3 comments
yuyu ada terbaca 1 artikal lepas dinner dengan family yuyu. tajuk nya "inilah hidup kami sekeluarga". tajuk nya biasa saja,. yuyu selak la mukasurat baru.. tapi terdetik untuk tahu apa sebenarnya psal tajuk tu.. bila dah baca, rupa nya pasal 1 keluarga di sebuah kampong kecil jaoh di sabah. keluar habis air mata yuyu! cerita ni mengenai makcik embut, ada 7 orang anak.. 2 org mati sudah.. sorang mati masa umur 2 tahun, sebab nye gizi tak seimbang, sorang lagi mati sebab jatuh sungai, masa dia umur 8 tahun. (!_!) tinggal la dorang 6 orang. suami makcik embut dah ceraikan dia.. bayangkan, setiap hati,dorang just makan ubi, tak pon pucuk paku. nasi pulak,seminggu sebulan.. makcik embut just jual tanaman, (bayam, ubi, pucuk paku, serai, cili,n ntah la ape lagi).. kadang2 orang beli, kadang tak da orang beli.. dia jual seluruh kampong.. anak2 mak cik embut tak sekolah dah. yang laki amik upah bersih ruamh orang. 1 rumah $2 :( berbaloi ka?? 2org lagi plak, cari ikan.. untuk jualan & makan 1 keluarga. sorang lagi ada dengan makcik embut..kecik lagi.. baru 3 tahun. bantuan pulak, tak pernah dia dapat. baju pulak dah 3 tahun takda yang baru.. tapi ape yang yuyu respek ngan makcik embut, dia cari jaga kebersihan rumah dia.. & dia cari duet untuk hantar anak dia untuk belajar pasal agama.. macam2 lagi. semua untuk anak2 dia.. bulan lepas, dia cari duet untuk belikan anak2 dia aiskrim.. kata dia, kecik2 dulu, makcik embut suka makan aiskrim, mesti anak2 dia pon suka, dia cari duet untuk semua tue.. :'( hmm.. nape la ada orang yang daif kat dunia ni.. :(

February 14, 2010

Moist choc Cake

7 comments

awwwwww~ sedap nyaaaaa! masa yuyu online facebook, ada sorang yang tak dikenali tegur yuyu.. tapi panggil ayu.. sah la orang yang pernah kenal yuyu yang dulu.. bila sesi soal menyoal selesai (dah macam polis la), rupenya dia ni pernah kenal yuyu mase yuyu aktif first acc myspace yuyu dulu.. kate nyeeee~ dia kenal yuyu lagi.. yuyu yang pandai buat kek .. hahahaha.. kembang bontot2 yuyu ni.. makaaaaaaa, teringat lah yuyu pada kek2 yang pernah yuyu yang keldai ini pernah buat!! wahhh~

ye, yuyu suka kek, so, yuyu belajar buat kek sampai yuyu puas hati.. paling yuyu suka uat, kek coklat lembab.. aummmm~ sedappp nyeeeee!! lama tak buat.. yuyu suka buat untuk orang yang yuyu sayang. yuyu pernah buat untuk ryan, family tu memang la selalu, untuk kawan2 yuyu.. yuyu nak try buat macam2 kek, sampai la satu hari nanti yuyu nak buat kek lapis.. wahhhh! mencabar tu!!!

yuyu nak hubby yuyu makan kek ape je yang dia suka!! oppsssss~ apa ni!! yuyu nak try buat kek span sampai sangat2 puas hati.. sekarang yuyu puas hati sangat2 dengan kek coklat lembab.. aWWW~ meltingggggggg~ (^______________________________________^)

tak sabar la!! nanti hari yuyu cuti, yuyu nak buat satu, nak tak??? tak boleh!!!!!!

February 12, 2010

Kenduri kawen

6 comments

perut besar.. mual.. saket perut.. nie la akibat yuyu y terlalu makan byk kat kenduri tdie...nak buat mcm mane.. sedap.. ape y sedap sgt tue?? hehehe.. sebab dorg masak fav food yuyu.. kerabu bronok.. ewhh~ ape tue bronok?? bronok tue ULAT LAUT la!! hahahah.. geli x?? x kisah la korg geli ke x.. y penting yuyu sgt suke.. sdappppp sgt... masin, masam (mangga).. n lemak2.. fuhhhhhhh~ mmg la yuyu mkn byk.. tgu lg... siap tapau blik rumah.. hahahah.. tamakk... bia la.. asalkan yuyu boleh mkn tgh mlm nnt..teruk prangai kan...nak tgok pengantin.. tp xde.. kat masjid.. akad nikah.. that girl baru je 19tahun.. huhuhu.. dah kawen.. yuyu plak??? hmmmm.. bia laaaa... x andartu lg oke..

February 10, 2010

essential oil :)

7 comments
hari ni, yuyu beli essential oil.. baru.. bru habis.. tp y yuyu slalu pakai xde.. yuyu beli y baru.. x pernah guna sebelom ni.. jasmin... mula nya, mcm xde mood.. ye la.. ape y yuyuyu nak xde.. yuyu beli je... yuyu mmg penggemar aroma therapy.. yuyu start berjinak2 dgn aroma therapy dr umur yuyu 18.. tp kdg2 x guna, bila kat hostel.. :( x boleh bawa lighter kan :( tp skrg, yuyu guna balik..

*oke oke.. start crita balik k.

oke, mula2 xde mood... blik rumah dgn saket hati.. ye la... yuyu suke sgt lavender y yuyu guna, x ponsandal wood.. tp nie, jasmin.. lepas mandi.. yuyu dah siap sapu losyen kat slruh badan, yoga kjup, then yuyu pon try la tarok sket jasmin oil kat pot dia.. OMG!!!!! sgt2 sedap bau dia.. plus, sgt2 la tenangkan yuyu.. serious yuyu cakap.. mmg x rugi la yuyu beli walaupon mahal sket.... hmmmmmm.. mood pown kembali normal & yuyu rase tenang sgt lepas tue... suke sgt skrg :)

so, yuyu syorkan kat korg, try la jsmin.. mmg tenangkan kita.. oke :)
© Yuyu Zulaikha . Design by FCD.